weblog
                    archief

 

zaterdag 31 maart

Uittips

- maandagavond geeft Marieke Borren een lezing (introductie in het denken van) over Bonnie Honig in Nijmegen en 12 april geeft Honig zelf een lezing in Nijmegen

- er komen een hoop Jager- en Eva-optredens aan, waaronder een nacht lang in een kerk (de Nacht van de Hoop, dus wie behoefte heeft aan wedergeboorte of zichzelf wil offeren is van harte welkom)

- het is nog het hele weekend Uienfeest bij Mediamatic

- of maak een wandeling of fietstocht, maar ga dan wel ver

 

 

vrijdag 30 maart

25 eeuwen

Tussen alle berichten over geweld tegen vrouwen (van bangalijsten - zeer walgelijk, ook de grappen die er op internet over gemaakt worden - tot misbruikte Afghaanse vrouwen die in de cel zitten tot het gedoe met de mandatory ultrasound laws en de overige problemen (de 'war on women') voor vrouwen in Amerika) is er ook goed nieuws, namelijk een boek over 25 eeuwen vrouwen in de filosofie. Er zijn altijd vrouwelijke denkers geweest maar de meeste zijn niet zo bekend. Dit boek brengt een aantal van deze vrouwen onder de aandacht.

 

 

donderdag 29 maart

Nader

Vermoeidheid is als water, het overspoelt me, maar het maakt me niet lichter, maakt het licht buiten wel lichter en alles net iets verder weg (wat ik nader deinst terug).

 

 

woensdag 28 maart

Zonder stem

Ik lees over sprekende ezels, geiten in de tragedie (tragos betekent geit), zondebokken en apen van porselein. In de tuin eet een merel besjes uit de klimop - ik wist niet dat er bessen in de klimop groeiden.

 

 

dinsdag 27 maart

K3

K3 heeft redelijk veel politiek getinte teksten. Denk aan Alle kleuren over verdraagzaam zijn of het gedachtenexperiment van Lollypopland waarin iedereen een lollypop krijgt en het zeuren ophoudt (Lollypopland is een beetje escapistisch) of dat iedereen een plaatsje verdient in het dierenbos met de drie biggetjes. Er wordt vaak geringschattend gedaan over K3 en muzikaal/esthetisch/poëtisch is er van alles op aan te merken, maar het zijn geen slechte liedjes om met kinderen te zingen.

 

 

maandag 26 maart

Troep

Mensen doen graag dingen samen. Als de zon schijnt gaan ze buiten bij elkaar zitten of liggen. Ze lopen in de weg en poepen in het park. Ook laten ze afval achter. Op maandag gaan ze weer aan het werk en dan zitten wij met de troep.

 

 

zondag 25 maart

Portret van de hond als jonge hond

 

 

zaterdag 24 maart

4,7

De kat weegt 4,7 kilo. Het ontroert me, dat hij dat weegt. Omdat het maar zo weinig is en hij zo belangrijk is (ik weet wel dat er geen causaal verband is tussen iemands gewicht en iemands persoonlijkheid maar soms valt me op dat hij een klein dier is). Hij heeft ook een paspoort, uit Libanon, waar hij geboren is en de eerste jaren van zijn leven gewoond heeft. We kenden elkaar toen nog niet en ik weet niet waar hij gewoond heeft, wat hij gezien heeft, ik weet niet eens wanneer hij precies geboren is. Er is geen mens die zijn hele geschiedenis kent.
Hij en ik kennen elkaar op verschillende manieren wel en niet. Ik neem veren voor hem mee uit het park. We spelen samen en we horen bij elkaar.

 

 

vrijdag 23 maart

Tomatensala

 

 

donderdag 22 maart

Feest

Mijn weblog bestond gisteren vijf jaar. Ik was van plan daar op een feestelijke manier aandacht aan te besteden, maar vanwege grote drukte schuif ik dat door naar de zomer. Het eerste stukje ging over een rups in de andijvie, de meeste reacties ontving ik op een stukje over krentenbollen.

 

 

woensdag 21 maart

Nice mice

'What's that?' vroeg de student die naast me zat. 'Mice,' zei ik. 'Nice,' zei hij. 'Nice mice,' zei ik.

 

 

woensdag 21 maart

Paco

Vanmiddag kwam ik in het park de hond tegen die ik een tijdje geleden uit een wak gered had. Hij blijkt Paco te heten, maakt het goed en heeft niets aan zijn avontuur overgehouden. 'Ik denk niet dat hij ervan geleerd heeft,' zei zijn mens. 'hij is niet het soort hond dat van dat soort dingen leert.'

 

 

dinsdag 20 maart

Brein

'8. Supposing it was found that all our judgements proceeded from our brain. We discovered particular kinds of mechanism in the brain, formulated general laws, etc. One could show that this sequence of notes produces this particular kind of reaction; makes a man smile and say: "Oh, how wonderful."†1 (Mechanism for English language, etc.)†2 Suppose this were done, it might enable us to predict what a particular person would like and dislike. We could calculate these things. The question is whether this is the sort of explanation we should like to have when we are puzzled about aesthetic impressions, e.g. there is a puzzle — "Why do these bars give me such a peculiar impression?" Obviously it isn't this, i.e. a calculation, an account of reactions, etc., we want — apart from the obvious impossibility of the thing.'
Ludwig Wittgenstein, Lectures on Aesthetics (1938)

Volgens mij raakt dit citaat de kern van de brein-discussie - het is in ieder geval de reden waarom het mij heel weinig zegt.

 

 

maandag 19 maart

Paard

Tijdens het hardlopen zag ik een man met cowboylaarzen en een cowboyhoed. Verder droeg hij een spijkerbroek en een leren jack met franje. Er lag speelgoed naast de vuilnisbak. De man stopte om te kijken en haalde een klein bruin paardje uit de stapel. Hij streek de manen van het dier glad en nam het mee.

 

 

zondag 18 maart

Molsla

Mijn moeder wees me n.a.v. de mollen op molsla. Zie hier hoe en wat.

 

 

zondag 18 maart

Honden/mensenfamilie op de Dam bij de demonstratie gisteren

foto door Esther Meijer

 

 

zaterdag 17 maart

Dierennieuws II

Slecht nieuws, het stadsdeel heeft gereageerd op de vragen van GroenLinks over de mollen in het Beatrixpark en het komt er op neer dat ze niet bestrijden geen optie vinden omdat het dan te gevaarlijk is (iets waar ik mijn vraagtekens bij heb; zowel wat betreft het gevaar als wat betreft het delen van de ruimte: de dieren wonen daar en hebben m.i. meer recht op gebruik van die ruimte dan menselijke bezoekers) en dat alternatieven te duur zijn. Maar het laatste woord is er nog niet over gezegd, ik ga nu eerst uitzoeken hoe het zit met alternatieven. De volgende stap is zichtbaar maken. Het op deze manier doden is voor mensen acceptabel omdat ze het niet zien. Dus moeten we het ze laten zien.

 

 

zaterdag 17 maart

Dierennieuws I

Een leuk filmpje van de koningin die een hond borstelt en wast.
En het schaap heeft een boot:

 

 

vrijdag 16 maart

Onderweg naar Ijburg II

 

 

donderdag 15 maart

Het geel

Gisteren vond ik een duif die het geel had. Dat is een ziekte. Haar of zijn keel was aangetast, het dier was erg mager en suf. Ik heb haar of hem naar de dierenarts gebracht. Als ze er iets aan zouden kunnen doen, zou z/hij met de dierenambulance naar het vogelasiel gaan (tegen het geel zijn medicijnen maar die geven ze stadsduiven niet omdat die als plaag worden gezien; daarbij komt dat duiven vanuit het vogelasiel niet teruggezet worden maar naar duivenmelkers oid gaan; dit wetende kon ik het dier nog steeds niet laten zitten, z/hij had pijn en was te kwetsbaar voor katten, auto's, andere vogels). De duif zat in een portiek. Er waren ongetwijfeld al veel mensen langs haar of hem gelopen.
Ik wil die duiven wel opvangen maar ik heb geen medicijnen en geen plek waar ze kunnen verblijven. Misschien kan ik dat in de zomer in orde maken.

 

 

woensdag 14 maart

Onderweg naar Ijburg

 

 

woensdag 14 maart

Bedanken

Vanmiddag zag ik in het park een hond die zijn mens kwijt was. Hij rende zoekend rond. Ik zag haar fietsen dus ik riep hem, 'hier, kom, hier is ze'. Hij kwam niet, rende de andere kant op. Ondertussen was ik haar kwijt. Ze was waarschijnlijk teruggefietst naar waar ze vandaan kwamen. Ik zag de hond verderop op het veld, en zag de vrouw op de fiets weer aan de andere kant. 'Hij is je kwijt,' riep ik naar haar, 'hij is daar.' En toen riep ik hem - de hond was ondertussen wanhopig - 'hier is ze', riep ik, en hij kwam, eerst naar mij, zag toen zijn mens, rende op haar af om haar gedag te zeggen, hard kwispelend. Daarna rende hij naar mij, hij drukte even zijn neus in mijn handpalm om me te bedanken en ging met zijn mens mee. Het was echt bedanken, het was een andere handeling dan gedag zeggen of spelen of knuffelen. Ik ken de hond, zie hem vaker, en die andere dingen doet hij ook, het is een pienter jong dier. Maar dit was een erkenning van het feit dat ik meegezocht en meegedacht had en dat ik hem zijn mens wees - maar dan samengevat in een neus in een handpalm. Het ontroerende me.

 

 

dinsdag 13 maart

De trein

'Menshoge molshopen' schreef ik, want die zag ik uit het raam van de trein bij Hillegom en toen begon de machinist uit alle macht te remmen waarna het klonk alsof er een fiets onder de trein lag en ik wist dat het een mens was. Ik had het al eens eerder meegemaakt, ik herkende het geluid, ik wist dat het ongeveer twee uur zou duren, dat er ergens verderop in de coupé een man foute grappen zou maken, dat iemand naar kantoor zou bellen omdat ze zelf het telefoonnummer niet bij zich had van degene met wie ze een afspraak had, dat er tegenover me een meisje zou zitten dat het erg vond, dat mensen gelaten zouden zijn (dat ze eerst zouden bellen en daarna stil zouden zijn). Het miste buiten en het werd later. Ik keek uit op een kleine boom naast een paal die opging in het donker, langzaam, die er toen ik op een gegeven moment opkeek niet meer was. De conducteur meldde zich een aantal keer om door te geven dat er geen nieuws was.
In Leiden mochten de mensen uit onze trein gratis thee of koffie bestellen bij de kiosk op het perron in verband met de vertraging. Dat hoeft niet, wilde ik zeggen. Jullie kunnen er ook niks aan doen. Het is voor iedereen zielig. Op weg naar de hal liep ik langs de machinist, ik weet niet of het dezelfde was en ik vond het zo zielig voor iedereen.

 

 

maandag 12 maart

Tussen Leiden en Sassenheim

Schapen, lama's, molshopen, grijze vierkante gebouwen, een brug, heggen, plassen, een man met een fiets bij de spoorwegovergang. De lama's rennen naar het hek. Misschien komt er iemand aan.

 

 

zondag 11 maart

Vijftien jaar

Ik had mijn ouders bezocht en was onderweg naar huis. In de trein kwam er een jongen tegenover me zitten. Hij hijgde, hij had gerend. Toen hij ging zitten, mompelde hij een groet. Ik mompelde niet terug, dat doe ik niet, dan willen ze met je praten. 'Hoi Eva,' zei de jongen. 'Hoi M,' zei ik. Ik had hem al herkend, de gedachte was door mijn hoofd geschoten, maar omdat ik niet goed wilde kijken niet bevestigd. Op het moment dat hij mijn naam zei, wist ik het natuurlijk, omdat ik zijn stem herkende en omdat ik opkeek.
M zat op dezelfde middelbare school als ik. Ook overlapten onze vrienden. We waren niet bevriend, maar gingen wel vriendelijk met elkaar om. Toch was het gesprek in de trein waarschijnlijk de eerste keer dat we echt met elkaar spraken. We hadden elkaar ongeveer vijftien jaar niet gezien. M vertelde over zijn werk, dat hij art director werd en dat hij graag hetzelfde werk zou doen dat hij nu doet maar dan voor Vidal Sassoon. Dat is goed, zei ik, dan heb je nog iets te dromen, een doel. Ik vertelde over mijn werk en studie. Hij stapte uit bij Sloterdijk en tikte mijn schouder even aan toen hij langsliep. We zeiden succes met alles, we zien elkaar wel weer.

 

 

zaterdag 10 maart

Park

In bijna alle parken in Amsterdam zijn slaapplekken te vinden, tussen de struiken, niet direct zichtbaar. Soms ligt er alleen een slaapzak en kleding of tassen, maar vaak zijn er tenten gebouwd van dekens en tentzeil, aan of tussen bomen, over struiken. Het lijken hutten, zoals kinderen die bouwen, het lijkt op spelen. Ik zie de mensen die er wonen zelden.

 

 

vrijdag 9 maart

Te doen of ik slaap

Vandaag doe ik mee aan een geheime undercoveroperatie voor een geheim televisieprogramma. Mijn taak is tussen Schiphol en Amsterdam Centraal heen en weer te reizen met de trein en te doen of ik slaap (heel Sophie Calle).

 

 

donderdag 8 maart

Brood en rozen

Hop, we letten even niet op en Internationale Vrouwendag is een soort Valentijnsdag geworden (Valentijnsdag is een soort Kerst geworden, net als Pasen of Moederdag). Mensen wensen elkaar een goede vrouwendag, nee, 'mannen' wensen het 'de dames' (met meer of minder historisch besef) op facebook en twitter, al dan niet ironisch. Terwijl het wel degelijk ergens over gaat. Lees wikipedia, de ware bron van alle informatie in de wereld, er maar op na.
We zouden moeten demonstreren.

 

 

woensdag 7 maart

Pootjes

 

 

dinsdag 6 maart

Duiven

Ik las vanmiddag een goed artikel van Colin Jerolmack over de herkomst van het feit dat duiven 'ratten met vleugels' genoemd worden. Behalve over duiven zegt dat iets over stigmatiseren überhaupt (de auteur legt de link met het stigmatiseren van bepaalde groepen mensen; spreeuwen werden bijvoorbeeld aan het eind van de 19e eeuw in Amerika vergeleken met ongewenste immigranten, waar mensen op dat moment bang voor waren) en over steden (natuur/cultuurverhoudingen en controle). Voor degenen die het niet weten: het is niet waar dat duiven vieze dieren zijn of ziektes overbrengen. Die verhalen worden de wereld ingeholpen door mensen die er geld mee verdienen (ongediertebestrijding). Met vrij verstrekkende (wrede) gevolgen.
Je kunt het stuk online lezen, How pigeons became rats: the cultural-spatial logic of problem animals.

 

 

maandag 5 maart

Kijk, leuk

On Certainty is geheel online te lezen.

 

 

zondag 4 maart

Lief zijn

 

 

zondag 4 maart

Zielig

 

 

zaterdag 3 maart

Verboden voor boterhammen

 

 

vrijdag 2 maart

Gootsteen

Er is iets mis met mijn gootsteen. Als er water in het putje gaat dan komt dat er door het keukenkastje uit. Ik was dus nu af in de badkamer. Dit soort dingen gebeuren steeds en ik heb geen tijd om er iets aan te doen, dat wil zeggen, er zijn andere dingen die voorgaan. Toch zal ik hier op termijn wat aan moeten doen. Iets dat misschien interessanter is voor jullie is dat ik met de Jagers avonden organiseer in Theater Dakota. We combineren interessante jonge schrijvers (iedere keer een jager met een gast) met goede singer-songwriters. Je kunt hier meer lezen en jullie zijn van harte uitgenodigd.

 

 

donderdag 1 maart

Gesprekken

1. 'Het is net of hij het verstaat.' De vrouw bij het stoplicht zei het vergoeilijkend (ik sprak vrij lang tegen de hond). 'Ze verstaat het ook,' zei ik. 'Ze weet wat brokjes zijn en wat het park is en dat we daar naar toe gaan.' 'Hij kent alleen wat hij lekker vindt,' zei de vrouw. En toen zei ze het nog eens. 'Hij kent alleen wat hij lekker vindt.'

2. De buurman was in zijn schuurtje aan een fiets aan het werken. Ik liep langs en mompelde iets tegen de hond. De buurman dacht dat ik het tegen hem zei en zei iets tegen mij. Ik wist niet zeker of hij het tegen mij had of tegen de jongen wiens fiets hij repareerde. Voor de zekerheid zei ik 'ja buurman'.

3. Ik kocht een tube zalf bij de dierenarts. 'Dit moet helpen,' zei hij, 'het is ervoor.'