archief
evameijer.nl

 

 

30 april

Techniek

1. Het buurmeisje speelt Paint it black op de dwarsfluit.
2. In het dorp woont een man die doet alsof hij bij de gemeente werkt. Hij draagt een zelfgemaakt fluorescerend hes. Hij hield zich lang bezig met afval, maar sinds een paar dagen schoffelt hij in de perkjes om het voetbalveld. Hij heeft ook een nieuwe fiets.
3. De mussen hebben een techniek ontwikkeld om de tortels uit het voederhuis te krijgen: gewoon keihard erin vliegen.
4. Een vrouw van een jaar of vijftig in sportkleding playbackte met overgave Private Dancer in het gangpad van de supermarkt.
5. De jongen die vorig jaar altijd met een lege plastic boodschappentas door het Twiske wandelde is terug, maar zonder boodschappentas.  

 

 

30 april

Dutje 

 

 

29 april

Nog eens een podcast 

In de eindeloze reeks podcasts is er weer een podcast verschenen, ditmaal van boekhandel Athenaeum. Ik ging in gesprek met Jetske Brouwer, die goede vragen stelt en Zee Nu (want daarover spreken we) heel goed gelezen had. Dat is een compliment voor de schrijver. Hier.

 

 

28 april

Regenwoud 

Gisteren had ik de laatste lezing van deze maand, in BraziliŽ, via internet. De meeste andere lezingen waren in het Portugees, waar ik weinig van verstond, maar dat had iets rustgevends. Verder was het treurig, we bespraken in de vragenronde de teloorgang van het regenwoud, en hoopgevend, omdat de jonge vrouwen die de conferentie organiseerden zo gemotiveerd waren. Er zit niks anders op dan door te gaan.   

 

 

27 april

17 minuten 

 

 

26 april

Wie dit voelt is gek

Er staat weer een column in de NRC van vandaag

 

 

25 april

Een paar dingen

Mary Midgley over plichten naar een eiland.
W. S. Merwin over bomen.
Kinderen vinden dat boerderijdieren en mensen hetzelfde behandeld moeten worden (tot ze leren dat dat niet zo is).  

 

 

24 april

Nog een keer Olli 

 

 

23 april

Olli 

 

 

22 april

Gast

 

 

21 april

Indelingen 

Ik kwam vandaag bij toeval op allerlei mooie websites terecht. Over het leven van een slijmzwam en antiek gereedschap van Mart. Die laatste site bracht me naar online musea, een site voor verzamelaars. Dan heb je dus al de verzameling en maak je er ook nog een website van. Via online musea kom je bijvoorbeeld op de website van de Zandvoortse Bomschuit Bouwclub. Van hun website: 'De Zandvoortse Bomschuit Bouwclub heeft de afgelopen jaren niet stil gezeten, naast de bomschuiten en badkoetsen werden verschillende gebouwen, vaak al lang uit ons dorp verdwenen, op schaal nagebouwd.'

 

 

20 april

Olli en Doris 

 

 

19 april

In het huis van de dieren 

Er lag een eend op het pad. Ze had haar snavel in haar veren, maar sliep niet, daar was het op deze warme Paasdag te druk voor. Naast haar stonden twee mannetjes. Ze hadden pauze. Ik ging opzij om ze niet te storen, het pad was breed en de rest van de weg was vrij, maar een man van een jaar of dertig met een kinderwagen besloot dat hij dat niet hoefde en liep gewoon door. De eend moest snel opstaan en wegvliegen. Ik vroeg de man waarom hij niet opzij ging. Dit is een looppad, zei hij. Die eend woont daar, zei ik. Hij werd kwaad. Waar bemoeide ik me mee. Maar dit is precies wat er mis is met de mensen: ze gaan niet opzij voor degenen die meer recht hebben op de ruimte dan zij. De man had een vrouw en een klein kind bij zich, dus het kwam niet tot een handgemeen. Ik hoop dat hij er over na zal denken, maar vrees van niet. De eend was verderop op het water geland. De zon bleef de hele dag schijnen. 

 

 

18 april

 

 

17 april

Misschien 

Naast het essay over stilte dat in september bij Cossee verschijnt, schrijf ik nu aan een pamflet over taal, politiek en het publieke debat. Het heet Misschien is een ander woord voor hoop en verschijnt in de serie Publieke Ruimte van De Geus.   

 

 

16 april

When the body says yes

Dit jaar vertegenwoordigt Melanie Bonajo ons land op de BiŽnnale van VenetiŽ en dat is heel goed. Lees hier een interview met hen.    

 

 

15 april

Wiske op het strand 

 

 

14 april

Jij bent ook een levend wezen vergeet dat niet 

Dan zijn het weer de planten, dan de muizen, dan de schrijvers die daar dansen, hoe dan ook ben ik veruit in de minderheid, zelfs jij bent soms een ander. Maar nu sta je hier dicht naast me en je zegt: jij bent ook een levend wezen vergeet dat niet. En even is het zo. 

 

 

13 april

Een heel belangrijke baan

Meestal zijn het duiven maar nu vond ik een jongen op straat. Hij huilde en kon zijn nek niet bewegen. Hij vertelde dat hij gevallen was met gym en naar huis gestuurd. Hij zat in groep zeven. Mijn ouders hebben een heel belangrijke baan, zei hij. Dus die konden hem niet ophalen. Zijn opa zou komen, maar die was aan zijn knie geopereerd. Wil je dat ik meeloop? vroeg ik. Dat wilde hij. Dus toen gingen Doris, Olli en ik mee. Ze liepen voorzichtig en rustig. Doris blafte helemaal niet. Hij had ook een hond, vertelde hij. En hij kende alle honden in de buurt. Hij noemde hun namen op. Ik vertelde over de muizen. Bij zijn huis blafte zijn hond dus toen gingen we terug. Ik heb nog wel zijn school gebeld omdat hij niet alleen moest zijn. We pakken het op, zei de vrouw aan de andere kant van de lijn. 

 

 

12 april

Wie spreekt voor de dieren 

Mijn eerste column staat vandaag in de NRC, en wel hier.  

 

 

11 april

Piranha's

Gisteren gaf ik een lezing in Emmen, in de voormalige dierentuin in het Rensenpark. Het was in het reptielenhuis. Hier zwommen de piranha's, zei de organisator toen we in de zaal stonden. Er waren veel activisten gekomen, misschien maakten we zo iets goed.
Onderweg reed ik over de Hunebed Highway. Ik zag ook een groot billboard met een advertentie voor T-shirts in drie lengtes.   

 

 

10 april

Brommer

Ik was te gast bij Brommer op zee, kijk het hier terug. 

 

 

9 april

Mens wezen

Vanaf dinsdag schrijf ik om de week columns voor de NRC. Vandaag staat er een zogeheten aftrapstuk in de krant, en wel hier.   

 

 

8 april

Animal Politics: Utopian and Dystopian Visions of Multispecies Society

Ook dit jaar organiseer ik weer een panel met Angie Pepper en Josh Milburn op MANCEPT, en wel over utopieŽn en dystopieŽn. Klik hier voor de cfa.    

 

 

8 april

Leeuwen 

 

 

7 april

Miemel en haar stokken 

 

 

6 april

Paddenstoelentaal

Dat bomen met elkaar praten weten we ondertussen, maar ook schimmels vertellen elkaar dingen. Ze gebruiken daarvoor elektrische signalen, in patronen die lijken op de patronen in mensentaal. Lees hier meer.

 

 

5 april

Stutten 

 

 

4 april

 

 

3 april

Paadjes 

 

 

2 april

Welkom, nieuwe muizen

Gisteren kwamen Lieve, Roodmuis, Neushoorntje, Wezel, Zeetje en Bram (Brammetje het Lammetje) bij me wonen. Zes witte muizen van dezelfde lichting als het andere witte volkje. Ze zijn nogal bedeesd en nog niet op de bovenverdieping van hun woning gekomen. Ze waren ook een beetje bang voor de banaan en voor het looprad. Maar ze wennen vast snel. 

 

 

1 april

Wiske