archief
evameijer.nl

 

 

30 april

ReŁnie

Het is natuurlijk ook een soort reŁnie, de Maand van de Filosofie, hallo Rotterdam, hallo Den Haag, hallo Amsterdam, jou zag ik tussendoor nog, hallo Assen, hallo Leeuwarden, hallo Utrecht, Oss: aangenaam kennis te maken, o je bent al weg, maandag naar Leiden, ook lang niet gezien. 

 

 

29 april

Lepelaar

Het zal ongeveer als volgt gaan: er zullen mensen ziek worden en sterven, je moet lezingen geven, boeken schrijven, naar prijsuitreikingen van prijzen die je niet wint, elke dag stofzuigen want een van de honden verhaart heel erg, ze zullen je vragen of je hun schoolvriend kent en of je met god door de velden bij Schagen wil lopen, je gaat op de fiets naar de metro, je ziet een lepelaar, en je hebt steeds de keuze, kunt steeds kiezen om meer van degenen om je heen te houden en van de wereld, en open te blijven en nee te zeggen en soms ja, en dit is zoals je al begrepen hebt geen vraag, gewoon wat je aangereikt krijgt, vandaag regent het eindelijk weer eens, dat is fijn voor de tuin, die lijkt alweer op een balzaal met al dat groen.  

 

 

28 april

Onderweg 

1. Heen zag ik een meerkoet aan de rand van een bollenveld.
2. Voor de ACTION en de Primark zag ik lange rijen mensen. Ik denk niet dat de mensen nog veel toekomst hebben.
3. In de boekwinkel liep een van de verkopers achteruit tegen een klant aan. De anderhalve meter is vooruitlopend beter te bewaren.
4. In alle boeken in de boekwinkel zaten verhalen, werelden. Misschien gaan we mooier ten onder dan we denken. Niet dat er een oordelende instantie is. Maar we kunnen het soms even voelen.
5. Terug zag ik een scholekster op een middenberm. Het was bewolkt, er vielen een paar druppels regen, onder de grond ging het leven ook gestaag door.  

 

 

27 april

De haas, de vos en ik

Vandaag in Trouw. 

 

 

26 april

Tip

Vandaag luister ik naar Songs from the Bardo van Laurie Anderson, Tenzin Choegyal en Jesse Paris Smith (op spotify maar je kunt ook via youtube luisteren).   

 

 

25 april

Lente is ook maar een ander woord voor dat kleine stukje lucht tussen de jubeling en de wanhoop

De jubeling en de wanhoop zitten naast elkaar. Heel dicht: als de een beweegt beweegt de ander ook. Ze proberen stil te zitten.  

 

 

24 april

 

 

23 april

Lieve zwamvlok 

Voor het festival Winternachten schreef ik in het kader van het programma Erfstukken een tekst over een zwamvlok. Die wordt van de week opgenomen maar staat al online en wel hier. (GeÔnspireerd door de uitvinding van doodskisten van schimmels van een tijdje terug.)  

 

 

22 april

De running 

1. In Trouw las ik dat je een tijd uit de running was, schrijft iemand. Ik ben nog nooit uit de running geweest, maar zeker de laatste jaren ben ik toch zelfs heel erg in de running, opgevat als de loop der dingen.
2. De presentator zegt dat hij een paar maanden ouder is dan ik en dat ik toch veel meer boeken heb geschreven.
3. In Oss krijg ik een worst. In een pakket met wijn en nootjes. Ik krijg het plastic met mijn handen niet open dus scheur het open met mijn tanden en geef de worst terug.
4. Bij elke lezing vraag ik om een klok, omdat ze allemaal een andere lengte hebben. Die hebben ze dan niet en dan hebben ze hem toch.
5. In de meeste steden zitten de mensen te dicht bij elkaar.
6. Ze zeggen ook allemaal ongeveer hetzelfde (en ik trouwens ook).
7. Op de weg terug zag ik hazen van dichtbij.  

 

 

21 april

Leek zo 

Er waren wolken die op wolken leken en mensen die op mensen leken en er was iemand die op jou leek die tegen iemand die op mij leek en er was iemand die op jou leek die iemand die op mij leek en er waren honden bij die op honden leken en woorden die op woorden leken en een dag die op een andere dag leek en die dag gebeurde het. 

 

 

20 april

Helaas 

 

 

19 april

Er zijn 

Er zijn zeeslakken die zichzelf onthoofden, salamanders die hun staart loslaten, kwallen die teruggaan naar het embryostadium en opnieuw uitgroeien tot een mooie volwassen kwal, er zijn mensen die kunstharten krijgen of nieren van een ander, talloze wezens die onderbenen missen, bij wie er zwarte gaten in de hersenen ontstaan of die zich redden zonder richtingsgevoel, sommigen zijn stil of blind of gewoon altijd moe, en ik hoorde ook een keer van iemand die helemaal alleen was. 

 

 

18 april

Nieuws uit de natuur

In het Krugerpark vertrapte een groep olifanten een stroper.  

 

 

17 april

Muis 

De muizen waren jarig dus ik kleide een muis voor ze, het interesseerde ze niet. Maar ze kregen natuurlijk ook nootjes en andere lekkere dingen. 

 

 

17 april

Plekje

Er is een plekje op de vensterbank waar spinnen graag sterven. 

 

 

16 april

Koekjes voor de honden 

Ik bakte koekjes voor de honden. Met meel, banaan, pindakaas en gebroken lijnzaad. Meng het tot er een deegje is, bak het tot het goed is (niet meer plakkerig). Ze vinden het heerlijk en voor jezelf is het ook lekker.

 

 

15 april

De bomen deden een toneelstuk 

 

 

14 april

Knack

Er staat een lang interview in Knack over Vuurduin. Je kunt het hier lezen als je je registreert (de kop geeft de inhoud niet goed weer, het gaat niet over dieren). 

 

 

14 april

Buren 

Toen de honden en ik net verhuisd waren kwamen we op de wandeling onze oude buren uit de Pijp tegen. Zij waren met hun honden een paar jaar eerder al hierheen verhuisd. Het heeft iets heel vertrouwds om dezelfde gesprekjes te herhalen, vooral over dat de honden oud zijn maar nog goed meelopen, en de honden zijn er allemaal nog, dat is ook mooi. 

 

 

13 april

Zorg voor de kinderen 

De column in Trouw gaat vandaag over wachtlijsten in de jeugdzorg, kinderisme en een zwarte hond met krullen. 

 

 

12 april

Een goed gesprek 

 

 

11 april

Ik ben alleen met de taal want jij zwijgt 

Op de website van de NPO zag ik Rijsen&Rooxman, DeDikkeMuiz&Sjors, een theatervoorstelling van Adelheid Roosen, Lineke Rijxman, Titus Muizelaar en George Groot over liefde en relaties. Ik vond het erg mooi. De registratie is via deze link terug te kijken.

 

 

10 april

Even voor de goede orde 

 

 

9 april

Autoriteit 

Op een dag word je wakker en ben je een autoriteit op een bepaald gebied. Ze bellen je de hele tijd. Ze willen niet alleen met je praten maar je ook fotograferen. Allemaal ongeveer op dezelfde plek. Blijkbaar associŽren ze die met je. Om een autoriteit te blijven moet je eigenlijk veel boeken lezen. Maar daar heb je nu geen tijd meer voor.
Op straat lachen de meisjes naar je. De oudjes nemen hun hoed af.  

 

 

8 april

Getting curious 

Ik was te gast in de podcast van Jonathan Van Ness en dat gesprek kunnen jullie nu beluisteren. En wel hier. Het gaat over dierentalen en taal.    

 

 

7 april

Het een of het ander 

Tegen de man van de fietsenstalling: bent u vierentwintig uur per dag open?
Ja, alleen van halftwee tot vijf uur zijn we eventjes dicht. 

Man op straat. Sorry!
Waarvoor?
Ik dacht dat je een vriendin van me was. Daarom zwaaide ik zo.
Ik zag het niet. Ik loop in gedachten. Maar laten we even zwaaien.
(We zwaaien.) 

In de metro spreekt iemand Rokin uit als Rocking.  

 

 

6 april

En ook in Trouw

Een filosoof in een rood pak

 

 

5 april

Dit is beter II 

 

 

4 april

Misschien bestaan we alleen echt in de ogen van de dieren. 

 

 

3 april

April is ook de Maand van de Waarheid

Zie bijvoorbeeld dit

 

 

2 april

Zonder kritisch denken krijg je totalitarisme, Shell en de VVD. En megastallen. 

Vandaag staat er een interview met mij in NRC Handelsblad, over denken en schrijven over een wereld die vergaat.

 

 

1 april

Politics, Animals, and Technology 

Ook dit jaar organiseer ik weer een MANCEPT Panel met Angie Pepper en Josh Millburn (september, online). Ditmaal over dieren, politiek en technologie. Hier