archief
evameijer.nl

 

 

31 december

En altijd was er iemand die heel goed op me paste  

Doris had een goed jaar. Ze heeft een paar nieuwe vrienden gemaakt, honden en mensen, en het goed gehad op de hondenschool (tot ik corona kreeg), de oefeningen vindt ze heel leuk, en ze had ook een vriendje in de groep. Ze heeft het hele jaar hard gewerkt qua bescherming van het huis en van mij, en daar ben ik haar dankbaar voor. Er waren ook erge dingen. We hebben twee vrienden verloren, Toffie en Ravi, met wie we altijd wandelden. En er was verdriet en onbegrip over de ziekte van Olli, en mijn corona. Maar sinds een paar weken is ze weer heel vrolijk. Over een maand wordt ze al zeven.

 

 

30 december

De grote wandeling  

D.w.z. die met Olli, met Doris maak ik andere (en deze dus niet meer).

 

 

29 december

Malki 

Vandaag was ik op kraamvisite bij de Leemweg, om de zoon van Knuffel, Malki, te bewonderen. Malki werd een week geleden geboren. Hij is vrolijk en speels, zijn moeder erg aardig tegen de bezoekers (ook al hebben mensen in een eerder leven haar kinderen bij haar weggehaald - ze is wel heel waakzaam). Mens Bert was erg trots. Als je nog een bestemming zoekt voor je dertiende maand of elke maand geld over hebt, overweeg dan de Leemweg te steunen. Het geld komt goed terecht. Je vindt alle details op de website.

Malki heeft fantastische wimpers.

 

 

28 december

Weten wanneer je je moet verzetten, weten wanneer je mee moet buigen 

 

 

27 december

In je dromen ren je 

 

 

27 december

Over kuilen gesproken

What resembles the grave but isn't (Anne Boyer)

 

 

26 december

Hoe moet je je plek vinden in de tijd

Een kuil graven waar je inpast.
De naam van je geliefde of je hond uitspreken.
Door de sneeuw lopen (of de regen).
Lang naar een boom kijken.
Lang naar een kunstwerk kijken.
Wachten.
Wandelen.
Een nieuwe taal leren.
Met een kind praten.
Zingen.
Niet.
De tijd toelaten (de tijd kijkt ondertussen meewarig naar ons, zoals sommige mensen naar mieren, maar de mieren en wij hebben lichamen, zijn eindig en kwetsbaar, daar kan de tijd niet over meepraten).   

 

 

24 december

Het bleef de hele dag grijs

 

 

23 december

Mijn planten

Het was een goed jaar voor mijn planten. Ze zijn bijna allemaal flink gegroeid, sommigen zijn twee keer zo groot geworden als ze waren en anderen twintig. Veel planten hebben zich bovendien vermenigvuldigd, met of zonder hulp.

 

 

22 december

Verontschuldigen 

Maandag keek ik live naar de toespraak waarin onze minister-president namens de regering excuses aanbood voor de rol van de Nederlandse Staat in het slavernijverleden. Het was een goede toespraak en een ontroerende gebeurtenis. Ik vond de discussie eromheen ook heel goed – natuurlijk is het slecht dat het proces rommelig verliep en dat mensen zich niet gehoord voelden, maar het is interessant om als samenleving te praten over wat het inhoudt om je te verontschuldigen, en hoe je dat moet doen. Dat gaat om de juiste houding, en er werd ook steeds benadrukt dat het niet alleen een geste is naar degene aan wie je je excuses aanbiedt maar ook naar jezelf, het is een manier om in het reine te komen met jezelf. Als individu, en nu als samenleving. Dit soort excuses gaan over het verleden en over de toekomst. Ook goed vond ik dat Rutte het belang van leren benadrukte – door te vertellen dat hij in zijn eigen leven hierover van mening was veranderd, en te benadrukken dat deze excuses een moment zijn in een langer proces van genoegdoening. We moeten zien hoe dat verder gaat, ik ben benieuwd. 

 

 

21 december

Schat

Dag schat, zei ik tegen een zwarte labrador die midden op het pad stond en dacht dat ik afremde om hem gedag te zeggen (terwijl het was omdat ik er niet langskon). O hallo, zei zijn mens, een oudere vrouw met kort haar en een sportieve uitstraling. Dag, zei ik toen maar. 

 

 

20 december

De terugkeer van het nieuwe jaar 

De laatste column van het jaar, over veranderen en het nieuwe jaar dat op je wacht.  

 

 

19 december

Nagekomen vorstberichten

 

 

19 december

IJs 

Ik heb mijn ijsfoto's bijgewerkt, hier

 

 

18 december

Drie keer winters niet-menselijk actorschap    

De vorst tekende een landschap op het ruitje van de schuur. 

Een tekening door het ijs in het ijs. 

Doris overwon haar angst en ging voor het eerst uit eigen initiatief het ijs op.

 

 

18 december

Het paaltje bij de bushalte 

 

 

17 december

Afvalperformancekunstenaars

In Kinshasa hullen performancekunstenaars zich in pakken van afval. Dat ziet er fantastisch uit. Zie hier.

 

 

17 december

 

 

16 december

Instrumenten 

Geef alle elektrische auto's voor tijdens het rijden een zachte toon, dan ontstaat er op de snelweg een soort engelengezang, steeds verschuivend, mensen kunnen tijdens het rijden zoeken naar harmonie, of juist dissonantie, we kunnen het tenminste proberen.  

 

 

16 december

Portret in bomen

Voor de webversie van De Gids maakte ik een beeldessay, Portret in bomen. Lees en bekijk het hier

 

 

15 december

Opening naar die andere wereld

 

 

15 december

Bij iemand zitten

Bij iemand zitten als een manier om diegene te troosten.
Bij iemand zitten als manier om bij iemand te zijn.
Bij iemand zitten als manier om iemand te leren begrijpen.
Bij iemand zitten als manier om aanwezig te zijn.
Bij iemand zitten als manier om diegene te steunen.
Bij iemand zitten als manier om samen te zijn.
Bij iemand zitten als manier om te blijven.  

 

 

14 december

 

 

13 december

Capuchon 

Meerkoeten dobberen in een wak onder een brug, zwarte lijfjes in het zwarte water. Een jongen slaapt in zijn capuchon. Een meisje eet sushi en kijkt naar een film op haar telefoon, dit is de tijd. In een heel grote stal brandt het licht. Het donker komt hoe dan ook, we kunnen er niets aan doen, dat is iets goeds. Een fietser verlaat het bedrijventerrein (dit is haar leven). Auto’s op parkeerplaatsen hebben ijsruiten. Op Schiphol staan er hekken om pilaren, het licht op het perron is er net zo fel als overdag maar feller. 

 

 

12 december

Daar ergens moet het zijn

 

 

10 december

Speaking about farming 

Je hoort veel over de protesterende boeren, maar weinig over protesterende koeien. Toch zijn zij er ook. Over parallellen en verschillen tussen deze twee groepen schreef ik een hoofdstuk, dat is nu open access verschenen en hier te lezen. 

 

 

9 december

Leve de bodem 

Met het Meersoortig Collectief hebben we een aardevlag gemaakt, voor iedereen die wil laten zien dat ze voor een gezonde bodem is. Lees hier meer en bestel de vlag als je wil laten zien dat je solidair bent met de wormen.  

 

 

6 december

Een nieuwe column

Over gesprekken met jezelf en anderen, en nog een keertje over het rondetafelgesprek. Hier.

 

 

3 december

Daar