weblog
                    archief

 

dinsdag 30 april

Vlag

We waren om half zeven wakker en liepen naar de Amstel. Er was niets te zien maar verderop langs het water vierden mensen feest. Feest is iets droevigs, maar ook iets vrolijks. Hoewel ik niet houd van grote verzamelingen mensen en niet van het instituut monarchie, is vandaag een mooie gelegenheid om te zien hoe mensen, als samenleving en als individuen, hun wereld vormgeven. Ze doen daar hun best op.
In de steeg naast het huis maakte een van de buurmannen bakjes vast aan zijn fiets, waarin hij meer kon meenemen. Op de radio doen ze verslag van wat de mensen in verschillende steden aan het doen zijn. Op Vlieland werden de mensen om zes uur wakker gemaakt door een trompet, in Utrecht speelt de Dom om kwart voor tien een koningslied, de Dam stroomt ondertussen vol.

 

 

maandag 29 april

Te doen

Zing een vogel na
Vertel iemand hoe je je voelt
Raak een boom aan
Ga naar links waar je normaal naar rechts gaat (of andersom)
Verleg iets op de route naar huis

 

 

maandag 29 april

Levers aller landen, verenigt u

 

 

zondag 28 april

Het viel wel mee

'Als ze geen achttien zijn dan neuk ik ze niet,' zei de jongen in de metro tegen zijn vriend. 'Ik word volgende maand negentien, ik ben geen pedofiel.'
'Daar had ik nog niet over nagedacht. Ik chat wel met ze.' De vriend leek me nog geen achttien.
De eerste jongen veranderde het onderwerp. 'Als jij betaalt, bestel ik.'
De vriend knikte. 'Weet je wat lekker is, als je een joint draait met een lijn erin, een aan de binnenkant en een aan de buitenkant.'
We stonden in het halletje van de metro. De hond en ik, de twee jongens en een steeds moeilijker kijkende man wiens vrouw en jonge zoon op de bank schuin achter hem zaten. De man ging moeilijker kijken omdat de jongens openlijk over drugs spraken, daarna over de politie en hun veroordelingen. Ik luisterde half mee, over negentig euro voor zoveel gram, meisjes, de jongens waren aan het opscheppen, tegen elkaar aan het opbieden. De vriend aaide de hond toen ze bij hem kwam staan, glimlachte daarna naar mij, ik glimlachte terug (zag mezelf door zijn ogen, wat alternatiever dan ik in mijn eigen ogen ben). Het viel wel mee.

 

 

zaterdag 27 april

Piepschuim

Gisteren zag ik twee meerkoeten op een vlotje van piepschuim, dat langzaam over de Amstel dreef. Ze waren zichzelf aan het poetsen en ze poetsten elkaar. Dat had ik nog nooit gezien, meerkoeten die elkaar poetsen. Het zag er lief uit, ze waren echt samen.

 

 

vrijdag 26 april

Haar I en II

 

 

vrijdag 26 april

Het wezenlijke glanspunt

Mensen houden ervan als verhalen een clou hebben. Als die ontbreekt (zoals meestal in het dagelijks leven), zijn ze erop gericht toch een verband te vinden en daarmee een boodschap of zin of logica of wat opluchting (dat lukt vaak). We gaan van clou naar clou. Toch lijkt het me de moeite waard om de clou niet heel opzichtig te laten zijn, dan moet er wat meer moeite gedaan worden (dat is in de beeldende kunst meer geaccepteerd dan in de literatuur). Maar ik denk ook dat ik sneller een clou zie dan de meeste mensen omdat ik getraind ben in het kijken en het associëren. En de niet-clou is ook een clou.

 

 

donderdag 25 april

Evenwicht

Nu de dieren zo lang ziek zijn geweest en nog steeds meer zorg dan normaal behoeven, merk ik goed hoeveel ze normaal gesproken voor mij zorgen. Dat is aan de ene kant omdat we dingen samen doen en een bepaalde routine hebben, de dingen hebben een volgorde en een tijd (het eten, het wandelen) maar aan de andere kant is het hoe zij handelen, dat ze op me letten, dingen aan me vragen en tegen me zeggen, reageren als er iets met mij is, en gewoon aardig tegen me zijn, lieve dingen doen. (Als ze ziek zijn dan zijn ze natuurlijk ook aardig, maar dan slapen en vragen ze meer, of zijn ze juist stiller.)

 

 

woensdag 24 april

Leyweg II

 

 

dinsdag 23 april

Leyweg I

 

 

maandag 22 april

Gediplomeerd en hulpvaardig

Vanochtend zat ik in de trein naast een jongen die kaartjes las over agressiebeheersing. De tekst op de kaartjes was getypt maar er waren met pen dingen bij geschreven. Hij stopte ze weg, pakte iets uit zijn tas, wendde zich van me af - ik was klaar om me te verdedigen en keek zo stiekem mogelijk naar wat hij aan het doen was. Hij slikte pillen uit een wit doosje, daarna stopte hij het doosje in een zwart etui. In Utrecht wurmde hij zich voor me langs de trein uit.
Bij de kerk op het plein boden zeven jongens in pak me champagne en oesters aan. Het was pas kwart over negen.
Op de terugweg zag ik dat de opticien bij het station adverteerde met de tekst 'Gediplomeerd en hulpvaardig.'

 

 

maandag 22 april

Dienstmededelingen

De fietstocht 'Fiets hier voor een asieldier' is afgelast door het asiel omdat er te weinig deelnemers zijn. Ze stelden voor om mee te doen aan een andere actie, maar ik kan ook zelf 70 kilometer fietsen en het geld laten staan. Dus dat lijkt me de beste optie. Ik zal een camera meenemen en achteraf uitgebreid verslag doen.
Verder komen er nog wat optredens aan. 17 mei speel ik (weer met Renée, weer alleen muziek / nieuw werk) in de Vrijplaats in Leiden, 22 juni treed ik met verhalen en liedjes op tijdens de Lange nacht van het korte verhaal in Utrecht, 19 augustus treed ik op tijdens het Noorderzon festival in Groningen. Ik ben de komende maanden ook beschikbaar voor huiskamerconcerten (met liedjes). En in mei doe ik een performance in de openbare ruimte, maar meer nieuws daarover volgt nog.

 

 

zondag 21 april

In Amstelveen ontmoette ik een schildpad

De schildpad zat te zonnebaden op het trappetje, met een achterpootje en het hoofd zo ver mogelijk uitgestrekt (op de tekening maakt het dier zich al op om het water in te vluchten).
Ook kwam ik op zoek naar een pen terecht in een oneindig winkelcentrum waar het duidelijk geen crisis was. De mensen die er liepen, leken niet op zoek naar een specifiek voorwerp. Voor sommige mensen is winkelen een hobby.
Onderweg zag ik bloesems. Weinig is zo wrang en treurig als bloesems, die er maar even zijn.

 

 

zaterdag 20 april

Twee bomen begroeten een lantaarnpaal

 

 

vrijdag 19 april

Vergadering

 

 

vrijdag 19 april

Humaan

Iedereen weet allang dat het Nederlandse asielbeleid niet in orde is. Kinderen worden opgesloten, mensen worden op straat gezet zonder dat ze ergens naar toe kunnen, andere mensen worden gevangen gezet zonder dat ze strafbare feiten gepleegd hebben, vluchtelingen worden slechter behandeld dan gevangenen, enzovoort. Wie dit een beetje volgt, leest het ene na het andere schrijnende verhaal. Omdat het een groep betreft die zichzelf (vaak) niet kan vertegenwoordigen (want hee, ze zijn hier illegaal), wordt er weinig aan gedaan. Ik neem aan dat Teeven de verhalen kent, ik neem aan dat Rutte ze ook kent. Oppositiepartijen willen dat het asielbeleid 'humaner' wordt. Humaan is een raar woord (dat ook gebruikt wordt voor de omgang met andere dieren, zo las ik een tijd terug dat de zeehondenjacht humaner zou moeten) omdat het ook gewoon 'menselijk' betekent en het asielbeleid is menselijk, laat zien hoe de mens is, lees de overige krantenkoppen er maar op na.
Het koningslied is in die betekenis ook heel humaan. Ik heb het nog niet durven beluisteren maar ik heb al wel de tekst gelezen (hier) en hoewel ik die niet helemaal begrijp (moeten wij WA veilig houden of hij ons?) en niet alle zinnen een duidelijke betekenis hebben, denk ik dat het veel zegt over hoe mensen in elkaar zitten en over het Nederlandse volk. Net als het taalgebruik van WA zelf (een mix van managementjargon, mislukte studentengrappen, normale Nederlandsheid en Beatrix).
Het mag allemaal wel wat minder menselijk.

 

 

donderdag 18 april

Wie ik vandaag onthield

Ik zag een man met vijf dochters, drie in de bakfiets en twee ernaast.
Ik zag de hond Adje en sprak kort met zijn mens.
Ik zag een onbekende bruine hond die te mager was maar wel heel energiek.
Ik zag de man van de Turkse supermarkt. Hij zei 'even de batterij opladen' omdat ik hem verteld had dat ik een tijdje niet bij hem was geweest omdat het zo druk was maar dat het nu rustiger was. Eigenlijk was ik steeds naar de Lidl geweest maar dat wilde ik hem niet vertellen. Hij zegt altijd aardige dingen. Niet alleen tegen mij, maar goed.
Ik zag twee mensen die een straat te ver liepen en weer terug gingen.
Ik zag een vlinder die waaide als een blaadje.
Ik zag bij het congres van de dierenartsen twee mensen die hun hondje mee de RAI in namen.
Ik zag twee nieuwe conducteurs op lijn 4.
Ik zag de aardige pakjesbezorger.
Ik zag de stenen duif op het kippenhok waarvan ik altijd denk dat het een echte duif is.
Ik zag de brutale merel en het koppeltje duiven dat aan de overkant woont.

 

 

woensdag 17 april

De setlist van gisteren: Roeiboot, Lauf der Dinge, It is OK, Bosch, The Tree, Dog Heart, Metaphor, Marry Me met Renée

 

 

dinsdag 16 april

Nieuwe liedjes

Vanavond speel ik in Nijmegen, samen met de legendarische Renée Stevense, zie voor details hier. Ik zal alleen nieuwe liedjes spelen (ik heb er ondertussen plenty) dus als je niet komt, mis je echt wat.

 

 

maandag 15 april

Slakkenlegers

In Florida rukken de reuzenslakken op. Hun huizen zijn zo sterk dat ze een autoband doorsnijden als die over ze heen rijdt. Misschien willen ze ons (net als de steenmarters) helpen in de strijd tegen de auto's.

 

 

zondag 14 april

Ze hebben in het Vondelpark heel vieze kabouters ingehuurd om het vuilnis op te ruimen

 

 

zaterdag 13 april

Investeer in Human en Filosofie Magazine

Natuurlijk juich ik meer filosofie in de krant en op televisie toe. Maar wat een onzin, dat 'investeer in filosofie' van Human en Filosofie Magazine. Ze hadden het beter 'investeer in Human en Filosofie Magazine' kunnen noemen. Dit gaat niet over denken maar over geld. Dat is prima, maar wees daar eerlijk over. 'U bent geïnteresseerd in filosofie. Dat is de reden dat wij u vragen te helpen om het voortbestaan van Human en zijn programma’s zeker te stellen. Dat kunt u doen door aandeelhouder te worden van Human. U investeert daarmee in filosofie en u helpt Human en Filosofie Magazine met de totstandkoming van het G8-project.' En dat hele 'stem op de filosoof naar uw keuze' - ga ze LEZEN. Ja, jullie zien het goed. Ik gebruik hoofdletters en dat doe ik nooit. Maar dit is echt te kwader trouw. De genoemde filosofen (en een heleboel minder bekende filosofen die ook goed zijn) wisselen al de hele tijd met elkaar van gedachten over de problemen van onze tijd. Je kunt daar toegang tot krijgen door hun werk te lezen, ze schrijven er namelijk over, en erover na te denken. Dat hoeft niet in hapklare brokken uitgespeld in een publieksdebat - mag wel, maar dat debat kan nooit het eigen denken vervangen. En dat filosofie als uithangbord wordt gebruikt om een omroep te redden en een tijdschrift te spekken lijkt me echt dubieus.

 

 

zaterdag 13 april

 

 

zaterdag 13 april

Confetti

Er ligt vaak confetti voor de ondergrondse afvalcontainer.
In de supermarkt kocht een man die in zichzelf praatte twee blikjes bier en een chocolademuffin.
Iemand wenst me een mooie dag. Mensen wensen elkaar vaak mooie en fijne dagen en op zich zit daar wel iets in - dagen zijn kostbare dingen, veel meer dan dagen hebben we niet, of liever gezegd: zonder dagen hebben we niets anders, ze zijn het scherm waarop dingen geprojecteerd kunnen worden.
Ik vraag me af of er al sinds vanochtend vroeg mensen voor het Rijksmuseum staan te wachten. Misschien fiets ik er straks naar toe om het te zien.
Ik kijk soms op de website van de NS zonder dat ik met de trein hoef omdat ik van treinen houd en het me gerust stelt om te lezen over aanpassingen in de dienstregeling, werkzaamheden en vertragingen.
Ik heb dit jaar meer films gezien dan in de vorige tien jaar bij elkaar. Maar ik houd nog steeds niet erg van film, ik lees liever boeken. Beelden zijn zo dominant en alles wordt getoond.
Op de radio hoor ik steeds een reclame waarin 'de blije lach van een oudere is natuurlijk onbetaalbaar' gezegd wordt. In de reclame is een oudere met een accent aan het woord, ze komt uit de provincie en gaat een dagje naar het strand.
Vannacht heb ik eindelijk goed geslapen. Ik droomde dat iemand me een gans en een kat liet zien die met elkaar bevriend waren. Ze liepen op een veldje bij een sloot, de gans had een vleugel om de schouders van de kat geslagen.

 

 

vrijdag 12 april

Raam

Het is warm in huis, we zijn ziek en maken schoon, het raam staat open, de spin is wakker. Het hagelt, eerst regende het, daarvoor was er mist. Ik heb de regen gemist en ik hou van mist. Het is warm en we zijn ziek, we slapen. Ik maak schoon. Ik doe het raam open, ik moet onthouden dat ik op de spin let als ik het later weer dicht doe. Mijn handen zijn verbrand door het hete water, de huid is droog. De hond is schoon, ze slaapt. We zijn nu rustig. Ik was ziek, nu maak ik schoon. Straks kan ik rustig zitten en koffie drinken en naar de regen luisteren die achter het open raam de tuin in valt.

 

 

donderdag 11 april

Oma's portemonnee

 

 

woensdag 10 april

Secretaressedagboeket

Volgende week donderdag is het weer secretaressedag. En wat is leuker dan je trouwe secretaresse te verwennen met een mooi boeket. Fleurop heeft er een aantal op maat gemaakt, zie hier (het is wel logisch ingewikkeld want 'opgewekt' slaat op de secreteraresse terwijl 'vrolijk' op het boeket slaat, 'georganiseerd' slaat waarschijnlijk zowel op de secretaresse als op het boeket). Mijn favoriet is Secretaressedagboeket Tulpenmand ('Je secretaresse neemt deze tulpenmand gemakkelijk mee naar huis.').

 

 

dinsdag 9 april

 

 

maandag 8 april

Een nieuw bed

In de wachtkamer zaten twee vrouwen die qua rugproblemen en agressie niet voor elkaar onder deden.
'Heb je het wel onder de kraan gehouden?' vroeg vrouw 1.
'Ja, ik heb het een half uur gekoeld. Maar die blaren krijg ik niet weg,' zei vrouw 2.
'Koelen is belangrijk, anders kan een eerstegraads een tweedegraads brandwond worden of een derdegraads.'
'Ik laat de dokter er zo naar kijken. Die weet het het beste hè.'
'Ja, dat zou je denken.'
(korte stilte)
'Het is bij mij net of er een plank tegen mijn rug getimmerd zit,' zei vrouw 1.
'Zit het ook bovenin?'
'Ja, ook bovenin, van mijn stuitje tot tussen mijn schouders.'
'Bij mij straalt het naar beneden uit.'
'Het zit helemaal vast.'
'Zal wel een ontsteking zijn hè. Daar ben je wel even zoet mee.'
'Ik hou nog even vol dat het gewoon stijf is. Tot de dokter wat anders zegt.'
(vrouw 2 reageert niet, vrouw 1 wacht even en praat dan verder)
'Iedereen zegt wat anders hè. De een zegt dat je een nieuw bed moet kopen, de ander zegt dat je oefeningen moet doen.'
'Ja, als je alles moet doen wat ze zeggen dan blijf je bezig.'
'En ik heb net een nieuw bed. Dus als dat het is kan ik er weinig aan doen.'
'O, je hebt je geld weer aan het verkeerde uitgegeven.'
'Nou, ik heb dat bed al anderhalf jaar. De klachten zijn pas van daarna dus ik denk niet dat het daarvan is.'
(langere stilte)
Vrouw 1 zucht, kijkt op haar telefoon. 'Half twaalf.'
Vrouw 2 kijkt naar de blaren op haar hand.
Vrouw 2 wordt opgehaald door de huisarts.
Vrouw 1 probeert oogcontact te maken met anderen maar iedereen kijkt naar haar of zijn schoenen. Ze zucht nog eens, en nog eens. Uiteindelijk komt de huisarts haar halen. Ze beweegt inderdaad alsof er een plank tegen haar rug getimmerd is.

 

 

zondag 7 april

De opdracht van de dag

Beschrijf een gebouw.

 

 

zondag 7 april

De vragen van de dag

Hebben we meer of minder onzin nodig, of gewoon betere onzin?
Zou er iemand zijn die genoeg tijd heeft?
Zou er iemand zijn die zich ergens thuis voelt?
(Bonusvraag) Wat is je lievelingswoord?

 

 

zaterdag 6 april

Kaal geworden kerstboompje

 

 

vrijdag 5 april

Ik voel me altijd net Rousseau als ik zo arm ben

Door aanhoudende / elkaar opvolgende ziektes van hond en kat heb ik sinds november meer dan 1100 euro aan dierenartskosten gehad. Nu geeft dat helemaal niet, maar mijn inkomen schommelt zo rond het bestaansminimum en van minder dan niks kan zelfs ik (toch getraind in armoede) niet leven. Tegen deze achtergrond wil ik nog eens mijn diensten en producten onder de aandacht brengen, dus ik heb ze op een rijtje gezet in de winkel. Kijk rond, koop iets, doe een donatie (zodat ik kan doorwerken aan mijn nieuwe roman) of denk aan mij als je (of het bedrijf waarvoor je werkt, of iemand die je kent) iemand wil inhuren voor een bepaalde opdracht.

 

 

donderdag 4 april

Oefening

Tijdens het hardlopen zag ik een groep oudere mensen in fluorescerende jacks die op mountainbikes een voor een van een heuveltje af gingen. Ze werden begeleid door een vrouw in een fluorescerende jas van de politie.

 

 

woensdag 3 april

NYC 2007

 

 

woensdag 3 april

Grond

In de wachtkamer van de dierenarts ontmoette ik een oudere vrouw. Haar kleindochter was in de spreekkamer met haar kat, de vrouw vertelde dat ze haar had geholpen de kat in het mandje te doen en dat ze ze met de auto had gebracht. De vrouw zag er netjes uit, goed verzorgd, aan haar ogen was te zien dat ze veel had meegemaakt. Ze vroeg naar de kat, ik vertelde dat hij uit Libanon komt en via Frankrijk naar Nederland is gekomen, dat hij hier nu al een tijd is. Ik vroeg waar zij vandaan kwam - we spraken Engels - en ze zei dat ze uit Oekraïne kwam. Ze vertelde dat ze daar een hond had gehad. Toen de hond dertien jaar oud was, werd hij blind en kreeg hij een auto-ongeluk. Het was winter en de grond was zo hard dat ze geen gat konden graven om hem te begraven.

 

 

dinsdag 2 april

Het vangen van iets wat door de lucht naar je toe gegooid wordt

Het moment voordat je iets begrijpt (voordat je het helder voor je ziet, zo helder dat je het uit zou kunnen tekenen).
Het moment voor iets valt.
Het moment voor je in slaap valt.
Het moment voor je valt.
Het moment voor iemand iets tegen je zegt wat de situatie verandert (maar waarin diegene je aankijkt zodat je het eigenlijk al weet).
Het moment voor je een besluit neemt (welk besluit dan ook).
Het moment voor je weggaat (ongeacht of je terug komt).
Het moment voor het moment waarop de ander leest wat je geschreven hebt, waarin je weet dat je de waarheid misschien dicht genaderd bent maar weer niet hebt weten te vatten en je opnieuw begint te schrijven, terwijl je weet dat je daarmee alleen uitstelt, terwijl je weet dat je te laat bent.

 

 

maandag 1 april

Hazen en schapen

Vanuit de tram zag ik een groep die bestond uit acht mensen, van wie er vier paashaaspakken droegen. De hazen hadden mandjes bij zich. Ze praatten geanimeerd met elkaar bij het stoplicht. Ik zag ze niet oversteken.
Vanuit de trein zag ik twee hazen op een veld voor Hoofddorp, en vlak daarna een groep schapen op een dijk. De schapen stonden in het licht.