archief
evameijer.nl

 

 

31 december

Verwerelden

Voor de Volkskrant schreef ik een essay over de muizen en de noodzaak tot verwerelden. Waarom de titel het woord inleven bevat weet ik niet, dat woord komt in het hele stuk niet voor. Maar de tekeningen zijn wel erg mooi. Hier.

 

 

30 december

Kleur 

Ik lees Wittgensteins opmerkingen over kleur. Daarin blijkt niet kleur het hoofdonderwerp, maar (filosofische) methode. In het bijzonder de status van waarneming (wat is dat voor iets), of de verhouding waarneming-wereld-denken. Hij noemt bijvoorbeeld af en toe de fenomenologische methode, vooral in relatie tot de grenzen van die methode. Hoewel hij her en der benadrukt dat filosofie gaat om het juiste beeld en de juiste benadering - punten die hij normaal gesproken vaak met de taal verbindt - is de taal veel meer op de achtergrond dan in het eerdere werk. Dit is allemaal heel interessant, en het is ook interessant dat mensen het lezen als een werk over kleur - waar het ook over gaat, maar kleur is de aanleiding, het voorbeeld of de vorm, niet de inhoud.   

 

 

29 december

Schaken

Wittgenstein schrijft dat ‘schaken’ iets anders betekent voor iemand die kan schaken dan voor de niet-schaker. Het is mooi dat iets hetzelfde en tegelijk iets anders kan betekenen. Ook denk ik: ik moet leren schaken. Maar eerst mijn Frans opvijzelen.  

 

 

28 december

Kleinoor wast Witoog onder mijn been 

 

 

27 december

Kleinoor op de laptop 

Muizen zijn te licht om om iets te kunnen typen. 

 

 

26 december

De bruine muizen lopen tegenwoordig los in de kamer met de witte vloer  

Witoog zit graag vlakbij me, alsof ik een heel grote muis ben. Ze vindt me vanaf het begin al aardig. 

 

 

25 december

Jagers zijn sukkels 

 

 

24 december

Geloof er maar in

Je zei: geloof er maar in. Maar wat is geloven? Iets tussen verwachten en hopen. Gedachten die je iets beloven. Maar wat? Dat moet iedereen voor zichzelf bepalen. Wat? Dat alles ook het andere in zich draagt. 

 

 

23 december

Er zit iemand in mijn broekspijp 

 

 

22 december

De Nieuwe Nachtmis Podcast

Eigenlijk zou ik vrijdag een verhaal vertellen in TivoliVredenburg tijdens de Nieuwe Nachtmis, maar dat gaat om bekende redenen niet door. Er is in plaats daarvan een podcast verschenen, die jullie hier kunnen beluisteren.   

 

 

21 december

Voer de vogels!

Op markten en pleinen, bij stations en andere drukke plekken waar ze normaal gesproken gratis voor ons de voedselresten opruimen hebben de duiven en anderen honger. Dus heb je zin in een leuke activiteit met kinderen of voor jezelf voor de kerst: koop een paar grote zakken vogelvoer (de dierenwinkels zijn open; duiven houden ook van havermout) en ga de stad in. Soms is het eenvoudig om wat voor een ander te doen.   

 

 

20 december

De omweg

Er zwerven diertjes door de wereld. Ze zoeken naar een reden. Maar de wereld is zo groot. En alles lijkt geregeld. Er zijn deuren en garages. En een hol onder het schuurtje. Wolken houden dromen tegen, en kantoren en musea. Er moet ergens toch iets meer zijn. Pootjes laten sporen achter, volgen steden en rivieren. Hier begint het open veld.  

 

 

19 december

Kraaloog 

 

 

18 december

 

 

17 december

How border walls are triggering ecological disaster

In The Guardian stond een interessant (maar treurig) stuk van George Monbiot over hoe grensmuren niet alleen slecht zijn voor groepen mensen, maar ook voor wilde dieren.

 

 

16 december

Alida 

 

 

 

15 december

Jane 

 

 

14 december

Hervat 

Ik heb mijn oude obsessie met Bach hervat. Momenteel ben ik bezig met de Goldbergvariaties. Het mooie van deze tijd is dat alles online staat. Dus wil je meedoen, ga ervoor.

 

 

13 december

Betekenis II 

 

 

12 december

Betekenis 

 

 

11 december

Hoe je de mens de deur open moet laten doen, volgens Olli

Eerst moet je even wachten. Meestal komt ze vanzelf. Als ze na een paar minuten niet komt is ze wat anders aan het doen en moet je een mm-geluid maken. Indringend. Als dat niet helpt moet je niet te lang meer wachten, dan kun je het beste een keer hard blaffen. Goed hard, dan hoeft het maar een keer. 

 

 

10 december

Neem dieren serieus in het regeerakkoord

Met een groep wetenschappers stelde ik een brief op aan de regering-in-wording om dieren serieus te nemen in het regeerakkoord. Hij staat vandaag in Trouw en hier online met alle ondertekenaars. 

 

 

9 december

Ook een lieve staart

Van Kleinoor op de kerstboom. 

 

 

8 december

Staart in staart

De witte muizen zitten graag staart in staart, met de punten van hun staarten om elkaar gekruld. Als ik een foto wil maken dan gaan ze alleen steeds bewegen dus het is me nog niet gelukt om het vast te leggen. Maar deze foto is wel leuk. 

 

 

7 december

Vorige week 

Het gesprek met Bas Heijne van vorige week, over vrijheid en natuur en dergelijke, is hier terug te zien.  

 

 

6 december

Filosofie en fictie

Voor het Filosofisch Café Nijmegen sprak ik over filosofie en fictie. Hier te bekijken. 

 

 

5 december

Winternacht

Voor Winternachten maakte ik met Gerlinda Heywegen een programma over depressie, aan de hand van filmfragmenten, dat is hier terug te zien.

 

 

4 december

De schrijver als wolf 

Ik heb dit jaar veel lezingen gegeven die opgenomen zijn en gratis terug te kijken. Ik zal er de komende dagen een paar delen, omdat ik het te druk heb om hier nieuwe dingen te schrijven. Als eerste: de Blamanlezing in Rotterdam, over de wolf (het boekje met de tekst is waarschijnlijk nog beschikbaar via hun website).    

 

 

3 december

Kantoren 

 

 

2 december

De feromonenhalsband

Doris is de laatste tijd om verschillende redenen zenuwachtig en draagt daarom een feromonenhalsband. Die scheidt rustgevende stofjes af. Ik vraag me af waarom er geen feromonenhalsband bestaat voor mensen, of een feromonenarmband. Het zou een product zijn voor de mensen die niet genoeg hebben aan slaapthee, maar niet meteen aan de antidepressiva of oxazepam willen. Lezer, als u dit op de markt brengt: u hoeft me niet te betalen, een bedankje op de verpakking is genoeg. De halsband is er ook als verstuiver in het stopcontact en ook voor dat product zie ik kansen op de menselijke markt. 

 

 

1 december

Vrijheid 

Morgen ga ik bij Studium Generale in Utrecht in gesprek met Bas Heijne. Vanwege de coronamaatregelen is er geen publiek bij maar de livestream is via hun website of youtube te volgen. Zie deze pagina voor meer informatie.