archief
evameijer.nl

 

 

30 april

Pad

Gisteren reisde ik met de trein naar Hilversum. Ik was al lang (als volwassene nooit eerder zo lang) niet op een station geweest en het ontroerde me - onbekende mensen zien, mijn fiets weer eens ergens stallen, de lege perrons, de duiven (stadsduiven zijn de meest ontroerende dieren die er zijn). Op een perron dronk een duif uit een plasje bier. Uit het raam zag ik het Naardermeer. Op de terugweg was het donker, maar de wereld was verwelkomend, en ik was op de fiets langs het kanaal niet de enige die buiten was - er werd nog gewandeld, er zaten mensen buiten. Het laatste stuk door de polder was wel leeg, er stonden alleen schapen bij een hek. Toen ik de straat in fietste, zag ik een pad. Ik kon haar of hem gelukkig net voor de bus kwam van de straat af halen. Tijdens het laatste rondje met de honden bleek dat het niet de enige was: de regen had meer padden wakker gemaakt. We haalden er vijf van de straat, terwijl de rest van de padden al weken geleden naar hun water waren gelopen. En vanochtend vonden we een salamander, koud en traag en klein, die ik op mijn telefoon naar de slootkant bracht. Nu schijnt de zon weer. We zullen het later zo aan de volgende generaties vertellen: tijdens het begin van de corona-uitbraak scheen steeds de zon, waardoor de wereld een vreemd heldere glans kreeg, haast nep leek.

 

29 april

Vanavond

Ben ik te gast bij Kunststof, dus tune om 19.30 in op Radio 1.

 

 

28 april

Het verleden is vlakbij

Vandaag staat er weer een nieuwe column in Trouw, over hoe het verleden in bestaande mensen nog springlevend is.

 

 

27 april

Caketip

Gisteren bakte ik een simpele chocoladecake op basis van dit recept (zonder glazuur en vulling).

 

 

26 april

Of neerslag een verslag is en zo ja waarvan II

Van 1967 tot 1972 zaaide de VS wolken in de lucht boven de Ho Chi Minh-route. Er viel dertig procent meer regen, de moesson werd verlengd. Operatie Popeye moest de Vietnamese logistiek dwarsbomen. In de jaren vijftig oefende de Engelse overheid (de Royal Air Force) met het zaaien van wolken (Project Cumulus). In 1952 overstroomde het stadje Lynmouth (Devon), 34 mensen kwamen om. De ramp werd toegeschreven aan een hogedrukgebied, maar complotdenkers weten het aan het experiment. In 1607 en 1796 overstroomde Lynmouth ook al, er zullen bomen zijn die beide overstromingen hebben meegemaakt, en misschien ook zeedieren – mosselen kunnen honderden jaren oud worden.

 

 

25 april

Lekker in je kuil in de plantenbak

 

 

24 april

Beelden

In het dorp waar de honden en ik sinds februari wonen zijn ze gek op beelden in de tuin. Tijdens onze wandelingen fotografeer ik die vaak, klik hier voor een selectie (die ik waarschijnlijk regelmatig zal aanvullen).

 

 

23 april

Ondertussen, elders

 

 

22 april

De boekpresentatie

Is nog een paar dagen te bekijken. Dus als je hem gemist hebt: sla je slag.

 

 

21 april

Boekpresentatie!

Vanavond is het zover: om 20 uur begint de boekpresentatie van De nieuwe rivier op het youtubekanaal van Das Mag. Hier dus.

 

 

21 april

Een slechte raadgever

Op filosofisch weblog Bij nader inzien staat een artikel van mij over corona-angst en macht. Lees het hier.

 

 

20 april

Die zal er voorlopig niet vandoor gaan

 

 

19 april

Pluizen

Aan het eind van de middag komen de puttertjes mijn tuin in. Ze eten de pluizen van uitgebloeide paardenbloemen. Gisteren waren ze met zijn zevenen.

 

 

18 april

Proloog

Op de website van Athenaeum kun je de proloog van De nieuwe rivier lezen (en daarna het boek bestellen). Hier.

 

 

17 april

Boekpresentatie

Het zal jullie niet ontgaan zijn: er is een nieuwe roman in de wereld. De nieuwe rivier. Omdat we niet in levenden lijve kunnen samenkomen wordt De nieuwe rivier feestelijk gepresenteerd op het wereldwijde web. Op 21 april is het zover. Verwacht een lezing over rivierenrecht, over de kinaboom, een audioverkenning, watergedichten en een tekeninstructievideo. Met de fabuleuze medewerking van: Andrea van Pol, Gijsje Heemskerk, Laura Burgers, Jacomina van Loon, Norbert Peeters en een mystery guest. Jullie zijn allemaal van harte welkom!

 

 

16 april

Gezellig

 

 

16 april

Opium

Gisteravond was ik te gast bij Opium om over De nieuwe rivier te vertellen. Je kunt het gesprek met Annemieke Bosman hier terugluisteren (ik zit helemaal in het begin).

 

 

15 april

Brainwash vroeg of het vandaag de dag moreel toelaatbaar is om dieren te eten

 

 

14 april

Als de tijd zich uitstrekt

Vandaag is het weer tijd voor Trouw.

 

 

13 april

Contact

Staatsbosbeheer op IJsland raadt degenen die geen mensen kunnen knuffelen aan om bomen te knuffelen.

 

 

12 april

SamenMeer

 

 

12 april

Blauwheid

Op de radio gaat het over de blauwheid van de lucht.

 

 

11 april

Coronatalk #11

 

 

10 april

Een toverzwaan

 

 

10 april

Huisgenoten

Goed nieuws, kameraden: Uitgeverij Cossee geeft Vogels als huisgenoten van Len Howard opnieuw uit. Het verschijnt over een dikke maand.

 

 

9 april

Lekker talken in de camera

Een dikke twee weken geleden gaf ik een digitale lezing op het CPH: DOX documentaire festival. Die kun je de rest van de maand nog via youtube bekijken en wel hier (ik begin op 33 minuten oid, dag 2).

 

 

8 april

Kaartenactie

Ken je iemand (in Nederland) die wel een hart onder de riem in de vorm van bovenstaande ansichtkaart kan gebruiken? Stuur dan een berichtje naar info apenstaartje evameijer punt nl, dan stuur ik diegene een kaart. Let op: er zijn er maar 20, het is zolang de voorraad strekt, en ik bepaal wie ik wel of niet een kaart stuur.

 

 

7 april

Toen we nog tochtjes maakten

 

 

6 april

VIDEO

Ineens miste ik de videokunst. Via facebook attendeerde iemand me op een lijst met videokunst die online te zien is. Hier. Zoveel! Ga maar kijken, het frist je ogen en je hoofd op.

 

 

6 april

Die ander die wat anders vindt

Natuurlijk zullen we het altijd met elkaar oneens zijn. Maar begrip vereist verschil, als we exact hetzelfde zijn is er alleen een passieve overeenstemming. Voor begrip hebben we verschil nodig, ontmoeting, leren, je in de ander verplaatsen, dat soort dingen. Het is niet gratis (het kost minstens aandacht).

 

 

5 april

De aalscholvers vanochtend

 

 

5 april

Roggen

Ik hoor net bij Vroege vogels dat roggen twee keer dubbelgevouwen in hun ei zitten.

 

 

4 april

Het landschap als geluidsgolf of partituur

 

 

3 april

Topthuistip

Hier kunt u vanavond om 19.00 uur kijken naar Bachs Matthäus-Passion, uitgevoerd door het Concertgebouworkest onder leiding van Iván Fischer.

 

 

2 april

Zwerm

's Ochtends vroeg komen de spreeuwen bijeen in de boom bij de bushalte. Ze komen van heinde en verre en zijn net als de honden en ik niet overgegaan op de zomertijd: eerst zagen we elkaar rond zes uur, nu rond zeven uur. Soms heb ik het geluk ze te zien uitwaaieren, als iets wat in heel veel stukken uiteen lijkt te vallen, maar dan blijken al die stukken te leven en samen nog veel mooiere vormen te kunnen vormen. Terwijl ik naar boven kijk, speuren de honden de grond af, waar in geuren vast net zoveel gebeurt.

 

 

1 april

Nederland

 

 

1 april

Verouderen jullie ook zo snel?