weblog
                    archief

 

dinsdag 31 augustus

Limonade

Soms heb ik wanneer ik opkijk van mijn werk of de voordeur uitloop het gevoel dat ik heel lang weg geweest ben. Dat is niet zo, ik heb dan misschien een uur geconcentreerd geschreven (bijvoorbeeld) of ik ben een paar uur niet buiten geweest. Toch is het ook wel zo; als ik werk ben ik meer aanwezig (terwijl ik tegelijkertijd met het werk samenval of erin verdwijn), en/of verdikt de tijd zich (het verschil tussen limonadesiroop en aangemaakte limonade). Als ik dan buiten ben lijkt alles vreemder dan eerder, of kan ik beter zien hoe vreemd alles eigenlijk is, en soms trekt dat bij (wordt de ruimte tussen mij en de rest van de wereld kleiner) en soms niet.

 

 

maandag 30 augustus

De huwelijksdatabase

Ik werd net gebeld door de huwelijksdatabase. Ik schrok, ik dacht: ik heb me nergens voor opgegeven. Een huwelijk is wel een van de laatste dingen waar ik op zit te wachten. De mevrouw die me belde vroeg me wat voor muziek ik maak. 'Waar belt u eigenlijk voor,' vroeg ik, 'en hoe komt u aan mijn nummer?' Ze had mijn telefoonnummer via de Kamer van Koophandel (mijn inschrijving bij die organisatie heeft me al veel ellende opgeleverd) en vroeg zich af of ik bruiloftsmuziek speelde. 'Nee,' zei ik opgelucht. Toen hing ze op, zonder gedag te zeggen.

 

 

maandag 30 augustus

Ziekenhuis gaat kinderen hypnotiseren

Het Juliana Kinderziekenhuis in Den Haag gaat op grote schaal patiënten hypnotiseren. Ik ben wel blij dat altijd wordt uitgegaan van het 'wetenschappelijk aanvaardbare' (whatever that may be, en waarom staat het tussen aanhalingstekens? Joost mag het weten).

 

 

zondag 29 augustus

Zwaan

Lieve lezers van het weblog, het nieuwe album staat online. Officieel komt het op een september uit, maar speciaal voor jullie plaats ik hier vast de link. Klik hier (evameijer.bandcamp.com). Het werkt als volgt: het hele album is gratis te downloaden, maar je mag wel betalen (graag zelfs, ik heb ook een hond, kat en cavia te onderhouden). Je kunt het in een keer downloaden (dan krijg je er twee tekeningen bij) of de liedjes apart downloaden, of alleen luisteren en niks downloaden. De teksten staan erbij, en als je op een liedje klikt dan kom je op de pagina van dat liedje, en kun je zien waar de zwaan aan denkt. Dat is leuk. Mocht je iets niet begrijpen of mocht er iets niet werken, laat het me alsjeblieft weten. Mocht je graag een zelfgebrande cd thuisgestuurd krijgen idem dito. En deel de muziek, stuur mensen een link naar de clip en/of de bandcamp pagina, plaats het op je weblog, twitter, facebook, hyves en myspace, of bel iemand, of ga langs. Ik waardeer het heel erg.
Verder hoop ik dat jullie het mooi vinden en hoor ik graag wat jullie ervan vinden.

 

 

zaterdag 28 augustus

Bobo

Bobo is een van de liefste honden die ik ooit gekend heb. Hij was van mijn tante, en ik weet nog heel goed dat hij als puppie graag aan mijn haar kloof (mijn jongste nichtje was toen een baby en die trok graag aan mijn haar). Bobo vond mij ook lief omdat ik altijd met hem ging wandelen op verjaardagen en andere familieaangelegenheden. Hij liep wel eens weg, en dan kwam hij bij ons op bezoek, dan stond hij opeens bij de achterdeur, kwispelend. Het was een heel zachtaardig dier, en hij hield erg van spelen met een bal of stok op het veldje, en hij kon heel hard rennen en dat lang volhouden. Hij was gladharig, lichtbruin, met donkerder bruine oren die een beetje flapperden. Hij had ook van die lieve ogen en hij begreep het altijd heel goed als ik tegen hem praatte.
Na de dood van mijn tante ging hij bij oma wonen. Hij werd een dagje ouder, en hij kon niet meer zo goed lopen. Op een dag is hij verdronken in de sloot bij het veldje. Hij was er in gegleden, en oma kon hem er niet uit krijgen omdat ze al oud was en ze hem niet kon tillen, ze kon alleen toekijken hoe hij in paniek raakte omdat hij er niet uit kon en verdronk.
Er was een begrafenis, geloof ik, mijn tante reed hem stapvoets naar zijn graf in haar rode bestelauto met de achterdeuren open, de kinderen (mijn jongste nichtje en haar vriendinnen) en oma en Wil (de eeuwige buurvrouw) liepen er achteraan. Ik was er niet bij, mijn ouders lagen in het ziekenhuis omdat ze net een ernstig auto-ongeluk gehad hadden en ik was er zelf ook nogal beroerd aan toe. Volgens mij hoorde ik het ook pas een paar dagen later. Ik geloof niet dat ik er toen veel verdriet van heb gehad maar later wel, en ik ben er soms nog verdrietig over. Verdrinken schijnt een mooie dood te zijn, maar niet als je uit de sloot probeert te komen maar je achterbenen doen het niet meer, denk ik.
Ik denk nog best vaak aan Bobo. Ik zie hem nog heel scherp voor me, ook bijvoorbeeld zijn gebit. Ik weet niet of zijn leven erg gelukkig was, hij werd vaak vergeten, maar het was zeker af en toe gelukkig, als hij achter de stok aanrende bijvoorbeeld of als hij mee mocht, ergens naar toe.

 

 

vrijdag 27 augustus

Mijn ouders vonden me bij de beren in de Bijenkorf

 

 

vrijdag 27 augustus

This changes everything

Een vrolijke video van mijn goede vriendin Jessica die danst op een liedje van onze vriend Keith.

 

 

donderdag 26 augustus

Armoedetijd (voor bijna een koffie & een ei)

 

 

woensdag 25 augustus

Raam

Ze zijn iets aan het doen buiten, aan het snoeien, het is gezoem op de achtergrond, niet ritmisch of hard genoeg om te irriteren. De boom voor de flat heeft een paar gele bladeren, als grijze haren. Soms dwarrelt er een veertje naar beneden.
Het rook naar zee, de afgelopen dagen, door de harde wind, door het open raam.
Ik denk ergens aan. Ik ga net zo goed voorbij.

 

 

dinsdag 24 augustus

Zwaan

 

 

dinsdag 24 augustus

Voortgang

De cd is gisteren gemasterd door Carl Saff (voor meer informatie over masteren, klik hier). Ik ben er heel blij mee; het is de eerste keer dat het masteren in een keer goed is en ik daadwerkelijk het idee heb dat het er beter van is geworden (heel helder, en met behoud van dynamiek; masteren maakt het geluid soms heel plat). Hij heeft het zelfs zo goed gedaan dat ik zin krijg om liedjes opnieuw in te zingen (een cd is nooit af) omdat ik opeens hoor hoe ze zouden kunnen klinken. (Misschien is het ook omdat mijn eigen aangeleverde mix beter is dan de vorige keren, maar het masteren is ook beter.)
De cd komt uit op 1 september, volgende week dus, en daarvoor komt er een videoclip uit. Die ga ik nu afmaken.

 

 

maandag 23 augustus

Augustus

Ik ben blij dat het regent. De zomer is eigenlijk het meest melancholische seizoen, maar dat is iets wat slechts weinig mensen weten. Deze zomer lijkt niet eens op een zomer, lijkt meer op de poes als hij slaapt (een lang wit uitgestrekt wachten zonder dat er iets is waarop gewacht wordt). In de tussentijd werk ik, met de poes op schoot, hij slaapt, nu, zijn oor trilt, en een voorpoot.

 

 

zondag 22 augustus

 

 

zondag 22 augustus

Ik heb moeite met toeval.

 

 

zaterdag 21 augustus

Uit

Meest gedachte gedachte tijdens het hardlopen: ik krab je ogen uit, of ik steek je ogen uit.

 

 

vrijdag 20 augustus

Verdwaald

Een demo van een nieuw liedje over een poes die verdwaald is, voor een nader bekend te maken kindervoorstelling eind november. Het heeft eigenlijk nog geen titel.

 

 

donderdag 19 augustus

Info

Ik speel zaterdagmiddag in Café Pitcher in Haarlem op een soort alternatief Lowlands festijn, ergens tussen 16 en 18 uur. Ik krijg oude handen.

 

 

donderdag 19 augustus

Klein zwart duifje

De hond en ik vonden gisteravond laat een duifje voor een flat. Het was klein, zwart en glimmend, een heel mooi diertje. Ik weet soms niet waarom ik denk dat er iets is met een dier, hoe ik zie dat het ziek is - dit duifje zag er vanuit de verte goed uit, maar toch had ik het idee dat er iets mee was. Ik liep er naar toe en hoefde er zelfs niet mijn jas overheen te gooien, ik kon het zo pakken. Het duifje was erg mager maar leek verder in orde. Ik nam het mee naar huis, omdat het zo suf was, en belde de dierenambulance, die blijkbaar ook 's avonds komt.
Toen we de lift uitkwamen, stond de buurvrouw van Crispy (een hond) in het halletje, met Crispy en een heleboel koffers, en ze wilde niet opzij gaan, terwijl ik toch een bang duifje bij me had. Ik vind deze buurvrouw normaal best aardig maar nu niet - ik hoorde nu bij het duifje, was er verantwoordelijk voor.
Thuis deed ik het duifje in een kartonnen doos, in de keuken, en daarna ging ik in de kamer zitten, maar het was nogal onrustig, dus toen ben ik er maar bij gaan zitten, met de keukendeur dicht zodat de poes niet naar binnen kon, en heb ik het duifje op schoot genomen. Zo las ik een boek tot de dierenambulance kwam.

 

 

woensdag 18 augustus

Bingo

Iedere woensdag bingo, aanw 1930 uur.

 

 

dinsdag 17 augustus

Ik wil graag een band beginnen met de naam Het gore lef

 

 

maandag 16 augustus

Gestalt switch koekje

eend, konijn, vis

en kies

 

 

zondag 15 augustus

Wantrouw mensen met aquaria.

 

 

zondag 15 augustus

De fluitkunstenaar

Ik hoorde van een fluitkunstenaar die op een open podium optrad en later bij de X Factor. Hij had een zak met spullen bij zich en zei dat hij overal op kon fluiten, maar eigenlijk floot hij gewoon en hield hij steeds iets anders iets tegen zijn mond. Bij de X Factor floot hij op een paling en op zijn vrouw, in die volgorde.

 

 

zaterdag 14 augustus

Ik vind dit zo lief

Met een koptelefoon kun je hem in het begin horen spinnen.

 

 

vrijdag 13 augustus

Meer nieuws over cavia's

Mijn zusje en ik zagen in het Westfries Museum een bijzonder schilderij (uit de Gouden Eeuw). Op het schilderij was een fruitmand te zien, en ernaast zat een klein harig diertje. Het leek in de verte op een cavia (volgens mijn vader leek het op een Furby). Het was wonderlijk. Zulke dieren hadden ze niet, toen, voor zover ik weet. En het fruit was behoorlijk realistisch geschilderd, het was geen fantasie-tafereel. We bedachten dat het waarschijnlijk een cavia was die uit de herinnering geschilderd was.

 

 

vrijdag 13 augustus

Nice hè, cavia

Ik was net op de galerij (in verband met het stof) het hok van de cavia aan het verschonen toen de buurman naar buiten kwam. Ik vertelde dat het hok van de cavia was. De buurvrouw kwam erbij staan. 'Cavia,' zei de buurman. 'Guinea pig,' zei ik. 'Wat is cavia?' vroeg de buurvrouw. 'Uh,' zei de buurman, 'een soort konijn.' 'Klein dier,' zei ik, 'harig.' 'Uh?' zei de buurvrouw. 'Ik pak haar wel even,' zei ik. Ik liep naar binnen en viste de cavia uit haar nachthokje. 'Uuuu,' zei de buurvrouw, 'oeoeoeoe.' Ze wilde R. uit mijn handen pakken, maar ik hield haar vast, ze mocht wel aaien. 'Bite?' 'No,' zeiden de buurman en ik. 'How much?' vroeg de buurvrouw aan de buurman. 'Iets van ten euro,' zei de buurman, aarzelend, 'ten, fifteen. Nice hè, cavia.' En tegen mij: 'ja, hoe leg je nou uit wat een cavia is.'

 

 

vrijdag 13 augustus

Detail

 

 

donderdag 12 augustus

Enzovoort

Ik heb nogal veel reacties gehad op mijn stukje van zondag (bijna net zoveel als op het stukje dat ik ooit over krentenbollen schreef) – om misverstanden te voorkomen: ik ben voor homo’s en hetero’s van alle geslachten en iedereen er tussenin. Ik val niet zo op blond, en ik wil geen sex meer met vleeseters, maar verder heb ik zelf geen algemene voorkeur, alleen een specifieke, voor speciale mensen. Ik denk dat categorieën (man, vrouw, homo, hetero, zwart, blank, enzovoort, daarom is enzovoort een goed woord) altijd (potentieel) gewelddadig (en willekeurig of conventioneel) zijn (en clichés ook trouwens), (en) mensen uitsluiten, en daarom ben ik er geen voorstander van, maar ik vind dat iedereen de vrijheid moet hebben om haar of zijn sexualiteit op een prettige manier te beleven (en te benoemen), mits dat anderen niet schaadt. Ik ben tevens voor homosexualiteit (of niet-heterosexualiteit, dat is misschien wat inclusiever) in de openbare ruimte (buiten de privé-sfeer), ik ben een groot voorstander van zichtbaarheid.
En ik ben het in grote lijnen ook met Bas Heijne eens, maar dat is een ander verhaal.

 

 

woensdag 11 augustus

Vogel

 

 

dinsdag 10 augustus

Het was in de stad

 

 

maandag 9 augustus

Het Westfries Museum

Ik ging gisteren met mijn vader en zusje naar het Westfries Museum omdat mijn vader vandaag jarig is (gefeliciteerd pap!). Toen ik op de lagere school zat, gingen we er elk jaar minstens een keer met school naar toe. Ik was er een jaar of twintig niet geweest.
Ten eerste ken ik de meeste schilderijen uit mijn hoofd. Ik had er jaren niet aan gedacht, maar in mijn hoofd bevindt zich de gehele collectie van het Westfries Museum (naast de vaste collectie van het Stedelijk). En de geur van het museum, de trap, de schuine vloeren.
Ten tweede was ik een beetje teleurgesteld omdat sommige schilderijen / objecten er niet meer hingen of verplaatst waren. Mijn zusje wist overigens precies wat waar had gehangen, en die herinnerde zich weer andere dingen dan ik.
Ten derde keek ik anders als kind, ik keek vooral wat er op het schilderij afgebeeld werd, minder dan naar hoe dat gebeurde (de man die gevild werd, het jongetje dat op een meisje leek). Ik herinnerde me ook de verhalen die ik zelf rond de schilderijen verzonnen had; zo had ik bijvoorbeeld een hekel aan een bepaalde man op een schuttersportret, en ik wist nog precies waarom maar ik zou het nu nooit meer zo bedenken. Soms was het net alsof ik mezelf van vroeger als een vreemde ontmoette.
Het was eigenlijk heel leuk.

 

 

zondag 8 augustus

Homo!
(speciaal voor alle facebookvrienden die I love gays and lesbians in hun pofielstatus hebben, ik weet wel dat het lief bedoeld is)

Het eerste probleem met de Gay Pride is natuurlijk al de naam. Wat nou gay? Noem het dan LGBTQH+ (de laatste H is voor de hetero's, want anders is het zielig (het is al zielig om hetero te zijn) en het plusje is voor overigen) Pride of iets dergelijks (wie verzint er trouwens eens een mooi Nederlands woord voor queer? De beste inzender wint een gratis exemplaar van de nieuwe cd). Ook in de media (enz) wordt steeds maar gesproken over homo's en lesbo's (lelijk woord), iets dat me net zo kortzichtig lijkt als spreken over mannen en vrouwen. (Het blijft natuurlijk een wespennest, de terminologie, mensen moeten zich vooral noemen wat ze zich willen noemen, mensen horen graag ergens bij, maar er moet toch ook ruimte zijn om je anders te noemen, oid.) (Nu ik het er toch over heb: bisexueel is natuurlijk helemaal een kloteterm omdat die twee genders impliceert en met het woord twee ook een hoop andere vervelende associaties oproept.)
Hiernaast is het visueel zo'n cliché, het is net het wereldkampioenschap voetbal. Ik begrijp dat mensen behoefte hebben aan duidelijkheid, en ik ben voor zichtbaarheid, en ik vind het soms ook nog wel absurd-humoristisch (nu ook verstandelijk gehandicapte homo's en Joodse homo's! Met roze keppeltjes, want anders herken je ze natuurlijk niet), maar eigenlijk is het natuurlijk belachelijk, en alle groepen zijn eng en problematisch. En wees eens een beetje radicaal; v/m relaties kunnen ook heel homo zijn, enz. ('Ik ben altijd de man,' zei een vriendinnetje laatst, 'of ik nou met een man of een vrouw verkering heb.')
Bovendien is deze tekst een beetje eng (‘Tolerantie jegens homoseksualiteit is niet in elke cultuur of religie vanzelfsprekend.'). Ik zeg hup mevrouw Butler (J.B. weigerde recent de Zivilcouragepreis om iets dergelijks).

 

 

zaterdag 7 augustus

Dingetjes

Ik speel vandaag over een week tijdens Poëzie aan de Waterkant, een klein maar fijn festival in het Westbroekpark, aan het water. Het is de tiende editie en daarom is er ook een avondprogramma en allemaal andere leuke dingetjes. Vorig jaar speelde ik er ook en toen was het heel bijzonder.
Ter ere van mijn optreden aldaar verschijnt er overigens donderdag een interview met me in de Haagse krant Den Haag Centraal, voor de mensen in de regio.

 

 

zaterdag 7 augustus

Moppie

'Dag moppie,' zei ik tegen het hondje van de buurvrouw. De buurvrouw bloosde. 'Dag,' zei ze.

 

 

vrijdag 6 augustus

Vorm/inhoud

Ik begrijp weinig van mensen die over vorm en inhoud praten alsof die te scheiden zijn (net als lichaam en ziel dan wel geest). Als ik iets op een andere manier zeg, dan zeg ik iets anders. (Of schrijf, of teken, enzovoort.) Dit lijkt me evident. Daarom is precies zijn ook zo belangrijk.
(Wanneer mensen zeggen dat ze meer van de vorm zijn of juist meer van de inhoud dan doelen ze daarmee op een bepaald soort vorm, of een bepaald soort inhoud.)

 

 

donderdag 5 augustus

Kermis in Hoorn

Zie hier. Ik vraag me af of Miriam en ik de kermis, de hel, de kunst of de vrouwen vertegenwoordigen (aangezien er een foto van ons bij staat).

 

 

donderdag 5 augustus

Pootjes

 

 

donderdag 5 augustus

Billie

Ik had gisteren een heel leuk geautomatiseerd gesprek met Billie ('hij is geen echt persoon maar kan u overal mee helpen') van bol.com. Ik moest het een cijfer geven, het kreeg van mij een 10. Op het laatst zeiden we heel vaak ok tegen elkaar. Ok! Ok! Ok!

 

 

woensdag 4 augustus

Verhaal over een prostituee of een paard in de manege

Ze deed het al tijden. Ze wist eigenlijk niet wanneer ze ermee begonnen was. Ze wist ook niet precies hoe oud ze was.
Ze kwamen onregelmatig. Niet allemaal, sommigen kwamen elke week op een vaste tijd, of elke maand, of altijd als ze in de stad waren. Maar de meesten kwamen onregelmatig. De meesten kwamen zelfs maar een keer, wilden iedereen een keer gehad hebben.
Ze kende de anderen, niet allemaal even goed, maar ze waren over het algemeen vriendelijk tegen elkaar, en ze wisselden ervaringen uit, ze waarschuwden elkaar voor de rotte appels, degenen met vreemde voorkeuren, de gewelddadigen.
Ze had het goed, verder, ze had een dak boven haar hoofd en te eten. Ze was het gewend. Soms was het sneller voorbij dan ze verwachtte.

 

 

woensdag 4 augustus

De banjo

 

 

dinsdag 3 augustus

Thieves

 

 

dinsdag 3 augustus

Ik zag een film over vier vrouwen

De eerste sprong van een dak maar werd later weer levend en toen ging ze in het verzet.
De tweede wilde kuis zijn maar werd verkracht en kreeg daarna eigenwaarde.
De derde was prostituee (of was dat de tweede?) en kastijdde zichzelf en op het laatst ging ze dood aan koorts.
De vierde scheidde van haar man voor een man die met een ander trouwde maar ze werd wel zelfstandig en had een mooi huis.

 

 

maandag 2 augustus

Poes

Er liep net een enge buurman langs. 'Poes,' zei hij keihard tegen de poes, die in de deuropening zat. Dat doe je toch niet? Dat moet je lief en zachtjes zeggen.

 

 

zondag 1 augustus

Woolf

Ik kwam net een leuke pagina tegen. (Dit is trouwens ook mooi.)

 

 

zondag 1 augustus

Tankstation

Gisteren zag ik een slechtziende kreupele (waarschijnlijk tenminste licht verstandelijk gehandicapte) man schuin een drukke weg oversteken. Als hij een dier was geweest, of een kind, zou ik hem in veiligheid gebracht hebben. Nu deed ik niets. De auto's stopten netjes voor hem en hij liep door het tankstation verder.