weblog
                    archief

 

vrijdag 30 april

Die hond is niet van mij

Gisteravond stond er opeens een meneer voor de deur van de gemeente Den Haag in verband met de hondenbelasting (ik betaal geen hondenbelasting). De hond begon meteen hard te blaffen. 'Ik zie dat mijn bestand niet klopt,' zei de meneer. 'Die hond is niet van mij,' zei ik, nog voor ik bedacht waarom eigenlijk niet. Ik verzon iets, en de man vond het goed - hij vond het prima.
Ik stond versteld van hoe vloeiend het eruit kwam. Ik ben een geboren oplichter.
De kat zat er in zijn mandje om te lachen.

Het hondenlied

 

 

donderdag 29 april

Beenhaar

Ik heb een probleem. Het gaat over beenhaar.
Ik heb mijn beenhaar laten groeien en nu is het mooi lang. Het probleem is alleen dat het erg jeukt, onder een legging. Voor zover ik kan bedenken zijn er twee oplossingen: wijde (of korte) broeken gaan dragen of afscheren. Er is een derde optie, en dat is de jeuk doorstaan. Broeken wil ik niet dragen, en dus is het afscheren of jeuk hebben. Afscheren voelt als het mede in stand houden van een ziek systeem, en dus heb ik tot nu toe voor de jeuk gekozen. Maar dat ben ik eigenlijk zat. Ik weet wel dat ik zou scheren om de juiste redenen, maar dat kun je niet zien, en ik vond het juist zo'n goede vorm van cultuurkritiek.

 

 

Blauw vlekje

Ze heeft een blauw vlekje op haar tong. Het is het liefste vlekje dat ik ken.

 

 

woensdag 28 april

Dingen om iets of iemand mee vast te houden

Een touw
Mijn handen
Woorden
De waarheid (wat je afspreekt of denkt dat waar is), of een leugen
Een dreigement
Lijm / tape
Paperclips, nietjes, klemmetjes
Draad
Armen
Een riem
Beloften
Gewoontes
Wil
Enzovoort

 

 

dinsdag 27 april

Schiphol

En zo zat ik opeens in een Starbucks op Schiphol met een huilend meisje dat toch maar nu naar huis ging. Ze voerde de hond stukjes bosbessenmuffin, en ik dronk een dubbele espresso, en ze zei dat ze niet zeker wist of ze de juiste keuze maakte, en ik zei dat er niet altijd een juiste keuze is.

 

 

Appelspa

Gisteren kocht ik appelspa, omdat oma dat altijd in huis had. Ik weet niet of ze het zelf lekker vond, of dat ze het voor de kleinkinderen kocht. Ik dronk het best vaak, bij oma, verder nergens.

 

 

maandag 26 april

Formulieren

Ik vind het eigenlijk absurd dat ik op formulieren moet invullen of ik vrouw of man ben. Het enige formulier dat ik ken dat een extra optie geeft ('anders'), is van Groen Links (en dan nog, om altijd maar anders te zijn is ook niet alles). Ik neem aan dat het meestal is om de betreffende instantie te laten weten of ze me in de verdere correspondentie met meneer of mevrouw moet aanspreken, maar wat is er mis met mijn naam (Beste Eva Meijer, of Beste E. Meijer)? Ik ben helemaal geen man, en ook geen vrouw, en al was ik er een.
Als ik straks minister-president ben, schaf ik dat ook af. Dus: eerst de bio-industrie, dan de draaiorgels, dan vlees eten in het algemeen, dan autorijden, dan het invullen van man of vrouw op formulieren. Waarschijnlijk is het noodzakelijk om ergens in dat proces de democratie af te schaffen (‘ingrijpend te hervormen’), maar dat is heus voor jullie eigen bestwil.

 

 

zondag 25 april

De juiste houding

Niet opgeven als het moeilijk is.
Niet loslaten als het belangrijk is.

 

 

Kaart

Dit is toch wel de liefste kaart die ik in tijden ontvangen heb.

 

 

zaterdag 24 april

All in all

‘Het probleem is natuurlijk dat ik juist wel in liefde geloof,’ zei ze, haar hoofd schuin, haar hand bevroren in de lucht.

 

 

vrijdag 23 april

Geluk

 

 

donderdag 22 april

Alles blijkt onvoldoende

 

 

The miracle is love

 

 

woensdag 21 april

Dat wat je niet doet

Het telefoongesprek dat je niet voert
Wat je vergeet te zeggen en waarvan je, wanneer je het je herinnert, laat maar denkt
De brief die je niet verstuurt (wel schrijft)
Dat wat je niet durft
Wat je eigenlijk niet wil zeggen (wat je had voorgenomen niet te zeggen) maar toch zegt
Iets dat je vergeet
Wat je niet durft te vragen omdat je bang bent, of omdat je bang bent voor het antwoord
Waar je niet naar toe gaat omdat je moe bent
Waar je niet naar toe gaat omdat je denkt dat het niet leuk is
Wie je niet vergeet, of wat je niet vergeet

 

 

dinsdag 20 april

Hoofdstuk vier

Waarin alles hetzelfde lijkt als het was maar eigenlijk totaal anders is.

 

 

maandag 19 april

De kleine prins en de vos

Hier (de Engelse versie).

 

 

zondag 18 april

 

 

zaterdag 17 april

Marcel en Kevin

Het eerste lied op maat.

 

 

vrijdag 16 april

Over dieren en taal

Hier.

 

 

De ogen uitsteken

Ik fantaseer eigenlijk veel vaker over geweld dan over sex. Dat wijt ik niet aan een overdreven gewelddadige inborst, maar aan de anderen. Zo fietste er vanochtend een man voor me die bijna op me spuugde, en die toen ik hem inhaalde harder ging fietsen zodat ik hem moeilijk in kon halen. Nu kan ik harder fietsen dan iedereen, dus dat ging niet door, maar evengoed. Ik fantaseer dan toch dat ik zo iemand van zijn fiets trap (tegen zijn hoofd trap). In het park zijn er vaak groepjes jongens die de herten en geiten in het hertenkamp pesten, en die zou ik graag neerschieten. Hetzelfde geldt eigenlijk voor iedereen die gemeen tegen dieren doet (dit vul ik even niet verder in maar is uitgebreider / breder). De mannen die me lastigvallen hoeven op zich niet dood, maar soms wil ik hun gezicht tot pulp slaan. Of gewoon hard met een stok op hun hoofd slaan, of de ogen uitsteken (met mijn vingers, of sleutels). Dit was vroeger overigens niet zo, het is het resultaat van jaren en jaren bekeken, nageroepen en uitgescholden worden.
Het is overigens geen echt fantaseren, meer een reactie op een prikkel, zoals ik graag de banden lek zou schieten van asociale automobilisten (en dat ook doe, in mijn hoofd). Het is niet zo dat ik daar later thuis nog over nadenk (behalve over de jongens (en soms meisjes) bij het hertenkamp, daar zou ik wel graag iets op vinden, een manier waarop de herten iets terug kunnen doen - die zijn tenslotte gevangen en kunnen niks).
Tenslotte heb ik een goed idee voor voetbal / -supporters: het stadion afsluiten en ze in groepen tegen elkaar laten vechten, ter vermaak van de anderen, tot de dood erop volgt, tot ze allemaal op zijn, zoals in Rome vroeger.

 

 

donderdag 15 april

Zonder titel

 

 

woensdag 14 april

Yes!

Vooruitstrevend van Western Union, om met een lesbische relatie te adverteren.

 

 

Eindelijk

Lucia de B. is vrijgesproken van alle haar ten laste gelegde moorden en pogingen tot moord. Gelukkig, maar wat een schandaal (heksenjacht).

 

 

dinsdag 13 april

What money does to people

 

 

maandag 12 april

Readymade

 

 

Paddenstoelenvoetjes

 

 

zondag 11 april

Octopussen

Octopussen hebben acht armen en drie harten. Lees hier meer (het is de moeite waard om de hele pagina te lezen).

 

 

Antibiotica

Ik zou de antibiotica in de veehouderij helemaal niet halveren (behalve als de dieren er op vooruit zouden gaan, en ze zullen er zeker iets op vooruit gaan omdat ze dan beter behandeld zullen moeten worden, en bovendien word je misselijk van antibiotica - maar goed, stel dat de dieren er niet op vooruit zouden gaan:). Als mensen er goed ziek van worden, gaan ze vanzelf wel minder vlees eten, en anders is het evengoed net goed.

 

 

zaterdag 10 april

De lieve poes in Café de Doelen

 

 

Vegetarisme / veganisme

Ik heb de laatste tijd een aantal gesprekken gehad met mensen over al dan niet vegetarisch of veganistisch eten. Ten eerste: mensen die vis eten zijn geen vegetariër. Vissen zijn tenslotte dieren. Het lijkt me goed als mensen minder vlees eten, maar met vegetarisme heeft het weinig te maken. Daarnaast zijn er geen welzijnsregels voor kweekvissen; het doden en ontdoen van de ingewanden gebeurt bij vissen vaak zonder verdoving.
Gisteravond dacht ik opeens aan de stiertjes. Koeien moeten om melk te blijven krijgen (minstens) een keer per jaar een kalfje krijgen. De stiertjes die geboren worden gaan rechtstreeks de bio-industrie in, ook die uit de biologische melkveehouderij, hoewel er een aantal projecten met biologisch kalfsvlees lopen, en met pleegmoederkoeien (waarbij de dieren iets langer leven). Stiertjes worden dus op zeer jonge leeftijd gedood, voor de productie van melk. Daarnaast zijn melkkoeien zelf op een bepaald moment ook niet meer bruikbaar, en dan gaan ze niet naar een leuk rusthuis. Voor eieren gebeurt trouwens hetzelfde, de haantjes worden gedood (die gaan door de versnipperaar), ook in de biologische pluimveehouderij.

 

 

vrijdag 9 april

De nietige grond

 

 

donderdag 8 april

Koffie

Er zit een hele leuke dakloze voor de deur, met een lief hondje. Ze liep van het veldje bij de kerk richting mijn huis toen ik naar het veldje liep om de hond uit te laten, en toen ik terug kwam, zat ze op een fauteuil die iemand gisteravond voor de voordeur neergezet had, met het hondje op schoot. ‘Ze heeft koude pootjes,’ zei ze, ‘dus dit is beter.’ ‘Veel beter,’ zei ik. Het zag er lief uit. De hond blafte nogal tegen haar hondje, dus ik liep door naar de lift.
Ik weet niet of ze echt dakloos is, maar ik kan weinig andere redenen bedenken waarom iemand om zeven uur ’s ochtends bij mij in de buurt zou rondlopen. Ze lijkt me nog niet lang dakloos, het hondje was helemaal schoon en zacht, en kreeg duidelijk genoeg te eten. Als ze verdwaald was dan had ze me de weg wel gevraagd. Misschien is het een kunstproject.
Ik vraag me af of ik haar uit zou moeten nodigen voor een kopje koffie, met een boterham, en een kluif voor de hond, maar ik heb niet gestofzuigd, en ik ken haar verder niet. Ze zit er nog steeds, ik kan het zien vanaf het balkon.

 

 

woensdag 7 april

Het gaat allemaal over liefde

Bij de expositie werd een video met een interview met de kunstenaar vertoond. Er zat een vrouw naar te kijken. Haar man stond ernaast. De vrouw droeg een geruite broek en een sjaaltje (en nog wat kledingstukken). De man droeg een polo. 'Kunst gaat over waarheid,' zei de kunstenaar. 'Verdomd,' zei de vrouw, vrij hard, tegen haar man, 'hij heeft gelijk.' 'Uiteindelijk gaat het allemaal over liefde,' zei de kunstenaar even later. 'Hij heeft gelijk,' riep de vrouw, 'het gaat allemaal over liefde.'

 

 

Gemeen (de knop)

Hier.

 

 

dinsdag 6 april

De hand die uit de vuilcontainer kroop

 

 

maandag 5 april

Lied op maat

Bestel nu een lied op maat!

 

 

Hoed

De man met de hoed lachte zijn tanden bloot. Hij dacht aan de vrouw die naast hem stond. Ze had rood haar, met krullen, en een lange witte hals, ze droeg een beige jas. De vrouw keek naar het water, om preciezer te zijn keek ze naar de eenden in de gracht, twee mannetjes en een vrouwtje. Naast de vrouw stond een boom; de vrouw wist niet wat voor boom het was, de man wist het ook niet. De boom bloeide, het was lente.

 

 

zondag 4 april

Vrolijk Pasen!

klik op de afbeelding voor een vergroting

Een paar uur na het nemen van deze foto at de hond in een onbewaakt ogenblik het ei met het vogeltje op, en toen ik een kreet slaakte kwam er een buurvrouw naar buiten, die de plek vervolgens met twee natte klontjes grijs wc-papier schoonmaakte.

 

 

zaterdag 3 april

Gesprekken in de trein

Cohen is honderd keer niks. Hij moet een cursus volgen.
Als Cohen minister-president wordt, Nederland gaat met rasse schreden achteruit.
Groen Links, die Halsema. Die Halsema mag geschorst worden voor het leven. Als zij aan de macht komt, komen die bolletjesslikkers.
Die Balkenende, dat wordt tijd dat die opstapt. Die man moet ook opstappen, die Balkenende. Dat is ook een slappe zak, die Balkenende. Amerika, Frankrijk, Engeland, die hebben de Dalai Lama ontvangen, maar Balkenende durft dat niet, die slappe zak. Wat een slappe zak.

Is dat erfelijk? Je spieren vallen uit, hè. Je hart is natuurlijk ook een spier, hè. Lekker vooruitzicht. Daar word je toch wel somber van soms. Hoe oud zijn de kindertjes? Ja, het is ook zwaar voor hem natuurlijk. En haar vader dan? Heeft ze daar nog wel contact mee? Ja, ok, dus daar heeft ze nog wel contact mee. Yes? Doeidoei.

Nee, die moet je er andersom opzetten.

 

 

vrijdag 2 april

Inhalen

Ik heb op de fiets altijd de neiging om mensen (vooral mannen) die voor me fietsen in te halen. Soms leidt dat ertoe dat ik eigenlijk harder fiets dan ik zou willen, want ik moet ze dan natuurlijk ook voor blijven. Het is wel goed voor de conditie.

 

 

donderdag 1 april

And I a smiling woman

Ik dacht vandaag aan dit gedicht maar heb niet genoeg tijd om erover te schrijven. Dat komt nog.

 

 

Vogeltjes

Ik ken iemand die in de gevangenis zit omdat hij zijn vrouw vermoord heeft. Hij zorgt daar voor de vogeltjes. Ze hebben dus vogeltjes, in de gevangenis. Als hij eruit komt, neemt hij zelf vogeltjes, zei hij. Maar hij wil er liever niet meer uit, omdat hij iemand vermoord heeft, en omdat hij niet weet of dat niet nog een keer kan gebeuren, ook al was het noodweer, hij denkt dat hij intensieve begeleiding nodig heeft.