archief
evameijer.nl

 

 

30 april

Brussel, gisteren

Luister hier mijn interview met Chantal Pattyn in het programma Pompidou (Radio Klara) van gisteren terug.

 

 

30 april

Column Trouw

Lees hier mijn nieuwe column voor Trouw, over de vraag naar de vraag en het verhaal in het verhaal.

 

 

29 april

De mens heeft de boel voor het dweilen raar neergelegd, nou, dan ga ik toch zo liggen

 

 

28 april

De wereld

'De wereld is zo koud,' zei ik in mijn slaap. 'De wereld is zo koud.'

 

 

27 april

We gingen naar een opening

1. Ik ken veel mensen van gezicht.
2. Op de trap naar de expositieruimte vroeg ik aan L of er nog mensen kleurenblind waren. Vroeger waren mensen dat regelmatig, bijvoorbeeld op school, maar eigenlijk hoor je er nooit meer wat over.
3. 'Jij hebt een heel bekend gezicht,' zei een van de kunstenaars. Haar gezicht kwam mij ook bekend voor, maar sinds ik veel lezingen geef komen bijna alle gezichten me ergens wel bekend voor, omdat de meeste mensen toch op andere mensen lijken.
4. 'Het praatje ging over kleurenblindheid,' zei haar zus. We hadden het niet verstaan omdat we te ver weg zaten. 'Ik ben zelf kleurenblind.' Ze vertelde ook dat degene die het praatje gaf verteld had dat intellectuelen niet van kleur houden.
5. In zijn opmerkingen over kleur vraagt Wittgenstein je om je voor te stellen dat de mensheid in twee groepen verdeeld is: de ene groep is rood-groen kleurenblind en de andere geel-blauw kleurenblind.
6. Er waren eigenlijk twee openingen, de ene tentoonstelling ging over kleur en de andere over zachtheid.
7. Ik zag ook nog iemand die ik echt van vroeger kende, maar niet per se hoefde te spreken.

 

 

26 april

Heel filosofisch

A vroeg aan B hoe het praatje op de opening was geweest. 'Heel filosofisch,' zei B, en ze trok er een vies gezicht bij.

 

 

25 april

Gedaanteverwisselingen

En in de trein ineens het verlangen de man aan de overkant van het gangpad te zijn die een oude boterham eet en de kruiswoordpuzzel in de Metro bestudeert.

 

 

24 april

Ze dragen witte maskers over hun snavels en komen vaak met zijn tweeën

 

 

23 april

Ontmoetingen

1. Onderweg naar het station in Rotterdam werd mijn blik op de West-Kruiskade opgevangen door een buitenaards mooie jonge vrouw (donker en androgyn). Ze vroeg me zoals ik al verwachtte om los geld, dat ik niet had, en ik wilde haar zeggen dat ze zo als model aan de slag kon, maar vond dat seksistisch en heb ook geen modellenbureau, dus ik liep gewoon weg (ik moest naar huis, naar de honden en weet uit ervaring dat gesprekken waarin ik iemand aanbied te helpen vaak lang duren en weinig opleveren, wat geen excuus is, maar wel een verklaring). Het beeld bleef lang in mijn hoofd zoemen, terwijl ik toch weet dat schoonheid nergens tegen beschermt.
2. Ik plaste in het hoge gras tussen de bomen. Er kwam een spin omhoog, het leek of 'ie een pootje omhoog stak en met gebalde vuist een scheldtirade hield tegen de vrouw die hem zo natplaste, maar spinnen hebben geen vuisten en waarschijnlijk probeerde hij gewoon op te drogen.
3. 'Eva lijkt wel gegroeid,' zei mijn vader tegen mijn moeder toen ik even naar de wc was.
4. Bij de yoga lag ik naast een spierbundel die nog niet erg in de compassie getraind was. De matjes lagen te dicht op elkaar om alle ledematen goed te kunnen uitstrekken, maar hij wilde het per se toch, ook als ik dan in de knoei kwam, en verder kon er ook geen glimlach vanaf.
5. In de trein liet iemand een wind. 'Het ruikt hier naar kaas,' zei een meisje. 'Nee,' zei de jongen met wie ze was. 'Kaas ruikt veel lekkerder.' Er volgde een gesprek over de geur van kaas.
6. Op het plein voor het station kwam ik een man in een bloemetjesjurk tegen, die voorbijgangers vroeg of ze vonden dat mannen ook jurken konden dragen. Het was een eenmensactie, en reizigers waren bereid met hem in gesprek te gaan, tenminste voor zover ik dat kon zien.

 

 

22 april

Rotterdamse avonturen

Gistermiddag gaf ik een korte lezing in Leeszaal Rotterdam West, een soort mega-minibieb, oftewel een bibliotheek waar je de boeken zo mag meenemen. Ze hebben een uitmuntende collectie en het is een hartstikke leuk pand, dus ga er vooral langs als je in Rotterdam woont of waar dan ook. Het is de moeite van het omfietsen waard. Ze hebben ook een palm voor de deur.

Eergisteren was ik trouwens ook al in Rotterdam, op uitnodiging van Animal Rights, voor een debat over dierproeven op een boot (zie 19 april). Veel mensen denken dat dierproeven noodzakelijk zijn, maar er zijn ondertussen talloze alternatieven die bovendien betrouwbaarder zijn - want ratten en muizen zijn bijvoorbeeld geen mensen. Bovendien lijden de meeste proefdieren erg. Verandering is dus nodig en mogelijk.

 

 

21 april

En het groen is zo groen.

 

 

20 april

De steen als wereld, de wereld van een steen

 

 

19 april

Dierproeven

Morgen neem ik deel aan een debat over het vervangen van dierproeven. Onlangs is een uitgebreide bundel verschenen over dit onderwerp, Animal Experimentation: Working Towards a Paradigm Change, en die is hier gratis te downloaden. Belangrijk leesvoer voor iedereen die zich met dit onderwerp bezig houdt.

 

 

18 april

Kijktip

Zondag ben ik te gast bij VPRO boeken, om 11.20 uur op NPO 1.

 

 

17 april

Gisteren

 

 

16 april

De roep van de dingen

Mijn nieuwe column staat vandaag in Trouw - ditmaal over de roep van de dingen, de plasticsoep en het gevoel voor humor van de steen. Lees hem hier.

 

 

15 april

Het kan anders

In de Volkskrant stond zaterdag een interessant stuk van Ingrid Robeyns over de noodzaak van herverdeling van rijkdom.
Hoe oud worden dieren op Nederlandse bedrijven?
In India is een vegetarische stad (afgedwongen door een hongerstaking van monniken). 

 

 

14 april

Peter Singer

Beste mevrouw Meijer,

Allereerst zal ik mijzelf even voorstellen. Ik ben ... en ik zit op het Stedelijk Gymnasium te .... Zoals elke vijfde-klasser moet ook ik een profielwerkstuk maken. Dit doe ik samen met .... Ons idee is om een documentaire te maken over Greenpeace. Hierin vergelijken wij Greenpeace met Peter Singer. Wij vroegen ons af of u iets van Peter Singer weet, omdat uw naam steeds tevoorschijn komt. Ik hoor graag van u.

Met vriendelijke groet, ... en ...

 

 

13 april

Vijf boeken over dierfilosofie

Filosofie Magazine vroeg me naar de vijf belangrijkste boeken op het gebied van denken over dieren. Je kunt mijn antwoord hier lezen.

 

 

12 april

De andere bomen bloeien wit of roze, deze doet allebei

 

 

11 april

Leven dat leven wil

Vandaag was ik eigenlijk weer in een heel andere wereld, en wel die van Figura Divina, een club theologen, die een symposium organiseerden over dieren met de titel Leven dat leven wil. Ik zat in de ochtendsessie, samen met collega’s Hans Achterhuis, Hans Alma en Angela Roothaan. Mijn praatje ging over dierentalen, de andere gingen over Coetzee, antropocentrisme en sjamanisme. Ik leerde dat er gemeenschappen in Mongolië zijn die honden en mensen als ontologisch nauw verwant beschouwen, en dat ik jagers leer herkennen. Ik wist al dat ik veganisten herkende (iets in de geur waarschijnlijk, ik doel hier niet op makkelijker te herkennen eetgewoonten), en toen er bij de lunch een man te dichtbij me kwam staan dacht ik aan de manier waarop hij zijn broodje at te zien dat hij jager was (ze hebben vaak een wat sluipende machohouding), iets wat hij later vol trots bevestigde in een monoloog waarin hij me vroeg of ik wist wat ethiek was. Verder was het overigens wel een aardig publiek, heel anders dan de mensen van gisteren, maar ook nieuwsgierig. Op de website kunnen jullie lezen hoe het programma er verder uitzag (er was onder andere een gesprek met Charlotte Mutsaers), en ik reis nu met flinke hoofdpijn weer naar huis.

 

 

10 april

21 vragen aan Eva Meijer

Met De Groene Amsterdammer sprak ik over waarom kookboeken overschat zijn, met wie ik aan een tafeltje bij de Seine wil zitten, de roman Freshwater en nog veel meer. Lees het hier.

 

 

10 april

Realities and Fantasies

Vandaag ben ik in een heel andere wereld, namelijk die van de cultural studies, en wel op de jaarlijkse ASCA (Amsterdam School for Cultural Analysis) Conferentie op de Universiteit van Amsterdam. Dit jaar is het thema van de conferentie Realities and fantasies: Relations, transformations, discontinuities. De conferentie wordt altijd georganiseerd door een aantal promovendi, en trekt mensen aan uit alle hoeken van de geesteswetenschappen en de wereld. Mijn praatje gaat over problemen met het voorstellen van animal sanctuaries als utopieën, en ik zit in een sessie met Amen Jaffer, die schrijft over feestelijkheden omtrent Eid Milad-un-Nabi, het vieren van de verjaardag van de profeet in de islam in Lahore, Pakistan, en Stijn Reijnders en Balazs Boross, die ingaan op wat fantasie eigenlijk is. De conferentie heeft een volledige website, met een uitgebreide beschrijving van het thema en het volledige programma, die kun je hier vinden.

 

 

9 april

Animals in our midst II

De afgelopen twee dagen hebben we gepraat over
Zweedse wolven die met mensen geleerd hebben wat de grenzen van hun gebied zijn – en dus geen schapen opeten
koeiengroeten
youtubedierentuinen en youtubedierentuindieren
agency van dieren, bacteriën, genomen
een rattentempel in India – waar de ratten heilig zijn dus – en compassie voor de ratten hier in Nederland
kweekvlees
ecosystemen
ecomodernisme
gevangenschap (fysiek en ook symbolisch)
genetische manipulatie om uitgestorven en bijna-uitgestorven dieren terug te laten komen en hier te houden, en om dieren die niet bedreigd worden uit te laten sterven (bijvoorbeeld om ze lijden te besparen)
natuurlijkheid en wildheid
rampenethiek voor gedomesticeerde dieren (en de vraag of de dagelijkse realiteit voor veel dieren al een ramp is)
katten en mensen die voor elkaar zorgen in zorgecologieën
bijvoeren van ijsberen die verhongeren door klimaatveranderingen die door mensen veroorzaakt zijn
de troost van milieuethiek
en zo nog wat zaken die te maken hebben met relaties met andere dieren in het Antropoceen.

 

 

8 april

Animals in our midst

Het is weer april, de maand van de filosofie (waarom de literatuur een dikke week krijgt en de filosofie een hele maand weet niemand – misschien omdat filosofie moeilijker te lezen is). Ik neem deze week deel aan drie conferenties (dat is veel) en zal jullie daarvan hier op de hoogte houden.
Voor we beginnen: wat is een conferentie? Er zijn verschillende soorten, maar in de filosofie komen workshops, conferenties, studiedagen en dergelijke allemaal ongeveer hierop neer: een groep mensen komt bijeen om hun werk te bespreken. Dat houdt in dat ze speciaal voor de gelegenheid een kort stuk schrijven en aan elkaar presenteren. Daarna wordt er gediscussieerd – dat is eigenlijk het belangrijkste. Omdat de filosofie en andere vakgebieden nogal gespecialiseerd zijn, kun je vaak maar met weinig mensen over je werk praten, en op een conferentie krijg je vaak heel gericht commentaar van mensen die in dezelfde materie zitten. Daarom zijn het ook vaak internationale gelegenheden en is de voertaal ook in Nederland over het algemeen Engels. De organisatie van de conferentie bepaalt wie de sprekers zijn, er worden er vaak een paar zelf uitgenodigd, die geven dan een langere lezing (de zogenaamde keynote), en de rest stuurt een samenvatting van hun beoogde praatje in (een abstract) en wordt op basis daarvan uitgekozen.
Vandaag en morgen ben ik aanwezig bij Animals in our midst, een workshop die georganiseerd is door Bernice Bovenkerk en Jozef Keulartz, in het kader van het voorbereiden van een bundel met dezelfde titel, die weer deel is van Anthropocene ethics, het NWO-project in Wageningen over animal agency waar ik in meewerk als postdoc. De mensen die een stuk schrijven voor deze bundel presenteren de eerste versie van hun hoofdstukken, de rest geeft commentaar. Ik presenteer een stuk over agency met Bernice Bovenkerk samen, en een eigen stuk over katten in de stad. Tijdens de workshop reageren we allemaal op de tekst van een ander; ik geef een reactie op een tekst van Leonie Cornips en Louis van den Hengel over koeiencommunicatie. De ruimte ziet er zo uit:

Verder is de naam van de workshop niet volledig vermeld op de prints van het congrescentrum. Er staat Animal in our midst, wat doet vermoeden dat we een ingewikkeld gezelschapsspel spelen, naar voorbeeld van Wie is de mol?

En dit is het programma:

 

 

7 april

Stropen

In Zuid-Afrika is een neushoornstroper gedood door een olifant en vervolgens opgegeten door leeuwen. Er was alleen nog een schedel en een broek van hem over.

 

 

6 april

Onderweg naar huis

 

 

5 april

De edelherten

In de Oostvaardersplassen wordt niet meer geschoten, lees ik in de krant. Er zijn 1745 edelherten doodgeschoten. Hun familie zal bang zijn en moe, allerlei herten zijn hun moeder / partner / beste vriend / leider kwijt. In het artikel staat dat 'de natuur' rust krijgt. Nu zijn herten niet 'de natuur', ze hebben hun eigen cultuur, en die is danig verstoord. Rust zullen ze ook niet hebben - ze moeten verder, en veel van hen zullen anderen missen (er zijn biologen die onderzoek doen naar de posttraumatische stressstoornis bij dieren die bejaagd worden). Eind oktober wordt door de natuurbeheerder (wat een eufemisme) de balans opgemaakt (weer een eufemisme), want voor 1 januari volgend jaar mogen er nog maar 490 herten over zijn. Dan begint het schieten dus weer opnieuw, en het jaar daarna opnieuw, en opnieuw.

 

 

4 april

Je huis

 

 

3 april

Koeienlijkenburgers en groenteburgers

Het Europees Parlement wil een verbod op woorden als ‘vegaburger’ en ‘sojayoghurt’ voor vervangers van dierlijke producten. Dit lijkt me een uitgelezen moment om woorden als 'vlees', 'burger' en 'kroket' te vervangen door 'dood dier', 'lijk' of 'kadaver'.

 

 

2 april

Flossen

Mijn tweede column is in Trouw verschenen. Hij gaat over flossen. Lees hem hier.

 

 

2 april

Oktober, New York University Press

 

 

1 april

In het land

De komende maand ben ik weer her en der te beluisteren/bekijken. Klik hier voor de gehele lijst en wees welkom.