weblog
                    archief

 

vrijdag 31 augustus

Een kleedje van rijst

De rijst was aangekoekt, ik heb er water bijgedaan en het een nacht laten staan. De volgende dag vond ik een mooi rond zacht kleedje.

 

 

donderdag 30 augustus

Hoor/wederhoor

Ik begrijp niet goed dat Kees van der Staaij bewaking krijgt. Dat zou hij, met god aan zijn kant, toch niet nodig moeten hebben. Hier kun je een lied van de Renegade Raging Grannies over de verkrachting/abortuskwestie beluisteren. De SGP heeft ook als speerpunt dat ze voor Israël zijn. Hier kun je een stuk van Judith Butler over Palestina/Israël lezen.

 

 

woensdag 29 augustus

De laatste boom

 

 

dinsdag 28 augustus

Het herkennen

Vanmiddag kwam Engelse Esther op bezoek. Ik ken haar sinds ik zes jaar geleden voor het eerst in Engeland ging touren en geen slaapplaats had; ik heb toen tien dagen bij haar op de kamer geslapen (in het huis van haar ouders in Hinchley Wood). Sindsdien zien we elkaar ieder jaar een paar keer; ze heeft meerdere malen bij me gelogeerd. Ze kent hond P. dus goed, en P. haar ook. Ze hadden elkaar nu echter al een aantal jaar niet gezien. P. blafte toen de bel ging, ging daarna rustig ergens liggen. Ik zat met Esther op de bank en we praatten met elkaar, we hadden elkaar sinds oktober vorig jaar niet gezien. Opeens kwam P. naar ons toe. Ze begroette Esther heel blij, met haar oren naar achteren, likte haar hand, ze kwam echt blij gedag zeggen. Blijkbaar begon er opeens ergens een bel te rinkelen. Na de begroeting kwam ze tussen ons in op de bank liggen, ze rolde zich op tegen Esther aan en legde haar hoofd op haar schoot. Het was heel grappig omdat precies aan haar te zien was wat er gebeurde. Eerst de gewone begroeting, daarna de echte begroeting, met echte hondenblijdschap, daarna het knuffelen.

 

 

maandag 27 augustus

Zukunft

 

 

zondag 26 augustus

De kinderen

Klik op de afbeelding voor een vergroting; de afbeelding komt uit een promotieboekje over Groningen.

 

 

zaterdag 25 augustus

Stem/stem

Stemmen.

 

 

vrijdag 24 augustus

Toeschouwers

 

 

donderdag 23 augustus

Groningen

Bij mijn voet ligt een wespenlijkje. Achter me zit een man zwaar te ademen. Een andere man snurkt, de ademende man en de snurkende man halen tegelijk adem. Buiten staan bomen in groepjes, rond, soms in rijen. De meeste mensen gaan eruit bij Hoogeveen. Ik laat kruimels achter voor de vlieg op het raam, zie bij Assen zeven ooievaars.

 

 

woensdag 22 augustus

Het nieuws van vandaag

Er staat een nieuwe post op Bankzitters over stemmen en vanavond staan we op het Noorderzon festival in Groningen met de Jagers, dus wees welkom.

 

 

dinsdag 21 augustus

Met je lekkere wortelbenen

 

 

dinsdag 21 augustus

In de categorie 'ik word gek, die beesten kunnen alles' liet deze jonge slak zich vanochtend aan een slijmdraad van het keukenkastje naar het aanrecht zakken

 

 

dinsdag 21 augustus

Meeuw

Dit is een filmpje over een meeuw die 332 kilometer op een dag vliegt (van Texel naar Amsterdam) om voedsel voor haar kinderen te zoeken - het is niet alleen imponerend maar ook ontroerend.

 

 

 

maandag 20 augustus

 

 

maandag 20 augustus

De stem van het varken

Mijn coming out als Partij voor de Dieren-stemmer op het verkiezingsweblog van Bankzitters (met motivatie).

 

 

zondag 19 augustus

Queer of pan

Ik las over een Amerikaanse politica die zichzelf omschrijft als panseksueel en vroeg me af wat beter was, queer of pan. Ik vind queer goed omdat het omvat wat overal buiten valt (en zowel op gender als seksualiteit van toepassing kan zijn - en misschien op soort, zie bijvoorbeeld recent werk in queer ecology), aansluit bij mijn intuïties en kritisch is. Maar pan is een specifiekere aanduiding (een positieve in plaats van een negatieve definitie) die naar het hele spectrum van genders verwijst (de term biseksueel vind ik principieel problematisch omdat die naar twee genders verwijst en omdat dat onjuist en gewelddadig is). Aan de andere kant vind ik Pan een vervelende figuur (hoewel hij half-geit is, wat me aanspreekt) - de term verwijst niet naar Pan, maar toch. En 'alles' is ook moeilijk (qua connotaties, net als bi/twee overigens, vaak is een genoeg). Dus vooralsnog blijf ik bij queer, ik houd u op de hoogte van eventuele nieuwe inzichten.

 

 

zondag 19 augustus

Geweld tegen mensen en andere dieren

Tijdens het opgroeien raken mensen gewend aan het geweld dat ze om zich heen zien. Vooral geweld in de verte (in ruimte en tijd, zoals beelden en verhalen over massaslachtingen op televisie, in de krant, de geschiedenisles), veel mensen reageren wel als ze geweld in hun nabije omgeving zien (geweld tegen mensen tenminste, de meeste mensen geven geen krimp als ze dode dieren in de supermarkt, op straat of op televisie zien). Mensen leren om er tegen te kunnen, het wordt van ze verwacht. Ik weet niet waarom – misschien om ze te wapenen tegen het ongeluk en de pijn die onverdiend is, toevallig is, niet door mensen maar door het lot (het toeval) veroorzaakt wordt.
Hoewel ik al meer dan twintig jaar geen vlees eet, denk ik dat ik aan het einde van mijn puberteit beter gewend was aan het zien van beelden van geweld tegen dieren (zoals in de vee-industrie) en van dode dieren, dan nu. De gewenning (die vooral inhield dat ik genoemde beelden en verhalen vermeed) had waarschijnlijk te maken met dat mensen doen alsof het gewoon is, alsof het niet erg is; het idee dat als iedereen het zegt, het wel zo zal zijn. De laatste jaren is die laag volkomen verdwenen, door een combinatie van veel lezen en denken over dieren, veganist zijn en wat de dieren om me heen me leren. Ik reageer direct, het raakt me direct, en ik blijf ermee rondlopen, ik kan het niet relativeren. Het is niet te relativeren; ik hoop van harte dat ik ongelijk heb maar ik ben bang van niet.
De laatste tijd raak ik ook minder bestand tegen verslagen van geweld tegen mensen (met name wanneer de machtsverhouding erg ongelijk is), alsof ik er met een bocht naartoe geleid word. Hoewel ik altijd ingrijp als ik geweld in de openbare ruimte zie, kon ik een bepaald soort nieuws over mensen relativeren, misschien zoals andere mensen geweld tegen dieren (en mensen) relativeren. Ik zie het verschil nu minder goed (ik zie sowieso weinig verschil meer tussen mensen en andere dieren, de verschillen die ik zie tussen individuele mensen en dieren houden zich niet aan de soortgrens, de relaties die ik met ze heb ook niet). Ik bedoel niet dat ik verschillende soorten geweld gelijkstel, de beweging is vergelijkbaar.

 

 

zaterdag 18 augustus

De hond in de bananendoos

Dit is het huis van de kat, maar bij wijze van grap ging de hond erin liggen. Het paste net (hij was al stuk).

 

 

vrijdag 17 augustus

Free Pussy Riot

Het laatste nieuws is hier te vinden. Als iemand in is voor actie, stuur een berichtje - zie bijvoorbeeld het blog van Kathleen Hanna voor ideeën.

 

 

vrijdag 17 augustus

Lezen/kijken

Ik ben in de vakantiemodus met betrekking tot webloggen. Ik denk en ik schrijf en ik doe andere dingen want van niet-werken word ik ongelukkig, maar ondertussen probeer ik bij te komen en mijn sociale leven te hernemen. Maar ik schrijf hier dus minder en plaats dingen soms vertraagd. Ik doe tot september mijn best zo langzaam mogelijk te zijn, daarna komt de vaart er weer in. Ik plaats ook meer links naar het werk van anderen dan normaal, dingen die ik onderweg tegenkom of waar ik aan moet denken.
The yellow wallpaper - Charlotte Perkins Gilman
Encounters with animal minds - Barbara Smuts
Army of me - Björk

 

 

donderdag 16 augustus

 

 

woensdag 15 augustus

Acrobaat

Niet alleen de muizen zijn evenwichtskunstenaars in de klimop. Deze slak duikelde van blad naar blad.

 

 

dinsdag 14 augustus

Klimop

Gisteren stond het fietsenmannetje opeens op het dak van het schuurtje. Hij was de klimop (het is mijn klimop, zijn schuurtje) aan het knippen. Hij knipte ook een paar takken van de wilg. Toen ik de tuin in liep om hem gedag te zeggen, riep hij dat er een wespennest in de klimop zit, op een toon alsof hij het me kwalijk nam, terwijl ik niet wist van de wespen en niet gevraagd had om het knippen. Ik zei dat hij het nest moest laten zitten, dat ik het in de winter wel weghaal. Hij zei dat hij gestoken was. Ik zei oké. Hij vroeg of hij een tak van de boom moest zagen, ik zei dat dat niet hoefde. Daarna ging hij weer verder. De buurvrouw van achter stond op haar balkon en zei dat in de tuin van de junkenbuurman beneden haar twee ratten uit een bakje water zaten te drinken. Ze werkt bij de gemeente en heeft direct gebeld; de junkenbuurman krijgt een waarschuwing. Ik hoop dat ze de ratten niks doen.

 

 

maandag 13 augustus

 

 

zondag 12 augustus

Brechtje heeft een nieuwe schoudertas

 

 

zaterdag 11 augustus

De muis in de klimop

 

 

vrijdag 10 augustus

Nog meer dieren in het openbaar vervoer

Er zijn vossen gesignaleerd in de Londense metro.
Hond P. en mens E. in de bakfiets tijdens In Vervoering (een klein stukje, vanaf 1.17 min).
Dit verhaal kent iedereen waarschijnlijk al, maar ik zet het er toch bij: een storingsmonteur van de NS is op non-actief gesteld omdat hij een gewonde zwaan van het spoor heeft gehaald.

 

 

donderdag 9 augustus

 

 

woensdag 8 augustus

Twee gesprekken

1. Gesprek dat gisteren voor mijn deur plaatsvond

'Rollator.'
'Later?'
'Rollator.'
'Lator?'
'Rollator.'
'Rollator.'

2. Gesprek in de tram

Ik zat in de tram met mijn benen over de achterbenen van de hond zodat mensen niet op haar zouden stappen als ze door het gangpad langs zouden lopen.
'Pas op met die benen hè,' zei een oudere man.
'Het is in verband met de hond,' zei ik.
'Dat gaat niet goed met die benen, hè.'
Ik zei niets meer.
'Niet luisteren, hè,' zei de man, 'gewoon eigenwijs doen.'

 

 

dinsdag 7 augustus

Brechtje aflevering 4

voor Miriam

 

 

maandag 6 augustus

 

 

maandag 6 augustus

 

 

zondag 5 augustus

 

 

zaterdag 4 augustus

Een aantal dingen die ik deze week zag en waar ik niet te lang naar kon kijken maar waar ik wel langer naar had willen kijken

Iemand klepperde heel lang met de dingetjes van de brievenbus, een oudere man of vrouw, ik kon aan de achterkant niet zien wat het was, ik denk om er zeker van te zijn dat de post er goed inzat, maar het duurde echt lang.
Een vrouw fietste tot het midden van de brug, stopte en haalde een deodorant uit haar tas, deed deodorant op.
De zwerver die voor de Albert Heijn staat en een mooie opoefiets met fietstassen heeft, fietste mijn straat in en klopte ergens op de deur. De deur werd opengedaan en iemand gooide iets naar buiten, trok de deur meteen weer dicht.

 

 

vrijdag 3 augustus

Dierennieuws

In Bhutan mogen kippen niet meer in kooien gehouden worden.
Jonge gorilla's vernielen vallen van stropers.
Bosmuizen bouwen wegwijzers.
Orang-oetans in dierentuinen gebruiken iPads (ik noem dit niet als teken van vooruitgang - dieren mogen niet in gevangenschap gehouden worden en primaten in gevangenschap houden, is hetzelfde als mensen onschuldig levenslang opsluiten - wie dierentuinen bezoekt is hier mede schuldig aan).
Aanvulling: deze chimpansee vraagt een bezoeker of hij hem wil helpen te ontsnappen.

 

 

donderdag 2 augustus

De duif, de muis, de kat, de hond, de mens en de slakken

Ik vond gisteren eerst een duif, zij of hij was vermagerd en vloog niet weg toen ik haar of hem pakte, maar ik zag geen geel in de keel dus het geel had ze niet, ook functioneerden de vleugels en pootjes. Het dier wilde alleen niet. Omdat z/hij zo mager was (en niet wilde vliegen, wat vrij essentieel is voor duiven) heb ik de dierenambulance gebeld. Meestal vind ik dieren die niet te redden zijn, maar deze duif heeft wel een kans (de duif ontsnapte zelfs uit het poezenmandje, half fladderend, net op het moment dat ik de kat moest grijpen omdat hij een vogel wilde pakken en er een duif uit de boom op mijn rug poepte).
Daarna liep er een kleine muis door de huiskamer. Een heel kleine muis, een kindje, zo groot als een halve duim. Het beestje leek te slaapwandelen, dus ik kon haar of hem zo pakken en in een slaschaal doen met een theedoek en een sok. De dierenambulance zei dat ik haar of hem moest terugzetten, maar het dier was duidelijk versuft, en er was geen terug - mijn huis was het terug. Er komen hier wel vaker muizen, maar zo'n kleintje had ik nog nooit gezien, en het beestje was echt niet helemaal lekker. In huis uitzetten kon niet vanwege de kat; buiten was het noodweer (op een zeker moment stroomde het putje over en liep het water met grote kracht de gang in - ik woon iets lager dan straatniveau). Ik fabriceerde een doos en zocht wat rond op internet (naar de leeftijd van muizen van die grootte - drie weken ongeveer - en naar wat ze eten). Ik heb de muis brood gevoerd dat in water gedoopt was en dat ging goed; het beestje knapte op en leek na een tijd fitter. Zij of hij was volkomen tam en vond het prettig om geaaid te worden, z/hij hield dan ook op met rillen. Na verloop van tijd wilde de muis uit te doos; z/hij begon te springen, en dus heb ik haar of hem toch maar achter de wasmachine gezet, dat is waar de muizen vandaan komen, in de hoop dat de ouders zouden komen. De ouders zijn er nog niet, maar met de muis lijkt het goed te gaan, ik leg eten achter de wasmachine en dat eet de muis met smaak op. Ook is het diertje kwiek. Het is wel lastig met de kat, die de muis al een keer gevangen heeft (het is een extreem taaie babymuis), en de bedoeling is vandaag uitrusten en aansterken, en morgen naar buiten - ik denk dat het wel kan. Vannacht slapen hond, kat en ik in de voorkamer; ik wil niet nog een nacht met achtervolgingen en overal dieren. De afgelopen nacht ben ik er vaak uitgeweest, en het viel me op dat de slakken (dat zijn er nogal wat, vooral bij het fornuis zit een hele club) erg smakken. Normaal slaap ik daar doorheen.

Update: de muis is opgehaald door haar/zijn familie en ze zijn met zijn allen naar de tuin vertrokken.

 

 

woensdag 1 augustus

Het klontvormende kattengrind om haar ondertanden verraadde wat ze gedaan had