weblog
                    archief

 

zaterdag 30 juni

Bij het optreden vanmiddag raadde iemand me (naar aanleiding van het liedje Zwaan) dit boek aan. Het lijkt me inderdaad van toepassing.

 

 

vrijdag 29 juni

Vriendelijke groenten, hartelijke groenten

Ik speel morgen op een plantaardige markt, dus voor alle vega's en vega-nieuwsgierigen: kom langs, ik speel om 15 uur, er zijn worstjes die niet van dieren gemaakt zijn. (Planten kunnen elkaar trouwens horen; misschien is het tijd voor een pil waar alles inzit.)

 

 

donderdag 28 juni

 

 

woensdag 27 juni

Minding Animals

Volgende week presenteer ik een paper op de Minding Animals Conferentie in Utrecht. Het gaat over politiek handelen van dieren en in het bijzonder politieke gesprekken met dieren. Het hele programma is hier te vinden. Het is nogal duur om de conferentie bij te wonen dus ik begrijp het als jullie niet komen en ik zal verslag doen.

 

 

dinsdag 26 juni

Broek

'Dat is vies,' zei een man in de trein over de hond, die naast me op de bank zat.
'Ze zit op mijn jas,' zei ik, 'u bent zelf vies. Mensen brengen meer ziektes over dan honden.'
'Maar ik heb een broek aan,' zei de man.
'Dat maakt niet uit,' zei ik.

 

 

maandag 25 juni

The Formation of Vegetable Mould, through the Action of Worms, with Observations of Their Habits

'I became interested in them, and wished to learn how far they acted consciously, and how much mental power they displayed. I was the more desirous to learn something on this head, as few observations of this kind have been made, as far as I know, on animals so low in the scale of organization and so poorly provided with sense-organs, as are earth-worms.' (Darwin, 1881)

Hier. Het wordt op een gegeven moment wel zielig, maar het is mooi geschreven, met oprechte interesse.

 

 

zondag 24 juni

Tip van de dag

Melle de Boer schrijft deze maand iedere dag een stukje over kunst voor galeries.nl, de stukjes zijn op zijn weblog te lezen.

 

 

zaterdag 23 juni

Wijk aan Zee

 

 

vrijdag 22 juni

Naam

Vanavond lees ik voor in een beeldenpark in Wijk aan Zee. We zijn gevraagd om verhalen te schrijven die bij de beelden passen, dit is mijn beeld. Het verhaal dat ik zal voorlezen, of eigenlijk de drie heel korte verhalen, gaan over de man zonder naam die in het huis zonder muren woont. Hij is over zee gekomen.

 

 

vrijdag 22 juni

Dertien

'Ze zijn mijn huis aan het verbouwen,' riep een vrouw die op een bankje in het park zat toen ik langsliep. Voor haar zaten zes honden, op een rij. Ze blaften tegen de hond en mij.
'Wat zegt u?' vroeg ik.
'Ik kom hier nooit,' zei de vrouw, 'maar ze zijn met mijn huis bezig. Voor dat televisieprogramma van Peter van der Vorst. Ik had eerst dertien honden. En het was een bende. Ik heb er nu nog zes. Het was niet vies hoor, maar je kunt je voorstellen, als je dertien honden hebt dan ben je de hele dag bezig met die te verzorgen en dan heb je geen tijd meer over om het huis op te ruimen.'
'Nee, dat zal. Als ze maar goed terechtkomen hè.' De dochter van de vrouw zat een bankje verder. Ik schatte haar vijftien of zestien. Het meisje was net als haar moeder te dik. Ze grinnikte af en toe, een grinnik, waarbij haar lichaam bewoog.
'Het moet eerst naar buiten komen hè,' zei de vrouw, 'voor er hulp komt.'
'Gelukkig heeft u nu hulp.'
'Met dertien honden. Het is net als dat programma van Natasja Froger. Dat ze de boel verbouwen.'
Ik knikte. 'Nou, veel geluk,' zei ik. De vrouw knikte terug. Ik liep door. Achter me liep een vrouw die ik vaker gezien had in het park, met een klein grijs hondje. Ik hoorde de vrouw op het bankje naar haar roepen. 'Ze zijn mijn huis aan het verbouwen,' riep ze. De andere vrouw stopte. 'Wat zegt u?' vroeg ze.

 

 

donderdag 21 juni

Een tak die op een boom lijkt

 

 

donderdag 21 juni

Zomers

Het licht is zomerlicht maar het is nog geen zomer. Alles is traag dit jaar. Misschien ben ik traag, afgelopen winter bestond ook niet echt, alleen de dagen waren korter. De dagen waren korter en eindeloos, een eindeloze opeenvolging, die nooit eindeloos is, alleen eindeloos lijkt.
Ik hou van de ochtend, ik wandel eerst met de hond, dan met de kat, dan drink ik koffie. Daarna ga ik aan het werk. En ondertussen wordt het zomer. De boom is groen, het voordeel van een tuin is dat het naar zomer ruikt, ik denk aan kamperen, ik heb al jaren niet gekampeerd, ik denk: misschien moet ik een keer op vakantie. Ik heb meer voornemens. Ik hoop dat het nog warm wordt, ook al houd ik niet van warmte, ik denk dat ik dan beter begrijp dat het zomer is.

 

 

woensdag 20 juni

En weer de ganzen

Hier.

 

 

woensdag 20 juni

Hand/hond

 

 

woensdag 20 juni

Eenden

Deze eenden hebben geen ouders, al niet sinds ze heel klein waren (ze zijn nog niet volgroeid, maar al wel groter). Ik zie ze altijd als ik hardloop, als het koud is liggen ze tegen elkaar met hun hoofd op elkaars rug.

 

 

dinsdag 19 juni

Water, de fotograaf

De fotograaf was een aardige man. Hij maakte foto’s van de hond en mij en zei dat ik meer moest bewegen, maar ik beweeg nooit zo, en hij zei het geen tweede keer, hij maakte gewoon heel veel foto's. De hond ging steeds goed zitten, ook op de stoel, de fotograaf aaide haar als ze naar hem toekwam. Toen we klaar waren dronk ze water uit een plantenbak. ‘Dat is vies water,’ zei ik. ‘Gewoon regenwater,’ zei de fotograaf. ‘Het zit er al heel lang in,’ zei ik.

 

 

dinsdag 19 juni

Straatrover

Het principe van burgernet is al problematisch, maar nu hangt er ook een poster, waarop een vrouw afgebeeld is met een plastic Albert Heijntas en een wolkje boven haar mond waarin staat dat ze een straatrover heeft gevangen, tegen de ruit van de Albert Heijn. Hoewel straatrover een mooi ouderwets woord is, vind ik dit een vreemde mix van commercie, burgerschap en beleid, en niet vreemd op de goede manier.

 

 

maandag 18 juni

Veel verder

Voor het boothuis stond een piano, aan de weg, de voorkant was eraf maar hij deed het nog. Ik speelde iets, de piano was ontstemd maar het klonk mooi buiten, het geluid ging veel verder dan je zou denken.

 

 

zondag 17 juni

Please don't leave open after dark in winter

Hinchley Wood, 2008

 

 

zaterdag 16 juni

Stoel

Zeven jaar geleden studeerde ik ook al af. Dat was erger dan nu, iedereen uit mijn klas op de kunstacademie liep wekenlang volkomen in paniek rond (uiteindelijk zijn we allemaal geslaagd). Een jongen, laten we hem R. noemen, had een motortje in een tandartsstoel gezet waardoor deze kon draaien en op en neer ging. Er waren speakers aan bevestigd waaruit zelfgecomponeerde muziek kwam (noise), het was een totaalervaring. Bij eerdere presentaties (we hadden twee beoordelingen per jaar) deed zijn werk het nooit; het deed het dan nog van tevoren als hij het testte, maar met de presentatie was er altijd net een draadje doorgebrand (hij ging altijd over op basis van het idee). Dit werk deed het, dus iedereen was enthousiast. De tweede docent die erin ging, was zwaar, maar R. zei dat de stoel het zou houden. Na drie rondjes brak er iets. De stoel schoot met een klap achterover, waardoor de docent hard op zijn achterhoofd viel. Hij was even buiten bewustzijn maar kwam gelukkig snel weer bij. R. slaagde, met een 7, ondanks protest van de docent die op zijn hoofd gevallen was; ze vonden het de verantwoordelijkheid van de begeleider dat de installaties getest waren op veiligheid.

 

 

vrijdag 15 juni

We zijn aan het afstuderen

 

 

donderdag 14 juni

Nieuws uit de natuur

Rode Geuzen weten welke planten goed voor haar/hem zijn.
Over het gewicht van bevers.
Insecten laten berichten achter in de bodem.
In deze nestkast willen we allemaal wel schuilen.

 

 

woensdag 13 juni

Verslag van gisteren en vanochtend

Gisteren was een goede dag. Er zat 's ochtends vroeg een majestueuze naaktslak op de keukenmuur (wat kunnen die dieren toch groot worden) en overdag was de familie merel in de tuin; de jonge merel werd steeds gevoerd en ging op de fietskar zitten. Ook kwamen de duiven. 's Avonds zag ik een muis - ik had al gehoord dat de muizen terug waren, de kat ook. Ik denk dat ze weer weggaan als de hond er is; hoewel ze de kat weinig serieus lijken te nemen, zie ik ze nooit als de hond er is.
Vannacht werd ik wakker omdat de kat achter een muis aan denderde naar de voorkamer. De muis was niet gewond, alleen geschrokken - z/hij was nog klein. Ik denk dat ze jong zijn. Vanochtend liepen er muizen door de tuin (ik weet niet of het dezelfde zijn of andere). Ze kunnen pijlsnel in de klimop naar boven klimmen.
Het was ook leuk dat bij de dierenarts in plaats van het hoofd van de assistente een zwart kattenhoofd boven de balie uitstak.

 

 

dinsdag 12 juni

Dakota

foto door Gerrit Meijer

 

 

maandag 11 juni

Vanwege drukte een citaat van mijn lieve vriend Wittgenstein

''Verdriet' beschrijft een patroon, dat in het weefsel van ons leven in verschillende variaties terugkeert. Wanneer bij een persoon de lichamelijke uitdrukkingen van verdriet en vreugde elkaar, bijvoorbeeld met het tikken van een klok, zouden afwisselen, zouden we daar niet het karakteristieke verloop van het verdrietpatroon of het vreugdepatroon aantreffen.' (Filosofische Onderzoekingen, IIi174)

 

 

zondag 10 juni

En altijd het verlangen naar winter

 

 

zaterdag 9 juni

Verslag van donderdag

Voor aanvang vloog er een halsbandparkiet tegen de ruit, maar het dier was weg toen we haar of hem gingen zoeken, weggevlogen, dat was goed. We hadden tijdens het optreden gras aan onze schoenen
Daarvoor nog hadden we een fotoshoot, de fotograaf zei dat Sterre en ik zusjes leken – ‘hele enge zusjes’, zei ik.
Manon Uphoff las mooie brieven voor en een verhaal. Er werden moordliedjes gezongen - Sterre zong voor het eerst met een jager-optreden, ik las zelf nieuw werk voor, speelde oude liedjes. Ik was moe maar in een gezellige bui. Manon was aardig en helder, ze maakte goede grappen.
Terug liepen we tussen de slakken door naar de Randstadrail, moesten we het laatste stuk met een pendelbus, besloten we die niet te nemen maar toen hij ons inhaalde renden we en haalden we hem net. Op het station zat ik in een lift die van blik leek, misschien van blik was. Mijn vader zei ‘godverdomme’ en de jongens die bij ons in de lift stonden schrokken, hij rammelde al zo. De lift had allerlei knopjes maar er waren maar twee verdiepingen. 'Niet op die bovenste drukken hè,' zei ik tegen de jongens, 'dan vliegen we de lucht in.'

 

 

vrijdag 8 juni

De ganzen

Op dit moment worden de ganzen rond Schiphol vergast door de werknemers van Duke Faunabeheer. Er zouden geen ganzen meer vergast worden, maar het kabinet Rutte heeft besloten dat wilde dieren vergast mogen worden (in een perverse uitruil). Het heeft geen nut om dieren te doden / vergassen / verplaatsen als de situatie niet verandert, dan moet het steeds weer. (Zie hetzelfde artikel voor een aantal voorbeelden.) Duke Faunabeheer krijgt tien euro per dier. Ze schijnen ook buiten de straal van tien kilometer te vangen. Om ongestoord ganzen te kunnen vergassen (vergassen is een langzame en pijnlijke dood), nu 500 per dag, zijn er zwarte schermen geplaatst.
Ganzen kunnen dertig jaar worden, ze zijn monogaam (ik bedoel niet dat monogamie een ideaal is, maar de dieren hebben hechte banden met elkaar) en leven in families. Ze hebben de plek niet zo gemaakt, dat hebben de mensen gedaan. Ze kunnen er niks aan doen.

 

 

donderdag 7 juni

OV

Dit is een leuk stukje over dieren die met het openbaar vervoer reizen (honden die met de bus naar de pub gaan, katten die het leuk vinden om in de bus te zitten en het hele rondje meegaan en thuis weer uitstappen, dat soort dingen).

 

 

woensdag 6 juni

Dakota

Morgen is de laatste aflevering van dit seizoen Jagers in Dakota, de literaire avond die ik met Sterre organiseer in Den Haag. We treden zelf op en hebben Manon Uphoff te gast, dus het wordt vast een mooie avond. Ik lees nieuw werk voor en speel liedjes.

 

 

dinsdag 5 juni

Wok

Ik wil dat iemand die man met die wok op zijn kop slaat omdat hij met een dood dier op zijn schouder loopt.

 

 

maandag 4 juni

De slimheid van een slak

Eerst liepen de slakkensporen 's ochtends over het hele aanrecht, in rondjes; tegenwoordig loopt er een rechte lijn van het keukenkastje naar het bakje met kattenbrokjes.

 

 

zondag 3 juni

Moerwijk

 

 

zaterdag 2 juni

Traagheid

In de trein vraag ik me af of het wenselijk is om mijn gedachten voortdurend te organiseren. Weilanden zijn wel georganiseerd, lijken georganiseerd omdat ik alleen de grote dingen zie, niet de kleine plantjes en diertjes, de aarde. Behalve weilanden zie ik schapen en een schuurtje en een groepje bomen, twee hazen, kraaien. De oppervlakte zegt voor nu genoeg, of alles: er is niet meer dan dit. Er is alleen wat we zien en wat we daaraan toekennen. Moestuintjes, weer een haas, paarden in de verte. Iets dat op een molen lijkt, iets dat gesmolten is. Op het perron zie ik een foto van een zeeschildpadje dat uit het ei komt. Twee jonge spreeuwen volgen een volwassen spreeuw. Het is goed dat plaatsen namen hebben, niet vanwege de herkenning maar omdat het goed is dat dingen een naam hebben, plaatsen en dingen. Namen die langer blijven. Ik denk: misschien vergis ik me als ik steun zoek bij wat tastbaar is.

 

 

vrijdag 1 juni

Vervolg van 25 mei (2)

Ik krijg deze week de Volkskrant van de krantenjongen, maar vandaag krijg ik er het tijdschrift VROUW van de Telegraaf bij. Het thema is trouwen, op de voorkant staat 'Ja, ik wil'.

 

 

vrijdag 1 juni

Passies

Dit verhaal vond ik in de bakfiets. Ik ben nu toch benieuwd hoe het verder gaat (klik op de plaatjes voor een vergroting).