archief
evameijer.nl

 

 

30 maart

Mineralen

Gisteren vond ik op het internet prachtige tekeningen van James Sowerby van mineralen, uit het begin van de negentiende eeuw. Hier

 

 

29 maart

Deep listening and democracy

Mijn artikel over politiek luisteren is verschenen in het laatste nummer van The Philosopher, dat kun je hier bestellen. The Philosopher is het oudste filosofietijdschrift in Engeland en bestaat dit jaar honderd jaar.

 

 

28 maart

De revolutie is een merel die de lente wakker zingt

Een nieuwe column, over padden en maatschappijhervorming. 

 

 

27 maart

Herinneringen aan het leven

Vandaag is Maanoor gestorven. Ze had een heel grote tumor en kon daar goed mee leven, maar gisteren voelde ze zich ineens niet meer lekker. In haar laatste momenten werd ze gesteund door Tweeteen, haar beste vriendin, en Mus. Spokie wou niet mee, die zit het liefste alleen in de tunnels. Maanoor was de sterkste muis, erg lief, en altijd met een opgeruimd humeur.   

 

 

23 maart

Meersoortige burgerparticipatie 

Gisteren sprak ik in de raadsvergadering van de gemeente Gouda tijdens de Miniconferentie Burgerparticipatie over meersoortige burgerparticipatie. Er waren verschillende sprekers, zoals Eva Rovers, die sprak over burgerberaden, en Klaas Kuitenbrouwer van Het Nieuwe Instituut, die vertelde over Zoöp. Mijn bijdrage ging over het belang van menselijke deliberatie in het vormen van een meer toekomstbestendige samenleving, en (vooral) over het belang van meersoortige deliberatie over hetzelfde onderwerp. Het hele symposium is terug te zien via de website van de gemeente, en wel hier. Ik vind het bijzonder en goed dat de gemeente Gouda op deze manier onderzoekt wat burgerparticipatie kan en moet inhouden. 

 

 

19 maart

Onderweg

toen ik gisteravond thuiskwam zat deze vriendin op de mat

Het is een enerverend weekend voor de paddenwerkgroep. Vrijdag en zaterdag hebben we rond de 700 dieren overgezet. De kikkers beginnen ook wakker te worden. Eerder waren het vooral kleine padden, nu komen de grotere ook uit hun winterslaap. Ik las dat de oudste pad in gevangenschap 53 jaar oud is geworden. Salamanders in gevangenschap worden wel 23. In het wild worden padden, kikkers en salamanders ongeveer 8 jaar oud, mits ze niet worden opgegeten of doodgereden. Ik heb zelf de afgelopen avonden ook steeds gelopen, en het voelt echt als een race tegen de klok om ze van de weg te krijgen voor de auto’s komen. Ik heb ook weer een aantal dieren moeten doodmaken. Tegelijkertijd waren er met name gisteravond echt veel vrijwilligers bezig, vaak met kinderen. De lichtjes van hun zaklampen en kinderstemmen in de verte waren troostend. Wie langer loopt gaat de padden beter zien, niet alleen met je ogen maar ook moreel. Ze krijgen meer waarde. Hun waarde in het dorp verandert ook doordat mensen voor ze lopen, praten met buurtbewoners is onderdeel van de praktijk. Af en toe maakt iemand ons belachelijk, maar over het algemeen vinden mensen het heel goed. Dat is fijn, want het betekent dat er nog een beetje hoop is.   

 

 

18 maart

I.M. Bram en Wezel 

Vannacht is Bram overleden. Ik vond haar vanochtend en zag dat Wezel inwendig bloedde, dus in overleg met de dierenarts heb ik haar laten inslapen (de foto bij dit stukje is de laatste die ik vanochtend van haar nam). Bram en Wezel deden alles samen, eten, slapen, het nest bijwerken, en toen Bram ziek werd heeft Wezel haar steeds ondersteund, letterlijk, door naast haar te zitten, maar ook door haar emotioneel te steunen. Ik denk dat Wezel al eerder kanker had maar nu vanwege de schok van het overlijden van Bram ineens achteruit ging. Ze zijn heel oud geworden, twee jaar en een maand. Bram en Wezel waren de laatsten van het groepje van zes, die meer dan een jaar in het knaagdierenasiel zaten, Lieve, Roodmuis, Zeetje en Neushoorntje zijn al overleden. Ze hebben daardoor een achterstand op het andere groepje. Het waren fantastisch lieve muizen, voor elkaar maar ook tegen mij. Ze waren niet heel ondernemend, omdat ze te oud waren toen ze bij me kwamen en een deel van hun levenslust al kwijt waren, toch hebben ze het echt nog goed gehad en vreugdesprongetjes gemaakt. Bram en Wezel waren van alle vijfentwintig muizen tot nu toe de beste nestbouwers. Ze hadden een voorkeur voor ronde vormen, opgebouwd als een bloem, met blaadjes over elkaar. Vanochtend heeft Wezel nog een stukje koek gegeten. Ik begraaf ze straks samen bij de sneeuwklokjes.

 

 

16 maart

De hemel

Dinsdag was de tweede test voor de dog dinners in Mediamatic. Die was wat minder gestroomlijnd dan de eerste, onder andere omdat de introductie in een andere ruimte moest plaatsvinden, maar ik denk evengoed dat de hondenbezoekers echt iets hebben meegemaakt, om later in je mand goed over na te denken. Ondertussen staat er ook een blog over de eerste avond online, en wel hier. Hier staat meer over de achtergrond en hier staat de etiquette. Een van de menselijke bezoekers zei: het is net alsof ik in de hemel ben.

 

 

16 maart

Als je het leven niet moeilijk vindt heb je niet goed opgelet 

Vannacht ben ik te gast bij MISCHA! op Radio 1, van 1 tot 2, dus zet je wekker en wees erbij. Ik vergat bij Glenn Gould het boek De onderspitdelver te noemen van Thomas Bernhard, dat had ook verder niks met het gesprek te maken, maar hier kan ik het wel opschrijven. 
Edit: Ondertussen staat het gesprek online.  

 

 

15 maart

Bericht over de verkiezingen

Ook vandaag ben ik weer een trotse lijstduwer voor de Partij voor de Dieren. Ik sta op nummer 12 op de lijst voor de Eerste Kamer, dus we moeten flink winnen. De redenen staan in mijn column van gisteren.    

 

 

14 maart

Bericht over de paddentrek  

Het was een enerverende avond in het dorp: omdat de temperatuur ineens omhoog ging en het waaide kwamen de salamanders, padden en kikkers uit hun winterslaap en gingen op weg naar de vijvers. Ik had het al verwacht – met regen gaan ze onderweg, maar sterke wind ook, dat heb ik eerder al ondervonden. Er waren weinig vrijwilligers beschikbaar dus ik heb zelf veel gelopen en 51 padden, 49 kikkers en 14 salamanders naar de overkant geholpen. Dat is mijn hoogste score tot nu toe. Het was een race tegen de auto’s. Ik kon een klein wit autootje met daarin een vrouw met haast maar nauwelijks tegenhouden voor een kikker, en heb twee auto’s gevraagd euthanasie uit te voeren op grote kikkers die ernstig gewond waren. Als het moet sla ik ze zelf dood, maar dat blijft altijd lang in mijn lichaam hangen. Grote kikkers zijn zo bovendien echt meteen dood. Dit is net zo erg, maar voor mij minder erg. Er waren ook minder ernstig gewonde dieren (een pad en een salamander) die ik veilig heb neergelegd. Soms komen ze weer goed bij, zeker bij padden heb ik dat meegemaakt. De dieren die ik overzet vinden het altijd een beetje eng, maar ook weer niet zo erg, er zijn ergere dingen. Ik vind ze fantastisch leuk, dat wist ik ook niet voor ik de groep opzette. Dat maakt het ook erger natuurlijk, en er lagen behoorlijk wat doden op de weg, maar als we ze niet zouden helpen zouden dat er veel meer zijn. 

 

 

14 maart

Geen goed leven in een slecht leven

Featuring de varkens in de slachthuizen, Nan Goldin, Butler, Adorno en Ginzburg. Vandaag in de krant, online hier

 

 

13 maart

Drie oude muizen in een holletje

 

 

12 maart

Olli in de sneeuw 

Hij loopt nu in de winter van zijn leven steeds door de sneeuw, alles is bedekt met een witte laag en er komen dikke vlokken naar beneden. Hij houdt van de kou en van daarna weer slapen in de mand, we zijn thuis, thuis is alles goed.

 

 

10 maart

Olli's rondje 

 

 

9 maart

Pine tree tops

What do we know. 

 

 

9 maart

Sonic meditations 

Ik heb ze ooit al eens geplaatst, maar hier zijn ze nog eens. 

 

 

8 maart

DBF 

 

 

7 maart

Wit en paars

Gisteren en vandaag zit ik in een conferentie over fenomenologie en dieren, zie hier voor een omschrijving en het programma. Op zich is fenomenologie heel geschikt om over de andere dieren te denken en het denken met dieren te onderzoeken. Maar veel sprekers leggen grote nadruk op het behoren tot een bepaalde soort, terwijl er allerlei manieren zijn om je tot elkaar te verhouden. Het is toch weer interessant en ik zag net een mooie foto van een octopus die aan de ene kant wit was, dat betekent nieuwsgierigheid, en de andere kant paars uit angst. De onderzoeker besprak het als een voorbeeld van ambivalentie in dieren. Zoals F. Scott Fitzgerald zei: The test of a first-rate intelligence is the ability to hold two opposing ideas in mind at the same time and still retain the ability to function.  

 

 

6 maart

In de kerk 

 

 

5 maart

Sleutels

Online stuitte ik op een foto van Katharina Detzel, geboren in 1872, met een grote mannelijke pop die ze maakte van lakens gevuld met stro – zie hier. In 1907 werd Detzel gearresteerd wegens een poging tot brandstichting of sabotage, wat ze zelf als een politieke aanslag beschreef. Ze werd ook beschuldigd van aborteren. Ze werd opgenomen in een psychiatrisch ziekhuis, daar schreef ze pamfletten tegen onrecht. Ze maakte ook poppetjes van brood die ze in de juiste vorm kauwde, en dus de grote poppen van dekens, beddengoed en kleding. Ze probeerde steeds te ontsnappen en maakte allerlei sleutels van hout. De foto is opgenomen in de Prinzhorn collectie, met kunst van neurodiverse mensen. Waarschijnlijk werd ze in 1941 vermoord door de nazi’s.

 

 

4 maart

Nederland 

 

 

3 maart

De echte politieke dieren

Ik schreef een stuk voor de boekenbijlage van de NRC over dierenrechtentheorie, kritische wetenschapsfilosofie en dieren in de politieke filosofie. Er staan sterren bij, terwijl ik die niet gaf, maar verder zijn het wel mijn woorden. Ook online te lezen en wel hier.

 

 

2 maart

Bomenalfabet

Ik las gisteren over het Ogham alfabet, waarin de namen van acht letters van bomen komen (en de letters ook op bomen lijken). Hier staat dat mooi beschreven. Middeleeuwse geleerden dachten zelfs dat alle letters van bomen kwamen. Op Wikipedia staat het hele alfabet. Je leest het van rechts naar links en van onder naar boven.

 

 

1 maart

Vragen aan het onbekende