WEBLOG

 

 

maandag 31 augustus

Curry

Een recept voor curry. Als groente kun je bijvoorbeeld voor aubergines kiezen.
Het moet lang koken.

 

 

zondag 30 augustus

Aap

 

 

zaterdag 29 augustus

Einde

En de tijd ging steeds langzamer tot hij op een verlaten landweggetje of in een drukke winkelstraat tot stilstand kwam. En alles stond stil - de vliegtuigen in de lucht, de vrouw in het ziekenhuis, de geliefden, de regen, de wesp op het raam, de poolvos - en er was niemand meer die wist dat er ooit dingen waren die bewogen, niemand die het ooit nog zou weten.

 

 

vrijdag 28 augustus

Honderd jaar paprika's

Bij de Jumbo kocht ik een slof paprika's, zo noemen ze dat, acht voor €1,15, in een plastic zak met gaatjes. Nu moet ik honderd jaar paprika's eten, tot ik een zachtzoetzure roodgeelgroene paprikadood zal sterven. 'Het waren de paprika's,' zullen ze zeggen, 'die hebben haar genekt.'

 

 

donderdag 27 augustus

Ghost deer

 

 

woensdag 26 augustus

Ik denk aan je

'Ik denk aan je' is een langlopend Post-it project in het openbaar vervoer. Ik plak Post-its met teksten (zoals 'ik denk aan je') op, tegen en naast stoelen, voor de volgende reiziger(s).

 

 

dinsdag 25 augustus

Misschien is dit leuk

Ik denk aan je # 24

 

 

maandag 24 augustus

Sad bird

 

 

zaterdag 22 augustus

De kunstsector

Ik las een artikel waarin geschreven wordt dat (volgens een aantal mensen) de invloed van de politiek op de kunst groter mag zijn, maar ik heb geen tijd om erover te schrijven want ik moet het script afmaken van Big Brother: de musical (met alle sterren van toen en nu!) en van Idols: de musical (in de pauze kan iedereen die dat wil auditie doen!). Ik kijk graag naar de samenleving namelijk, en vind het belangrijk dat heel veel mensen zich herkennen.

 

 

vrijdag 21 augustus

Een vliegend mannetje met een gezicht

 

 

donderdag 20 augustus

Harold

Vandaag zag ik Harold voor de tweede keer.
Ik heb vorige zomer een paar keer een stukje over Harold geschreven, dat wil zeggen: Harold is een personage dat ik bedacht nadat iemand bij me aanbelde en vroeg of Harold thuis was. Harold werkte bij V&D, en het was een lieve jongen.
Gisteren liep Harold langs, en vanochtend weer. Ik zag hem vanaf mijn balkon. Ik weet niet of hij echt Harold heet en bij V&D werkt, maar het zou me niet verbazen. Eng is het wel.

 

 

woensdag 19 augustus

Monique, Ronnie en ik

 

 

dinsdag 18 augustus

Meisjes

Ik kreeg zojuist de volgende sms: 'Hi meisjes. Even makkelijker zo en ik heb toch nog 10.000 sms'jes in mijn bundel. Maandag de 31e staat wat mij betreft. Komen jullie gewoon uit werk en hoe laat is dat? Ik ben gewoon thuis, verlof hè. En wel of geen mannen? Ik denk er nog even over na...misschien ook leuk een keer zonder? Xx Nienke'.
Ik weet niet wie Nienke is of wie de meisjes zijn, maar ik overweeg op deze uitnodiging in te gaan.

 

 

maandag 17 augustus

soep

ik droomde dat we vogels gered hadden maar ze moesten in de soep
ik was ook een vogel
ik wist alleen niet meer hoe ik moest vliegen
en of ik ooit gevlogen had

In januari werkte ik in het kader van Dichter op Locatie een week in vogelasiel De Wulp. Het boek 'Met beide voeten in de modder deel 2', met gedichten over die week en een dagboek, is nu verkrijgbaar. Meer informatie vind je hier.

 

 

zondag 16 augustus

Reserviert für Frauen

 

 

zaterdag 15 augustus

Liefdadigheid

De hond liep naast de fiets. Ze rook naar vis omdat ze daarin gerold had. We kwamen langs een andere hond, die op de stoep kwispelend klaar ging liggen om te spelen. Het was een blije hond. De hond reageerde niet. Daarna fietsten we langs een bushalte. ‘Weet je hoe je dat noemt?’ vroeg een man die bij de bushalte stond te wachten en alles gezien had. 'Liefdadigheid.’ ‘Oh’ zei ik. ‘Ja,’ zei de man. Hij stapte het fietspad op en spreidde zijn armen. ‘Ik ben ook zo. Mijn hond is ook zo.’

 

 

Groente

De man die de eendjes voert in het park draagt altijd een zwart leren gilet over een zwart overhemd. Daaronder draagt hij een zwarte spijkerbroek die taps toeloopt. Zijn hoofd is kaal met aan de achterkant een randje haar en een vlecht in de nek. Ik kom hem regelmatig tegen, maar gisteren sprak hij voor het eerst tegen me.
‘Ik heb geluk,’ zei de man, ‘ik sta twee weken ingeschreven en nu heb ik al een huis. Ik heb nu een particuliere huisbaas en die doet niks aan de keuken en de badkamer, die zijn helemaal verrot.’
‘Gefeliciteerd,’ zei ik, 'dat is snel.'
‘Het is een klein poppenhuisje in Spoorwijk. Daar ben ik ook opgegroeid. Ik heb een hele leuke jeugd gehad. Er woonden allemaal leuke mensen in de straat. Nu heb ik zo’n aso-buurman, de politie is al drie keer aan de deur geweest. En de huisbaas doet er niks aan. Ik dacht: zal ik hem op zijn nek slaan met een honkbalknuppel. Maar dan sla ik hem zo dood, als ik het op mijn zenuwen krijg.’
‘Dat willen we niet hebben natuurlijk,’ zei ik.
‘Ja,’ zei de man, ‘en dan neem ik zo’n houtbrander, ik heb wel tien dozen met hout. De huisbaas moest eens weten. Daar kun je ook op koken. En ik heb een tuintje, dan ga ik mijn eigen groente verbouwen.’

 

 

vrijdag 14 augustus

Mug

Wat dom van muggen, dacht ik vannacht, dat ze zo zoemen. Ze zouden veel meer mensen kunnen steken als ze stil waren, en minder kans lopen om doodgeslagen te worden (ik ben overigens tegen het doodslaan van muggen). Daar ga ik een stukje over schrijven op mijn weblog, dacht ik toen, wat een leuke en belangrijke gedachte.
Vanochtend herinnerde ik me dit, en wist ik niet meer goed waarom het leuk dan wel relevant was. Zo gaat dat soms, met dingen die ik 's nachts bedenk.

 

 

donderdag 13 augustus

Dear Steve Jobs,

I am very fond of my PowerBook. In fact, it is my favourite machine. It usually does what I tell it to do, and in that it differs quite a lot from real life. Which is probably a good thing - it would be strange if I were to decide what happens in the world (there are many fairy tales that show us how problematic that is), and also very time-consuming. Having said that, there are situations in which computer solutions could be real solutions. I was for example thinking about Command-Z. Wouldn't it be wonderful if there would be a way to use this in the world - not all the time of course (though it would be easy for interior decorating as well), but sometimes? There could be a special help desk to help people decide when.
I was wondering if you would be interested in working on this, with me. You would take care of the technical side of things, and I could work on poetry, concept and ethics.
I hope to hear from you soon.
Yours sincerely, Eva Meijer

 

 

woensdag 12 augustus

Pech

Het is vandaag woensdag. Het had ook dinsdag kunnen zijn, of vrijdag. Het regent. Het had ook niet kunnen regenen. Ik draag mijn pyjamabroek omdat ik natgeregend ben, en eronder draag ik droge sokken. Ik drink koffie.
Ik kijk uit het raam en denk na over vallen. Ik weet goed hoe het voelt om te vallen. Dat weet ik omdat ik het soms droom. Ik ben vaak van paarden en fietsen gevallen, maar het lange en diepe vallen zonder einde ken ik alleen uit dromen. Net als vliegen.
Het lijkt op verliefd zijn, vallen, of misschien lijkt verliefd zijn op vallen. Als hele mens naar beneden vallen, bedoel ik, in een liftschacht of een mijn, of een bodemloze put. In stukjes uit elkaar vallen is een ander gevoel.
Ik eet een boterham met pindakaas. Het regent nog steeds. Aan de andere kant van de muur hoest de buurman. Hij vertelde laatst dat hij altijd pech heeft.

 

 

maandag 10 augustus

Noesjka, Chico en buurvrouw Ria

 

 

vrijdag 7 augustus

De vorm van een mens

Soms zie ik mezelf in een etalageruit en dan verbaas ik me erover dat alles wat ik denk en alles wat ik voel (zo groot en ongecontroleerd) zo netjes in een vorm past, de vorm van een mens, met huid erom.

 

 

donderdag 6 augustus

Sonja

ongeveer 1979

 

 

dinsdag 4 augustus

Zwart gat

Ik droomde over een schilderij dat een zwart gat was. Een echt gat, oneindig, dat je aan de muur kon hangen (je kon er ook in, maar dan verdween je, want dat heb je met zwarte gaten). Dit kan helemaal niet, dacht ik in mijn droom, maar het is wel fantastisch.

 

 

maandag 3 augustus

if I was a gun, I would shoot you

 

 

zondag 2 augustus

Goede openingszin

Spui, Den Haag, 14.45 uur

Man (jaar of dertig, er redelijk netjes uitziend): 'Weet jij misschien de weg naar het Leger des Heils?'
Ik: 'Nee, maar dat weten ze in het stadhuis vast wel.'
Man: 'Bedankt. Mooie laarzen.'
Ik loop weg.
Man: 'Aangenaam kennis gemaakt te hebben.'
Ik: 'Dag.'
Man: 'Ik zei iets.'
Ik: 'Ik zei ook iets: dag.'
Man: 'Oh. Ok.'

 

 

zaterdag 1 augustus

Richel

Ik denk dat ik een stille aanbidder heb. Iemand brengt me dingen, zoals een kat dode muizen naar haar baasje brengt. Voor mijn deur staat een kastje dat ik eigenlijk naar beneden moet brengen, en soms ligt daar 's ochtends iets op. Bijvoorbeeld een exemplaar van het tijdschrijft Glamour, of, zoals gisteren, een foeilelijke kralenketting. Degene die me de dingen brengt, kan niet zo goed inschatten waar ik van hou.
Ik heb het tijdschrift bij het oud papier gelegd, en de ketting in het trappenhuis, op een richel, in de hoop dat de aanbidder begrijpt dat zoiets aan mij niet besteed is.