weblog
                    archief

 

dinsdag 31 juli

Politieke gesprekken met dieren

Vanmiddag ben ik afgestudeerd (MA filosofie) en wie geïnteresseerd is in mijn scriptie moet even een mailtje sturen, dan stuur ik hem graag toe. Mijn onderzoek betreft politieke agency van dieren en in het bijzonder politieke communicatie en mogelijkheden tot een gedeelde taal, die ik baseer op begrippen uit het late werk van Wittgenstein, in het bijzonder zijn notie van taalspelen.

 

 

maandag 30 juli

Sport

Over dieren en de Olympische Spelen.

 

 

zondag 29 juli

Kattenluik

In de steeg hoor ik een buurman tegen een andere buurman vertellen dat hij het kattenluikje per ongeluk bovenin de deur heeft gemaakt.

 

 

zondag 29 juli

Schoen

 

 

zaterdag 28 juli

Want overledenen willen ook wel eens een dagje uit

 

 

vrijdag 27 juli

Gelukkig houdt iemand hier in huis de boel goed in de gaten

 

 

donderdag 26 juli

Pussy Riot

De leden van Pussy Riot, een feministische punkband (in Nederlandse media om ondoorgrondelijke redenen vaak 'meidengroep' genoemd), zitten sinds maart vast omdat ze in een kerk een protestlied hebben gespeeld (tegen Putin). Amnesty is een actie begonnen, je kunt hier tekenen. Hier is meer informatie over de band te vinden, en bekijk vooral hun video's .

 

 

woensdag 25 juli

Voor de zomer

De verzamelde verhalen van Kafka.

 

 

dinsdag 24 juli

Trambaaninspectie

Tijdens het hardlopen zag ik dat de mannen van de trambaaninspectie, te herkennen aan hun oranje jassen met op de rug de opdruk 'trambaaninspectie', de trambaan aan het inspecteren waren. Ze waren met zijn drieën. Ze stonden op de trambaan en spraken met elkaar. Een van de mannen drukte een aantal keer een stok tegen het asfalt tussen de rails. Toen de tram eraan kwam, liepen ze naar het fietspad. Ze leken te aarzelen, maar liepen door naar hun busje, stapten in en reden weg.

 

 

maandag 23 juli

Brechtje het ZOMBIELAM deel III: Brechtje het ZOMBIELAM bijt mensen in hun voorhoofd

klik op de afbeelding voor een vergroting

 

 

zondag 22 juli

Brechtje het ZOMBIELAM deel II: Brechtje het ZOMBIELAM steelt tanden van mensen en maakt er kettingen van

klik op de afbeelding voor een vergroting

 

 

zaterdag 21 juli

Brechtje het ZOMBIELAM deel I: Brechtje het ZOMBIELAM hakt Henk Bleker in de pan

klik op de afbeelding voor een vergroting

 

 

vrijdag 20 juli

Brechtje het ZOMBIELAM

 

 

donderdag 19 juli

Zelf falafel maken

Is helemaal niet moeilijk, je kunt hier bijvoorbeeld een recept vinden. Lees ook de tips door - je moet dus geen kikkererwten uit blik gebruiken maar gedroogde.

 

 

woensdag 18 juli

Bananencake vegan simpel

3 rijpe bananen
325 gram rijstmeel
150 gram suiker
1 zakje bakpoeder
1 dl zonnebloemolie
1 dl sojamelk
Snufje zout
Sap van een halve citroen

Chocoladevariant: verkruimel 1 reep pure chocolade door het deeg.

Mix de bananen tot een papje. Roer de andere natte bestanddelen door het bananenpapje. Meng de droge ingrediënten door elkaar, voeg het bananenpapje toe, vet de bakvorm in en bak het geheel in 30-35 minuten tot een cake in een voorwarmde oven op 200 graden.

 

 

dinsdag 17 juli

Vertragen

Het is juli. Ik hing vandaag voor het eerst in jaren in de brandnetels, mijn rechterarm prikt - het is geen onprettig gevoel. De lucht is grijs, de grond nat hoewel het droog is, het is even droog. De hond kijkt naar me vanaf de bank, de kat slaapt en ik zet opnieuw koffie. De dag is traag, ik ben traag. De achterdeur is open, ergens gaat een wekker of een telefoon. In de bak water in de tuin is leven ontstaan of zijn beestjes gaan wonen. Nu kan ik het water niet meer weggooien. Het geschreven leven had de afgelopen tijd prioriteit boven het geleefde (dat is niet slecht), juni ging bijna onopgemerkt voorbij. Het is dinsdag. Ik probeer op te letten. Aan de waslijn hangt een vaatdoek. De vaatdoek was beschimmeld, rook ook na het wassen nog naar schimmel, daarom had ik hem aan de waslijn gehangen, daarna bleef het regenen, ik zou er weer eens aan moeten ruiken. Ik heb ook nog steeds de douchekop niet ontkalkt.

 

 

maandag 16 juli

Toffe nonnen

Hier.

 

 

zondag 15 juli

Slakkenwerk

Mijn moeder stuurde me deze foto. Het is het werk van de slakken. Mijn moeder schreef: 'Het lag ook nog in een plastic bakje in de kelderkast. De wonderen zijn de wereld nog niet uit.'

 

 

zaterdag 14 juli

Over rechtvaardigheid en liefde

Het is een hardnekkig misverstand dat een goede behandeling van niet-menselijke dieren te maken heeft of zou moeten hebben met liefde voor dieren. Een goede behandeling van onze medemensen heeft ook niets te maken met liefde voor die medemensen; zelfs wanneer we een hekel hebben aan onze medemensen doden we ze niet zonder reden of met de reden ze op te eten of tassen van hun huid te maken, houden we ze niet in stallen om hun melk of eieren te kunnen gebruiken. Ik wil niet betogen dat er geen verschillen zijn tussen dieren en mensen in de gemeenschappen die we vormen - hoewel ik wel wil betogen dat die minder fundamenteel zijn dan algemeen wordt aangenomen, maar dat is niet waar ik hier de aandacht op wil vestigen. Het gaat me erom dat we morele overwegingen en overwegingen van rechtvaardigheid in het geval van mensen niet baseren op liefde (ik laat zorgethische benaderingen even buiten beschouwing; wie zich daarop baseert in het geval van mensen heeft mijn zegen om met betrekking tot dieren hetzelfde te doen; met de noot dat wanneer we mensen niet kunnen doden we dieren ook niet kunnen doden) en dat er geen enkele moreel wegende reden is om dat in het geval van dieren wel te doen (er is geen enkel moreel wegend criterium om het onderscheid op te maken).
Mensen zijn opportunistisch in de aanname van hun morele kaders. In het geval van medemensen nemen ze over het algemeen het standpunt in dat we anderen niet als middel maar als doel in zichzelf moeten behandelen (we mogen anderen niet zomaar doden of gebruiken om medicijnen op te testen), terwijl ze met betrekking tot dieren om met name economische redenen spreken in termen van 'welzijn' of bijvoorbeeld 'noodzakelijke experimenten' (in het beste geval, vaak wordt er niet eens over gesproken). Dat is natuurlijk vreemd. Niet-menselijke dieren hebben net zo goed een leven dat voor hen van belang is.
En over liefde voor dieren: het lijkt me nogal moeizaam om te zeggen dat je van dieren houdt, zoals het moeizaam is om te zeggen dat je van vrouwen houdt, of van zwarte mensen. Natuurlijk zijn er individuele dieren van wie ik houd, zoals er individuele mensen zijn van wie ik houd. Ik leer van mijn nabije contacten met dieren en dat kan ideeën voeden; en natuurlijk is context van belang. Maar het baseren van de behandeling van andere levende wezens op een al dan niet aanwezige (contingente) liefde lijkt me onwenselijk en problematisch.

 

 

vrijdag 13 juli

Over het afbeelden van dieren

NRC Handelsblad, toch ooit een kwaliteitskrant, plaatst op de website tegenwoordig vaak fotoseries met schattige foto's van dieren. Vandaag bijvoorbeeld jonge zwarte panters. Deze worden zonder enige inhoudelijke verantwoording of duiding geplaatst, het lijkt erop dat ze getoond worden omdat ze schattig zijn, niet omdat dierentuinen een zeer problematische (perverse) aangelegenheid zijn.
Mensen houden van schattige dieren, op internet zijn talloze filmpjes en plaatjes te vinden van dieren, al dan niet begeleid door tekst. De dieren worden vaak niet erg respectvol afgebeeld. Is de foto hieronder respectvol? Ik denk het wel, hoop het wel. Het laat iets zien over samenleven en de gemeenschap die de hieronder afgebeelde dieren en ik vormen. Maar ergens is het dubieus, aangezien ik de privacy van de afgebeelde dieren schend. Ze kunnen geen toestemming geven, en eigenlijk lijkt het me dat wanneer iemand - dier of mens - geen toestemming kan geven voor publicatie foto's niet gepubliceerd mogen worden. Tegelijkertijd kan ik me situaties voorstellen waarin het een doel dient om foto's te tonen - zoals met de dode olifant en de Spaanse koning, een foto die ik per ongeluk zag en die nog steeds door mijn hoofd speelt - of van dieren in de vee-industrie, om de misstanden te tonen. Of zoals de foto's van Charlotte Dumas, waarin dieren als personen worden afgebeeld.
Waarschijnlijk is het ongeveer zo: wanneer foto's een bepaalde praktijk die slecht is voor (circussen, dierentuinen, paternalistische behandelingen van gedomesticeerde dieren, etc) versterken of in stand houden, zijn ze problematisch. Wanneer foto's dienen om een misstand te tonen of om bestaande beeldvorming te bekritiseren (bijvoorbeeld door dieren respectvol af te beelden), kunnen ze wel van belang zijn. Maar het blijft een moeilijke afweging; de webcams bij nesten en in holen van wilde dieren van Staatsbosbeheer kunnen bijdragen aan de bescherming van deze soorten (waarbij de mens dus bepaalt welke soorten), maar het is nogal wat, 24 uur per dag gefilmd worden terwijl je net jongen hebt gekregen (dat de dieren het niet weten maakt in de morele overweging m.i. niet uit; een mens die het niet kan bevatten 24 uur per dag filmen zou ook problematisch zijn).

 

 

donderdag 12 juli

 

 

woensdag 11 juli

 

 

dinsdag 10 juli

Onbegrijpelijk design

Samen met Miriam Reeders ben ik een designblog begonnen: Onbegrijpelijk design. Omdat er teveel onbegrijpelijk design in de wereld is om voor onszelf te houden. Hier.

 

 

maandag 9 juli

The Burn The Truth The Lies

Mijn zeer gewaarde collega en vriendin Vanessa Peters heeft een nieuwe CD uitgebracht, The Burn The Truth The Lies, je kunt hem hier bestellen.

 

 

zondag 8 juli

Links voor een regenachtige zondag

Charlotte Dumas
Semâ Bekirovic
Siobhan O'Sullivan
Lezing van Jane Bennett
Nog eens Nieuw Jurk
Maartje Wortel
(etc)

 

 

zaterdag 7 juli

FAN

Morgen presenteert Nieuw Jurk een nieuwe collectie, zie hier en kom.

 

 

vrijdag 6 juli

Dag drie

De eerste lezing ging over honden die reizen (dieren in het openbaar vervoer zijn een van mijn fascinaties). Daarna ging ik naar de multidimensionale ezel. Daarna naar het breken van de wet als plicht voor de activist, stereotypering van ratten in Melbourne, queer ecology, agency in zoos (heel slechte presentatie), nog eens dieren in de liberale democratie, enabling the socio-technical transition to a plant based diet, veel preservation of wildlife, en waarom vraagt iedereen wat we moeten doen met roofdieren (daar is een heel simpel antwoord op, namelijk a) dat we niet weten waar ons ingrijpen toe leidt en b) dat we moeten kijken naar bloeien in plaats van lijden - dat betekent niet dat ingrijpen nooit gewenst is, zeker in het geval van mensen, de meest invasive species, kan het een goede oplossing zijn om ze uit een gebied te verwijderen)? Tijdens het diner kwam er opeens een doedelzakspeler binnen, een van de deelnemers die blijkbaar reist met zijn doedelzak, men was al tegen het hysterische aan.
De conferentie eindigde met een lezing van Marc Bekoff, met veel plaatjes. Het was warm in de stad toen ik terugliep naar het station, onderweg kwam ik groepjes conferentiebezoekers tegen die hun naambordjes nog op hadden.

 

 

donderdag 5 juli

Dag twee

Hume blijkt leuke dingen over dieren te hebben geschreven en zelfs aan Kant is een mouw te passen. Filosofen lijken vaak verdwaald. Buiten staan lichtgevende stenen. De beste keynote lezing was van Kymlicka. De paneldiscussie over de toekomst van dieren in de politiek was eerst deprimerend, daarna saai. Ik heb in anderhalve dag meer mensen gesproken dan in de anderhalve jaar ervoor. De politieke filosofen zijn het leukst.

 

 

woensdag 4 juli

Impressies van de eerste dag

Het is nogal overweldigend.
De conferentie opende met een toespraak van Henk Bleker die de aanwezige toeschouwers hevig verontwaardigde. Zijn praatje was ondoordacht (dom) en ik vraag me af of hij begreep tegen wie hij sprak (het was ook neerbuigend). Maar dat was na een half uur voorbij en daarna gebeurden er allemaal mooie dingen. O nee, het begon niet met Bleker maar met Coetzee, de avond ervoor, en dat was wel mooi, toepasselijk, serieus.
Het is veel, gelukkig is er ook veel eten en koffie.
Mijn presentatie werd goed ontvangen en het was ook druk. Ik heb met veel mensen gepraat, bekenden en onbekenden, over mijn onderzoek en hun onderzoeken. Het lijkt de omgekeerde wereld – in plaats van dat iedereen tegen is, is iedereen voor, of andersom. Er zijn veel mensen die in hun eentje op een universiteit werken / eraan studeren en dan nu opeens mensen hebben om mee te praten. Net alsof je ergens komt (op een eiland) waar mensen jouw taal spreken.

 

 

dinsdag 3 juli

Animal, Vegetable, Mineral: Ethics and Objects

Ik denk dat dit een mooi boek is, gratis te downloaden, mooie site/uitgever. Hier.

 

 

dinsdag 3 juli

Een dag

Vanaf vandaag ligt de nieuwe Revisor in de winkel, met daarin een verhaal van mij ('Een dag', er komen ezeltjes in voor).

 

 

maandag 2 juli

Nog een tip

Insecten die in het water zijn gevallen, zijn vaak nog te redden, ook de dieren met vleugels (vanochtend vond ik bijvoorbeeld een heel mooi wit motje in een bak met water). Je moet ze er eerst voorzichtig uit vissen, met iets waar ze niet aan vastkleven, dus geen wc papier gebruiken om ze op te leggen; bijvoorbeeld met een stokje of een stukje plastic. Dan zet je ze op een droog plekje, op steen of hout, liefst een beetje een gladde rechte ondergrond, en blaas je ze voorzichtig droog (niet als ze dood zijn, maar soms moet je eerst een tijdje blazen voor ze weer kunnen bewegen). Dieren die in je mond vliegen of in je oog zijn soms ook nog te redden; voorzichtig pakken, droogblazen, op een blaadje van een struik of bij een boom zetten.

 

 

maandag 2 juli

Gratis tips

Ik heb hier misschien eerder al eens naar verwezen, maar Varkens in Nood heeft laatst een superwijzer geïntroduceerd, een app waarmee je 'meer dan 15.000 producten met vlees, ei en zuivel kunt beoordelen op dierenwelzijn, natuur en milieu, klimaatverandering en schadelijke stoffen'. Die kun je hier gratis downloaden.
Voor vega's en vega's in wording: er is een handige veganisme-wiki met een lijst met vega-producten, en wel hier (voor brood zonder varkens en sap zonder vis).
En mensen die cosmetica gebruiken kunnen hier een lijst vinden met proefdiervrije producten. Huismerken zijn vaak proefdiervrij, ook schoonmaakmiddelen. Maar proefdiervrij wil niet zeggen dat er geen varkens of andere dieren inzitten, dus dat moet je even apart uitzoeken.
Het is allemaal niet zo moeilijk, maar vergt wel wat uitzoekwerk; producten die niet nodig zijn, kun je ook gewoon niet gebruiken. Dat scheelt weer geld, waarmee je vervolgens boeken en kunst kunt aanschaffen.

 

 

maandag 2 juli

 

 

zondag 1 juli

Overeenstemming

Soms denk ik: misschien moet ik meer tijd (aandacht) besteden aan in overeenstemming komen met mijn omgeving, in plaats van steeds opnieuw te proberen mijn omgeving in overeenstemming te brengen met mij. Maar actief ingrijpen in de werkelijkheid is een van de weinige vormen van verzet die mogelijk zijn, verzet is iets waard, en iedere handeling heeft gevolgen, ook de handelingen die gericht zijn op overeenstemming (en gevolgen zijn hoe dan ook nooit te voorspellen).