|
||
|
31 maart Sterke handen
30 maart Podcast Laatst ging ik in gesprek met Bas Heijne en Simon van Teutem over Zee Nu, dieren en de natuur. Je kunt dat gesprek hier beluisteren.
29 maart Gijsje maakte een foto van het volledige alfabet
29 maart Verwar het niet met afwezigheid Ik werk momenteel aan een essay over politieke stiltes, dat in september zal verschijnen. Het duurt dus nog even voor het er is, maar op de website van Cossee kun je er al wat over lezen.
28 maart Gisteren hadden we een open middag in het Pompgemaal om de maand af te sluiten Olli was ook mee. In november zijn we er weer en is er een publieksprogramma.
27 maart Nieuwe vrienden, nieuwe gewoontes
26 maart Over de wereld en de roman Ali Smith over de vriendschap tussen Mansfield en Woolf.
26 maart Gaten naar de bovenwereld, gaten naar de lucht
25 maart Elke pad telt Voor de NRC schreef ik een essay over de paddentrek en het opzetten van de paddenwerkgroep. Het staat morgen in de krant maar nu al online en wel hier.
24 maart Nog een nest
23 maart Gijsje maakte een lettertype van het alfabet dat ik eerder verzamelde Dit is het hele alfabet met een punt en een komma aan het eind.
22 maart Mijn derde nest
22 maart Mijn tweede nest
21 maart Op naar de vegan universiteit Op 2 mei is er een symposium op de UvA over veganisme op universiteiten, in het licht van duurzaamheid en rechtvaardigheid. Meer lees je hier.
20 maart Muizennest
19 maart De kikkers Vrijdagavond werden de kikkers ineens wakker. Ze kwamen allemaal tegelijk uit de binnentuinen, het was hectisch en de vrijwilligers moesten snel doorwerken om ze veilig naar de overkant te krijgen. Buurman J kwam langs met zijn dochter op een eenhoorn op wieltjes, met een vriendinnetje (ze zijn een jaar of 5) en de rode kat, en dat gezelschap hielp ook mee. Zijn vrouw kwam erbij. Hij gebruikte zijn slipper om de dieren op te scheppen. Het was een mooie optocht, om de vijver, leerzaam voor alle betrokkenen.
18 maart Over de mensen gesproken Woensdagavond begon Speaking about the humans, een conferentie die ik organiseerde over hoe de andere dieren over mensen praten. De eerste lezing was van Con Slobodchikoff, bekend van zijn werk over prairiehonden. Donderdag en vandaag waren er allerlei presentaties, over dieren in de biologie, filosofie, taalkunde en andere velden. Irene Pepperberg vertelde over haar werk met Alex. Er was ook een rondetafelgesprek over hoe de andere dieren menselijke onderzoeksvragen kunnen meebepalen. De hele conferentie was online, vanwege corona, en er deden mensen uit allerlei delen van de wereld mee – de Australiërs waren er ’s ochtends en de Noord-Amerikanen kwamen later op de dag binnen. Het onderzoek waaierde nogal uit, en de presentaties riepen meer vragen op dan ze beantwoordden. Talen van dieren worden nog niet erg serieus genomen, maar dat verandert wel en het onderzoek ernaar roept veel vragen op over wat taal eigenlijk is. Er komt vast een keer een vervolg, voor nu heeft iedereen weer genoeg om over na te denken.
17 maart Hee hallo
16 maart Harry Vanochtend hoorde ik dat Harry Zevenbergen is overleden. Er zijn van die mensen die haast eigenhandig de poëzie en literatuur omhoog houden in een stad, en dat was Harry (met Diann van Faassen) in Den Haag. Hij was stadsdichter, anarchist, organisator van talloze evenementen en projecten, waarbij ik hem ook heel vaak heb zien optreden. Voordragen is een te saai woord voor wat Harry deed - hij sprak met kracht en humor de zaal toe. Toen ik in Den Haag kwam wonen in 2001 trad ik voor het eerst op in café De Bordelaise, op een avond die hij organiseerde. Harry was zo iemand die altijd ruimte creëerde voor jonge schrijvers en dichters. Zijn eigen ego zat nooit in de weg. Hij was heel eerlijk en heel aardig. Een heel leuke man met wie je overal over kon praten. Ik hoef nooit mensen tegen te komen, maar Harry kwam ik graag tegen, en nu kan dat niet meer. Maar zijn gedichten blijven bewaard en er zijn heel veel mensen die net als ik wat aan hem te danken hebben.
15 maart Het alfabet (t/m de o)
15 maart Doris en Miemel
15 maart Wiske en de roodborst Potlood, aarde, mos, koffie.
14 maart Mijn eerste nest
14 maart Padden De paddentrek is weer echt van start gegaan. Met de werkgroep hebben we afgelopen weekend bijna tweehonderd dieren overgezet. Zaterdagavond was het wel erg druk qua verkeer en vielen er helaas best wat slachtoffers. Gisteren waren er bij mij in de straat veel dode diertjes. Maar ik heb er ook een paar echt voor de wielen van auto's weggehaald en daar gaat het om. Een kikker kwaakte in mijn hand. Twee kikkers liepen achter elkaar aan heel langzaam, het mannetje had zijn vrouwtje al gevonden, maar ze gingen veel te traag dus ik heb ze op ongeveer dezelfde afstand achter elkaar bij het water gezet. Verder waren er vooral heel veel padden, die zijn zo lief en bescheiden. En salamanders, de haast onzichtbaren.
13 maart Miemel
12 maart Bullie Een muis met een sterke wil.
11 maart Sanctuary Politics and the Borders of the Demos: A Comparison of Human and Nonhuman Animal Sanctuaries Vier jaar geleden nam ik deel aan een conferentie over sanctuaries oftewel toevluchtsoorden voor mensen, die ik vergeleek met sanctuaries voor andere dieren. Daaruit ontstond een academisch artikel dat nu gepubliceerd is in Krisis, een tijdschrift voor hedendaagse filosofie. Je kunt het hier lezen (in het Engels).
11 maart Zee Nu In Trouw staat een interview over Zee Nu. Koop dat boek, lees het, koop het voor je vrienden. Het is geen boek over klimaatverandering maar over het leven.
10 maart Mijn eerste nesten Elke vogel zou me uitlachen maar je moet ergens beginnen.
10 maart Pootje van Wis
9 maart Het avondlicht
8 maart Wat pootjes van het collectief
7 maart Miemel verplaatst eerder verzamelde objecten voor de hondententoonstelling beneden Doris verzamelt en knaagt ook mee, maar durft nog niet beneden te komen. Wiske verzamelt niet echt maar snuffelt wel aan wat de anderen verzamelen.
6 maart Het hondenperspectief
6 maart Dieren als kunstenaars Wie meer wil weten over dieren als kunstenaars: de korte lezing die ik daarover gaf voor het Westfries Museum staat hier.
5 maart Mos
4 maart Meersoortig collectief Samen met Gijsje Heemskerk en een clubje honden zit ik in maart en november in Het Pompgemaal in Den Helder. Dat is een residentie van het Mondriaanfonds voor beeldend kunstenaars. We gaan onderzoeken wat het inhoudt om een meersoortig kunstcollectief te vormen. Dat doen we op twee manieren: door samen met de honden werk te maken en hun blik op kunst in kaart te brengen, en door in het gebied rond het Pompgemaal te zoeken naar hoe andere dieren en planten zich uitdrukken en betekenis geven aan de omgeving. Het Pompgemaal is gevestigd in de duinen, er zit een groot stuk land omheen met dennen, duinen en een ven. Er is water waar meerkoeten en eenden wonen, we hebben ook al een konijnenhol ontdekt en in het hoge gras wonen waarschijnlijk muizen. ’s Avonds zit er een uil in de den, wat voor uil weten we nog niet, en in de schemering komen er allerlei vogels op bezoek. We zijn begonnen met een landkaart en een alfabet in blaadjes, mos, takken en stenen. De honden verzamelen ondertussen ook objecten, die liggen beneden in de expositieruimte.
3 maart Ko en Ninio Tijdens het hardlopen met Doris zag ik een wit fluffy beest in een weiland. Ik kon niet zien of het een zieke gans of zwaan was, dus bond Doris aan een hek en ging erop af. Het bleek een konijn, dat bibberde toen ik hem oppakte. Hij wilde ergens heen en dat bleek zijn vriendin te zijn. Doris en ik zijn heel snel naar huis gerend. Ik heb een kattenmandje geleend bij de buren en gelukkig zaten de konijnen er nog. Een vrouw die in de buurt woonde zag dat een andere vrouw ze uit een tas gegooid had. Twee lieve konijnen, met deze kou. Vannacht slapen ze hier, dan kijken we morgen verder. Ko had heel goed op zijn vriendin gepast. Hij is nu erg moe ervan. Ninio is verlegen en een beetje defensief. Logisch. Ze moeten nu maar even bijkomen.
1 maart From Animal Voices to Animal Agoras Vorige maand ging ik in gesprek met Sue Donaldson en pattrice jones voor een serie gesprekken over dierenpolitiek en dierenrechtvaardigheid. Kijk het hier (Engelstalig).
|