weblog
                    archief

 

donderdag 31 mei

Het is wel duidelijk waar het feest is vanavond

 

 

woensdag 30 mei

Ondertussen op facebook

Eva Meijer
Is meestal vaker dan vaak?
Vind ik leuk · · dinsdag om 10:57 ·

Suzanne Klappe en Sander de Graaf vinden dit leuk.

Bernhard Christiansen Ja. Het eerste is 9 van de 10 keer, het tweede 8 van de 10 keer.
dinsdag om 10:59 · Vind ik leuk

Eva Meijer Bedankt! (Ik twijfelde nog over 'normaal gesproken'.)
dinsdag om 11:00 · Vind ik leuk · 1

Bernhard Christiansen ‎'Normaal gesproken' is van vage mensen. 'Normaal gesproken' zou ik interpreteren als 'hoe het eigenlijk zou moeten zijn'. 5 van de 10 keer. Uiterlijk.
dinsdag om 11:07 · Vind ik leuk

Gerrit Meijer hoe vaak is soms?
dinsdag om 11:10 · Vind ik leuk · 1

Bernhard Christiansen ‎3 van de 10 keer
dinsdag om 11:11 · Vind ik leuk

Gerrit Meijer dat is vaker dan ik dacht
dinsdag om 11:12 · Vind ik leuk · 1

Eva Meijer Dat dacht ik precies. En af en toe is minder. Maar ik twijfel nu over 'bijna altijd'.
dinsdag om 11:12 · Vind ik leuk

Gerrit Meijer is nooit altijd nul , en bijna nooit 1 van de 10 keer?
dinsdag om 11:14 · Vind ik leuk

Bernhard Christiansen Nou ja, misschien moeten wij het toch precieser maken. 'Meestal' 17 van de 20 keer, 'bijna altijd' 19 van de 20 keer. Als het tenminste uit de juiste mond komt.
dinsdag om 11:15 · Vind ik leuk

Gerrit Meijer zo nu , en dan ?
dinsdag om 11:17 · Vind ik leuk

Bernhard Christiansen Nooit is nooit en 'bijna nooit' hoor je niet te zeggen, bijna nooit is nooit maar nooit niet durven zeggen. voorbeeld: 'Ik kom bijna nooit meer in een museum.'
dinsdag om 11:19 · Vind ik leuk

Bernhard Christiansen ‎'Zo nu en dan' is uitermate zwabberend en dus heel moeilijk op te spietsen.
dinsdag om 11:21 · Vind ik leuk

Eva Meijer ‎'Eigenlijk nooit' kan ook van alles betekenen.
dinsdag om 11:22 · Vind ik leuk

Bernhard Christiansen Ja, afstand van de gesprekspartner, onbegrip. Er nooit komen en dan ook nog eens een negatief geurtje meegeven.
dinsdag om 11:25 · Vind ik leuk

Gerrit Meijer let op de komma
dinsdag om 11:28 · Vind ik leuk

Eva Meijer Bernhard, bedankt, ik moet nu weg maar zal er buiten verder over nadenken.
dinsdag om 11:29 · Vind ik leuk

Bernhard Christiansen Heb ik nog nooit gehoord maar lijkt me uitermate intrigerend als antwoord op de vraag hoe vaak iemand ergens komt. Zou ik de hele avond mijn best blijven doen om op zijn of haar komma's te letten om er alsnog achter te komen.
dinsdag om 11:31 · Vind ik leuk · 1

Erik Zwets Meestal wel;)
dinsdag om 17:20 via mobiel · Vind ik leuk

Suzanne Klappe mijn favoriete FB-discussie van vandaag.
dinsdag om 18:38 · Vind ik leuk

 

 

dinsdag 29 mei

Konijn

 

 

maandag 28 mei

De soldaat

Ik las gisteren een interview met Marina Abramovic, die waarschijnlijk meer dan welke kunstenaar, schrijver of muzikant (dit is een gevaarlijke uitspraak, omdat ik het ook wel eens over anderen denk) invloed heeft gehad op mijn vorming als kunstenaar en dus op mijn werk. Dat gaat niet over een esthetische taal (ik denk dat het sowieso een misverstand is dat invloed zich op dat niveau / zo letterlijk afspeelt) maar over discipline en hardheid, en over een bepaald idee over kunst, wat kunst moet doen, hoe kunst dat doet, en over wat belangrijk is, hoe je jezelf kunt overstijgen. Ze doet me daarin erg aan Wittgenstein denken - dezelfde hardheid, dezelfde discipline, hetzelfde besef van datgene dat groter is dan je zelf bent - er is genoeg om aan te twijfelen (twijfel is onderdeel van het project), maar dat staat vast (ze vergelijkt zichzelf met een soldaat - ik weet niet of dat een gelukkige omschrijving is omdat het een hiërarchie impliceert; maar ten opzichte van het werk klopt het natuurlijk). Zoiets. Misschien schrijf ik er nog een keer iets behoorlijks over.

 

 

maandag 28 mei

Zingende walvissen

Hier - het is echt fantastisch, klik op die link. (De hypothese dat dieren zingen om vrouwtjes aan te trekken of om te concurreren is overigens een uiting van een bepaald soort dierwetenschap - die modellen raken langzamerhand minder in zwang (oa door stukken zoals die van Despret laatst). En het breekt mijn hart om te denken aan hoe mensen met deze dieren omgaan, om zijn gegaan. Dat maakt dit soort filmpjes naast mooi ook zo verdrietig.)

 

 

maandag 28 mei

 

 

zondag 27 mei

 

 

zaterdag 26 mei

Zaterdagochtend, 9.20 uur

Er was geen stroom en de stoppen waren ook niet doorgeslagen. Ik zag mensen uit hun voordeur komen en hoorde ze zeggen dat zij ook geen stroom hadden. De buurvrouw vroeg me over de schutting of de stroom het bij mij deed en op de hoek van de straat kwam ik de buurman van de fietsen tegen, die zei dat het slecht was voor de ijskast.
De tram stond stil op de Van Wou en de supermarkt was gesloten. Het was mooi vanwege de traagheid, de ouderwetsheid, wat ik me bij ouderwets voorstel: de straat opgaan om ergens achter te komen, water koken op het fornuis, dat de Albert Heijn gesloten is, dat de tram stilstaat. En dat niemand weet hoe lang het zal duren.

 

 

vrijdag 25 mei

Twee dingen

1. De kat maakte me vannacht wakker omdat er een slak in zijn etensbakje zat. Ik heb er toen maar een nieuw bakje met brokjes naast gezet voor hem, ik wist ook niet zo goed wat ik er anders aan moest doen.

2. De krantenjongen die me gratis kranten geeft, doet tegenwoordig niet alleen het Parool en NRC door de bus maar ook het AD en de Telegraaf. Nu is dat te verdedigen met een beroep op verschillende perspectieven, maar toch wil ik het liever niet. Maar ik vind het ook weer niet netjes om dat tegen hem te zeggen. (En ik vind het zonde van het papier om kranten ongelezen weg te gooien. Dus ik lees ze ook nog.)

 

 

donderdag 24 mei

Bal

Ik kocht een bal voor een baby maar de hond vond dat hij voor haar was. Ze verstopte hem eerst in haar mand, ging er later mee in bed liggen.

 

 

woensdag 23 mei

De volgorde

Ik zeg iets tegen je en jij zegt iets terug. Ik vang het op, bekijk het (ik word geraakt, val neer, ik hoor het en denk aan iets anders), gooi het terug, en nog wat, jij mist, het raakt een boom, een vogel vliegt op, de kat ziet hem vliegen en springt op de rand van de schutting, een vlinder is net op tijd weg.

 

 

dinsdag 22 mei

 

 

maandag 21 mei

Buurman

Mijn bovenbuurman is thuis. Hij zit waarschijnlijk net als ik te schrijven - waarschijnlijk over een onderwerp dat niet ver van het mijne ligt. Ik weet wie hij is omdat ze de post een keer verkeerd hebben bezorgd, hij weet niet wie ik ben. Het huis is heel gehorig. Dat is intiem en het is intiem dat ik van hem weet dat hij alleen is.

 

 

zondag 20 mei

Over schapen

Sheep do have opinions - Vinciane Despret

foto door R. Scherpenhuisen

 

 

zaterdag 19 mei

Honden onderweg

Een poedel op schoot in de tram.
Twee glimmende zwarte honden naast de fiets.
Een Berner Sennen in een busje op een bollenveld.
Een Maltezer op een bootje in een gracht.
Een asbakje in een tas. Een teckel in een mandje.
Een bulldog in een auto, zijn neus omhoog om door het randje open raam lucht op te snuiven.
Twee vrouwen vertellen elkaar in de trein over hun hondjes – het ene hondje kan niet alleen thuis zijn, hij blaft dan voortdurend. Het zijn net kinderen, zegt de andere vrouw.
Een meisje zit op een houten bank op het station, een grote bruine hond zit naast haar op de bank, laat zich zakken, legt haar hoofd op schoot. Het meisje aait het hoofd afwezig, automatisch.
Een hond zo harig dat haar ogen niet te zien zijn, weigert verder te lopen.
Een pup op een reclameposter die vraagt of je voor zijn opleiding tot blindengeleidenhond wil betalen.
Een vrouw in de bus zegt dat ze haar allesie zijn.
Een knuffelhondje dat verloren is en iemand op de leuning van een bankje heeft gelegd.
Een hondje wast zich tijdens het wachten.
Een donkere halflangharige grote hond aan een touw en een dakloze vrouw op Schiphol.
Een naam die bij de een hoort, niet bij de ander.
Een grote zwarte hond zit op een stoel in de trein, op de jas.

 

 

vrijdag 18 mei

Zwemmen

Soms heb ik zin om te zwemmen maar ik doe het eigenlijk nooit. Ik heb geen badpak en geen zin in dat mensen naar me kijken omdat ik harig ben (ik bedoel niet dat ik naakt wil zwemmen op plekken waar dat niet de bedoeling is, het is een reden om geen badpak te kopen, naast geen geld hebben voor een badpak, en zo graag of vaak wil ik nu ook weer niet zwemmen). Ik vind het leuk om harig te zijn maar andere mensen vinden dat niet leuk of vies. Er zijn allerlei manieren om je te realiseren dat je maar een mens bent en geen onderdeel van een groter geheel. Niet dat er niet genoeg dieren zijn die harig zijn. Het gaat erom wat hoort. Dat is redelijk strikt bepaald. Ik stel dat graag ter discussie, maar het liefst op momenten die ik zelf uitkies. Maar goed, wanneer kun je een moment zelf uitkiezen, dat is alleen bij uitzondering mogelijk. Ik weet eigenlijk niet of ik ooit zelf een moment heb uitgekozen (dit is niet waar, ik kan een paar momenten bedenken, maar die hebben vooral te maken met verkeerde keuzes). Zo leiden de meest simpele dingen weer eens tot de meest ingewikkelde.

 

 

donderdag 17 mei

Misverstand II

Het tweede misverstand is dat dingen voorbij gaan of over gaan, dat dingen in de tijd minder worden. Dat herinneringen vervagen. Sommige herinneringen vervagen. Andere blijven volkomen helder, volkomen aanwezig. Zoals sommige mensen en dieren dat blijven ook al zijn ze er niet meer. Dat is troostend of blijvend verdrietig.

 

 

woensdag 16 mei

Plasticsoep

Ik had op twitter een paar gesprekken over de plasticsoep en vond een informatieve website met tips over hoe je zelf kunt helpen, die voor u, lezers van dit blog, misschien ook interessant zijn. Zie hier.

 

 

woensdag 16 mei

Klootzak werkt hier

Iemand heeft 'klootzak werkt hier' op de deur en ramen van de copyrette op de hoek van de straat geschreven. Het is waar, de man die er werkt is een klootzak en hij rekent ook geld voor mislukte kopieën. Maar dat lijkt me een reden om naar een andere copyshop te gaan (er staat ook dat het de grootste copyshop van Nederland is, iets dat ik me niet kan voorstellen), niet om zoiets op de copyrette te schrijven. Misschien is het door een heel teleurgestelde klant gedaan, die hem steeds opnieuw een kans heeft gegeven en uiteindelijk met zichzelf afsprak: als hij nu weer zo doet, maak ik het openbaar.

 

 

dinsdag 15 mei

De bomen

Ik droomde dat het licht uit de bomen kwam, dat er geen straatlantaarns waren maar dat de bomen 's nachts de stad verlichtten. Het licht was fel maar niet storend, en de suggestie was dat het zo gegroeid was, hoe weet ik niet. Het viel me op omdat ik het nooit eerder gezien had, maar het was niet vreemd, juist volkomen natuurlijk.

 

 

maandag 14 mei

Tanden

In het park loopt een vrouw met twee flatcoated retrievers. De ene is tien, bijna elf, de andere is twee. Ik kom haar regelmatig tegen. De vrouw zelf is tegen de zestig, ze ziet er netjes uit en soms loopt ze met vriendinnen. Het vreemde is dat deze vrouw me iedere keer dezelfde dingen vraagt over de hond. Hoe oud is ze, loopt ze nog, heeft ze al haar tanden nog. Zo opgeschreven lijken het vreemde vragen ('loopt ze nog' vind ik ook wel echt een vreemde vraag, want dat kun je zien), maar in de context van honden en het park valt dat wel mee. Het vreemde is dat ze steeds hetzelfde vraagt. Ze heeft dat nu al zeker zes keer gedaan. Ik heb nu geen zin meer om er antwoord op te geven, want wat is het nut van antwoord geven als iemand het weer vergeet, maar ik wil ook netjes blijven. En ik heb al helemaal geen zin om er iets van te zeggen, want praten in het park is een uiting van beleefdheid, niet van interesse. Het kan zijn dat de mevrouw de dingen daarom steeds vergeet, hoewel ze wel echt geïnteresseerd lijkt. Vooral in de tanden van de hond. En in de tanden van andere honden, ik heb het haar vaker horen vragen.

 

 

zondag 13 mei

Misverstand I

We worden opgevoed met het idee dat het woorden een vaste betekenis hebben maar dat is niet zo. Hoewel betekenissen overeen kunnen komen (soms meer en soms minder; 'fiets' is minder rekbaar dan 'liefde') staan ze niet vast en moet je ze in de loop van je leven bepalen en opnieuw bepalen.

 

 

zaterdag 12 mei

Self portrait as a tree

van Sam Taylor-Wood

 

 

zaterdag 12 mei

Oude Tjikko, de oudste boom ter wereld (9550 jaar)

 

 

vrijdag 11 mei

Een boom is ook een huis

Binnen kan de hond gras eten.

 

 

donderdag 10 mei

Koeien dragen bij aan protest tegen snelweg

Het valt buiten mijn onderzoek omdat de koeien het niet zelf bedacht hebben, en uitgebuit worden als melkkoe, maar van het protest hebben ze geen last en ze zouden het waarschijnlijk met de actie eens zijn als het ze uitgelegd zou worden. Foto via de Volkskrant.

 

 

woensdag 9 mei

Het weer

Ik vind het onterecht en vervelend als mensen lelijke dingen over het weer zeggen (zoals 'pisweer'). Ik erger me daar nu al een tijdje aan, maar snap ook dat het een tamelijk onzinnige kwestie is om me druk over te maken (iets anders waar ik me gisteren druk om maakte is de verhouding tussen man/vrouw en blank/niet-blank in gasten en presentatoren bij Zomergasten (zie hier). Ik begrijp dat Zomergasten geen instituut is voor maatschappelijke verandering (en dat het 'druk maken over Zomergasten' in een beperkte culturele groep/setting plaatsvindt) en ik heb zelf geen televisie, maar toch vind ik het verkeerd) en ik weet niet precies waar ik me aan erger - het gaat verder dan dat ik vind dat mensen zeuren en dat ze beter over iets anders kunnen nadenken en daar dan iets zinnigs of tenminste doordachts over kunnen zeggen. Het gaat me vooral om opmerkingen waarin mensen het weer er de schuld van geven dat het slecht weer is. Het weer kan daar niks aan doen, dus het is onzinnig om dat te doen. Het geeft niet, in moreel opzicht, omdat het weer niet het type entiteit is dat je met dat soort opmerkingen kunt kwetsen en omdat het geen gevolgen heeft voor het verdere verloop van het weer. En het is zo dat je last kunt hebben van het weer, zoals je last hebt van toeval en dat je je daarover uit kunt spreken, zelfs verontwaardigd kan zijn. Maar toch.

 

 

dinsdag 8 mei

Der Rechte Weg

Lydia Schouten bracht het filmpje onder mijn aandacht op facebook (deze scène is onderdeel van een langere film). Lydia heeft zelf overigens momenteel een expositie in Ferrara, zie hier voor meer informatie, en in Düsseldorf, allebei zeer aan te raden.

 

 

dinsdag 8 mei

Khimki Forest

Over bomen, activisme en democratie.

 

 

maandag 7 mei

Hond en mens

Mijn vader (Gerrit Meijer) heeft een mooie serie foto's met honden en mensen op facebook gezet, zie hier, het staat wel nogal door elkaar.

 

 

maandag 7 mei

I like talking to dogs because they understand the simple – like WALK and the complicated, like LOVE

Hier.

 

 

zondag 6 mei

Fortuyn

Het lijkt me goed dat er vandaag gesproken en geschreven wordt over de dood van Pim Fortuyn omdat het een kwalijke zaak is dat de man vermoord is en om te kijken naar hoe het politieke landschap sindsdien veranderd is. Ik heb wel drie vragen: 1. Zijn mensen echt vergeten hoe Fortuyn was (dit is een algemene vraag, omdat ik op een aantal plekken (Parool, NRC website) heb gelezen dat veel dingen die Fortuyn vond nu door iedereen gevonden worden)? 2. Is 'relnicht' opeens een normaal (niet-discriminerend) woord geworden, Jolande Sap? (En Jolande Sap, nu ik je toch spreek, waarom staat er in de campagneboodschap dat GL oprechter is dan de PvdA? Dat vind ik niet netjes.) 3. Waarom interviewt het Parool Rob Oudkerk over zijn morele ideeën over de heer Fortuyn, toen en nu? Oudkerk lijkt me de laatste persoon om naar morele standpunten (of zijn mening) te vragen.

 

 

zaterdag 5 mei

Limburg

Miriam stuurde me vanaf haar kampeeradres deze foto van De Kakkert, nieuwe natuur, nieuwe beleving.

 

 

vrijdag 4 mei

Woorden/wereld

Je kunt woorden leren maar om goed te begrijpen wat ze betekenen moet je ze gebruiken en dan is er een kans dat de betekenis verandert (in de loop van de tijd of plotseling). Dat geeft niet, het is juist wel goed, maar het verandert hoe de wereld eruitziet.
Het gaat me dus om de ruimte tussen de ene en de andere betekenis, en het moment waarop het verschuift.

 

 

donderdag 3 mei

Een typische gewoonte van ransuilen is naast elkaar op een tak zitten

 

 

woensdag 2 mei

Sontag

foto door Annie Leibovitz

 

 

dinsdag 1 mei

Tussen wat er is en wat er zou kunnen zijn

1. Freddi en Bobbie zijn kwijt. Ik ken ze niet maar ik zag de posters en dus kijk ik naar ze uit. Gisteravond zag ik een kat die zowel Freddi als Bobbie zou kunnen zijn, hoewel het me een vrouwtje leek. Ik riep het dier maar de kat reageerde niet op Freddi en ook niet op Bobbie. Ze (ik denk echt dat het een vrouwtje was) ging wel op haar rug liggen en miauwde omdat ik tegen haar sprak. Ik kreeg de indruk dat het een heel gelukkige kat was, dus zelfs als ze Freddi of Bobbie was, zou het in orde zijn.

2. Ik had de blauwe mand in de gangkast gedaan omdat hij oud is en ik weinig plek heb. Gisteren haalde ik hem eruit om in de tuin te gebruiken maar de hond ging er niet in. Ik legde hem aan het eind van de dag in de gang. De hond ging er direct in liggen. Ze ging er vandaag ook een paar keer in liggen, heel tevreden dat de mand er weer is. Ik denk dat ik hem in de gang laat liggen omdat ze daar soms gaat liggen als ik er niet ben en ik het niet leuk vind als ze dan op de harde vloer moet liggen. Hij ligt nu wel in de weg, als we naar de voordeur willen moeten we eroverheen stappen.

3. Als ik een slak wil overzetten, kleeft z/hij soms aan mijn vinger vast (dit gebeurt vooral met kleine naaktslakjes). Dat is ontroerend en dat lijkt me een goed tegenargument tegen mensen die denken dat je kunt meten hoeveel dieren waard zijn.