weblog
                    archief

 

31 augustus

Mijn vaders verlanglijst voor zijn zesde verjaardag (1948)

 

 

30 augustus

 

 

30 augustus

Geheim leven

Gisteren zag ik (met dank aan Wim) een programma van de BBC waarin een groep katten met zenders en camera's gevolgd wordt om hun activiteit in kaart te brengen. Het is een leuk experiment, je kunt het hier bekijken.

 

 

29 augustus

De kade

Ik vind dit licht zo mooi en ik wilde nog even naar buiten - normaal wandel ik uren met de hond en ik mis het als ze er niet is, bovendien zit ik de hele tijd maar te schrijven en dat is ook niet de bedoeling. Ik liep naar de Amstel en ging op een bankje zitten. Als ik fiets of hardloop, kijk ik altijd naar de mensen op de bankjes om te zien wat er met ze is. Er lijkt altijd iets: ouderdom, alcoholisme, liefdesverdriet, burn out, noem maar op. Er is natuurlijk ook altijd wel iets. Nu ik op het bankje zat vroeg ik me af hoe ze mij zouden zien. Ik tekende niet om me een houding te geven maar omdat ik me in concentratie het beste kan ontspannen. Op een van de woonboten kwam een vrouw naar buiten, ze deed net alsof ze niet naar me keek.

 

 

 

28 augustus

Uitkomst

'Wel een uitkomst hè,' zei een man in de tram. Hij wees naar de hond.
'Een hond?'
'Ja, het is met toch leuker dan zonder.'

 

 

27 augustus

Zomerdag

Toen we vertrokken hingen de wolken laag boven het land. Op het station in Apeldoorn maakte een meisje foto's van ons voor haar examen. We dronken zo normaal mogelijk koffie op het trapje. De buschauffeur miste een voortand.

Bij de Veluwe hebben ze ook onbegrijpelijk design.

Met Joy, op de foto te zien met haar aangenomen dochter, gaat het goed; ze is een heel ander iemand geworden in het afgelopen jaar.

Het was een goede dag voor dierfotografie.

Terug naar Apeldoorn hadden we dezelfde buschauffeur. Ik kon eindelijk een foto maken van de etalagepoppenwinkel.

's Middags ontmoette ik iemand die ik bijna dertig jaar niet gezien had. We zwommen samen in een meer bij Zutphen. Ik had jaren niet gezwommen, ik zou het vaker moeten doen.

Ik kreeg een grote courgette kado uit de volkstuin, we aten soep. Vanuit haar woonkamer keken we uit op de Ijssel.

Op de terugweg zagen we de zon ondergaan vanuit de trein.

 

 

26 augustus

Winterhond

Met trots presenteer ik het omslag van mijn nieuwe roman Dagpauwoog, die in november zal verschijnen bij Uitgeverij Cossee.

 

 

25 augustus

Hier, nu

We zijn zo ver in de toekomst, je zou verwachten dat alles ondertussen al wel een keer gebeurd zou zijn. Maar het is voor het eerst in de tijd vandaag, met de mist in de tuin en de lucht die ruikt naar de eerste ochtenden naar school na de vakantie, en de nieuwe merels in de boom, de nieuwe witte hemel. Ik weet wel dat alle momenten en gebeurtenissen tot nu toe ook in dit moment besloten liggen (sommige wat nadrukkelijker dan andere). Ik weet ook dat er weinig anders is waar we op kunnen inzetten dan op verandering. Dat er weinig anders is waar we op kunnen hopen.
Het is gelukkig nog vroeg, de dag is nog open.

 

 

24 augustus

Kiekeboe! Hahaha!

 

 

24 augustus

Keukenkastje

Ik zag Zomergasten met Johan Simons (ze hadden natuurlijk eigenlijk Paul Koek moeten vragen, maar goed) en ik was onder de indruk, vanwege zijn bevlogenheid en betrokkenheid bij de schoonheid en de waarheid. Ik mis die houding in de literatuur en op de universiteit soms - het besef dat het werk groter is dan je zelf bent, en de moeite die daarbij hoort waard. Het voortdurende zoeken naar de juiste vorm en de bereidheid (het besef van de noodzaak) om risico's te nemen, het besef dat kunst politiek is en moet zijn, enzovoort. Je kunt het hier terugkijken.

 

 

23 augustus

Of all the small dying birds

 

 

23 augustus

Nog een lijst

's Ochtends vroeg weet ik tijdens het uitlaten van de hond niet of mijn ogen tranen of dat het mist of allebei. Ik veeg in mijn ogen maar het blijft onduidelijk. Het lijkt alsof de mist optrekt terwijl ik de tranen wegveeg. Ik zie nog niet veel maar dat is niet erg want ik weet hoe de dingen er daar uitzien.
Ik hou van deze tijd van het jaar maar het gaat wel snel. Deze tijd vorig jaar is nog maar zo kort geleden.
's Avonds luister ik naar een liedje van Vic Chesnutt. Ik word droevig van de gedachte dat er zoveel muziek is die ik nooit zal horen. Op de voorpagina van de krant zie ik een foto van twee dode kinderen met nummers op hun voorhoofd. Op de website van de BBC zie ik een virtuele tour door het een-na-grootste vluchtelingenkamp.
Ik ben echt heel moe, denk ik steeds - ik denk het niet alleen maar ik ben het ook. In bed maak ik in mijn hoofd een lijst van mooie geluiden die ik in huis kan horen: de piepende remmen van een fiets, het openschuiven van de tuindeur van de buurvrouw, de wind door de bladeren van de boom in de tuin, het geluid van de tram in de Van Woustraat.

 

 

22 augustus

 

 

21 augustus

 

 

20 augustus

Salade

In de supermarkt leek het alsof mijn favoriete caissière me negeerde. Ze was naar de kapper geweest, misschien had ze vakantie gehad, ik had haar al een tijdje niet gezien. Ze maakte helemaal geen oogcontact. Gelukkig lachte ze toch nog naar me toen ik de bon niet wilde (die wil ik nooit bij haar, het is een kwestie van vertrouwen). Ik wil graag dat de caissières me herkennen en aardig vinden.
In het park vroeg een vrouw of de hond Mica heette omdat haar kind zo heet. De volgende dag vroeg een van de buurmannen hetzelfde. Die buurman is heel aardig en knap, zijn vriendin en kinderen zijn dat ook. Maar op de avond dat hij het vroeg, was hij een beetje chagrijnig. Ze waren net terug van vakantie.
Onder de berenklauw vond de hond een bak salade met muntjes van tien cent erin. Ze nam direct een hap. Er is iets voor te zeggen om dingen niet te willen begrijpen maar alleen te proberen er het beste van te maken.

Later vonden we een heel klein grasveldje.

 

 

19 augustus

Een lijst

De fiets, de tuindeur, je hand. Een kat. De wens om nog een keer als een kind verkouden te zijn, met groen snot. De boeken. Wachten. Een droom waarin je iets heel simpels vergeet, wakker worden en niet begrijpen hoe je dat vergeten kunt zijn. Wakker worden. Vastgehouden worden. De stem van je moeder. Een langspeelplaat. Uitroeptekens. Je bootschoenen. De mensen die je komen halen. Je vulpen. Je handschrift. De beslissingen die je niet kon nemen, de beslissingen die je wel moest nemen. Een Sinterklaasgedicht. De strepen op je overhemd. Het water achter het huis, de eenden in dat water.

 

 

18 augustus

Waarschijnlijk de eerste foto's die ik ooit maakte

Ik was ongeveer vier.

 

 

17 augustus

Nova

Nova komt uit de tuin van de sloopwoning waar ik in de zomer van 2005 woonde. Hij zat als heel kleine kitten met zijn zusje in een hamsterkooi bij een buurjongen voor het raam. Ik heb aangebeld en de kittens meegenomen en Nova woont nu al acht jaar bij Yvette, tegenwoordig samen met zijn vriend Wajang. Hij schrikt nog steeds van alles maar verder is hij heel gelukkig.

 

 

16 augustus

Zien

Het licht valt over de houten vloer in de woonkamer, de tuin ruikt naar het einde van vakantie, vochtige aarde in augustus. De late zomerzon maakt me melancholisch, maar eigenlijk maakt al het weer me melancholisch. Zon wat meer dan regen, regen wat meer dan sneeuw.
Buiten eten de merels mijn slakken op.
Tijdens de gaypride sprak ik met een psycholoog over de rol die taal speelt in haar werk. Ik zei dat ze door dingen anders te omschrijven ze anders kan laten zien zodat de patiënten er vervolgens anders mee om kunnen gaan. Ze zei dat dat de essentie was van haar werk; aan de dingen die gebeurd waren kon ze weinig doen.
Het is goed dat woorden dat kunnen. Ik leer het in mijn werk steeds beter.
De hond is in het licht gaan liggen en ik denk na over de situaties waarin ik niet weet wat ik moet schrijven of zeggen. Ik kom niet verder dan de gedachte dat het goed is om zo geraakt te worden dat. Dan werk ik verder aan de roman die mensen dingen anders moet laten zien. Als de eerste regen valt, ga ik naar buiten.

 

 

15 augustus

Oliebollen

 

 

15 augustus

Palmen

 

 

14 augustus

Leyweg

 

 

13 augustus

Prachtig

 

 

12 augustus

Wil

Bij de ingang van het park discussieerde een groepje mensen over de vraag of honden vrije wil hebben. De honden waren erbij gaan liggen.

 

 

11 augustus

IJkpunten

Ergens in de zomer, niet ver van vandaag, begint de herfst, zoals lente altijd omslaat in zomer voor de zomer en het in november winter is. Over drie maanden komt mijn nieuwe roman uit. Over drie weken begint mijn baan. Over drie dagen is het woensdag, over drie uur sta ik te koken, over drie minuten neem ik een slok thee en over drie seconden ben ik ingehaald door de woorden die ik aan het typen ben.

 

 

10 augustus

Sportief

Ik boycot de Olympische Spelen al jaren. In Athene werden de straathonden die geluk hadden in speciaal ingerichte schuren gedreven en vergast, anderen werden gewoon doodgemarteld; in China werden ze levend gevild, ik geloof dat ze voor deze Spelen het plan hadden om ze levend te verbranden maar ik wil dat niet googelen. Bovendien eten die sporters heel veel dierlijke producten. Er zijn helaas geen bekende Britse dierkomieken die op kunnen roepen tot een boycot dus de kwestie staat niet heel hoog op de agenda.
In de discussie over de boycot van de Spelen in Rusland vanwege hun nieuwe wet die de propaganda voor homoseksualiteit verbiedt, lopen twee vragen door elkaar: wat is (moreel) juist, en wat is (politiek) effectief. Wat juist is, is (zeker op korte termijn) niet per definitie effectief, wat effectief is, is niet per definitie juist (dat hangt wel een beetje van je definitie van effectief af). (Bij de geïndustrialiseerde uitbuiting en vernietiging van de niet-menselijke dieren vallen deze twee overigens wel samen - het is moreel juist om daar niet aan mee te doen, en het is effectief omdat het dierenlevens scheelt, een goed voorbeeld geeft voor anderen, en een noodzaak voor alternatieven genereert. Het is bovendien heel simpel om geen dieren te eten en er is geen enkele goede reden om het wel te doen. Bezoek eens een slachthuis als deze woorden geen betekenis voor je hebben.)
Moreel gezien heeft Fry gelijk. Je moet niet deel willen nemen aan een feest van een gastheer die mensenrechten schendt, omdat je die schending met je deelname mede legitimeert en in stand houdt. Bovendien is het goed dat hij de brief heeft geschreven omdat dat het probleem op de agenda zet en daarmee in Europa de discussie aanwakkert (geweld tegen homo's is overal een probleem, net als geweld tegen vrouwen). Praktisch politiek mis ik de stem van de Russische homo's en organisaties die zich inzetten voor hun belangen. Het lijkt me dat het niet alleen gaat om de discussie met Poetin, maar ook om de dialoog met hen, omdat het hun levens betreft. Ik weet bijvoorbeeld te weinig van de situatie daar om te kunnen inschatten wat zij willen. Het lijkt me dat zij in deze kwestie het laatste woord zouden moeten hebben.

 

 

9 augustus

Vandaag is mijn vader jarig

Links op de foto, de hond was maandag jarig. Ze schelen zestig jaar. Hij maakt heel mooie foto's, die kun je op zijn website bekijken, doe dat maar even. Gefeliciteerd pap!

 

 

8 augustus

Voorlezen

In de tram hield de man tegenover me een envelop vast waar 'niet voorlezen' op stond. Hij haalde er een aantal papieren uit die hij las en weer terugstopte. Hij deed de envelop in zijn tas en haalde er onderdelen van een telefoon uit. Hij zweette en schopte per ongeluk zacht tegen de hond, waarna hij sorry tegen haar zei. Daarna pakte hij een volgeschreven kladblok en begon hij zo zacht mogelijk voor te lezen.

 

 

8 augustus

Zwaluwen

Ik zit in de trein, op weg naar de hond, en kijk naar de kleine vogels die over de weilanden vliegen. Voor Sassenheim zie ik een ooievaar. Op station RAI deed een jongen een boks tegen de knop op de treindeur, zacht maar vastberaden. Ik las laatst dat honden een gevoel krijgen dat op verliefdheid lijkt als ze hun mens zien, maar dat is andersom ook zo. Vandaag las ik dat honden gapen als hun mens gaapt. Ook dat is andersom ook zo, hetzelfde geldt voor diep zuchten.
De lucht is groot en blauw, de zon hangt in de bomen.
Ik droomde vannacht dat ik op het strand was. Het strand was een berg en het sneeuwde. Ik keek naar de zee, die omlijst was door sneeuw en ijs. Ik kwam een vrouw met een kind tegen en ik liet ze de zee zien, we waren allemaal ontroerd. Ik kan de besneeuwde zee nog goed voor me zien, denk er door de dag heen af en toe aan, het was heel mooi. Het troostte me. Gisteren vlogen er zwaluwen om me heen, toen ik over een dijk fietste, ze scheerden rakelings voor me langs. Ook dat troostte me. Ik vind het prettig als vogels vlak over me heen vliegen. Het is een religieuze ervaring, of wat ik me daarbij voorstel, omdat ik omvat word door iets wat groter is dan ik ben. Ze zijn ook zo mooi van dichtbij.

 

 

7 augustus

Een lieve poes

 

 

7 augustus

Liedje

Een nieuw liedje van PJ Harvey over Guantánamo Bay gevangene Shaker Aamer.

 

 

6 augustus

Als je sporen terugvolgt, slijten ze dieper in

Ik droomde vannacht dat ik een Oscar won en tijdens mijn bedanktoespraak mijn borsten liet zien. Het was voor een goed doel, welk goed doel ben ik vergeten.
Tijdens het gesprek over de arbeidsvoorwaarden zei de dame van P&O me dat ik een verzekering kan nemen voor mijn auto, brommer of caravan. Ik zei dat mijn eerste doel de aanschaf van een auto, brommer en caravan zou zijn. Ze knikte en zei later dat je alles wel kan laten verzekeren maar dat er altijd onverwachte omstandigheden kunnen zijn.
Het is vreemd dat we dingen kunnen voelen, dat lichamen zo lang volhouden.
Ik heb de meeste klimop uit de tuin verwijderd en alle stelen doorgeknipt. Op de muur die mijn tuin van de steeg scheidt, groeien kleine bomen. Het is licht in de tuin. Het lukte me niet de rolgordijntjes op te hangen dus ik heb de stof eraf geknipt en achter de bamboegordijntjes geniet. Het werkt.
Ik vraag me al de hele dag af of er een woord is voor het tegenovergestelde van missen. Ik bedoel niet raken. Misschien is het er niet omdat we het nooit zouden gebruiken.
Dit hondje is van oma geweest, het staat op de boekenkast.

 

 

5 augustus

Regenboom

 

 

5 augustus

Collect

Ik heb me vanmiddag aangemeld om rond Dierendag weer te collecteren voor de Dierenbescherming. Dat kost weinig tijd en kun je bij een afdeling in je buurt doen. Er is meer zinnig vrijwilligerswerk, dat niet gedaan wordt als jij het niet doet, internet is als altijd de beste vriend in het zoeken.

 

 

4 augustus

Paraplu

 

 

3 augustus

Hetzelfde

Een dronken vrouw bekeek mijn zusje en mij aandachtig om te zien of we op elkaar leken. 'Bijna precies hetzelfde, maar toch heel anders,' zei ze na een tijdje, en daar had ze gelijk in.

 

 

3 augustus

Homodag

Ik keek met mijn zusje naar de botenparade. We zaten op een steiger bij een aantal woonboten, voor het punt waar ze onder de bruggen door de stad in gingen. Van het terras van een van de boten kwam een man die ons kussentjes gaf om op te zitten, omdat we anders op het harde hout zaten. De zon scheen en het waaide, we hadden kippenvel.
Het was de eerste keer dat ik naar de boten ging kijken en ik was ontroerd. Mijn favoriete boot - na die waarop het vriendje van mijn zusje met zijn tweelingbroer draaide - was de GayVB (van de GVB dus), maar ik ben dan ook dol op het openbaar vervoer. Wat me beviel was de grote hoeveelheid bedrijven die zich uitspraken - ook op straat in Amsterdam, en regenboogvlaggen op kerken zijn fantastisch - en dat het een soort feestdag was, dat mensen net als op Koninginnedag met trossen uit het station kwamen. Dat laatste bracht me op een idee. Misschien kunnen we er een nationale feestdag van maken (bijvoorbeeld ter vervanging van Koninginnedag) met een educatieve lading. LHBTQ-dag, Homodag - over de naam moeten we nog even nadenken. Het commerciële aspect mag losgelaten want het gaat niet om kapitalisme maar om diversiteit (wat betreft gender en seksualiteit). Gemeenten kunnen toepasselijke activeiten organiseren (bijvoorbeeld mensenrechtengerelateerd) en de discussie expliciet faciliteren. Omdat het een feestdag is mag er natuurlijk ook gedanst worden.

 

 

2 augustus

And the sky hangs heavy II

 

 

1 augustus

Ouwe dibbes

Er stopte een Mercedes naast de tramhalte waar ik met de hond stond te wachten. De bestuurder deed zijn raampje naar beneden, riep 'ouwe dibbes' tegen de hond, deed het raampje weer omhoog en reed verder.

 

 

1 augustus

Dit moeten jullie even kijken (in beeldvullende weergave)