weblog
                    archief

 

maandag 31 januari

Nagel

Soms zit er iets los aan de rand van de nagel van mijn middelvinger en dan bijt ik het eraf, denkend dat het een zacht stukje is, en dan is het hard, nagel.

 

 

maandag 31 januari

 

 

zondag 30 januari

Haar

1. In de trein zag ik dat er een schaamhaar op mijn jurk zat. Ik haalde hem eraf alsof het niets bijzonders was en terwijl ik dat deed, glimlachte ik naar het meisje tegenover me.

2. Het haar van de hond lijkt zachter te worden naarmate ze ouder wordt, fijner, en dat van mijn vader ook, maar misschien is dat zo omdat hij er geen gel meer in doet, het staat wel leuk.

 

 

zaterdag 29 januari

Rieten hoed

Voor de Nieuwe Amstelbrug werd ik aangesproken door een sjofel uitziende oudere man die dacht dat de hond jarig was, vanwege de strik van rode poepzakjes aan haar tuigje. Hij vertelde dat hij zelf een Maltezer leeuwtje had, dat zestien jaar oud was. Daarna wenste hij me veel succes en liep hij verder. De hond en ik liepen achter hem aan de brug over. Midden op de brug stond hij stil. Hij pakte een grote bruin leren portemonnee uit zijn zak en haalde er een foto uit. 'Kijk,' zei hij, 'zo'n lieve hond, zo'n lieve hond.' De man lachte erbij. Op de foto stond een kortgeknipte Maltezer met een rieten hoed op en een groot badlaken om. De hond keek blij in de lens. 'Grappig hè,' zei de man. 'Heel grappig,' zei ik. De man liep lachend weg, hij stak zijn hand nog een keer op als groet voor hij het zebrapad overstak. Hij nam grote stappen.

 

 

vrijdag 28 januari

Volgens mij dragen ze allebei een hoortoestel

 

 

vrijdag 28 januari

Vergeten

Ik verlangzaam. Het is niet zo dat de kwaliteit van mijn gedachten toeneemt, naarmate ik minder afleiding heb; ik zit vaker een tijdje zomaar te denken, op de bank bijvoorbeeld, en dat lijkt me niet slecht, maar het is ook niet zo dat ik meer ruimte heb; ik verlangzaam voornamelijk.
Ik denk veel na over vergeten. Ik vind vergeten heel erg, hoewel ik weet dat niet alles onthouden kan worden, en dat het ook niet wenselijk is om alles te onthouden. Maar toch. Vergeten is een van de ergste dingen, misschien zelfs het ergste.

 

 

donderdag 27 januari

Ballonnen

 

 

woensdag 26 januari

Fantasia

M. en ik stonden te praten voor de deur van snackbar Fantasia. Er kwam een jongetje van een jaar of negen bij ons staan.
'Zoekt u iets?' vroeg het jongetje. Eigenlijk zochten we niks, maar ik wist niet precies wat de handigste weg naar het Amstel Station was, dus ik vroeg of hij die wist, en die wist hij heel goed (de uitleg was inclusief straatnamen en tram- en buslijnen). Hij legde het rustig en duidelijk uit, en toen we hem bedankt hadden rende hij weg, zoals kinderen rennen, gewoon omdat het leuk is om te rennen, en omdat het sneller gaat dan lopen.
Het was al donker maar nog niet laat, het leek veel later dan het was.

 

 

woensdag 26 januari

Bij beginnen hoort verdwalen

Ik heb vanwege de verhuizing geen internet (hoe komt dit stukje dan toch op mijn weblog? door pure wilskracht), geen fiets en geen belminuten. Ik voel me daarom licht geïsoleerd (en gedesoriënteerd) maar ook op een prettige manier onthecht - het lijkt op reizen, niemand weet precies waar ik ben, en omdat mijn omgeving onbekend is, ga ik er zelf beter in op. Misschien ben ik hier wel helemaal niet, dat zou ongeveer net zo goed kunnen als dat ik er wel ben, zoiets.

 

 

dinsdag 25 januari

Dictator

Ik zou een uitstekende dictator zijn, dacht ik de avond na de verhuizing.

 

 

dinsdag 25 januari

De vleesetende boomstronk

 

 

maandag 24 januari

Verhuizen

De eerste nacht in het nieuwe huis droomde ik van een minitijger. Ik speelde met haar, maar op een bepaald moment had ze er genoeg van, zoals katten dat kunnen hebben wanneer je ze te lang aait, en wilde ze me pakken. De minitijger was wel wat groter dan een kat, ongeveer half zo groot als ik, dus ik zei dat het niet mocht en toen ging ze ergens anders spelen. Ik had ook sleutels gestolen, en een bord.
Verhuizen heeft iets vreemds (eerst was het zo, en nu is het zo), en een nieuw huis gaan bewonen lijkt op op reis zijn (waar kan ik boodschappen doen? waar kan ik internetten? wat blijft allemaal goed buiten de ijskast?). Het stemt me altijd licht treurig om huizen te verlaten, zelfs als ze eigenlijk niet zo heel leuk zijn; om wat erin gebeurd is, om wie er geweest is.
Toen het donker was, leek de tuin een vriendelijk wezen, overgroeid met klimop.

 

 

zondag 23 januari

Zorg

Wat ik ingewikkeld en hypocriet vind aan de collectieve verontwaardiging over Brandon, die al drie jaar aan de muur vastzit, is dat iedereen die in de psychiatrie of gehandicaptenzorg werkt, weet dat dit soort dingen gebeuren (hetzelfde vind ik over de selectieve aandacht voor kindermisbruik - waarom sommige gevallen wel in het nieuws komen en andere niet heeft vaak niet te maken met de ernst van de zaak maar met of er toevallig een journalist in geïnteresseerd is, en of het kind ouders of andere mensen heeft die voor haar of hem opkomen), en hoe ze op te lossen zijn (met een of meer vaste begeleiders, die goed betaald worden; met geld dus). Bovendien zijn er in de zorg allerlei kinderen die misschien niet fysiek vastgebonden worden, maar die op andere manieren (door onverschilligheid, ondeskundigheid en wanbeleid) in hun ontwikkeling belemmerd worden. Deze groep kan haar eigen belangen niet vertegenwoordigen, waardoor dit soort misstanden lang kunnen blijven voortduren. Om deze situatie te verbeteren lijkt het me noodzakelijk om meer en beter opgeleid personeel aan te nemen en dat beter te betalen.

 

 

zaterdag 22 januari

Groetjes zijn van die rare dingetjes

Eva Meijer
Groetjes zijn van die rare dingetjes.
vrijdag om 13:42 · · Vind ik leuk · Reageren
Lisette M, Leo S en Julia W vinden dit leuk.
Stefano O Net als spruitjes..
vrijdag om 16:11 · Vind ik leuk
Sonja M Of wissewasjes
vrijdag om 18:14 · Vind ik leuk
Simone M ik vond een briefje waarop ik had geschreven een uitspraak van m. toen hij 4 was. ter informatie aan de moeder met haar verkleinwoorden: "lekkertje, mam, dat is geen goed woord meer voor snoep. dat heb ik op het journaal gehoord."
Gisteren om 0:01 · Vind ik leuk
Eva Meijer Spruitjes en lekkertjes (in beide betekenissen) hebben een duidelijke referent (verwijzen naar een object in de wereld), en wissewasjes ook (via andere woorden); wat ik zo raar en leuk vind aan groetjes is dat ze talig zijn (alleen naar de handeling verwijzen) en alleen bestaan op het moment dat ze aan iemand anders gedaan worden. Opschrijven maakt ze in mijn ervaring niet reëler, eerder absurder.
Gisteren om 7:42 · Vind ik leuk
Cecile M Het grappige is ook dat groetjes gezellig zijn. Maar als je zegt: ''Nou, de groeten!'' dat het soort van weer agressief klinkt.
13 uur geleden · Vind ik leuk

 

 

zaterdag 22 januari

Hondenrestaurant Baknijd

En deze hond mag gratis komen eten.

 

 

vrijdag 21 januari

Maken

Het rare van dingen maken is dat wanneer het er is ik er zelf al voorbij ben (of het mij voorbij is, of we elkaar voorbij zijn). Het wonen (de bestendigheid) is in het maken, niet in het product, en misschien in de herinnering aan wat het was toen het nog niet bestond.

 

 

donderdag 20 januari

Een boek voor dierenvrienden

'Was net wat boeken aan het scannen en bij deze moest ik aan je denken,' mailde W.

 

 

woensdag 19 januari

Loof

Ik was verdrietig in de supermarkt, om de bospeen, die R. zo lekker vond, het loof vooral.

 

 

dinsdag 18 januari

Janine

Tijdens het witten van de woonkamer werd op de ene muur een boom zichtbaar, waar 'Janine' bijgeschreven stond, en op de andere muur een hart met een pijl erdoor.

 

 

maandag 17 januari

Vleesetende boomstronk

Ik plan ook vaak dingen die niet gepland kunnen worden - zo had ik gepland dat ik in de maand januari zou verhuizen. Toen ik een huis aangeboden kreeg, was een van de redenen om het te nemen dat ik het gepland had. Nu ga ik dus verhuizen. Maar eerst moet er gewit worden. En er moet iets met de vloer.
In de keuken zit een gat in de vloer waar dingen onder liggen (er lag een krantje over het gat om het te verbergen, maar ik heb het toch gevonden), maar ik durf er niet goed in met mijn hand om ze te pakken (ooit doe ik het, misschien ligt er heel veel geld of drugs die ik kan verhandelen). Er zitten sowieso veel gaten in dingen: in de muur, in deuren. Er woonde voor mij iemand die van gaten hield. En van naakte vrouwen en kronen sjabloneren. En van dingen in de muur nieten en timmeren; overal zaten nietjes, spijkers en punaises. En van stickers met teksten als 'Hoezo Indo'.
In de tuin staat een met klimop overgroeid object dat lijkt op een vleesetende boomstronk of paddestoel. Ik zal er zo spoedig mogelijk een foto van maken.

 

 

zondag 16 januari

Pino

 

 

zaterdag 15 januari

Pinguïns

O, wat zielig, dacht ik, toen ik 'Minstens honderd pinguïns doodgedrukt' las, maar er stond 'Minstens honderd pelgrims doodgedrukt' en toen dacht ik alleen o.

 

 

vrijdag 14 januari

Een hond die over een muur kijkt

Edmonton, London, februari 2008

 

 

vrijdag 14 januari

Kut

 

 

donderdag 13 januari

Het hondje met de hechtingen en de enkels van de suppoost

Boterhal, juli 2010

 

 

woensdag 12 januari

Kapot

Ik ben aan het nadenken over hoe ik de hond het begrip 'kapot' moet leren. De lift is kapot (eigenlijk is er onderhoud maar dat begrip hoeft ze niet te leren), en zij denkt nu dat ik niet met de lift wil, maar het is overmacht. Soms is er een bal kapot dus het woord kapot is sowieso handig. De hond denkt dat ik veel van wat er in de wereld gebeurt bepaal, in ieder geval dingen die betrekking hebben op eten en speelgoed, en op waar we naar toe gaan. Dus ik wil haar erbij leren dat kapot een kwestie is van overmacht (kapot: iets kan niet of mag niet door overmacht, ik kan er niks aan doen). Misschien moet ik het woord gewoon vaak herhalen bij dingen die kapot zijn, maar het kapot van een bal op het strand betekent iets heel anders dan van de lift. Kapot van de bal kan nog vervangen worden door 'op'. Op geldt voor brokjes die of echt op zijn, of dat ze ze niet krijgt. Ik denk dat ze aan de toon hoort welke van de twee het is. Maar dat de lift op is, zou ik niet willen stellen, en zij denk ik ook niet.

 

 

dinsdag 11 januari

Libanon

De poes heeft regelmatig nachtmerries. Hij komt uit de oorlog (uit Libanon). Soms ligt hij te slapen op de bank en springt hij ineens een meter de lucht in. Als hij erg droomt, met veel piepen/miauwen, aai ik hem zachtjes en praat ik tegen hem, soms helpt dat. De blik in zijn ogen wanneer hij wakker schrikt is zo zielig, zo bang. Als hij dan wakker is en ziet waar hij is, begint hij te spinnen.
Ik beloof hem vaak dingen. Ik weet niet of hij dat begrijpt. 's Nachts slaapt hij in mijn haar.

 

 

dinsdag 11 januari

Hier, nu

Ik heb mijn website bijgewerkt. Ik ga nog wat doen met knoppen (de knop 'terug' invoegen, bijvoorbeeld, hoewel ik dat handmatige ook wel wat vind hebben) en het blijft voorlopig onder constructie, maar goed.
Ik heb ook de hondenmand verplaatst, ik kijk er nu op uit als ik werk. De poes en de hond slapen er om en om in. De hond ligt er nu, te snurken, met al haar pootjes bij elkaar, en buiten regent het zachtjes. In de boom voor het raam zitten twee duiven die best naar binnen mogen, maar dat misschien niet willen, vanwege de poes, die op schoot ligt. Het is een grijze dag, en er kan elk moment iets veranderen.

 

 

maandag 10 januari

Een hond

De man met het Tiroler hoedje en de bodywarmer stapte bij zijn vaste halte in. Hij had een vel papier bij zich. Er stond op:
Hulp bij
- boodschappen
- thuiszorg
- psychische hulp
Hij aaide de hond, die naar hem blafte, en we hadden een gesprekje. We hebben altijd ongeveer hetzelfde gesprekje, waarin hij me met u aanspreekt en om de vijf zinnen vraagt of hij me niet vermoeit. We praten vooral over de hond, en dat ze lief is. Soms herkent de man me wel en soms niet, vandaag herkende hij me niet. Na wat vriendelijkheden over en weer nam het gesprek een nieuwe wending.
'Ik wil ook een hondje,' zei de man. 'Mijn ouders zijn onlangs overleden, een groot verdriet, maar daar hebben we het nu niet over. Maar nu wil ik een hondje, tegen de eenzaamheid. Je kunt er ook mee wandelen enzo. Ik heb een adresje, in de Weimarstraat, waar ze puppies verkopen.'
'Je kunt beter een hondje uit een asiel nemen,' zei ik.
'Maar daar is altijd een steekje mee mis, zei mijn zus, en ik wil een rustige hond waar niets mee mis is.'
'Puppies zijn niet rustig hoor,' zei ik, 'die moet je helemaal opvoeden en zindelijk maken. En die dierenwinkel verkoopt soms zieke hondjes, dus daar zou ik niet naar toe gaan. Anders gaat u gewoon een keer kijken, bij het asiel, om informatie in te winnen.'
'U heeft helemaal gelijk. Puppies zijn wild en ze moeten opgevoed worden. Ik ga kijken bij het asiel. U heeft me helemaal overtuigd. Bedankt hè. Lief is 'ie hè.' De man aaide de hond nog eens goed.
'Ik moet er hier uit, maar heel hartelijk bedankt, u heeft me heel goed geholpen, ik ga gewoon een keer naar het asiel, dankuwel hè.'
'Graag gedaan. Dag meneer, fijne dag.'
'Dag, ik hoop dat ik u niet opgehouden heb, dag hond, dag, dag.'
Toen de bus wegreed zwaaiden we naar elkaar.

 

 

zondag 9 januari

De mascotte van de Vereniging voor Seksuele Intimidatie

 

 

zaterdag 8 januari

Het geurmuseum

Ik wil graag een geurmuseum oprichten voor honden, met verschillende geuren van over de hele wereld, en van vroeger en nu (het is zowel een kritiek als iets wat me oprecht heel leuk lijkt).

 

 

vrijdag 7 januari

Jarig

Het is een feestelijke dag vandaag, ik ben jarig. Vanmiddag ga ik met een groep kinderen Ik ben vandaag zo vrolijk zingen, wat me een goede verjaardagsactiviteit lijkt. Via mijn zusje vernam ik dat het vandaag tevens International Silly Walk Day (Locatie: Wherever you happen to walk Tijd: vrijdag 7 januari 2011 6:00) is, wat me ook heel toepasselijk lijkt.
Verjaardagen hebben iets hysterisch, zelfs als ik gewoon alleen thuis ben, en het is nog niet eens 9 uur. Onderstaande kaart ontving ik vanochtend, en die geeft het gevoel goed weer.

 

 

donderdag 6 januari

Driewerf hoezee voor de steenmarter

Ik hoop dat ze op termijn alle auto's onklaar maken.

 

 

woensdag 5 januari

Een duif in het trappenhuis

Er zat een duif in het trappenhuis, en het diertje was helemaal in paniek. Z/hij begreep de ramen niet, en vloog naar boven tot z/hij niet hoger kon, tot de bovenste verdieping, waar ik haar/hem relatief eenvoudig kon pakken. Ik heb haar/hem goed nagekeken, aangezien het dier een paar keer tegen het raam gevlogen was, maar de duif zag er goed uit, en toen ik haar/hem buiten neerzette, keek z/hij eerst even om zich heen, en vloog toen heel hoog, heel ver weg.

 

 

dinsdag 4 januari

Een eitje in een nestje

 

 

dinsdag 4 januari

Overgaan

Het is een misverstand dat dingen voorbijgaan, overgaan. Ze veranderen alleen van vorm (bijvoorbeeld van liefde naar missen naar anders missen). Belangrijke dingen bedoel ik, van onbelangrijke dingen is het vaak de vraag of ze gebeurd zijn (die worden gladgestreken door de tijd).

 

 

maandag 3 januari

Kaars

Gisteravond blies ik de kaars uit terwijl ik mijn tanden aan het poetsen was. Terwijl ik het deed bedacht ik pas dat het misschien geen goed idee was, maar het lukte, zonder al teveel te spetteren, half briesend, en de poging was de moeite waard. Het idee was om tijd te besparen, ik doe graag dingen tegelijkertijd, maar toen ik de moeilijkheid ontdekte werd het tot een goed einde brengen, het me niet laten weerhouden door de omstandigheden belangrijk.

 

 

zondag 2 januari

Eva houdt een oude familietraditie in ere

de veganistische zalmsaladeklok - foto door MB

 

 

zaterdag 1 januari

En de toekomst gaat nu in.