WEBLOG

 

 

zaterdag 31 januari

Soep

Ik droomde dat we vogels gered hadden maar dat ze in de soep gingen, in een pan zo groot als een zwembad. De dodaars zat er ook bij met zijn grote voeten.
Ik kon mezelf niet troosten met de gedachte dat het maar een droom was omdat mensen echt dieren eten. Alsof het niks uitmaakt.

 

 

vrijdag 30 januari

Zangvogels

 

 

donderdag 29 januari

Van sloot en kroos

Morgen is mijn laatste dag in het vogelasiel. Wie er graag eens wil kijken heeft geluk want zondag is de maandelijkse open middag.
Vandaag kwam er een duif binnen die vast had gezeten in het rolgordijn, een ekster met ontvelde pootjes, een zwaan die waarschijnlijk een klap had gehad, een dodaars, een goudhaantje, een zilvermeeuw met verlammingsverschijnselen en zo nog wat dieren. De eenden die we buiten gezet hadden moesten weer naar binnen en de meeuwen ook, de stormmeeuwtjes mogen nu 's nachts in het zwembad blijven, de zwanen buiten zijn naar een ander hok, de reiger die op het kerkhof gevonden was doet net of er niks met hem aan de hand is en de gans glimlacht.
Ik probeerde een zwaan te tekenen maar het was lastig omdat hij in slaap viel, moe van de consternatie en het opletten. Zijn kop gleed heel langzaam naar achteren en zijn ogen zakten dicht. Ik denk dat hij droomde, van sloot en kroos.

 

 

woensdag 28 januari

Eendje

 

 

dinsdag 27 januari

Zwaan

 

 

Reiger

 

 

maandag 26 januari

Zeven zwanen

Vandaag hebben we zeven zwanen vrijgelaten.
In het asiel eten zwanen brood met water en kroos.
In het hok naast de zeven zwanen zat een stelletje, twee volwassen zwanen die door de kou in de problemen waren gekomen. Eerst zaten ze apart omdat het mannetje last van zijn poten had. Ze riepen elkaar de hele tijd. Iedereen werd er gek van. Vandaag mochten ze naar een hok met water. Ze namen meteen een bad. Uitgebreid, veer voor veer werd gewassen.
Binnen zit een zwaan die vast heeft gezeten in een bovenleiding, en vandaag werd een zwaan binnengebracht die een verkeersongeluk gehad heeft. Hij bloedde, en probeerde troost te zoeken met zijn snavel tussen zijn vleugels. Het lukte niet. Het deed te zeer.
Volwassen zwanen worden als ze weer gezond zijn uitgezet op de plaats waar ze gevonden werden, omdat dat hun territorium is, en omdat ze meestal een partner hebben die op ze wacht.
Soms komt het goed.

 

 

zaterdag 24 januari

Wulp

Komende week (maandag tot en met vrijdag) ben ik in het kader van het project Dichter op Locatie aan het werk in vogelasiel de Wulp. Meer informatie over het project is te vinden op de website van de Stadsdichter van Den Haag. Ik ben er woensdag op bezoek geweest, en het schijnt vooral veel (meelwormen) voeren en schoonmaken te zijn. Ik ben heel benieuwd.

 

 

vrijdag 23 januari

Zeeland

In Middelburg waaide ik bijna van de brug af. Ik hield me vast aan de piano.
Het waait veel in Zeeland. En er zijn veel mooie weilanden.
In de winkelstraat lag een stenen vrouw in een stenen strandstoel. Iemand had een gezicht op haar gezicht getekend. Ik kwam ook langs een breiwinkel. Het was er druk.
Wol is een mooi woord.
Op de terugweg kocht ik in de stationsrestauratie een flesje cola. De prik was eruit.
De lucht was donkerblauw met roze randen.

 

 

donderdag 22 januari

Onrein

Uit Amerikaans onderzoek is gebleken dat het gebruik van een vaginale douche soa's in de hand werkt. Ik hoop dat dit achterlijke product dat gebaseerd is op het idee dat vrouwen onrein zijn en stinken nu verboden wordt.

 

 

Noordenwind

Ik zat in de bus met een groep autisten waarvan een aantal het syndroom van Gilles de la Tourette hadden. Ze maakten vanaf de achterste banken een soort muziekstuk met geklop en getik, herhaling van tekst en improvisaties op thema's.
Vlak voordat ik uitstapte zei de jongen die achter me zat 'ik ben de noordenwind' in mijn oor.

 

 

woensdag 21 januari

De Kaai

In juli en augustus vorig jaar heb ik in atelier de Kaai in Goes muziekles gegeven aan verstandelijk gehandicapte kunstenaars. Naast muziek werd er lesgegeven in fotografie, animatie en textiel.
De resultaten van de workshops en eigen werk van de kunstenaars die de workshops gaven zijn vanaf vrijdag twee maanden te zien (en in mijn geval te horen) in De Drukkerij in Middelburg. Vrijdagmiddag om drie uur is de muzikale opening.

 

 

dinsdag 20 januari

Homo!

Zondag stelde iemand die ik al kende zich aan me voor. In het gesprekje dat volgde vertelde ze over haar dochter die ging trouwen en daarin vertelde ze ook dat het met een vrouw was. Het was ongetwijfeld vooruitstrevend bedoeld, maar het was wat mij betreft volslagen irrelevant. Ik kan me situaties voorstellen waarin het geven van dergelijke informatie van toepassing is, bijvoorbeeld in een gesprek over het krijgen van kinderen of over discriminatie, maar in het geval van de liefde zou het niet genoemd hoeven worden.
Omgekeerd heb ik moeite met mensen die wanneer er sprake is van een partner of verliefdheid meteen aannemen dat het in het geval van een vrouw een man betreft en vice versa. Dergelijke vooronderstellingen houden het idee in stand dat hetero de norm is en homo afwijkt en het dwingt mensen die niet heterosexueel zijn hun geaardheid ter sprake te brengen terwijl dat voor mensen die heterosexueel zijn niet geldt.
Taalgebruik is belangrijk, en acceptatie behelst meer dan het woord 'homo' niet als scheldwoord gebruiken.

 

 

maandag 19 januari

Kubus

Gisteren speelde ik 's middags in Breda. Er waren veel mensen en een hond met een tennisbal. Het was een goed optreden, met een publiek dat eerst luid was en daarna stil.
Toen ik klaar was met spelen had ik hele erge honger.
's Avonds ging ik naar Kubus van Nieuw Jurk. Een genre op zich.
Na afloop zat ik bij de mannen terwijl de vrouwen dansten.

 

 

zondag 18 januari

Overal en iedereen

Soms zou ik wel overal willen wonen, in alle huizen die ik vanaf de straat kan zien. Soms zou ik wel met iedereen bevriend willen zijn. Vooral met alle dieren.

 

 

zaterdag 17 januari

Sloeber

Antwerpen

 

 

vrijdag 16 januari

Bierviltjes

In Nijlen (België) communiceert de gemeente via bierviltjes. Donderdag liet de gemeente voor het eerst 30 duizend bedrukte bierviltjes verpreiden via alle cafés van het dorp. Ik stel me bruine café's voor met mompelend barpersoneel en veel stamgasten. Op een ouderwetse/tragische manier gezellig. Voor wie naar Nijlen wil: zondag is het volgens de website van de gemeente pannenkoekendag.

 

 

woensdag 14 januari

Postbode

Ooit was ik postbode in Hoorn. De kantine in het sorteercentrum leek op een buurthuis. Er werden kaarttoernooien georganiseerd en er liepen mensen rond die al bijna veertig jaar postbode waren. Iedereen dronk zwarte koffie. De meesten hadden een broodtrommel die ze dichtbonden met een postelastiek.
Mijn wijk lag in een nieuwbouwwijk aan de rand van de stad en het sorteercentrum lag precies aan de andere kant van de stad waardoor ik ongeveer drie kwartier moest fietsen voor ik kon beginnen met het bezorgen van de post. Ik kreeg een kaartje mee, want in de wijk hingen weinig tot geen straatnaambordjes. Ook waren de wegen nog niet verhard en stonden de huizen ver uit elkaar. De eerste dagen liep ik met een andere postbode mee, een vrouw met een permanent en een brommertje. We waren met zijn tweeën snel klaar. Het leek wel leuk.
Ik geloof dat ik de ronde een keer alleen heb gedaan. Dat duurde zo lang dat ik op een bepaald moment alle resterende post in de brievenbus van een huis heb gedaan, waarvan de bewoner thuis bleek te zijn en me terugriep. Ik schaamde me.
Postbode zijn was niets voor mij.
Mijn vader heeft de fietstassen teruggebracht.

 

 

maandag 12 januari

Een cake in de vorm van mijn naam

Gisteren hebben we voor mijn verjaardag op het strand gewandeld. Het was koud op het strand. Simone wilde graag naar Den Helder lopen maar helaas liepen we de verkeerde kant op. Op de terugweg stonden we vast in de lift, met zes mensen en twee honden. De lift wilde alleen nog maar naar beneden en niet meer naar boven. Gelukkig ging de deur beneden open zodat we eruit konden.
Ik kreeg mooie kado's zoals een fietsslot en een cake in de vorm van mijn naam en ik heb het wafelijzer en de wafelbordjes uit het kerstpakket van 2007 weggegeven. De hond kreeg een stukje taart van een aardige man. Er was iemand met een hekel aan Donald Duck en er was iemand met een hekel aan de smurfen. Er werd veel gepraat over spelletjes maar er werden geen spelletjes gespeeld. Dat was misschien maar goed ook.
's Avonds aten we een kruising tussen linzencurry en erwtensoep. Het smaakte best.
Toen de mensen weg waren was het stil. Op een vergeten aansteker en de afwas na was het net of er niks gebeurd was.

 

 

zaterdag 10 januari

Hoe wij een banaan eten

Eerst pel ik de banaan. De schil gooi ik weg. Daarna eet ik de helft van de banaan op. Dan loop ik naar de cavia's. Ik bijt voor beiden een stukje af. Vervolgens eet ik de rest op, tot het laatste hapje. Dat is voor de hond.

 

 

vrijdag 9 januari

Lief dat jullie allemaal gekomen zijn

Tijd is zo'n gek begrip, zei oma. Het is gewoon idioot. Ik heb het gevoel dat ik hier al weken ben. Maar het gaat wel weer hoor. Lief dat jullie allemaal gekomen zijn.
Oma wilde woensdagavond niet dat de dokter kwam. Het zou donderdag wel beter gaan. Donderdag kwam de dokter en die dacht dat ze een longontsteking had, dus ze moest met de ambulance naar het ziekenhuis. In het ziekenhuis ging het redelijk maar aan het eind van de middag ging het opeens heel slecht, met hoge koorts. Vandaag ging het wat beter.
Ik kreeg een kaart voor mijn verjaardag, met een kikker erop. En oma wilde graag een verlanglijstje, daar vroeg ze wel vier keer om. Ook mist ze Jelle erg. Jelle was vanmiddag op bezoek geweest. Hij was onder de douche geweest en zijn haar was geknipt en hij droeg een net pak.
Het was heel warm in het kamertje. De zuster was streng. Oma dronk koude koffie met een rietje. Buiten haar raam hangt een grote poster met koeien. Dat is wel leuk om naar te kijken.

 

 

donderdag 8 januari

Zielig nieuws

Over insecten en auto's.

 

 

woensdag 7 januari

Jarig

Het begon met poedersneeuw. Poedersneeuw maakt vreemd geluid.
Daarna regende het, een kwartier misschien, zachtjes. De lucht was grijs.
De wereld bleef wit. Mist maakte alles in de verte zacht. Pastelkleuren.
De zon kwam door. De bomen bleken groen.
Best koud om jarig te zijn, dacht ik, maar later werd het warmer.

 

 

dinsdag 6 januari

The Great Ape Project

Over rechten voor grote mensapen.

 

 

zondag 4 januari

Stro

Ik werk op het land. Ik zorg voor het paard.
Ik sta de mannen te woord. Ik hou de boekhouding bij.
Ik lees, 's avonds, bij het vuur.
Ik was de kleding in de rivier. Ik voer de kippen.
Ik draag de kinderen als ze moe zijn.
's Nachts spin ik goud van stro.

 

 

zaterdag 3 januari

Mijn paard

Het is winter en ik weet niet waar ik goed aan doe.
De dagen zitten met dunne grijze draadjes aan elkaar vast.
De lucht hangt als een laag plafond. De wereld is een gang. Eindigt nergens.
Ik mis mijn paard, en mijn koninkrijk.

 

 

vrijdag 2 januari

Kitsch

 

 

donderdag 1 januari

De eerste dag van het jaar

2009 - we zijn ver in de toekomst.
Ik ben gisterochtend vroeg eerst met mijn pyjama onder mijn kleren met de honden naar het park geweest. Voor het vuurwerk begon. Daarna heb ik in een poging het geluid van het vuurwerk te overstemmen even naar de Westland top 100 geluisterd (ik had geen zin om een andere zender te zoeken), iets wat ik niemand zou willen aanraden. 's Middags heb ik twee uur afgewassen (de afwas was niet van mij). Op straat lag een berg dode vissen. Ik heb geen oliebollen gegeten maar wel appeldingen en ik kon niet slapen vanwege het vuurwerk dat tot drie uur doorging. Er sliep een poes naast mijn hoofd en er sliepen twee honden op het voeteneinde.
Vanochtend heb ik gelezen. In het park vond ik een dia van een meisje en een leeg juwelenkistje. In mijn straat moest ik hoesten van het fijnstof. Ik hou de ventilatieroosters dicht. Het dooit.
Alles is met elkaar verbonden. Vroeger en later door het heden en door mensen en dieren, mensen en dieren door draden door ruimte en tijd. En door liefde.
Gelukkig nieuwjaar.