archief
evameijer.nl

 

 

30 juni

Namen en status

Bij het verwijzen naar bekende mannen volstaat de achternaam vaak, bij vrouwen niet. Zo noemen eerstejaars studenten vaak braaf alle filosofen bij hun achternaam, maar De Beauvoir is dan ineens 'Simone'. (Ze schrikken dan ook weer braaf als ik ze erop wijs.) Vandaag stond er een artikel over in de krant, waarin wordt uitgelegd hoe het komt en wat de gevolgen ervan zijn. Klik.

 

 

29 juni

Wie gaat er mee

 

 

28 juni

If we could talk to the animals

Eind vorig jaar sprak ik met natuurjournalist Brandon Keim over mijn onderzoek. Hij heeft nu een mooi essay geschreven over kijken en luisteren naar dieren en hun politieke vertegenwoordiging. Je kunt het hier lezen.

 

 

27 juni

Tip

In het Amsterdam Museum is vanaf vandaag een expositie te zien met werk van mijn zusje. Streetwear & identiteit, klik hier voor meer informatie en bezoek dat museum.

 

 

26 juni

Pizzalover

Mijn buurjongen kreeg post met de aanhef 'pizzalover'. Er staan al tijden steigers om het huis - het zou drie weken duren, we zijn nu in de zesde maar de woningstichting reageerde niet op de mail waarin ik vroeg of ze ooit nog weggingen en het is dus maar de vraag of ze ooit nog zullen gaan. Misschien is het moment voorbij. Het moment: dat kader of raam waarin a of b plaats kan vinden. Momenten gaan voorbij en dan zit je weer in de dikke stroom van de tijd, waar je je mond moet houden. Tijd wordt niet voor niets vaak met modder vergeleken. De buurjongen stampt, hij is blond en werkt 's nachts. Wat hij doet ben ik vergeten te vragen. Ik had meer interesse kunnen tonen. De honden slapen. Er komen geen schilders meer op de steigers, er hoeft dus niet geblaft. Ooit woonde er een mannetje hierachter dat vaak boos was. Hij bouwde schepen op het dak met gevonden stukken hout en zeilen van spijkerbroeken met afgeknipte pijpen en bracht me soms een plastic zak met koude pizza. 'Voor de hond.' Hij is verdwenen. Misschien is hij in Italië gebleven, waar hij vandaan kwam, niemand weet het, hij is weer opgegaan in de omgeving. Zijn huis is ontruimd, het schip is afgebroken, de spijkerbroeken zijn weggegooid.

 

 

25 juni

In de tuin van mijn tante 

 

24 juni

Dierentuinbezoeker, kijk naar jezelf

Voor Knack schreef ik een stuk over Rani, de leeuw die donderdag doodgeschoten werd in dierenpark Planckendael - en over de problemen met dierentuinen. Het is hier te lezen.

 

 

24 juni

Nieuwe boeken

 

Eind augustus verschijnen de Duitse en Engelse vertaling van Het vogelhuis. In het najaar verschijnt eindelijk ook de Nederlandse vertaling van natuurklassieker Pelgrim langs Tinker Creek, een boek waar ik in mijn boekenweekessay voor de NRC over schreef (het werd diezelfde avond nog aangekocht door Atlas Contact). Tevens verschijnt Charles' Angels, een boek over de vrouwen met wie Darwin correspondeerde. Hiervoor schreef ik een hoofdstuk over Frances Power Cobbe. Begin volgend jaar verschijnen twee nieuwe boek van mij: eerst het essay De grenzen van mijn taal, over depressie, en daarna Voorwaarts, een roman. Maar over die twee later meer.

 

 

23 juni

Donderdag zag ik drie heel oude honden

Dit was er een van.

 

 

22 juni

En voor alle natuurprofeten-in-spe onder u

De wildplukwiki.

 

 

21 juni

Gusto Gräser

Natuurprofeet Gustav 'Gusto' Arthur Gräser was een van de grondleggers van de commune in Duitsland. Op zoek naar meer informatie over zijn leven, kwam ik op de volgende website terecht, die qua vormgeving en inhoud veel andere websites overtreft - klik. Kijk vooral bij Ideenwelt en Personenindex om een indruk te krijgen.

 

 

20 juni

 

 

19 juni

Slakken zijn ouder dan bergen.

 

 

18 juni

De Brief

Mogen vrouwen ook iets zeggen als het over vrouwen gaat?

 

 

17 juni

De moeder de vrouw vervolgd

Vrijdag schreef ik op Facebook een verontwaardigd stuk over het thema van de boekenweek, en ik was niet de enige. Het regende overal reacties. Daar is een actiecomité en een brief uit voorgekomen die morgen in de NRC en De Morgen zal verschijnen, met 283 handtekeningen van schrijvers en andere boekenmensen eronder (en er komen nog steeds namen binnen), en allerlei andere actieplannen. Het zal een roerige boekenweek worden - en we zien uit naar de reactie van de CPNB. (Het gaat natuurlijk niet om de CPNB, maar om de onderliggende patronen: vrouwen worden in de literaire wereld net als elders al eeuwenlang niet serieus genomen, genegeerd, beledigd en gekleineerd - en daar is dit alleen een volgende uiting van.)

 

 

16 juni

De hortensia's veranderen graag van kleur

Eerst waren ze roze, of blauw, dat weten mijn ouders niet meer precies, maar ze waren zeker niet allebei.

 

 

15 juni

De baarmoeder de vrouw

De Stichting CPNB viert dit jaar wederom de male gaze. Het thema is De moeder de vrouw (dit is geen grapje), en zowel het Boekenweekgeschenk als het Boekenweekessay worden geschreven door mannen - namelijk Jan Siebelink en Murat Isik. Want je kunt natuurlijk wel goed over vrouwen schrijven, maar vrouwen zelf laten schrijven is weer wat heel anders (klik hier voor een korte samenvatting van waarom dit problematisch is).  Ik weet wel meteen wat leuke acts voor het boekenbal: 1. mannelijke schrijvers baren boeken op het podium, 2. iets met een aanrecht, 3. vrouwen met papieren zakken over hun hoofd beelden huiselijke scenes uit (pantomime?), 4. een interview met een mannelijke schrijver over zijn moeder, 5. iets met Mai Spijkers, 6. niet-witte vrouwen beelden een vruchtbaarheidsritueel uit (moderne dans), 7. een jonge schrijver (m) leest voor uit zijn boek over zijn ex (de moeder van zijn kinderen). De dresscode volgt normaal gesproken het thema; ik ga denk ik als pollepel, schort, Heleen van Royen, of gewoon naakt gedoopt in menstruatiebloed.

 

 

14 juni

Bijna raak

 

 

14 juni

De geschiedenis herstellen

Het urinoir van Duchamp is niet van Duchamp, maar van Elsa von Freytag. Lees maar.

 

 

13 juni

Over de Yoruba en gender

De kop lijkt me overdreven - gender is een westerse uitvinding - omdat je daarvoor alle niet-westerse culturen onder de loep zou moeten nemen, maar dit interview van OneWorld met socioloog Oyèrónke Oyèwùmí over gender bij de Yoruba (in Nigeria) is wel heel interessant. Ze vertelt bijvoorbeeld dat de Yoruba geen genderaanduiding gebruiken bij het spreken over familieleden (niet broer en zus maar kinderen) en dat verhouding hiërarchisch zijn in de zin dat oudere mensen meer rechten hebben, en niet mannen. Je kunt het hier lezen.

 

 

12 juni

Pootje

 

 

11 juni

Over de dieren in deze tijd

Goed nieuws: van de NWO kreeg Bernice Bovenkerk een VIDI beurs om onderzoek te doen naar het handelen van dieren in het antropoceen. Ik zal me als postdoc-onderzoeker vanaf september vier jaar buigen over de filosofische aspecten van agency van dieren. Meer over het onderzoek lees je hier en hier.

 

 

10 juni

Emma Turner

Iemand schreef me over Emma Turner (1867-1940), een Engelse vogelfotograaf en -schrijver. Ze was de eerste vogelonderzoeker op Scolt Head Island van 1924-25. Ze beschermde daar de vogels en hun eieren en deed in woord en beeld verslag van hun levens en het landschap, en van uitdagingen, zoals het gebrek aan drinkwater. Ze droeg meestal een hoed, zoals je ook kunt zien op de foto, en was altijd in gezelschap van haar trouwe honden. Samen woonden ze op een door haarzelf ontworpen woonboot. Met onderstaande foto won ze de gouden medaille van de Royal Photographic Society.

Meer over haar werk lees je hier of hier.

 

 

9 juni

Morgen

'Straks ga ik stofzuigen,' zei ik door de telefoon tegen mijn vader. 'Of morgen.' 'Ik zou het morgen doen,' zei hij.

 

 

8 juni

De dingen die we wel en niet kunnen bewaren

 

 

7 juni

Wakker

Ik droomde dat Doris weggerend was. Het was in een vestingstadje in de herfst, overal lagen bladeren. Ik rende om de gebouwen heen en riep haar. Ik voelde me schuldig omdat ik het commando 'blijf' niet gegeven had en ze nu in haar eentje was - mijn stem was al schor van het schreeuwen. Doris is echt weggelopen, twee keer, uit het park, sindsdien heb ik deze dromen. Ik wist in de droom dat ze eerder terug was gekomen, maar wist ook zeker dat ze in deze droom niet meer bij me zou komen. Toen kwam ik op het lumineuze idee dat dit een droom was en niet echt, en dat Doris gewoon bij me in bed lag. Ik werd wakker en daar lag ze inderdaad, ze was blij dat ik weer wakker was, zoals elke ochtend.

 

 

6 juni

Dieren in beweging

Vanavond is de laatste bijeenkomst van de OZSW werkgroep dierethiek van dit schooljaar en voor de verandering is die openbaar toegankelijk. Sandra Swart (Stellenbosch University) en Pete Porter (East Washington University) zullen een lezing geven over respectievelijk diergeschiedenissen in Zuid-Afrika en dieren in film. Het begint om 19 uur en zal plaatsvinden in de Vondelzaal van de bibliotheek van de UvA (Spui 425).

 

 

5 juni

Even lekker van het uitzicht genieten

 

 

4 juni

Lozano

In Edinburgh zag ik een tentoonstelling van Lee Lozano (1930-1999). De schilderijen vielen een beetje tegen (veel schilderijen van piemels), maar haar sociale experimenten zijn interessant en om haar biografie moest ik lachen. Zo deed ze een performance / sociaal experiment waarin ze twee maanden niet met vrouwen communiceerde. Om onduidelijke redenen zette ze dit experiment voort tot aan haar dood.
Hier kun je meer over haar lezen.

 

 

3 juni

Onderhoud 

 

2 juni

Omkeringen

1. Reizen is een goede metafoor. Een reis is iets om te volbrengen, je komt onderweg verschillende uitdagingen tegen en terecht in nieuwe vreemde situaties maar uiteindelijk kom je weer thuis.
2. Vannacht droomde ik dat ik bij een bijeenkomst van reuzen aanwezig was. De reuzen waren ongeveer anderhalf keer zo groot als andere mensen en werden onderdrukt; de bijeenkomst was een soort congres om hun positie te verbeteren. Ongeveer 2 procent van de bevolking was reus.
3. Vanochtend ontmoette ik een nogal schuwe hond die Dapper heette.
4. Tijdens de conferentie vertelde een dierenarts-onderzoeker over de mobiele dierenkliniek die hij opgezet had voor daklozen en hun gezelschapsdieren. De kliniek wordt gerund door studenten en is een groot succes. Honden van daklozen zijn over het algemeen in goede gezondheid, hebben minder overgewicht dan huishonden en minder gedragsproblemen. Ze zijn vaak de belangrijkste persoon in het leven van hun dakloze, soms zelfs de enige belangrijke.
5. Vrijdagmiddag onweerde het in Edinburgh, en daarna stortte het van de regen. Het was wel warm dus het gaf niet. In de rij voor de bus stond ik voor een vrouw met een paraplu. Ze had haast en stond dicht op me, wat nu eens niet vervelend was: ik werd ook droog gehouden. Ik voelde me een zwerfdier dat een menselijke uitvinding gebruikt om het leven wat comfortabeler te maken.
6. Ik had heimwee, in die rij, gewone ouderwetse heimwee in de vrijdagmiddagregen in een onbekende stad, naar mijn hondenvrienden en mijn eigen bed.

 

 

1 juni

Ontmoetingen met een berg