Reviews

 

Dutch:

Haagspoppodium (Gerard van den Ijssel):

07 Jan 2007

Een aantal nummers op deze CD, zoals ‘Marry me’, ‘Zwart’ en ‘Souvenir’ kennen we al van eerdere demo’s van deze ondernemende Haagse singer/songwriter. Maar doordat alle liedjes opnieuw zijn opgenomen is toch een geheel ontstaan met de andere nieuwe songs. Eva zal nooit een Top 40 publiek bereiken, maar ligt daar waarschijnlijk ook niet wakker van. Voor mensen die open staan voor kwetsbare liedjes met rake beschouwingen van de manier waarop mensen en geliefdes met elkaar omgaan, is deze CD absoluut een aanrader. De rest zou het in ieder geval een keer moeten proberen.

 

Ramonaaa (Jeroen Zwaan):

08 Jan 2007

De twaalf tracks op dit albumdebuut van Eva zijn even winters als de zeer stijlvol vormgegeven hoes. De liedjes zijn dan ook plaatjes in zwartwit. Zelden ranzig ('Then you'll fuck me through the window'), vaker hoopgevend (de vorige zin wordt voorafgegaan door '...you can be a ray of light'), maar altijd beeldend. De cd is gelardeerd met gastoptredens van onder meer Hans Custers en Pascal Hallibert (o.a. White Sands). Hoogtepunt is zonder twijfel de titeltrack.

 

Musicfrom.nl:

11 Jan 2007

Twee ep's mochten we al eerder van de schone dame Eva ontvangen en dit keer viel er zelfs een volledig album op de deurmat van Muzzy. Het zijn net kleine cadeautjes. De vormgeving ziet er altijd puik uit. Met name het fotowerk is steeds adembenemend mooi, maar hoewel de verpakking heel belangrijk is, uiteindelijk gaat het natuurlijk toch over de muziek. Gelukkig hoeven we ons daar ook niet echt zorgen over te maken bij Eva. Eva speelt in de eerste plaats prachtig piano en daarnaast heeft ze een stem als een sirene, zoals ze zelf al zegt in haar biografie. (lees meer)

Plato:

Jan 2007

Eva is een singer-songwriter uit ons eigen Den Haag. Een singer-songwriter die met Metamorphosis een op zijn minst veelbelovend debuut aflevert. Een debuut dat bij eerste beluistering vooral aan Tori Amos zal doen denken (een vergelijking waar geen enkele gepassioneerd zingende zangeres met een piano aan zal ontsnappen), maar naarmate je deze cd vaker hoort weet Eva zich deels aan deze vergelijking te ontworstelen. Metamorphosis staat vol met intieme, persoonlijke songs. Iedereen die allergisch is voor het stemgeluid van Tori Amos of Kate Bush moet hier natuurlijk niet aan beginnen, maar fans van deze dames vinden op Metamorphosis veel moois. De instrumentatie is smaakvol en doeltreffend, de songlijnen avontuurlijk en gevarieerd en de zang van Eva komt uit het hart. Op zijn minst veelbelovend, maar voor de liefhebber van dit soort muziek veel meer dan dat.

Fileunder:

29 Jan 2007

Eva is kort voor Eva Meijer en met Metamorphosis brengt ze na een aantal EP's haar eerste volledige cd uit. Eva speelt donders goed piano, kan ook nog eens mooi zingen en heeft overduidelijk talent voor het schrijven van een fijn liedje waarin die twee zaken elkaar meer dan eens innig liefkozend omarmen. (lees meer)

Oor:

Februari 2007

Eva weet al bij openingstrack Marry Me te raken.
Ze brengt me tien jaar terug in de tijd. Naar de tijd dat Jewels Pieces Of You uitkwam en talloze rondjes maakte in mijn walkman. Een tijd waarin mijn hart gebroken was dankzij een meisje. En het ook een meisje was dat mij troost bracht. Uit Alaska met gitaar, hoge stem en piano. Die herinnering en dat gevoel houdt Metamorphosis helaas niet alle twaalf liedjes vast, maar het komt een heel eind. Dat Eva Meijer muziek gestudeerd heeft in Engeland en Nederland is goed te horen. Zelf speelt ze piano en af en toe Wurlitzer. Haar liedjes worden mooi ingekleurd door een scala aan muziekinstrumenten, van tuba tot glockenspiel en viool. Hoor maar eens hoe mooi de viool en accordion elkaar afwisselen en om de piano-lijn heen dansen in Out Of There. Of hoe de bas-klarinet op de achtergrond meetreurt in See. Ook in het Nederlands weet ze te raken, bijvoorbeeld door de prachtige tekst van Zwart. Het zal een ieder die weleens een dierbare verloren is aangrijpen. Juist daarom is het jammer dat uitgerekend hier haar uitspraak zo gearticuleerd klinkt. Het maakt het wat gekunsteld. Alsof ze het te mooi wil maken, te goed wil doen. Soms overheerst de piano net iets teveel, soms is dreigt haar hoge stem (die ook Tori en Kate in gedachten brengt) iets te overheersen, zoals in Damage. Toch weet ze je al op basis van de helft van haar songs midden in het hart te raken.
JASPER VAN VUGT

Speaker:

Maart 2007


Met opener Marry Me is direct duidelijk dat we met een multitalent
van doen hebben. Ingetogen fragiele zanglijnen met de piano als
voornaamste begeleiding die spaarzaam naar een climax toewerkt.
Als fan van Tori Amos en Kate Bush zit je vanaf de openingsklanken
goed. Eva speelt piano en zingt heel erg mooi, theatraal zou ik zeg-
gen. Volgens mij weet iedereen inmiddels genoeg, want dit is muziek
waar je heel erg van houdt, of juist helemaal niet. Ik zit goed, al moet
ik nog wel wat meer typen om Eva niet tekort te doen met een sim-
pel Tori/Kate stempel. Want haar debuut Metamorphosis is van een
verstilde schoonheid die vooral muzikaal geregeld afwijkt van de ge-
vestigde namen. An Pierlé laat vanuit België al drie platen horen dat
het hoge niveau van Tori en Kate ook in de lage landen gehaald kan
worden en dat hier een eigen gezicht aan toe te voegen is. Voor de
voetballiefhebbers is dit een mooi Nederlands tegendoelpunt. Piano-
en stemvirtuositeit wordt geregeld achterwege gelaten, in Damage
bijvoorbeeld, om heel ge(s)laagd ruimte te laten voor accordeon. De
spanning in Tower is snijdend en maakt de bewondering voor deze
dame des te groter. De filmische arrangementen waarin ze wordt
bijgestaan door muzikanten uit o.a. Templo Diez en White Sands ge-
ven alle twaalf de liedjes over het leven, de liefde en maatschappe-
lijke strubbelingen mooi vorm. Deze plaat staat vol mooie tekstuele
vondsten en slimme loopjes, waarmee Eva twaalf dromerige eigen
nummers brengt waar niets op aan te merken is. Voor velen is dit
talent geen onbekende, zo maakte ze al furore met het improvisatie
ensemble Rec/Play en timmerde ze al aan de weg met diverse andere
kunstvormen. Denk hierbij aan fotografie, theater, schilderkunst, po-
ezie en proza. Deze cd is dan ook heel mooi vormgegeven. Voor wie
van muziek als verfijnde kunstvorm houdt is dit een aanrader en zeker
iets om live te aanschouwen. Het verbaast mij dan ook niet dat dit in
theaters over de hele wereld kan, want dit misstond vast niet toen er
werd opgetreden in New York, San Fransisco en Londen. Volgen dus.
WOUTER