archief
evameijer.nl

 

 

31 augustus

Doe het

De laatste column voor Trouw, hier

 

 

30 augustus

 

 

29 augustus

Wier worden 

In de NRC staat een mooi interview met Miek Zwamborn over zeewier en zelfvoorzienend leven op een Schots eiland. Lees hier meer over Knockvologan.

 

 

28 augustus

En dan van kleur veranderen 

Opbeurend nieuws in the New Scientist. Vrouwelijke octopussen gooien met dingen naar mannen die ze lastigvallen. Soms gooien octopussen ook om hun frustratie kwijt te raken, bijvoorbeeld na een afwijzing: 'In one case, after a male’s advances to a female were rejected, he threw a shell in a random direction and changed colour.' 

 

 

27 augustus

Ook 's nachts staan ze dapper op wacht om de zandhoop te verdedigen 

 

 

27 augustus

Wild zwijn bevrijdt twee vrienden uit een kooi 

Hier

 

 

26 augustus

Leer alle talen

Leer alle talen spreken die gesproken worden in het dorp of de stad waar je woont.  

 

 

25 augustus

Landkaart

 

 

24 augustus

Buitenlanders 

Op de website van de NOS las ik gisteren een artikel over de adoptie van buitenlandse zwerfhonden. Vanwege corona hebben meer mensen huisdieren geadopteerd, gelukkig niet alleen gefokte honden, want fokken is een problematische praktijk, maar ook buitenlanders. Die honden zijn wezenlijk anders. Ze zijn namelijk niet lichamelijk en psychisch aangepast aan het leven in de mensensamenleving, zoals de doorgefokte honden. Ze zijn gewend hun eigen keuzes te maken en hebben vaak ook op jonge leeftijd al een hard leven achter de rug. Dat leidt tot problemen. Ik woon zelf samen met twee Roemenen en ken die problemen. Maar ik interpreteer ze anders. Ze laten namelijk heel goed zien hoe weinig ruimte er eigenlijk is voor dieren in onze samenleving. Neem aaien. Veel mensen vinden dat ze het recht hebben een hond te aaien (of er vlak langs te lopen). Olli vindt het leuk maar Doris haat aaien, en aankijken, en alles wat verder nog bedreigend overkomt. Maar dat is haar goed recht. Ik heb ontzettend veel van die honden geleerd, juist omdat ze totaal niet dociel zijn en zich verzetten tegen de status van gebruiksvoorwerp. Ik heb dit eerder al eens beter beschreven, mocht het onderwerp je interesseren: het artikel staat hier.

 

 

23 augustus

Op de vensterbank 

In het poststructuralisme wordt erop gewezen dat taal normaliseert. Het is een uiting van de rede die functioneert door de niet-rede uit te sluiten. Wat je in woorden vangt wordt niet alleen verdrongen door die woorden, maar verliest ook zijn vreemdheid en eigenheid. Hoewel ik erin getraind ben om over mijn gevoel te praten en dat met sommige mensen ook graag doe om het te onderzoeken, blijf ik over de dood van mijn vader liever in de stilte. Mensen willen bellen, dat is erg lief, maar ik ben er nog niet aan toe om een kloppend verhaal te maken van de ervaring omdat dat afbreuk zou doen aan de ervaring. Ik zit liever bij het niet-weten te wachten. Alles wordt snel genoeg weer gewoon, het heeft mij niet nodig. 

 

 

22 augustus

Vandaag geef ik het woord aan Emily Dickinson -  It’s all I have to bring today

It’s all I have to bring today—
This, and my heart beside—
This, and my heart, and all the fields—
And all the meadows wide—
Be sure you count—should I forget
Some one the sum could tell—
This, and my heart, and all the Bees
Which in the Clover dwell. 

 

 

21 augustus

Ze heeft ook een mooie grafsteen, Duvanel

Hier

 

 

21 augustus

Vaak hangt de zon 's avonds als een cactusvijg aan de tak van een zwarte, stekelige boom

Ik las Anna en ik van Adelheid Duvanel, een verzameling korte verhalen (van 2 of 3 bladzijden). Op de achterkant staat dat Duvanel mannen, vrouwen en kinderen toont met 'hun angsten, hun verwarring, hun verloren illusies, maar ook met hun kracht om vast de houden aan dromen en geluk'. Dromen en geluk ben ik in de bundel niet tegengekomen, wel verloren mensen, echt flink verloren. Het mooie is dat de wereld zich ook verloren voelt. Sparren denken mee, net als een vreemde rode hond, en elke dag is nachtmerrieachtig, onbetrouwbaar. Huizen zijn belangrijk, misschien omdat ze wat beschutting geven, maar nooit genoeg. 

 

 

20 augustus

De nieuwe buren 

 

 

19 augustus

Het draaien 

Soms denk ik dat het een kwestie is van snelheid. De wereld om me heen zet er weer de vaart in en ik kan het nog niet helemaal bijhouden. Ik doe mee maar het kost meer moeite dan anders en er is iets in mij dat niet meedoet. Maar het achterblijven is werkelijker dan het meedoen: de snelheid heeft iets ridicuuls, het draaien van een draaimolen die als enige functie heeft te draaien. Je kunt er beter naast gaan zitten maar moet oppassen niet bedolven te raken. 

 

 

18 augustus

Beste mevrouw Schubert

Ik lees De liefde, beste mevrouw Schubert, gedichten van Ewa Lipska, het is de moeite waard. Hier staan een paar gedichten.

 

 

17 augustus

Je kunt vaak beter tien minuten naar een boom kijken dan een column lezen 

Vandaag in Trouw.

 

 

14 augustus

Envelopes of air

Hier

 

 

13 augustus

Draafsingel 

 

 

12 augustus

Zoveel soorten gras 

Zoveel soorten gras in de tuin, o.a.: heel zacht heel groen, lang met pluimen, kort en taai als gras van vroeger, lichter van kleur en fijntjes, harde hoge sprieten, gras dat ik gewoon zou noemen, gras dat je zo kunt wegtrekken, gras dat ook een andere plant zou kunnen zijn. 

 

 

11 augustus

Bewegen 

Ik wilde wat schrijven over kunstenaar Natalja Gontsjarova maar kan de concentratie niet opbrengen, dus google haar maar even, mooi werk en een interessant leven. Ik lees nu dat ze bevriend was met dichter Marina Tsvetajeva, waar ik me een paar weken geleden in verdiepte, en dat die een boek over haar heeft geschreven, dus dat heb ik besteld. Misschien schrijf ik er een stukje over.  

 

 

10 augustus

Greppels

De ene dag schoof zo over de andere en trok je terug de tijd in, maar je kan niet terug, dus je stelt je voor dat je over greppels springt, het water staat laag, blijven springen, ergens zal het weiland weer land worden, aan het einde zal een hek staan en als je eenmaal bij het hek bent zal je het open kunnen doen, bij de weg zal blijken dat je de hele tijd hier was en hier is net zoiets als thuis, thuis is net zoiets als een dag die nergens heen hoefde, je droomde over greppels. 

 

 

9 augustus

Vandaag was mijn vader 79 geworden 

 

 

8 augustus

Nesten (aangevuld)

Olli's nesten. 

 

 

7 augustus

Doris in haar lievelingsweiland en op haar deken 

 

 

6 augustus

Misverstanden 

Een oudere mevrouw zwaaide naar een andere oudere mevrouw in een auto. Olli dacht dat ze naar hem zwaaide en liep naar haar toe. Ze aaide hem. Mooi ben je, zei ze. Mooier dan het vrouwtje dat naast je staat. Die heeft haar beste tijd gehad. Whatever, dacht ik. Ik zie er ook niet uit vandaag en ik vind honden vaak ook mooier dan mensen. Ik glimlachte. Pas aan het eind van de straat bedacht ik dat ze het waarschijnlijk over zichzelf had. Ik had dus een antwoord kunnen geven. Maar zo was het ook goed. Op een drafje gingen de honden richting huis, het was tijd voor brokjes. 

 

 

5 augustus

Gezichten

Ik heb ondertussen van alle muizen een portret. Hier

 

 

4 augustus 

Het opzeggen 

Er zijn drie reacties van bedrijven op het opzeggen van een abonnement/verzekering/etc na iemands overlijden: 1. sympathiek en snel, 2. normaal, 3. absurd. In de categorie sympathiek en snel vallen bijvoorbeeld de museumjaarkaart, de Donald Duck, en de ANWB. Ze begrijpen wat er aan de hand is, stellen niet te veel vragen, storten ongevraagd geld terug, maken het direct in orde. In de categorie normaal valt de NS – veel vragen, maar aardig. In de categorie absurd vallen Ziggo en de Postcodeloterij. Bij Ziggo is het goed nadenken in het keuzemenu om überhaupt iemand te spreken te kunnen krijgen en volgt er na die eerste mens een langdurig doorverbinden met wachtmuziek (wachtmuziek zou zoals mijn moeder opmerkte een keuze moeten zijn). Bij de Postcodeloterij moet de beller (ik dus) persoonlijke gegevens doorgeven, dat hoeft bij al die andere bedrijven niet, en er een opname gemaakt worden waarin de beller moet aangeven dat ze begrijpt dat er niet meer gewonnen kan worden. Nee, Postcodeloterij, mijn vader is dood, dus die kan niet meer winnen. Misschien moeten we samen een opname maken waarin jullie alleen met ‘ja’ mogen antwoorden en de vraag krijgen of jullie begrijpen wat dood is.  

 

 

3 augustus

Wat is een muis? 

De column van vandaag gaat over de muizen.

 

 

2 augustus

Flankie 

 

 

1 augustus