archief
evameijer.nl

 

 

31 augustus

Gedichten 

Bij de NPO is de documentaire Heaven te zien van Vitaly Mansky, waarin een oude Gorbatsjov wordt gevolgd. Hij scharrelt door huis, deelt zijn eten met zijn kat, mist zijn vrouw, zegt gedichten op uit zijn hoofd, levert indirect kritiek op Poetin. Het is een intrigerende en vooral melancholische kijk in zijn leven. Hier.   

 

 

31 augustus

Achter het woord 'vlees'

'Vicepremier Carola Schouten was er als minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit persoonlijk verantwoordelijk voor dat het onderwerp vlees zo veel mogelijk uit een klimaatcampagne werd geweerd,' schrijft de NOS. Wakker Dier kwam hierachter door overheidsdocumenten op te vragen na een beroep op de Wet open overheid (voorheen WOB). Lees hier meer.
Politici en beleidsmakers van LNV en Economische Zaken vinden de wetenschap, volksgezondheid, natuur, klimaat, de  toekomst van de kinderen en de levens van de andere dieren dus minder belangrijk dan de belangen van grote vlees- en zuivelbedrijven, en baseren zich daarbij op een (1) artikel uit de Telegraaf. Dit is eigenlijk heel gewelddadig, maar mensen zien dat niet omdat a) het woord 'vlees' dieren- en mensenleed verdoezelt, b) sommigen denken dat ze recht hebben om anderen te doden omdat ze toevallig tot een andere soort behoren en c) die ongelijkheid is verankerd in allerlei wetten en instituties en d) grote bedrijven in dit voorbeeld net als bij de boerenprotesten op de achtergrond de dienst uitmaken. Zolang belangen vooral economische belangen zijn kun je weinig anders verwachten. Toch is dit echt heel kwalijk. Schouten is momenteel minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen, een moeizame functie voor iemand die weinig opheeft met sociale rechtvaardigheid. 

 

 

30 augustus

Geef het land terug aan zichzelf

Een nieuwe column in de krant, ook online te lezen en wel hier.

 

 

29 augustus

Kleur als taal

Je kunt nog een week naar Etel Adnan in het Van Gogh Museum, als ik jou was zou ik zeker gaan. En als je dan toch in de buurt bent is de tuin van het Rijksmuseum ook een aanrader, want daar staan beelden van Barbara Hepworth.

 

 

28 augustus

Hoe het water de wolken draagt

uitzicht vanaf de brug naar links  

en naar rechts

 

 

27 augustus

Teletekst

Omroep West stelde voor om te stoppen met teletekst omdat veel mensen via internet op de hoogte blijven van het laatste nieuws en er wellicht minder behoefte aan bestaat. Ze kregen talloze brieven en telefoontjes, waaruit bleek dat veel mensen er juist veel belang aan hechten en hebben besloten er juist meer in te investeren. Het bericht ontroerde me, het laat zien hoe media hun maatschappelijke verantwoordelijkheid kunnen nemen. Lees hier meer.

 

 

26 augustus

Twee nieuwe boeken

Vandaag kwamen twee dozen met nieuwe boeken binnen. Ik raad ze allebei van harte aan. Koop ze bij je favoriete boekwinkel.
Over Verwar het niet schreef ik een paar dagen geleden al. Misschien is een ander woord voor hoop Een pleidooi voor meerstemmigheid in het politieke en publieke debat is een pamflet dat ik schreef op uitnodiging van De Geus, die een nieuwe serie zijn begonnen onder de noemer Publieke Ruimte.
Van de achterflap: 
Zowel in het politieke als in het publieke debat praten we steeds meer in monologen waarin het ‘ik’ centraal staat. Hoe komen we weer in gesprek?
De manier waarop we met elkaar praten – op straat, op sociale media, in de Tweede Kamer, in kranten – vormt de samenleving. Wie hard praat trekt makkelijk de aandacht. Of het nu om activisten of academici gaat, om politici of burgers achter een toetsenbord. Maar als je zelf hard praat, kun je anderen niet zo goed verstaan.
Filosoof en schrijver Eva Meijer laat zien hoe taal de macht volgt en vormt, maar betoogt ook: woorden en gesprekken dragen altijd de mogelijkheid in zich van iets anders, iets nieuws.

 

 

25 augustus

Antarctica

Ik ben deze week online te gast in Oslo voor de conferentie  Antarctica and Rights of Nature: Historical, Moral and Legal Perspectives en heb al veel geleerd. De conferentie heeft geen website, maar je kunt hier het programma bekijken om een idee te krijgen van hoe en wat.

 

 

24 augustus

Politiek luisteren

Voor een themanummer van Wijsgerig Perspectief over luisteren schreef ik een artikel over politiek luisteren: 'Diep luisteren en democratie. Over politiek luisteren naar medeburgers en andere wezens'. Je kunt het tijdschrift hier bestellen. 

 

 

24 augustus

Zwart gat

Luister hier naar hoe een zwart gat klinkt. 

 

 

23 augustus

Nieuw boek

Vandaag verschijnt Verwar het niet met afwezigheid. Van de achterflap:

Taal staat in de politiek en de filosofie centraal. In de Tweede Kamer, op social media en in het publieke debat wordt met woorden gestreden. Wie in staat is tot spreken staat echter nooit vast: in Black Lives Matter, #MeToo en klimaatmarsen eisen mensen die ooit tot zwijgen werden gebracht hun stem op. Bovendien is stilte meer dan de achterkant van de taal. Stilte kan onderdrukken: soms wordt mensen (en andere dieren) hun taal afgenomen, soms wordt er gewoon niet echt naar ze geluisterd. Maar stilte kan ook een manier van verzet zijn, of een schuilplaats. Luisteren en zwijgen zijn onderdeel van elk goed gesprek. In een wereld waarin steeds harder geschreeuwd wordt kan stilte ons de wereld en elkaar anders laten zien. In dit filosofische essay brengt Eva Meijer politieke stiltes in kaart. Ze laat een nieuw licht schijnen op discussies over politieke stem. Ook schetst ze de contouren van nieuwe politieke praktijken, want in de stilte van de toekomst ligt het nieuwe besloten.

 

 

16 augustus

Nieuwe column

Over het verlangen naar uitsterven.

 

 

14 augustus

Huil als je mij ziet

Door extreem laagwater worden in rivieren heel oude waarschuwingsstenen zichtbaar.  Alsof de mensen van vroeger ons ook komen waarschuwen.

 

 

9 augustus

Groet de kleine dieren 

 

 

8 augustus

Olli en Simba II  

 

 

7 augustus

Olli en Simba 

 

 

7 augustus

Gerrit op Insta

Mijn vader zou aanstaande dinsdag tachtig zijn geworden. Zijn foto's zijn nu te bekijken op instagram, de account heet gerritmeijerfoto. Hier

 

 

5 augustus

De verloren dieren

De verloren dieren blijven in de buurt. Ze schuilen net buiten je blikveld, houden je gedachten vast en lezen mee met je gevoel. Ze geven raad zonder woorden. Soms voel je waar ze zijn, in een droom, in de berm of bij je in het huis.
In de wereld zitten gaten. Je weet niet altijd waar en soms raak je zelf verloren. Ook al ken je het landschap en kan je hart wel tegen breken. Achter de gordijnen zijn de velden kaal.
Het had niet anders kunnen lopen. Een neus in je handpalm, een vacht strijkt langs je been, iemand roept je. Iemand geeft je antwoord maar je kunt het nog niet horen. 

 

 

4 augustus

Muizenliedjes I 

En dit zijn de liedjes die ik eigenlijk wilde opnemen, ook hier te beluisteren via bandcamp.  

 

 

3 augustus

Sneeuwtje en Lieve 

 

 

2 augustus

De stopwoorden van Rutte

De column van vandaag gaat over sturende taal in de politiek, wederom n.a.v. het jubileum van Rutte. Hier.   

 

 

1 augustus

Normaal doen 

Morgen is Mark Rutte de langstzittende minister-president van Nederland. Daarom vandaag vast een lied dat ik maakte met zijn lievelingsuitspraak: Laten we met elkaar weer een beetje normaal doen.