archief
evameijer.nl

 

 

31 maart

Olli is aai en aai betekent lief

 

 

30 maart

Voor wie zich afvraagt wat ik eigenlijk in Wageningen doe

Ik werd geïnterviewd door De Gelderlander over mijn postdoconderzoek in het kader van het project Anthropocene Ethics: Taking Animal Agency Seriously. Lees het hier.

 

 

29 maart

De planten die ik de afgelopen tijd op straat vond

 

 

28 maart

Morgen

Morgenavond vieren we vanaf 20 uur het verschijnen van Voorwaarts in Savannah Bay te Utrecht, met Maxim Februari, Jannah Loontjens en anarchistische muziek van Rymke en Weia. Wees allen welkom!

 

 

27 maart

Leipzig

 

 

26 maart

Dubbelgangers

Het was zo'n dag waarop iedereen op iemand leek maar niemand het echt was.

 

 

25 maart

Nieuw cijfer tussen de 4 en 7 

24 maart

Laat het niet uit je hand op de vogels sneeuwen, daar kunnen ze niet tegen

 

 

23 maart

Dat dit, dat dat

1. Dat het alleen vroeg nog leeg in de stad is. Nee, dat het vanochtend leeg was in de stad, er waren alleen een paar taxi's en een heel dronken vrouw die op de verkeerde kant van het fietspad fietste.
2. Dat het mist in Duitsland.
3. Dat afstand zich opstapelt in je lichaam en maar langzaam uit te schudden is.
4. Dat alles er op elk moment is (of: nu is).
5. Dat ik net op het station in Hannover overvallen werd door een groot gevoel van liefde voor een kraai met iets groots in haar of zijn snavel.
6. Dat de bomen buiten knoppen dragen, soms al kleine bladeren. (In kleine steden doen mensen de weekendboodschappen, lopen ze door velden met of zonder hond, hangen pubers op bankjes.)
7. Dat de bomen op de bergen in de verte donker zijn (dat er bomen zijn, een berg is).
8. Dat deze tijd even van mij is, tussen de ene en de andere afspraak/verwachting/gelegenheid (dat ik even niet met iemand hoef te praten).
9. Dat ik droomde dat Olli in een boom klom, achter het huis, en dat er een andere hond in een boom voor het huis klom, die was al heel hoog, dus ik riep hem en hij kwam naar beneden, hij bleek een mensengezicht te hebben.
10. Dat het schattig is als honden snurken maar niet als dikke mannen in de trein dat doen.
11. Dat ik nu hier ben dus, in een trein die de dichtbevolkte gebieden achter zich heeft gelaten en door groene en gele velden steady doorrijdt naar het oosten, die me naar de stad van de grote boekenbeurs brengt, die daarna verder rijdt, en op een gegeven moment weer terug.

 

 

22 maart

Hobby

 

 

21 maart

Wat kun je wel doen?

1. Groet je buren, maak een praatje. Het weer is altijd een goede binnenkomer.
2. Verdiep je echt in het onderwerp dat je interesseert - lees niet alleen de Correspondent maar ook wetenschappelijk onderzoek, via google scholar kun je veel vinden - en meng je in het debat daarover. Leer, stel zo nodig je mening bij.
3. Geef een deel van je tijd aan wat je belangrijk vindt.
4. Voor wie verhalen vertelt en deelt: belicht (ook) de andere verhalen, ga niet mee in het grote gepolariseerde wij-zij, het geweld, het economische geharrewar, zoek naar hoe het anders kan - daarin schuilt de hoop.
5. Maak mooie, belangrijke, nutteloze dingen.
6. Voor wie geen activist is maar wel een redelijk inkomen heeft: word donateur van een stichting die opkomt voor wat je belangrijk vindt (zoals Animal Rights, die zich tegen de jacht en slachthuizen verzet). Je kunt ook lid worden van een politieke partij, een vakbond, of een andere organisatie die goed werk doet. Koop kunst, ga naar voorstellingen, koop boeken.
7. Plant bloemen, en als je kunt een boom.

 

 

20 maart

In de Boterdiepstraat zijn de bomen sterker dan stenen

 

 

19 maart

Klootzakken/deugdzaamheid

Vanochtend staat mijn eerste tweewekelijkse filosofiecolumn in Trouw - over de verkiezingen natuurlijk. Het is wel jammer dat ze de titel hebben aangepast. Die moet ‘Klootzakken’ zijn. Je kunt hem hier lezen.

 

 

18 maart

Schemerlamp

'Laten we beginnen,' zei de huisarts vrolijk. Hij gaf me een soort soldeerbout, die ik moest vasthouden om niet geëlektrocuteerd te worden. Zelf zocht hij naar het juiste formaat lusje, dat hij op zijn soldeerboutachtige stok monteerde. 'Het lijkt wel Dokter Bibber,' zei ik. 'Ken je dat spel?'
'Dit is toch iets heel anders,' zei hij. 'Maar ik begrijp de associatie.' Hij schoof het lusje van ijzerdraad om het bultje op mijn bovenarm. Met een grote pincet hield hij het bultje vast en met een voetpedaal bediende hij de stroomstoot. Op de piep liet het bultje los. Mijn arm was weer zoals vroeger, ik zag het meteen. 'Het ruikt wel vreemd,' zei hij, 'sorry, dat had ik erbij willen zeggen.'
Ik wilde wat zeggen over barbecue en veganisme maar hield mijn mond. Hij legde het bultje neer en brandde het gat dicht. 'Daar hebben we een andere stand voor,' zei hij niet zonder trots. Het was geen lekker gevoel. Toen het klaar was, keek hij naar het vleesklompje op de stoel. 'Wil je het nog mee?'
'Om op sterk water te bewaren?'
'Zoiets.'
Ik wilde iets zeggen over dat ik het aan de honden kon geven maar bedacht me. 'Ik zag een keer een man die van zijn geamputeerde been een schemerlamp gemaakt heeft.'
'Dat is zijn goed recht,' zei de huisarts, die dezelfde beelden gezien had. Het zal op internet gestaan hebben. 'Mensen doen ook dingen met de nageboorte. Opeten, of ze geven het aan de hond. Dat is allemaal hun goed recht.'
Ondertussen was mijn arm verbonden, het was nog geen halfnegen. Opgewekt namen we afscheid. Deze klus was weer geklaard.

 

 

17 maart

Zondag

 

 

16 maart

Golf

Onderweg naar huis zag ik twee jongetjes van hun fiets stappen bij een grote plas op de grens van het fietspad en de weg. Ze zetten hun fiets op de standaard en toen er een auto langskwam spreidden ze hun armen uit om zo nat mogelijk te worden. Ze juichten toen de golf kwam.

 

 

16 maart

Voorwaarts!

Uit betrouwbare bron vernam ik dat mijn nieuwe roman Voorwaarts al in de winkel ligt. Nog voor ik het boek zelf gezien heb. Dus ren naar je favo boekhandel en koop het voor jezelf, je geliefde, en/of je buurvrouw. Over het boek:
In 1923 verlaat een groep anarchisten Parijs om nabij Luynes een commune op te richten. Veganisme, nudisme en gelijkheid tussen man en vrouw bieden volgens hen de mogelijkheid om in harmonie met de aarde te leven. Bijna honderd jaar later leest student politieke filosofie Sam een oude uitgave van het dagboek van één van hen, Sophie. Sam raakt betoverd door de verhalen over het leven op de boerderij, haar liefde voor Clémence, en de vele discussies die ze hebben over de juiste manier van leven. Ze overtuigt haar eigen vrienden om de stad te verlaten en zelfvoorzienend te gaan leven. In het noorden van het land krijgen ze te maken met spirituele gelukszoekers, geldminnende makelaars, de grenzen van de open liefde en de beklemming van afzondering. Hun dromen lijken niet bestand tegen het experiment en één voor één verlaten ze het huis. Of kan het toch anders? Voorwaarts is een roman over liefde en vrijheid, en de strijd voor wat de moeite waard is.

 

 

15 maart

Verkiezingen

Het is weer bijna tijd om te stemmen. En deze keer kun je indirect op je lievelingsdier, te weten mij, stemmen. Ik sta namelijk op nummer 13 van de lijst van de Partij voor de Dieren voor de Eerste Kamer, en senatoren worden gekozen door Statenleden - dus stem op de PvdD in jouw provincie en dan komt het allemaal goed. (De PvdD staat nu in de peilingen overigens op vier zetels dus er is nog wel wat werk aan de winkel.)

 

 

14 maart

Avenue du Parc

 

 

13 maart

Notenrovers

Pas op, er zijn pistachecriminelen actief.

 

 

12 maart

Montreal

 

 

11 maart

Jenny houdt van wandelen

In Fechenheim in Frankfurt loopt paard Jenny dagelijks in haar uppie over straat. De buurtbewoners kennen haar, de politie is op de hoogte. Ze eet onderweg bessen en gras, groet honden en mensen, en staat soms peinzend op het tramperron. Jenny en de mensen uit Fechenheim laten zien dat paarden niet per se in gevangenschap hoeven te leven. Hier kun je meer lezen.

 

 

10 maart

Bergen

En ik hoop dat ik jullie vanmiddag allemaal zie bij de Klimaatmars in Amsterdam!

 

 

9 maart

Een andere wereld

Boven Groenland hadden we net als op de heenweg ontzettende turbulentie. Te hevig om doorheen te kunnen slapen, en dus sluimerde ik, gleed ik in en uit slaap. Ik zat vlakbij de wc en als die doorgetrokken werd schrok ik in paniek weer wakker, mijn lichaam kan zich op vliegtuighoogte niet ontspannen.
Zo hoog boven de oceaan drong de weidsheid zich op - zowel die van de heldere sterrenhemel als die van de enorme watervlakte diep onder ons die in het donker van deze nacht maar af en toe als water te herkennen was. In de verte zag ik op een gegeven moment een ander vliegtuig, dat maakte alles nog groter en onbegrijpelijker. Halverwege de vlucht maakte de piloot ons wakker omdat het noorderlicht te zien was. Tussen het vliegtuig en de sterren hingen groene slierten licht, als geesten, wezens uit een andere wereld, die hier hoorden, in tegenstelling tot mij, in dit niks of alles waar we doorheen vlogen.
Op IJsland sneeuwde het. Ik ging op een bankje voor het grote raam zitten en keek naar de vallende vlokken, die steeds net een andere kant op waaiden dan ik verwachtte, en at een appel. Dit kon ik nog wel begrijpen.

 

 

8 maart

Je moet ertegen kunnen

 

 

7 maart

Ik heb de sneeuw gegroet

 

 

7 maart

In Montreal is het koud en vroeg

1. In Montreal is het koud en vroeg. Mijn hotelkamer is geen balzaal, eerder een flinke vergaderruimte, met een vreemde hoek en twee enorme bedden (terwijl ik toch aan een bed genoeg heb). Ik heb zelfs een balkon van beton, maar buiten is het min twintig (het is nog vroeg) dus de deur openzetten is geen goed idee. Ik heb uitzicht op maar liefst vier parkeergarages. Bij een daarvan staat een man. We weten niet waarom hij niet bevriest.
2. De conferentie is productief en inspannend. Er zijn een paar analytische filosofen, een paar continentale, wat historici, en een aantal cultural studies figuren. Er wordt gesproken over sanctuary in de context van 14e eeuws Engeland, Mexico stad nu, legitimatie van beleid, gezondheidszorg, de grenzen van de natiestaat via Arendt en Agamben, genealogie van gastvrijheid, private sponsorship (in Canada kun je een vluchteling sponsoren, wat betekent dat je een jaar lang voor diegene zorgt) en talloze andere onderwerpen. Iedereen heeft de papers van tevoren gelezen, waardoor de discussie heel inhoudelijk en specifiek is.
3. Er is geen Nederlandse vertaling van 'sanctuary'. We hebben asiel, toevluchtsoord, opvang, maar geen woord voor plekken die degenen die nergens terecht kunnen opvangen. (In het veertiende eeuwse Engeland waren dat trouwens criminelen van adel, nu zijn het juist onschuldigen.) Ik moet daar nog een goede vertaling voor bedenken.
4. Aan het eind van de eerste dag is er een conferentiediner. Het is voor mij ondertussen diep in de nacht en ik was om drie uur op, maar ik ben er nu eenmaal. We gaan met de taxi, opdat we niet bevriezen.
5. Het stikt hier van de ingesneeuwde fietsen. Ik vind het prettig dat er sneeuw ligt, het maakt alles sprookjesachtig. Ik vind het ook prettig dat het koud is, dat perkt de mensen een beetje in (we zijn niet almachtig).
6. Aan het eind van de conferentie, na anderhalve dag dus, hebben de collega's en ik het gevoel dat we elkaar kennen. Vriendschap is nog een groot woord, maar er is veel aardigheid.
7. Het is een heel vreemd leven zo, denk ik als ik in een taxi langs sneeuwhopen rijd, waarin je soms met totale vreemden heel ver van huis dezelfde taal spreekt en elkaar verder helpt, en elkaar daarna misschien nooit meer ziet.

 

 

6 maart

Wolk, IJsland

 

 

6 maart

Berenstappen

1. Ik vlieg nu over het water, langzaam tegen de tijd in (naar IJsland waar ik moet overstappen naar Montreal).
2. Met berenstappen, schreef L, en dat zijn het.
3. In de lounge (een chic woord voor wachtkamer) op het vliegveld was een glijbaan. Ik zat tegenover een Nederlands gezin waarvan de moeder boos was op de vader en de vader deed alsof hij niet begreep waar zij boos over was. Dat is een oude truc, zij werd alleen maar bozer. De kinderen (13 en 14 of zo) keken schuin naar mij als zij uitviel. Ze kwamen uit het oosten van het land.
4. Om me heen spelen mensen spelletjes op telefoons. Ze moeten dingen op een rijtje krijgen en dan klikken, en dan krijgen ze punten. Als ik ooit een vliegtuigmaatschappij heb laat ik mensen hun telefoons bij het instappen inleveren. Laat ze maar lezen of nadenken over hun leven.
5. Ik word omringd door Chinese toeristen. Sommigen dragen mondkapjes, sommigen laten scheten, en die groepen zouden best kunnen overlappen. Het meisje naast me mediteert of slaapt.
6. Ik zou wel op IJsland willen blijven, tenminste voor even. Ze hebben er geen beren en geen bomen maar wel een buitenaards landschap en leegte die op stilte lijkt.
7. Ik ga maar even mediteren, misschien val ik in slaap.

 

 

5 maart

Voorwaarts

Mijn nieuwe roman is na een hoop gepietlut over woorden en zinnen naar de drukker. De boekpresentatie is op 29 maart in mijn favo boekwinkel Savannah Bay. Wees van harte welkom!

 

 

4 maart

Stakes of Sanctuary

Deze dagen ben ik bezig met het voorbereiden van een conferentie waar ik naartoe ga in Montréal, Stakes of Sanctuary. Hier kun je meer lezen over wat dat inhoudt. Sanctuaries zijn toevluchtsoorden, plekken of praktijken, die zich verzetten tegen de uitsluiting van bepaalde groepen door natiestaten door de uitgeslotenen (vluchtelingen, migranten, andere dieren) veiligheid en gastvrijheid te bieden. Mijn praatje vergelijkt sanctuary praktijken die gericht zijn op mensen met die gericht op andere dieren, de rest van de presentaties gaan allemaal over mensen. Een van de redenen waarom ik hier graag heen wil is om die dialoog aan te gaan, omdat het denken over dieren in sanctuaries nu vrijwel helemaal los staat van het denken over sanctuaries voor mensen.

 

 

3 maart

Vannacht droomde ik dat ik op een bekende plek was - welke ben ik vergeten - en ineens in paniek raakte van die plek. Het was Olli's angst, begreep ik toen ik wakker werd, ik had geleerd hoe een plaats angst op kon roepen.

 

 

2 maart

 

 

1 maart

Diefstal

Deze week zag ik een aantal filmpjes en foto's van dieren die in supermarkten eten stelen of opeten zonder mee te nemen. Een meeuw in Aberdeen steelt zakjes chips, dit is een andere meeuw die chips steelt en zwerfkoeien in Hong Kong eten de groenteafdeling van een supermarkt leeg.