archief
evameijer.nl

 

 

29 juli

In gesprek met de doden 

Voor de NRC schreef ik een stuk over de long covid. Hier (met een mooie tekening). 

 

 

26 juli

De noodzaak

Van mensen als Sinead O'Connor (en PJ Harvey, Tori Amos, Björk) leerde ik zo rond mijn veertiende dat je ruimte voor jezelf kan en moet maken door je verhaal te vertellen. Het leven maakt geen ruimte voor je, je moet het pad zelf steeds opnieuw uithakken. Voor jezelf en voor anderen. Er is geen andere manier als je oprecht wil leven. Op de NPO staat een mooie documentaire over haar. Maar uiteindelijk is het werk wat blijft. Een van mijn lievelingsliedjes van haar is In this heart. En alles van I do not want what I haven't got zoals Black boys on mopeds.

 

 

24 juli

 

 

23 juli

Diep luisteren

Het artikel 'Deep Listening and Democracy: Political Listening to Fellow Citizens and Other Beings' dat verscheen in The Philosopher is nu online te lezen en wel hier

 

 

22 juli

Betaal de dieren voor hun werk

Vandaag staat er een opiniestuk in de krant van mijn hand over dat we dieren moeten betalen voor hun werk. Er is veel aandacht voor meersoortige relaties in onderzoek, kunst en de media, maar de dieren zelf hebben daar weinig aan. Dat is onrechtvaardig. De bredere samenleving zal de dieren nog wel een tijdje blijven uitbuiten, maar wie beter weet moet daar niet langer aan meedoen. Ook universiteiten, kunstinstellingen etc moeten hiermee aan de slag. Lees het hier. Zowel in de krant als online staat er een objectiverende afbeelding bij die haaks staat op de inhoud van het stuk, jullie begrijpen dat ik daar niet over ga.

 

 

21 juli

Deze dagen 

 

 

21 juli

De bewegingen van spreeuwen

Hier

 

 

19 juli

Soms mis ik het strand in november 

 

 

18 juli

Leestip II

Tarjei Vesaas is van mijn lievelingsschrijvers en ik geloof niet dat ik hier al eens over hem schreef. Het ijspaleis, De vogels en De boot in de avond zijn allemaal heel mooi en mooi in het Nederlands vertaald.

 

 

17 juli

Leestip

In De Nederlandse Boekengids staat een lang en genuanceerd stuk van Hilla Dayan en Yolande Jansen over het duiden van antisemitisme en de rol van Europa daarin, met de titel: Antisemitisme, anti-Palestijns racisme en Europa: pleidooi voor een kritisch en democratisch debat. Het is hier te lezen.  

 

 

14 juli

Vooraankondiging

In het najaar is het tijd voor een nieuwe roman, Dagen van glas, en waar die over gaat lees je (een beetje) hier. Het omslag verandert waarschijnlijk nog. Het is het vervolg op Haar vertrouwde gedaante.

 

 

13 juli

De eerste baby's van het jaar  

 

 

12 juli

Naar binnen en naar buiten en naar boven 

Altijd als Olli in de laatste maanden opstond, stond Doris ook op en ging achter hem aan - water drinken, de tuin in. Olli vond dat wel prettig, dan was hij niet alleen en Doris vond het ook prettig, zo was duidelijk hoe de dingen gingen. Het was haar manier om op hem te passen. Nu gaat ze met mij mee naar buiten en weer naar binnen, naar boven en weer naar beneden. Soms blijft ze boven liggen, totdat ik iets ga eten, als ze dat hoort komt ze naar beneden want dan krijgt ze ook iets. Het was even onduidelijk hoe de dingen moesten, maar nu hebben we weer een vorm, minder goed dan toen Olli er was, maar beter dan niets. 

 

 

11 juli

Echter,

Er zijn frasen die vooral door studenten worden gebruikt. 'Echter,' als begin van de zin is er een van. Het woord 'immers' wordt op dezelfde manier gebruikt. Studenten gebruikten deze woorden al graag toen ik studeerde en ze doen het nog steeds. Misschien omdat echter en immers serieus klinken, alsof je erover hebt nagedacht. Echter, het is erg lelijk. Het zorgt ook voor afstand. Immers, zo'n constructie werkt als een soort plastic schot tussen de lezer en de tekst. Fout is het niet en er zijn ergere dingen. Het is gewoon een verschijnsel, zoals er vele verschijnselen zijn. 

 

 

8 juli

Simba in het gras 

 

 

7 juli

De oude paden

In The Guardian las ik een stuk over oude paden, de schrijver betoogt dat we ze in leven moeten houden door ze te belopen en dat is een mooie gedachte. Hier.  

 

 

6 juli

En of

En of de slapende zwaluw ernaar verlangt een mens te zijn, om al is het maar heel even in een bed te slapen, met beide ogen gesloten, op de vaste aarde.

 

 

5 juli

Of de bomen slapen

Hier

 

 

4 juli

Zonder titel  

 

New York 2006

 

 

3 juli

Een antwoord

Iemand bracht een antwoord mee. We pakten het samen uit. Was dit het nu? We zaten in een kring, hielden de woorden nog even bij ons. Het was een goed antwoord, solide, tenminste voor zover we konden beoordelen. Maar het was niet waar we op hoopten, misschien verklaarde dat ons ongemak, onze aarzeling. Het is niet waar we op hoopten, zei eens van ons en de rest knikte. Het deed niet af aan onze eerbied, ook niet aan onze plicht. Nu was dit het antwoord, nu moesten we dit volgen. Buiten renden de vossen langs, zij wisten hier niet van, zouden er ook nooit van weten. 

 

 

2 juli

Het vervolg

 

 

1 juli

Inside the old I 

PJ Harvey heeft een nieuwe plaat gemaakt en daarvan zag ik net dit clipje (het liedje heet Inside the old I dying), dat kunnen jullie ook bekijken (de dichtbundel waar de plaat bijhoort is ook mooi, en het is fijn dat ze gewoon doorwerkt aan steeds iets nieuws).

 

 

1 juli

Stilstaan bij

Ik vind het bijzonder om mee te maken dat een datum van betekenis is veranderd tijdens mijn leven in dit land, 1 juli is vanaf nu voor altijd of tenminste voor een lange tijd Ketikoti of Emancipatiedag en hoewel het lijkt alsof er niets veranderd omdat dingen te langzaam veranderen is dat nu toch zo terwijl het eerder niet zo was.

 

 

1 juli

Taalstaat

Ik las vanochtend een paar gedichten voor op de radio en sprak met Margriet Vroomans over de bundel, de tijd en de taal. Dat kun je naluisteren en wel hier