archief
evameijer.nl

 

 

28 februari

Dit is een van de mooiste nieuwsberichten ooit

De gemeente Oss legde een korfbalveld aan over een voetbalveld. Via de NOS: 'De gemeente Oss gaat een net aangelegd korfbalveld in een woonwijk weer weghalen. Het ligt namelijk dwars over een voetbalveldje waar kinderen uit de buurt al jaren spelen. Veel buurtbewoners reageerden woedend. De gemeente heeft nu besloten het nieuwe korfbalveld te verplaatsen. Het wordt nu naast het voetbalveld aangelegd en beide velden worden van kunstgras.' Twee kinderen hadden om een korfbalveld gevraagd. Lees het hele bericht hier.

 

 

28 februari

Het heroverwegen van geweld

Een nieuwe column, ditmaal over de verschillende soorten geweld in onze samenleving

 

 

27 februari

Geesten II 

 

 

25 februari

Landkaart

Zijn alle dagen mooi? Met de tijd kun je niet praten. Maar je kunt het aan een kleine vogel vragen. Of aan de bomen, die alles weten. Of aan de zee, die het gevoel bewaart. Er is geen antwoord op de vragen. Maar het vragen is ons antwoord. En die vogel is je adem. Alle veertjes aan je vingers. Alle paden die je liep. Geef de tijd je beste antwoord. Want de woorden kunnen vliegen. En jouw stem landt in de stammen, door de schors, in de takken, in de knoppen, in de blaadjes. Elke stap is ook een afdruk. En elke dag is ook van jou.
Kijk, je vogel zit al te wachten. Moe maar trouw. Met een landkaart van wat komt.

 

 

24 februari

Bezig met vertalingen 

 

 

23 februari

Vier sneeuwklokjes

Gisteren stierven Vlokkie en Madeliefje. Ik vond ze allebei in het slaaphuis. Tweeteen trok mijn aandacht, ze is de enige die nog in de tunnels gaat, en ze probeerde echt contact te maken. Daarom ging ik zoeken. De andere muizen wilden niet dat ik hun dode vriendjes weghaalde, ze probeerden me te bijten. Ik heb ze samen begraven op het kerkhofje en vier sneeuwklokjes op hun graf gelegd.       

 

 

22 februari

beweging beweging 

 

 

22 februari

Werckmeister harmóniák 

Staat op mubi, kijk in elk geval hier even naar. 

 

 

21 februari

Sneeuwklokjes

Op het kerkhofje waar de witte muizen begraven liggen groeien sneeuwklokjes. Vorig jaar waren ze er niet.

 

 

20 februari

De eerste salamanders, padden en kikkers hebben de oversteek weer gewaagd  

Dus de paddenwerkgroep kwam in beweging. 

's Ochtends kwam ik in de hoek van de kamer een kleine vriend tegen die even een email wilde versturen. 

 

 

19 februari

Compost 

Vrijdag was ik even aanwezig op de Boerenlandbouwconferentie, voor boeren die het anders (willen) doen. Ik vond het leuk om deze gemeenschap te leren kennen, van mensen die niet alleen strijdvaardig zijn maar het ook echt anders doen. Ik ging in gesprek met Dido van Oosten van Stichting Kapitaloceen, dat is een mooi project, kijk maar even op hun website. En na afloop vertelde iemand me over een interessant nieuw fenomeen, namelijk het composteren van menselijke lichamen. In de VS zijn verschillende mensen daar mee bezig, zoals Recompose. Toevallig las ik er net een stuk over op de website van The Guardian. Het is veel duurzamer dan hoe er nu met dode mensen wordt omgesprongen, en het lijkt me ook fijn om compost te worden en ergens in een natuurgebied terecht te komen. Je kunt hier meer lezen.

 

 

16 februari

Weer een mooi nest van Bram en Wezel 

 

 

16 februari

De laatste muizen ter wereld 

Jij bent Bram en ik ben Wezel, of andersom. Je vacht is als de mijne. Onze adem loopt gelijk. Hier komt een dag. Let op. 
Waar was de tijd? Van uren bouwden we een nest. Is alles nu? We eten een rozijn. De muren geven veiligheid, we zien nooit wat erachter ligt. Waar is het licht? Je bent bij mij. 
Je hebt een zachte stem. Je kondigde je aan met licht, de tijd is wit, zoals je vacht maar niet zo warm. Je slaapt. Dit is waarom het gaat. Wat elke muis begrijpt. 
We zijn de laatste muizen nu. De dood is wit en niemand weet nog wat erachter ligt. Hier valt toch een straaltje licht. Het nest is van papier. 
Want woorden zijn ook werkelijkheid. We praten over literatuur, in elk boek wonen muizen. De letters geven veiligheid, je ziet nooit wat erbuiten ligt. Ik zie je wel. Je bent vlakbij. 
Onze hartslag loopt gelijk. Ooit was er nog geen tijd. We woonden hier met allemaal. De sterren gaven regelmaat. De maan sliep in het hooi. Nu is de avond stil.
Een leven heeft zich opgerold in het papier, de kleine tijd. Het is van jou, woord voor woord van jou.  

 

 

14 februari

Ook zijn wereld

 

 

14 februari

Elke liefde is de hele liefde

Vandaag gaat mijn column in de NRC over de veelvormigheid van liefde, helaas met een kop waarin het woord politiek staat, dat is niet de hoofdzaak. Hier.

 

 

11 februari

Het geestvuur 

 

 

10 februari

Meerstemmigheid als antwoord op de dreigneiging 

Het is u vast niet ontgaan dat Pim Lammers, die voor de komende kinderboekenweek het gedicht zou schrijven, zich teruggetrokken heeft omdat hij wordt bedreigd. Veel mensen hebben daarop gereageerd - o.a. via twitter - maar dat reageren is onderdeel van een problematische structuur. Dus daarover schreef ik een stuk, het staat morgen in de krant, maar nu al online.

 

 

8 februari

Pasfotofoto

 

 

7 februari

Assembly, refusal 

Notes on a performative theory of assembly van Judith Butler is een van de meest verhelderende filosofieboeken die ik de laatste tijd las. Het is al uit 2015 maar helpt bij het duiden van de boerenprotesten versus Extinction Rebellion en meer algemeen de relatie van protest tot de grenzen van de politieke gemeenschap. Daarnaast is het interessant en goed wat hen met hun eigen eerdere werk doet, hoe performativiteit wordt uitgebreid naar protestbewegingen, is de interpretatie van Arendt zinnig en verhelderend en leest het fijn. Het blijft theorie, en het boek is in het Engels dus dat leest ook niet voor iedereen even fijn. Maar voor wie van dit genre houdt is het echt een aanrader. A feminist theory of refusal van Bonnie Honig trouwens ook, zo kwam ik erop, maar Honig lost minder problemen op dan Butler (leunt meer op verhalen, en maakt een minder veelomvattende claim).    

 

 

6 februari

Hallo vriendje met je zachte neus   

 

 

3 februari

Heuglijk nieuws

In juni verschijnt mijn eerste dichtbundel, Het witste woord, bij Uitgeverij Cossee. Meer informatie volgt.     

 

 

2 februari

(Niet) eten van dieren is politiek 

Ik heb een webpagina gemaakt voor het onderzoeksproject aan de UvA, zie hier. Hij is nog niet helemaal goed maar dit is in elk geval de informatie op een rijtje.

 

 

1 februari

Die vreemde sterke wil

Voor de NRC schreef ik een stuk over The piano, die dertig jaar geleden verscheen.