archief
evameijer.nl

 

 

31 maart

Sterke handen 

 

 

30 maart

Podcast

Laatst ging ik in gesprek met Bas Heijne en Simon van Teutem over Zee Nu, dieren en de natuur. Je kunt dat gesprek  hier beluisteren.  

 

 

29 maart

Gijsje maakte een foto van het volledige alfabet 

 

 

29 maart

Verwar het niet met afwezigheid

Ik werk momenteel aan een essay over politieke stiltes, dat in september zal verschijnen. Het duurt dus nog even voor het er is, maar op de website van Cossee kun je er al wat over lezen.

 

 

28 maart

Gisteren hadden we een open middag in het Pompgemaal om de maand af te sluiten 

Olli was ook mee. In november zijn we er weer en is er een publieksprogramma.  

 

 

27 maart

Nieuwe vrienden, nieuwe gewoontes  

 

 

26 maart

Over de wereld en de roman

Ali Smith over de vriendschap tussen Mansfield en Woolf.  

 

 

26 maart

Gaten naar de bovenwereld, gaten naar de lucht 

 

 

25 maart

Elke pad telt

Voor de NRC schreef ik een essay over de paddentrek en het opzetten van de paddenwerkgroep. Het staat morgen in de krant maar nu al online en wel hier

 

 

24 maart

Nog een nest 

 

 

23 maart

Gijsje maakte een lettertype van het alfabet dat ik eerder verzamelde

Dit is het hele alfabet met een punt en een komma aan het eind.  

 

 

22 maart

Mijn derde nest 

 

 

22 maart

Mijn tweede nest   

 

 

21 maart

Op naar de vegan universiteit

Op 2 mei is er een symposium op de UvA over veganisme op universiteiten, in het licht van duurzaamheid en rechtvaardigheid. Meer lees je hier.        

 

 

20 maart

Muizennest 

 

 

19 maart

De kikkers 

Vrijdagavond werden de kikkers ineens wakker. Ze kwamen allemaal tegelijk uit de binnentuinen, het was hectisch en de vrijwilligers moesten snel doorwerken om ze veilig naar de overkant te krijgen. Buurman J kwam langs met zijn dochter op een eenhoorn op wieltjes, met een vriendinnetje (ze zijn een jaar of 5) en de rode kat, en dat gezelschap hielp ook mee. Zijn vrouw kwam erbij. Hij gebruikte zijn slipper om de dieren op te scheppen. Het was een mooie optocht, om de vijver, leerzaam voor alle betrokkenen.     

 

 

18 maart

Over de mensen gesproken 

Woensdagavond begon Speaking about the humans, een conferentie die ik organiseerde over hoe de andere dieren over mensen praten. De eerste lezing was van Con Slobodchikoff, bekend van zijn werk over prairiehonden. Donderdag en vandaag waren er allerlei presentaties, over dieren in de biologie, filosofie, taalkunde en andere velden. Irene Pepperberg vertelde over haar werk met Alex. Er was ook een rondetafelgesprek over hoe de andere dieren menselijke onderzoeksvragen kunnen meebepalen. De hele conferentie was online, vanwege corona, en er deden mensen uit allerlei delen van de wereld mee Ė de AustraliŽrs waren er ís ochtends en de Noord-Amerikanen kwamen later op de dag binnen. Het onderzoek waaierde nogal uit, en de presentaties riepen meer vragen op dan ze beantwoordden. Talen van dieren worden nog niet erg serieus genomen, maar dat verandert wel en het onderzoek ernaar roept veel vragen op over wat taal eigenlijk is. Er komt vast een keer een vervolg, voor nu heeft iedereen weer genoeg om over na te denken. 

 

 

17 maart

Hee hallo

 

 

16 maart

Harry 

Vanochtend hoorde ik dat Harry Zevenbergen is overleden. Er zijn van die mensen die haast eigenhandig de poŽzie en literatuur omhoog houden in een stad, en dat was Harry (met Diann van Faassen) in Den Haag. Hij was stadsdichter, anarchist, organisator van talloze evenementen en projecten, waarbij ik hem ook heel vaak heb zien optreden. Voordragen is een te saai woord voor wat Harry deed - hij sprak met kracht en humor de zaal toe. Toen ik in Den Haag kwam wonen in 2001 trad ik voor het eerst op in cafť De Bordelaise, op een avond die hij organiseerde. Harry was zo iemand die altijd ruimte creŽerde voor jonge schrijvers en dichters. Zijn eigen ego zat nooit in de weg. Hij was heel eerlijk en heel aardig. Een heel leuke man met wie je overal over kon praten. Ik hoef nooit mensen tegen te komen, maar Harry kwam ik graag tegen, en nu kan dat niet meer. Maar zijn gedichten blijven bewaard en er zijn heel veel mensen die net als ik wat aan hem te danken hebben.
(Ricco van Nierop schreef een serieuzer in memoriam, dat staat hier.)  

 

 

15 maart

Het alfabet (t/m de o)  

 

 

15 maart

Doris en Miemel 

 

 

15 maart

Wiske en de roodborst 

Potlood, aarde, mos, koffie. 

 

 

14 maart

Mijn eerste nest 

 

 

14 maart

Padden 

De paddentrek is weer echt van start gegaan. Met de werkgroep hebben we afgelopen weekend bijna tweehonderd dieren overgezet. Zaterdagavond was het wel erg druk qua verkeer en vielen er helaas best wat slachtoffers. Gisteren waren er bij mij in de straat veel dode diertjes. Maar ik heb er ook een paar echt voor de wielen van auto's weggehaald en daar gaat het om. Een kikker kwaakte in mijn hand. Twee kikkers liepen achter elkaar aan heel langzaam, het mannetje had zijn vrouwtje al gevonden, maar ze gingen veel te traag dus ik heb ze op ongeveer dezelfde afstand achter elkaar bij het water gezet. Verder waren er vooral heel veel padden, die zijn zo lief en bescheiden. En salamanders, de haast onzichtbaren.

 

 

13 maart

Miemel 

 

 

12 maart

Bullie 

Een muis met een sterke wil.

 

 

11 maart

Sanctuary Politics and the Borders of the Demos: A Comparison of Human and Nonhuman Animal Sanctuaries

Vier jaar geleden nam ik deel aan een conferentie over sanctuaries oftewel toevluchtsoorden voor mensen, die ik vergeleek met sanctuaries voor andere dieren. Daaruit ontstond een academisch artikel dat nu gepubliceerd is in Krisis, een tijdschrift voor hedendaagse filosofie. Je kunt het hier lezen (in het Engels).  

 

 

11 maart

Zee Nu

In Trouw staat een interview over Zee Nu. Koop dat boek, lees het, koop het voor je vrienden. Het is geen boek over klimaatverandering maar over het leven.      

 

 

10 maart

Mijn eerste nesten

Elke vogel zou me uitlachen maar je moet ergens beginnen.

 

 

10 maart

Pootje van Wis

 

 

9 maart

Het avondlicht  

 

8 maart

Wat pootjes van het collectief  

 

7 maart

Miemel verplaatst eerder verzamelde objecten voor de hondententoonstelling beneden

Doris verzamelt en knaagt ook mee, maar durft nog niet beneden te komen. Wiske verzamelt niet echt maar snuffelt wel aan wat de anderen verzamelen.   

 

 

6 maart

Het hondenperspectief  

 

6 maart

Dieren als kunstenaars 

Wie meer wil weten over dieren als kunstenaars: de korte lezing die ik daarover gaf voor het Westfries Museum staat hier

 

 

5 maart

Mos  

 

4 maart

Meersoortig collectief

Samen met Gijsje Heemskerk en een clubje honden zit ik in maart en november in Het Pompgemaal in Den Helder. Dat is een residentie van het Mondriaanfonds voor beeldend kunstenaars. We gaan onderzoeken wat het inhoudt om een meersoortig kunstcollectief te vormen. Dat doen we op twee manieren: door samen met de honden werk te maken en hun blik op kunst in kaart te brengen, en door in het gebied rond het Pompgemaal te zoeken naar hoe andere dieren en planten zich uitdrukken en betekenis geven aan de omgeving. Het Pompgemaal is gevestigd in de duinen, er zit een groot stuk land omheen met dennen, duinen en een ven. Er is water waar meerkoeten en eenden wonen, we hebben ook al een konijnenhol ontdekt en in het hoge gras wonen waarschijnlijk muizen. ís Avonds zit er een uil in de den, wat voor uil weten we nog niet, en in de schemering komen er allerlei vogels op bezoek. We zijn begonnen met een landkaart en een alfabet in blaadjes, mos, takken en stenen. De honden verzamelen ondertussen ook objecten, die liggen beneden in de expositieruimte. 

 

 

3 maart

Ko en Ninio 

Tijdens het hardlopen met Doris zag ik een wit fluffy beest in een weiland. Ik kon niet zien of het een zieke gans of zwaan was, dus bond Doris aan een hek en ging erop af. Het bleek een konijn, dat bibberde toen ik hem oppakte. Hij wilde ergens heen en dat bleek zijn vriendin te zijn. Doris en ik zijn heel snel naar huis gerend. Ik heb een kattenmandje geleend bij de buren en gelukkig zaten de konijnen er nog. Een vrouw die in de buurt woonde zag dat een andere vrouw ze uit een tas gegooid had. Twee lieve konijnen, met deze kou. Vannacht slapen ze hier, dan kijken we morgen verder. Ko had heel goed op zijn vriendin gepast. Hij is nu erg moe ervan. Ninio is verlegen en een beetje defensief. Logisch. Ze moeten nu maar even bijkomen. 

 

 

1 maart

From Animal Voices to Animal Agoras  

Vorige maand ging ik in gesprek met Sue Donaldson en pattrice jones voor een serie gesprekken over dierenpolitiek en dierenrechtvaardigheid. Kijk het hier (Engelstalig).