|
||
| 28 februari
27 februari De economische kansen van een ecologische ramp Vanochtend las ik een bericht op nos.nl met daarin de volgende zinnen: 'Het ijs in het Noordpoolgebied wordt door de opwarming van de aarde dunner en dunner. En door die ecologische ramp, komen ook economische kansen bloot te liggen. Grondstoffen in de bodem van het Noordpoolgebied lonken.' De Russen zijn er al met een ijsbreker doorheen gevaren. Het heeft iets intrigerends, dit soort opportunisme, en iets ouderwets, en iets kranzinnigs. Het is jammer dat Dostojevski dood is, en die andere rakkers, ik neem me voor meer Russen van nu te lezen.
26 februari Groeten De buren zeggen Doris al een tijdje gedag als ze haar zien, ook als ze hard blafte, hoi Doris, en dat is zo aardig. Het werkt ook, ze gromt nu alleen nog maar.
25 februari Mijn hond in gesprek met mijn uitgever
24 februari Tip Via de website van het Muziekgebouw aan het IJ kun je een paar mooie concerten bekijken, zoals een verjaardagsconcert voor György Kurtág van Asko|Schönberg.
23 februari
22 februari Wolven en Blaman De Blamanlezing en het Schrijversdebat zijn vrijdagavond door iedereen te volgen via de website van Woordnacht. Hier.
21 februari Nesten
20 februari Collectief Het IJ Vandaag was ik even naar het Hemterrein waar Gijsje Heemskerk en kornuiten aan het magneetvissen waren. Ze doen dat vaker en hebben er een mooie website bij. Die kun je hier bekijken.
19 februari Soorten buren: Buren die de sneeuw wegschuiven tot het portier van hun eigen auto
18 februari
17 februari Filosofie en fictie (oftewel: een filosofische tekst over een filosofische tekst, of zoiets) De lezing van gisteren is hier terug te kijken.
16 februari De Partij voor het Ongeluk Vandaag heb ik de column in Trouw beschikbaar gesteld aan de Partij voor het Ongeluk.
15 februari Cancel culture In het debat over cancel culture worden twee zaken door elkaar gehaald: wie recht van spreken heeft binnen een debat (of zelfs discours) en wie de voorwaarden voor het debat bepaalt. Een van de grote inzichten uit het feminisme, de dekoloniale theorie en andere kritische theorie van de laatste dertig jaar is dat we niet alleen moeten kijken naar wat er in het spel gebeurt, maar ook naar wie de regels van het spel neerzet. Dat is namelijk van oudsher de dominante groep (in ons geval: de rijke witte man). De ervaring van die groep wordt als neutraal voorgesteld (zie Beauvoirs Tweede Sekse al) terwijl het net zo goed een gesitueerde positie is. Binnen de regels van het spel zoals die neergezet zijn door die dominante groep, zijn bepaalde ervaringen (#metoo, BLM) niet te articuleren. Wanneer mensen uit gemarginaliseerde groepen erop wijzen dat het debat niet legitiem is, willen ze dus niet binnen een debat een punt maken, maar de voorwaarden voor het debat bevragen. Dat leidt tot een probleem: hoe moeten we met elkaar in gesprek? Dat kan door naast de vragen die besproken moeten worden de machtsrelaties tussen de sprekers te analyseren en een politiek te ontwikkelen die gebaseerd is op meerstemmigheid.
14 februari 'Je bent vrij,' riep ik
14 februari Glad Aan de overkant van de straat lopen de vrouw en de man met het zwarte gladharige hondje. De vrouw loopt een paar meter voor de man en roept een waarschuwing als de straat glad is ('weer een glad stukje'). De man geeft geen antwoord. Het hondje loopt tussen ze in. Ze gaan vrij hard.
13 februari Meer lauw dus eigenlijk Een warme groet voelt toch net als een warme WC-bril.
12 februari Glasvezel II Om 8.23 uur ging de telefoon. Ik neem niet op als ik een nummer niet ken omdat ik bij de Kamer van Koophandel sta ingeschreven en geen tijd heb om steeds energieaanbieders, waterapparaatverkopers, zonweringspecialisten en boekhoudfirma’s te woord te staan. Het bleek de glasvezelaanlegger. Hij zou tussen 13 en 15 uur komen. ‘Maar ik was letterlijk al in de buurt mevrouw,’ zei hij. Toen ik niet opnam was hij maar gewoon gekomen. ‘Ik zag u zitten en dacht: ze is aan het werk, misschien heeft ze het netwerk wel nodig.’ Ik had het netwerk niet nodig. Ik zette koffie voor hem, hij wilde er een beetje melk in. Ik heb alleen sojamelk maar besloot dat niet te vertellen. Hij zei dat het ophangen van het kastje de laatste stap was in een proces dat was begonnen met het ontwerp, en vertelde met trots over alle stappen in het proces. Hij verwachtte dat het glasvezel wel tweehonderd jaar mee zou gaan. Daarna vroeg hij wat ik voor werk deed en ik vertelde dat ik boeken schrijf. ‘Wat voor boeken?’ Ik legde het uit en vroeg hem of hij een lezer was. Ondertussen was Olli erg blij dat we bezoek hadden. Hij stond de hele tijd met zijn neus tegen het nieuwe glasvezelkastje aan en kwispelde bij elke beweging die de jongen maakte. De jongen knipte af en toe met zijn vingers in de lucht, een commando dat Olli en ik niet kennen, en dat Olli vanwege zijn slechthorendheid en slechtziendheid waarschijnlijk ook niet waarnam, maar dat maakte allemaal niet uit. De jongen las boeken over het heelal. 'Natuurkunde maar dan voor gewone mensen.' We bespraken hoe groot en vreemd de wereld was. ‘Over vierhonderd jaar denken de mensen weer zo anders,’ zei hij, en daar gaf ik hem gelijk in. Gelukkig zijn wij er dan niet meer, dacht ik, maar dat zei ik maar niet. De jongen had halverwege het bezoek zijn jas aangetrokken, er stonden besneeuwde bomen op. Hij vroeg of ik nog vragen had, vertelde dat het internet nu veel sneller zou zijn, en vertrok weer. De koffie had hij maar half opgedronken. Het internet lijkt nog even snel als altijd, maar wat weet ik ervan, het maakt ook niet uit want het was al snel genoeg.
11 februari Variatie op de oud-Hollandse traditie van het potloodventen Eng hoor, al die mannen in de supermarkt met hun neus eruit.
10 februari En daar ergens verdwijnen
10 februari Twee aankondigingen Dinsdag geef ik een lezing over filosofie en literatuur bij het Filosofisch Café in Nijmegen en 26 februari geef ik de Blamanlezing op het festival Woordnacht over wolven. Allebei online, dus je kunt veilig en in je pyjama meedoen.
9 februari Tijdens het hardlopen kwam ik gisteren veel abstract werk tegen
8 februari
7 februari Spel Vanochtend zag ik kraaien spelen. Ze vlogen even op, lieten zich meewaaien in de sneeuwwind en weer op een tak vallen. Ik had best met ze mee willen waaien.
6 februari Duifje
5 februari Being prey Voor een lezing die ik schrijf over wolven herlas ik het artikel van Val Plumwood over het moment waarop ze aangevallen werd door een krokodil. Hier.
4 februari Door een moment in een andere tijd vallen
3 februari Avondklok 1. Soms zitten de mensen hier in de buurt aan het eind van de middag al voor de televisie, zo serieus, met hun bril op, alsof ze wat gaan bestuderen, en misschien is dat ook zo.
2 februari Het recht van de sterkste In Trouw gaat het vandaag over clichés en de vraag of de sterkste bepaalt wat rechtvaardigheid is.
1 februari Het gewicht van een mens Niet elk woord is geschikt om elk ander woord te dragen, zoals niet elke mens geschikt is voor elk lot. Vreemd genoeg zijn maar weinig mensen echt geschikt voor hun lot, maar daar hebben we het nu niet over. Ik gebruik woorden om een toren te bouwen die houdt. Hij hoeft niet mooi te zijn maar hij moet stevig zijn en echt en hij moet me kunnen dragen. Dat is veel gevraagd. Nu moeten de woorden niet alleen elkaar kunnen dragen, ze moeten ook het gewicht van een mens kunnen houden. Ik wil tot bovenin klimmen om met vogels te praten, de lucht te bestuderen, mijn evenwicht te oefenen, een nest te bouwen voor de komende koude dagen.
|