weblog
                    archief

 

dinsdag 31 mei

Spel

De enige manier om goed te spelen is door het spel volkomen serieus te nemen. Dit geldt voor ieder spel (ook taalspelen) en tegen of met iedere mogelijke medespeler of tegenstander.

 

 

maandag 30 mei

De naaktslak die vorige week op de tegels achter de wasbak zat

 

 

maandag 30 mei

Tijdelijk / permanent

Ik maak in het denken over mijn werk eigenlijk vooral een onderscheid tussen tijdelijk werk en permanent werk. Onder tijdelijk werk vallen muziek (optredens), performance, niet-permanente installaties (al mijn installaties dus), onder permanent (ik weet niet of permanent het juiste woord is, misschien is het langdurig - niets is blijvend, maar woorden zijn op een digitaal niveau wel heel lang houdbaar) valt schrijven, tekenen, opnames (foto's, audio en video, hoewel met opnames iets raars aan de hand is). De kunst is genoeg van allebei te hebben, dan functioneer ik het beste. Hier moet wel bijgezegd worden dat ik nooit in projecten die af zijn kan leven en daarom altijd op de toekomst gericht blijf. Maar tevredenheid is (evenals geluk) als conditie hoe dan ook niet nastrevenswaardig, het zou maar lui maken.

 

 

zondag 29 mei

Hoffelijkheid

Ik was aan het nadenken over hoffelijkheid. Hoffelijkheid lijkt wat in onbruik geraakt, en dat is volgens mij onterecht. Hoffelijkheid is aandachtiger dan beleefdheid, en humoristischer, zonder opdringerig te zijn (met afstand). Het lijkt me zowel politiek gezien als dagelijks tussen mensen (om maar te zwijgen over de relatie tussen mensen en overige bewoners van de wereld - maar daar zou beleefdheid ook al een hoop goed doen) een goed begin, en daarnaast ook in bestaande relaties van belang (ik bedoel niet dat het op de hele relatie moet slaan, dat zou onzinnig zijn want te afstandelijk, soms moet je dat overbruggen, maar een totaal gebrek aan hoffelijkheid is onwenselijk). Daarnaast is het charmant.

 

 

zaterdag 28 mei

Het kwallenmeer

Op het Eil Malk eiland is een meer met miljoenen kwallen die daar twaalfduizend jaar geleden ingesloten raakten. Hier kun je een filmpje bekijken en een kort verhaaltje lezen, en dit is de wikipedia-pagina van het meer.

 

 

vrijdag 27 mei

Half wat

Aanstaande zondag speel ik in Rotterdam (Café Halfwatt), het begint om 20 uur. Weest allen welkom, ik speel verzoeknummers op verzoek.

 

 

donderdag 26 mei

De Putihtwitter

Putih zit op twitter, hij is er hartstikke goed in.

 

 

woensdag 25 mei

Vakkundig en liefdevol

P. was gisteren bij de dokter, zijn gebit werd schoongemaakt en hij moest daarvoor onder narcose. Ik kreeg van tevoren een brief over de gang van zaken die eindigde met de mededeling dat ik me geen zorgen hoefde te maken en dat hij in 'vakkundige en liefdevolle handen' was. Ik wou dat ik dat was, dacht ik, en ik maakte me natuurlijk toch zorgen maar nu is hij weer veilig thuis, met glimmend witte tanden en een bijgeknipte kraag.

 

 

dinsdag 24 mei

Metamorfose

Het is fantastisch, maar dat zwart-rode insect is dus echt een lieveheersbeest geworden; nog helemaal geel want hun kleur en stippen krijgen ze pas na een paar uur - het moet pas gebeurd zijn.

 

 

maandag 23 mei

Tussen Amsterdam en Hoorn (aantekeningen)

Er zit een moeder met vier zonen tegenover me (ze zijn nog redelijk jong, tussen de acht en twaalf ongeveer). Ze doen me aan Dimitri Verhulst denken maar dan Nederlands.

‘Je vader staat straks voor jan lul op het station. Maar ik heb zo vaak voor jan lul op het station gestaan. Ik heb daar in de kou een uur op jullie gewacht, ik heb daar in de regen een uur op jullie gewacht, dat jullie niet kwamen. Maar ik wel. Dat jullie niet eens kwamen.’

Het is echt een enge vrouw. Soms doet ze normaal en dan ineens weer heel eng. Ze is ook onaardig tegen haar kinderen (‘Je hebt het niet onthouden? En jij zegt dat Damian dom is? En je onthoudt niks? Wil je je hele leven een uitkering? Nee? Dan zul je toch iets moeten onthouden.’) Ze gaat heen en weer tussen grappen met ze maken en over ze maken, ze kleineren en ze straffen. ‘Jij maakt spekjes, volgens mij doet een varken dat hoor’ (de jongen wil kok worden, dit soort mensen eten vlees zonder erover na te denken).

Ze stinken ook. En ze verwijzen steeds naar dieren (jij bent een aap, een varken, een geit, een Schweinhund). De vrouw is doodeng (ze kijkt heel eng, ze doet iets met haar ogen als ze kwaad is of indruk wil maken, het loopt ook op – o jezus, die ene jongen is zestien, hoor ik net, hij ziet eruit als twaalf).

De moeder is de kinderen nu straf aan het geven voor ‘als jullie weer komen, het maakt me niet uit wanneer dat is, al is het over drie maanden.’ ‘Brandon, je staat nu al op een half uur, als je zo doorgaat wordt het verdubbeld naar een uur’. Ze schrijft het nu op. Het zijn best lieve kinderen. Maar ze luisteren voor geen meter, en terecht.

Nu zegt een van de jongetjes: ‘ik ben een hond, een gouden draak, een Chinees’. Nu gaan ze worstelen (de moeder is opgestaan en buigt zich over het kind). Het kind zegt etterbak tegen de moeder (hard, het komt van diep, van dat hij zich ooit heeft moeten verdedigen). Ze laat hem los en zegt dat ze alleen zijn bril recht wil zetten.

Ze zijn bang voor haar en ze drijven de spot met haar. Ze moeten zich verenigen, haar samen op een afstand houden. O wat stinkt die vrouw. Het lijkt snel weer over. Nu dreigt ze weer dat ze niet komt kijken naar het afzwemmen. Gelukkig zijn we er bijna.

 

 

zondag 22 mei

President Seychellen herkozen

Zelf stemde hij op Donald Duck, schuin achter hem op de foto te zien.

 

 

zondag 22 mei

Badkamer

Zaterdagmiddag zat ik in de badkamer te werken, op de wc met dichte deksel omdat de buurvrouw harde muziek draaide en dat de stilste plek in huis was. Het voelde als een adequate samenvatting van mijn leven op dit moment.

 

 

zaterdag 21 mei

Woorden zijn rare dingen. Als je te lang over ze nadenkt verliezen ze hun betekenis. Maar hoeveel betekenis kunnen dingen überhaupt verdragen? Dat is dan weer iets om over na te denken.

 

 

vrijdag 20 mei

Nieuws uit de tuin

Ik heb een ontdekking gedaan. Er liepen insectjes door mijn huis die ik niet kende, en ze zagen er zo uit:

Wat bleek nu, dit is een larve van een lieveheersbeest! Eerst zijn ze zo, en dan lopen ze rond, en op een bepaald moment gaan ze op de deur naar de steeg zitten en dan worden ze ongeveer zo:

En als het goed is worden ze daarna een lieveheersbeest, maar dat heb ik nog niet meegemaakt. Ze kunnen er ook nog anders uitzien, kijk hier, en zo gaat het ongeveer.

 

 

donderdag 19 mei

Waar het om gaat is dat je op een dag wakker wordt en denkt: ik herken mezelf niet meer, of ik herken mijn omgeving niet meer. Alles wat ik tot nu toe voor waar, goed of vanzelfsprekend aannam blijkt dat niet te zijn. Everything has fallen apart.
En wat je dan doet. Dat is waar het om gaat.

 

 

donderdag 19 mei

Hondje

 

 

woensdag 18 mei

Putih wil ook een weblog

 

 

woensdag 18 mei

Geisers

Ik heb een paar tips:

1. Lees goed de specificatie bij de nota van je energieleverancier.

2. Als er twee (of meer) keer de huur voor een geiser opstaat terwijl je een geiser hebt dan klopt dit niet.

3. Als je het betaalde geld terug wil, dien een klacht in en stel geen vraag (dit geldt voor alle instanties; klachten worden sneller behandeld dan vragen).

4. Laat je niet met een kluitje in het riet sturen, en als degene aan de telefoon het niet begrijpt, vraag dan naar haar of zijn leidinggevende.

5. Ga niet ook hard praten als de ander hard praat, daar krijg je hoofdpijn van.

6. Geef niet op. Als je na een paar maanden niets gehoord hebt, bel opnieuw, en opnieuw. De aanhouder wint.

Het lullige van bovenstaande situatie is dat er oorspronkelijk vier geisers op de rekening stonden, en ik vermoed dat de oude dame die voor mij in mijn vorige woning woonde daar gewoon voor betaald heeft.

 

 

dinsdag 17 mei

De leeuw van Wittgenstein

 

 

maandag 16 mei

De euro

'Sex bedreigt de euro,' las ik op de voorkant van de NRC Next van de man die naast me in de trein zat. Wat een rare vergissing, dacht ik, een (nog onbewezen) misdrijf (aanranding en poging tot verkrachting, beroving van vrijheid) wordt sex genoemd; wat een ouderwetse vergissing ook, een uit de tijd dat het nog bon ton was dat machtige mannen zich aan kamermeisjes vergrepen. Ik vroeg me ook af hoeveel mensen dit op zou vallen en wat dat zegt over waarom dit soort dingen gebeuren.

 

 

zondag 15 mei

Hoe het zou zijn om ergens bij te horen al is het maar voor even

Misschien moet ik nu een Ajax-shirt aantrekken en naar buiten.

 

 

zondag 15 mei

'Leuk hè,' gniffelde de conducteur.

 

 

zaterdag 14 mei

Ik zag mezelf in een raam en dacht een fractie van een seconde dat ik iemand anders was; ik glimlachte alvast vriendelijk en zo zag ik voor het eerst hoe ik vriendelijk glimlach tegen iemand die ik niet ken.

 

 

vrijdag 13 mei

Tof

Er komt ook een slutwalk in Amsterdam (op 4 juni).

 

 

donderdag 12 mei

foto door R. Scherpenhuisen

 

 

woensdag 11 mei

Woef woef

De bachelor filosofie is behaald. Dat is dan toch weer iets.

 

 

dinsdag 10 mei

Longing

‘Het is een oude man,’ zei een oude man in het park over de hond.
‘Het is geen man en ze is niet oud,’ zei ik.
‘Het is geen man, het is geen vrouw, het is een landverrader,’ zong de man. ‘Hij vindt me hartstikke aardig,’ zei hij daarna, en, tegen de hond, ‘kom vriend, eet wittebrood met me.’ De hond wilde niets liever.

 

 

maandag 9 mei

Een heel gezellige sfeer

 

 

maandag 9 mei

Ik wil niet meer bij de mensen leven ik wil bij de dieren leven.

 

 

zondag 8 mei

Eelt en kloven

'Werkt deze crème goed tegen eelt en kloven?' vroeg de man voor me in de rij bij de kassa in de HEMA aan de cassière.
'Dat weet ik niet,' zei ze, 'ik heb het nog nooit gehad.' Het was geen uiting van onverschilligheid, ze meende wat ze zei, alsof je niets kunt weten van wat je nooit gehad hebt.
'Ik dacht ik ben bij de HEMA dus ik neem een pot mee, ik heb heel erg last van mijn voeten en mijn fysiotherapeut zei dat ze iets moesten doen maar dat konden ze niet doen omdat ik teveel eelt heb dus ik zag deze pot en ik was toch bij de HEMA dus ik dacht ik neem hem mee.'
De vrouw achter de kassa scande de pot crème en de man rekende af. De man betaalde. Behalve de crème had hij twee taarten gekocht, maar die zaten al in een tas. Toen hij betaald had probeerde hij zijn andere tas open te maken maar dat lukte niet goed.
'Ik word hier altijd zo zenuwachtig van, van dat inpakken als er mensen staan te wachten, bij de supermarkt ook.' De vrouw knikte. Ze luisterde niet echt maar ze gaf de man toch het gevoel dat hij gehoord werd, zoals dat kan gebeuren bij mensen die elkaar goed kennen.
Vreemd genoeg werd ik daarna ook zenuwachtig van het inpakken, terwijl ik daar normaal gesproken nooit last van heb.

 

 

zaterdag 7 mei

Scooter

'Je hebt een beetje dunne poep,' zei ik tegen de jongen op de scooter. Of eigenlijk zei ik het tegen de hond, maar ik keek de jongen op de scooter aan terwijl ik het zei, alsof ik het tegen hem zei. Het leek hem niet te deren, hij lachte vriendelijk.

 

 

vrijdag 6 mei

KRISIS

Mijn zusje maakt samen met Sander de Graaf een nieuwe collectie, KRISIS genaamd, en daar kun je aan meewerken. Je kunt hier meer lezen en de vuilniszakjurk bekijken.

 

 

donderdag 5 mei

De kraai

Ik vond net een stervende kraai in het park. Ik denk tenminste dat het dier aan het sterven was, zij of hij - ik heb het idee dat het een vrouwtje was - leek van veraf dood, en bewoog zich later toen ze zich bewoog als een stervend dier. Ik heb de dierenambulance gebeld en degene aan de telefoon zei dat ik het dier moest vangen en in een doosje moest doen. Maar ik ga niet slepen met een stervende vogel. Toen ik doorvroeg zei de mevrouw dat ik de kraai ook onder een struik kon leggen.
Ik heb het beestje opgepakt en ben over het hek geklommen naar het vogelgedeelte, waar ik haar onder een boom heb gelegd op een beschutte zachte plek, in de schaduw. Er komen daar geen roofdieren want er zitten ganzen te broeden en die zijn goed agressief, en het was wat verborgen, wat hopelijk de andere vogels op een afstand houdt. 'Het ga je goed, lief dier,' zei ik.
Wat opviel was dat er geen andere kraaien waren (wel toen ik aan kwam lopen maar niet meer toen ik met de vogel wegliep). En de vogel sputterde helemaal niet tegen, terwijl kraaien heel fel en sterk zijn. Het dier was sterk vermagerd.
Het emotioneerde me nogal en ik vond het een moeilijke beslissing of inschatting. Maar het is kraai-onwaardig om het dier in een doosje te doen, te wachten op de dierenambulance, waarna het dier een tijd in de auto zou zitten tot ze naar het vogelasiel of een dierenarts gebracht zou worden. Ik denk dat het beestje in die tijd zou sterven, en dat ze haar toch in zouden laten slapen.
Ik had er wel bij willen blijven maar dat kon niet en ik denk dat dit het beste was, maar ik vind het nogal wat. Het gaat wel om een persoon.

 

 

woensdag 4 mei

Stadsdeelkantoor Zuid

Het licht is tegelijk fel en niet fel, TL maar dan gedempt, het is te warm en het is benauwd.
Een mevrouw is helemaal in het paars. Een man is in het bruin. Ze staan op dezelfde manier over de balie gebogen. Ik denk dat ze goed bij elkaar zouden passen maar ze zullen elkaar nooit onmoeten (de man loopt al weg). Hun levens kruisen elkaar alleen hier en nu, voor mij.

 

 

woensdag 4 mei

Vanger in de tram

Ik ving een man op in de tram. Hij viel achterover in mijn armen. Ik kreeg hem niet overeind en zette hem zachtjes op de grond. Het was een oudere man, een Engelse man, en hij luisterde goed toen ik zei dat hij moest blijven zitten tot de tram stilstond. Bij de eerstvolgende halte zetten we hem met een aantal mensen overeind. Hij werkte niet echt mee, hij was zwaar en slap. Iemand vond zijn telefoon, die weg was gegleden, en gaf die aan hem voor de deuren dichtgingen.
Ik vond het prettig, ik zou best in de tram willen werken als degene die mensen opvangt wanneer ze vallen.

 

 

dinsdag 3 mei

Sporen

Iemand liep de route die ze die ochtend gelopen had achteruit terug maar ze wiste haar sporen er niet mee uit, ze liep ze alleen dieper de grond in.

 

 

maandag 2 mei

Osama/Obama

Het scheelt een letter, en het is toeval wie wie is. De een is goed en de ander slecht, en later maken ze er een film over, die goed afloopt (de slechterik wordt gedood in een vuurgevecht, het volk kan opgelucht ademhalen).

 

 

zondag 1 mei

Het licht schijnt op de boom

Het licht verandert in de tuin. Eerst kwam er geen zon in de tuin, daarna alleen 's middags, en nu beweegt de zon door de tuin als een klok, door de dag. Terwijl ik dit schrijf, het is ochtend, het is net half negen geweest, schijnt de zon van links op de boom en tussen de bladeren door, ik kijk naar de schaduwen van bewegende bladeren op de muur. Licht is natuurlijk onverschillig maar dat lijkt het niet.