WEBLOG

 

 

dinsdag 31 maart

Mooi veertje

 

 

maandag 30 maart

Een brood

Ik krijg in december altijd een brief van een pensioenfonds over mijn pensioen (hoe ik aan dat pensioen kom weet ik trouwens niet). Het groeit elk jaar een beetje en het staat nu op twee euro vijfennegentig.
Ik vind het een mooie gedachte, dat ik ooit op een pensioengerechtigde leeftijd van mijn pensioen een brood kan kopen, of misschien wel twee.

 

 

zondag 29 maart

Kledingvoorschriften, de haardracht, tatoeages en piercings

Minister Rouvoet wil scheiden ontmoedigen. Mensen met kinderen die willen scheiden moeten een ouderschapsplan opstellen met concrete, gedetailleerde beslissingen over kledingvoorschriften, de haardracht, tatoeages en piercings.
Misschien kunnen we het uithuwelijken ook weer instellen, met een nieuw systeem waarbij in een databank gegevens over vruchtbaarheid, haardracht, tatoeages en piercings aan elkaar worden gekoppeld. En laten we dan ook meteen anticonceptie (zo vorige eeuw) en ongehuwd samenwonen verbieden. En liefde.
Het is voor onze eigen bestwil.

 

 

zaterdag 28 maart

Da da da

Op youtube vond ik een hele leerzame cursus Duits door Nina Hagen (met papegaai).

 

 

vrijdag 27 maart

Langzame kogels

Ik droom af en toe dat ik beschoten word door langzame kogels.
In de droom kan ik heel hard en lang rennen, en terwijl ik aan het rennen ben bedenk ik altijd dat het goed is dat ik aan hardlopen doe.
Ik ben nog nooit geraakt maar soms word ik er wakker van.

 

 

woensdag 25 maart

Wc

Normaal gesproken koop ik als ik met de trein ga een retourtje. Vanochtend vertrok ik echter voor negen uur, dus ik kocht een enkele reis omdat mijn kortingskaart nog niet geldig was. Omdat ik 's avonds nogmaals heen en weer moest, leek het me verstandig om te wachten met het kopen van een kaartje voor de terugweg totdat ik wist of mijn kaartje van de heenweg afgestempeld was zodat ik het eventueel zou kunnen hergebruiken.
Terwijl ik het kaartje voor de heenweg kocht, bedacht ik dat ik niet moest vergeten om een kaartje voor de terugweg te kopen. Ik vergat het wel, en daar kwam ik pas na station Leiden achter (ik was aan het nadenken). Ik besloot om de conducteur te zoeken in de hoop dat zij of hij me met een waarschuwing en zonder boete zou laten gaan maar ik liep de verkeerde kant op, naar achteren in plaats van naar voren, en helemaal achterin de trein kwam ik uit bij een wc. Toen besloot ik maar om me op de wc te verstoppen tot we in Den Haag waren.
Het duurde best lang. Ik wilde niet op de wc gaan zitten dus ik bleef staan. Ik keek een beetje in de spiegel en ik hoopte dat ik het zou merken als de trein zou stoppen. Ook hoopte ik dat er geen conducteur voor de deur zou staan wachten als ik de deur open zou doen.
Ik merkte gelukkig dat de trein afremde en er stond geen conducteur voor de deur te wachten.
Opgelucht stapte ik even later in de verkeerde tram.

 

 

dinsdag 24 maart

Ogen 2

 

 

maandag 23 maart

Circus

Ik voel me als iemand in het circus die schotels draaiende houdt op stokken.

 

 

zondag 22 maart

Macho knoflook

 

 

zaterdag 21 maart

Ogen

Ik bekijk mezelf met duizend ogen.

 

 

vrijdag 20 maart

Revolution

 

 

woensdag 18 maart

Gewicht

Fitness First heeft als ludieke actie een bankje in een bushalte veranderd in een weegschaal. Als er iemand op het bankje gaat zitten dan verschijnt haar/zijn gewicht op een scherm. Dat is leuk voor mensen die problemen hebben met hun gewicht en/of lichaamsbeeld. Daarnaast is het tamelijk onzinnig omdat alleen gewicht niets zegt over hoe fit iemand is.
Ik had Miriam vanmiddag aan de telefoon (die hield al niet van Fitness First, dat kun je hier lezen - 18 februari) en het leek ons een goed idee om te proberen deze weegschaal onklaar te maken door er met zoveel mogelijk mensen op te gaan zitten. Ik denk dat er heel veel mensen nodig zijn - het is vast een stevige weegschaal. Mocht het je leuk lijken om hieraan mee te werken dan kun je me een email sturen.

 

 

dinsdag 17 maart

Rendier

Ik werd vanmiddag in de bibliotheek aangesproken door een meisje van een jaar of acht. Ze vertelde dat ze net een nieuw broertje had gekregen. Ik vroeg hoe hij heette.
Mohammed, zei ze. Dat is ook de naam van onze profeet.
Dat weet ik, zei ik.
Oh, riep ze, hoe weet u dat?
Dat weet toch iedereen, zei ik.
Nee hoor, zei ze, dat weet bijna niemand. En er is ook een profeet die Jezus heet. Maar die is dood. Dat is zielig.
Iedereen gaat dood, zei ik.
Ssst, zei ze, niet zeggen.
Waarom niet? vroeg ik.
Ik wil niet dood.
Ze glimlachte. Ik glimlachte terug.
Maar dat duurt nog heel lang, zei ik, voordat je dood gaat. Eerst moet alles nog gebeuren.
Ze knikte. Kunt u goed rendieren tekenen?
Niet zo, zei ik.
Wilt u een rendier voor me tekenen? Ze legde een vel blauw papier voor me neer.
Ik tekende een rendier met een scheef gewei en een kort staartje.
Nou, zei ze terwijl ze naar de tekening keek, u kunt heel goed rendieren tekenen.
Ze deed de tekening in haar rugzak en rende weg. Voor ze de hoek om ging, stopte ze even om naar me te zwaaien.

 

 

zondag 15 maart

Artistiek paaldansen

Jammer hoor, dat het WK artistiek paaldansen niet doorging. Ik had me met name verheugd op de gastoptredens van jonge paaldansers Daisy’s Pole Kids, de visueel gehandicapte Marie Dunot en Boyke Hornman (nationaal kampioen mannen).
Mocht je enthousiast geworden zijn: je kunt het jezelf aanleren (zie onder het kopje 'leren paaldansen').
Bizar.

 

 

vrijdag 13 maart

Genezen

Op de website van de Volkskrant staat een artikel over de toename van het aantal verkrachtingen van lesbische en bisexuele vrouwen in Zuid Afrika die zogenaamd bedoeld zijn om deze vrouwen te genezen. Het rapport waar het naar verwijst is hier te lezen.

 

 

donderdag 12 maart

Gevonden

 

 

woensdag 11 maart

The saddest fridge I've ever seen

This is the saddest fridge I've ever seen, zei Vanessa toen ze om kwart over twee 's nachts in mijn koelkast keek.

 

 

dinsdag 10 maart

Beelden

Oma vertelde dat ze de laatste tijd vaak beelden voor zich ziet van vroeger. Beelden van dingen waar ze jaren niet aan gedacht heeft - toen de kinderen klein waren had ze er geen tijd voor. Het lijkt alsof het nog maar kort geleden is dat de kinderen klein waren.
Ze vertelde veel over de oorlog. Over van Hoorn naar Voorburg fietsen en de Beemster die onder water stond, soldaten die eten afpakten, een schuit die 's avonds nog naar Leiden ging. Over mensen uit Amsterdam die met een handkar naar Hoorn kwamen lopen omdat ze geen eten hadden, over kinderen die uit vuilnisbakken aten. Over de keer dat ze de Albert Cuyp niet op mocht en dat ze zag hoe een Joods gezin uit hun huis werd gehaald (de angst in de ogen van die mensen, die ontiegelijke angst).
Sommige verhalen kende ik al, andere waren nieuw.
Ze had een tijdschrift over dieren voor me bewaard. Dat hebben we samen gelezen.

 

 

zondag 8 maart

Hand

 

 

zaterdag 7 maart

Weerwolf in roze pyjama

 

 

vrijdag 6 maart

Vrouwenbibliotheek

Ik heb de afgelopen dagen in het kader van de vrouwenbibliotheek met vrouwen uit Ethiopië, Thailand, Marokko, Turkije, Suriname, Kameroen en de Dominicaanse Republiek gepraat. Over onderwijs, Nederland, heimwee, muziek, kinderen, werk, huisdieren, discriminatie en gelijkheid.
Er werd me een keer of vijf gevraagd wanneer ik ga trouwen. Ook vertelden een aantal vrouwen me dat ik kinderen moet krijgen en dat ik daar een beetje mee moet opschieten. De vrouw uit Thailand vertelde dat ze getrouwd is met een Nederlandse man van zeventig die alles voor haar bepaalt en van wie ze niet mag werken zodat ze geen geld kan verdienen voor een ticket terug naar Thailand. Ga weg bij die man, zei ik, waarop alle vrouwen moesten lachen, hoewel ze het met me eens waren.
Er werd veel gelachen.
Soms begrepen we elkaar en soms niet en soms een beetje.
Iedereen kende het woord moeilijk.

 

 

donderdag 5 maart

Aerobics

Ik werd vanochtend in de vrouwenbibliotheek geleend door een vrouw van Marokkaanse afkomst die sinds 1979 in Nederland woont. Ze heeft sinds vier maanden Nederlandse les. Daarvoor mocht het niet van haar echtgenoot, en nu moet het vanwege de inburgeringswet. Niet dat ik het daar mee eens ben maar deze vrouw is er heel blij mee. Ze zit nu ook op aerobics.

 

 

woensdag 4 maart

Motregen

In het park stond een jonge vrouw met een roze joggingbroek naast haar fiets met kinderzitje een joint te roken.
In het postkantoor stond ik in de rij achter een mevrouw die haar stem kwijt was. Ze had een briefje bij zich waar twee maal tien postzegels van vierenveertig cent op stond.
Bij de voordeur kwam ik de buurvrouw tegen. Ik val altijd overal altijd, zei ze.
Ik val ook altijd overal altijd.

 

 

dinsdag 3 maart

Nog een link

Overschatting van mannen en onderschatting van vrouwen zorgt ervoor dat er nog steeds te weinig vrouwelijke hoogleraren worden benoemd.

 

 

zondag 1 maart

Links

In verband met drukte en deadlines:
Een mooie vis met een doorzichtig hoofd.
Moeilijke woorden duiden op gevaar (NRC Handelsblad).