WEBLOG

 

 

zondag 31 mei

rebelle

Gisteren was ik bij de opening van de tentoonstelling rebelle (kunst en feminisme 1969-2009), in het Museum voor Moderne Kunst in Arnhem, waar werk te zien is van Lydia Schouten, Ana Mendieta, Kara Walker, Tracey Emin (een kleintje) en nog heel veel andere goede kunstenaars. Het is een mooie tentoonstelling en ik zou iedereen willen aanraden om er naar toe te gaan. Dat kan nog tot en met 23 augustus.

 

 

zaterdag 30 mei

Blond

In de categorie bizar-maar-niet-op-een-goede-manier: De blonde mars.

 

 

donderdag 28 mei

Kraai

Mijn leven is een vreemd sprookje.
Gisteren werd ik aangevallen door twee kraaien, omdat ik hun kind tussen de wielen van een auto vandaan haalde en naar een veilige plek bracht. De kraaien scheerden rakelings over mijn hoofd, schreeuwend. Opeens liet de ene kraai zich op me vallen om een gat in mijn hoofd te pikken (pok) - snavel op schedel, alsof mijn schedel een kokosnoot was.
Het was terecht, ik liep met haar kind in mijn handen, maar onterecht, omdat het dier anders waarschijnlijk overreden was (ik had de auto in kwestie gestopt). De jonge kraai was ook kwaad, en eng, met een grote snavel en een harde stem.
Ik zette het dier ergens neer waar het veilig was, terwijl de kraaien nog steeds over mijn hoofd vlogen. Ik hield mijn jasje boven mijn hoofd als bescherming, liep snel naar mijn fiets en fietste zo hard mogelijk weg.
Ik had bloed in mijn haar en 's avonds kreeg ik hoofdpijn, en een bult.

 

 

woensdag 27 mei

Nertsen en een gratis stemadvies

Een meerderheid van de Tweede Kamer is voor een nertsenfokverbod. In navolging daarvan pleit Groen Links Europa voor een algeheel bontverbod. Hoe realistisch dat is, weet ik niet maar het lijkt me een nobel streven en volkomen terecht. Het fokken van dieren voor bont veroorzaakt ontzettend veel leed en is totaal niet nodig.
Dit is natuurlijk meteen een leuk bruggetje naar de Europese verkiezingen. Ga stemmen, lieve lezer. Mocht je niet weten waarop en er ook niet over na willen denken (hoewel ik zelf nadenken van harte zou willen aanbevelen), stem dan op Groen Links.

 

 

maandag 25 mei

Draugen

De draugen is alwetend.

 

 

zondag 24 mei

πaντα ρει

Ik weet niet precies wat er met me aan de hand is, maar ik heb deze week vier keer een grote kop koffie omgegooid, en een keer een groot glas bier. Een paar minuten geleden gooide ik koffie over mijn T-shirt, ik schonk het gewoon naast mijn mond. Ik schrijf veel liedjes, en ik maak veel tekeningen, misschien heeft het daar iets mee te maken, dat alles stroomt, letterlijk.

 

 

vrijdag 22 mei

Duif in de keuken

 

 

donderdag 21 mei

De stress of de eenzaamheid

Aan de andere kant van de flat werd een huis leeggeruimd door mensen van de gemeente. Ze gooiden huisraad van het balkon naar beneden. Er stonden twee mannen naar te kijken. Ze zeiden tegen elkaar dat ze het erg vonden, wat er gebeurd was. Volgens de een kwam het door de eenzaamheid (die is verschrikkelijk), en volgens de ander kwam het door de stress (die maakt je kapot).
Ik moest aan buurman denken. Buurman was de buurman van oma, waarmee ze 's avonds Yahtzee speelde en een advocaatje dronk. Op zondagmiddag gaf hij haar over de schutting zijn maaltijd van Tafeltje Dekje, die oma vervolgens aan de kleinkinderen voerde (wij moesten er nog van groeien en vonden het heerlijk). Op verjaardagen kregen we van hem een reep chocola met hazelnoten, en ook plakte hij indien nodig onze banden.
Vroeger werkte buurman bij de gemeente, als huizenleegruimer. Ooit vond hij in een van deze huizen een kunstgebit in een glas water, dat hem precies paste. Hij heeft het tot zijn dood gedragen.

 

 

woensdag 20 mei

Wikipedia en de betrouwbaarheid van internet

Omdat ik maandag een presentatie moet geven over Julia Kristeva googelde ik haar op (zoals mijn docent dat met gevoel voor poëzie noemt), waarna ik terecht kwam op haar Wikipedia-pagina. De Engelstalige versie is niet heel uitgebreid. De Nederlandstalige is nog minder uitgebreid maar leek daarnaast gemaakt of aangepast door iemand met een hekel aan haar werk - ongeveer de helft van de pagina bestond uit kritiek, waaronder een heel lang citaat van Rudy Kousbroek. Met alle respect voor meneer Kousbroek denk ik niet dat zijn invloed op haar leven of werk dermate groot is dat het een derde van de Wikipedia-pagina moet beslaan. Daarnaast was het taalgebruik niet erg neutraal ('haar geleerddoenerig semiotisch proza'). Voor de duidelijkheid: het gaat me dus niet om de kritiek maar wel om de manier waarop, en de relevantie voor het artikel. Dus ik heb een account aangemaakt en de boel een beetje aangepast.
De grap is natuurlijk dat ik dermate weinig verstand heb van haar werk dat ik Wikipedia erop nalees, en dat ik het dan vervolgens aanpas. Maar ik denk wel dat het terecht is. En voor de informatie zoek ik nog wel even verder.

 

 

Misverstand

 

 

dinsdag 19 mei

De troost van vreemden

Het leek me een goed idee om een patatje te eten op het station. De man voor me in de rij zei: 'Dan krijg ik ook nog wat gezonds binnen vandaag,' en dat was mijn idee precies.
Ik stond rustig te wachten, maar toen ik bijna aan de beurt was, kwam er een vrouw half voor me staan (met haar halve lichaam). Ik keek het even aan, maar de rij bewoog en ze bewoog mee, dus ik dacht dat ze voor wilde dringen. 'Ik stond hier al,' zei ik. 'Niet voordringen hè.' Ze legde haar hand op mijn arm en zei : 'Nee joh, ik heb je allang al gezien, ik wilde gewoon even op het bord kijken.' ' Oh sorry,' zei ik, 'ik ben nogal assertief.' De man voor me draaide zich om. Hij had lang blond haar en droeg een rood T-shirt van een merk. 'Je hebt gelijk hoor,' zei hij, 'hou ze in de gaten.' We lachten (allemaal).
'Als je haast hebt, dan mag je wel voor,' zei ik tegen de vrouw (ik voelde me een beetje schuldig en bovendien vertrok mijn trein pas twintig minuten later). 'Mijn trein gaat toch pas om elf uur.' Ze hoefde niet voor. Ik verstond niet goed waarom maar lachte vriendelijk (soms doe ik dat, als het niet zoveel uitmaakt wat er gezegd wordt). Rechts naast ons kwam een man met een rood hoofd en een verwilderde blik staan. Hij leek op een leraar. 'Je moet hem ook in de gaten houden hè,' zei de man voor me. 'Ah,' zei ik (als in 'ah, zielig', want het was een beetje een zielige man, die met het rode hoofd).
'Waar moet je naar toe?' vroeg de vrouw die niet voor had willen dringen maar alleen op het bord wilde kijken. 'Den Haag,' zei ik. 'Helemaal de andere kant op,' zei ze, alsof ze graag samen op had gereisd.
Het was eigenlijk hartstikke gezellig.

 

 

maandag 18 mei

Just kidding, right?
(very short song with just words and no music except the music in your head)

So it was just a game after all (I mean who knew, I mean, maybe I was the only one who didn't know). I mean who knew? I feel sick. I hope I look ok.

 

 

zondag 17 mei

Gasten

Ik heb weer eens gasten.
De gasten hebben een ander bioritme dan ik. Dat hebben ze altijd. Hiermee bedoel ik dat zij nog slapen, in de woonkamer, terwijl ik allang wakker ben. Nu zou je kunnen denken dat het komt doordat zij gast zijn en ik bewoner, maar wanneer ik gast ben (het gast zijn is wederzijds), gebeurt hetzelfde. Een van de gasten slaapt in de hondenmand.
Ik heb in principe niets tegen slapen. Ik slaap zelf graag, maar ik word ook graag weer wakker.
De gasten blijven drie nachten. Overdag doen ze dingen. Dat is iets wat ik geleerd heb, dat ik de gasten moet vragen om overdag weg te gaan. Ik leerde het van E., die een week lang paddenstoelen at op een matrasje in de woonkamer, terwijl ik om haar heen probeerde te werken. Ik leerde het ook van J., die drie weken lang op hetzelfde matrasje boeddhistisch aan het chanten was, tot ik haar naar mijn ouders stuurde. Dat matrasje heeft veel meegemaakt.
Dit wil overigens niet zeggen dat ik niet van mijn gasten hou, en dat ik het niet leuk vind dat ze er zijn - ze zijn niet alleen gasten maar ook vrienden. Anders zou ik ze nooit te gast nemen.

sokken van een van de gasten

 

 

vrijdag 15 mei

Weblog

Soms staat mijn weblog nogal ver van me af.

 

 

donderdag 14 mei

Schoon

Nu ben ik schoon en het huis nog niet. Dat is de verkeerde volgorde. Beter is het om eerst het huis schoon te maken en dan mezelf. Ik maak vandaag maar niet schoon. Het wordt toch weer vies, met de hond.
Ik drink graag koffie, behalve als het er niet is.

 

 

woensdag 13 mei

Motten

Ik had ooit motten in de kledingkast, het waren er vijftien. Ik heb ze een voor een gevangen met een glas en een vel papier, en daarna buiten vrijgelaten. Ze zijn nooit teruggekomen.

 

 

dinsdag 12 mei

Zonde

Zonde soms, hoe dingen niet gebeuren.

 

 

maandag 11 mei

Geweld

Soms denk ik dat het alleen een kwestie van tijd is, voor ik een keer iemand van zijn fiets trap. Een man bedoel ik, eentje die naast me komt fietsen als ik hardloop om vieze woorden in mijn oor te hijgen. Of 'hup hup', of 'loop je expres zo hard?', of 'mag ik een stukje met je meefietsen?'
Ik ben eigenlijk helemaal niet zo gewelddadig aangelegd. Mijn meest gewelddadige actie ooit vond plaats op de lagere school, waar ik Barry Gol een grote pluk haar uit zijn hoofd trok omdat hij mijn zusje geslagen had. Daarna duwde ik hem om, waardoor hij met zijn hoofd tegen de punt van een stenen ding aanviel, wat een gat in zijn hoofd veroorzaakte waar veel bloed uit kwam.
Ook heb ik een keer een onbekende jongen een bloedneus geslagen. Ik was dertien en ik werd lastiggevallen door drie grote jongens op fietsen, en toen heb ik degene die het dichtst bij me stond in zijn gezicht geslagen, zo hard als ik kon. Het hielp, hij ging opzij. Hij kraakte ook, de neus, dus misschien was hij wel gebroken. Maar dat was zelfverdediging en volkomen terecht.
Ik denk niet dat ik de mannen ooit echt van hun fiets zal trappen. Maar soms stel ik het me voor.

 

 

vrijdag 8 mei

Doll

 

 

donderdag 7 mei

Nou mam, ik hoop dat je hem leuk vindt

Voor vertrouwd verbouwen van uw hele huis.

uit het Nieuwsblad West-Friesland mei 2009

 

 

woensdag 6 mei

Dit briefje vond ik vanochtend op de piano

 

 

dinsdag 5 mei

3 mei

Miriam heeft een verslag van zondag.

 

 

Poet Laureate

Carol Ann Duffy is verkozen tot dichter des vaderlands van het Verenigd Koninkrijk. Ze stond tien jaar geleden ook al op de lijst, maar haar verkiezing is toen naar verluidt tegengehouden door meneer Blair, omdat ze niet alleen een vrouw is maar ook nog lesbisch. Dubbel eng dus.
Je kunt hier een mooi gedicht van haar lezen.

 

 

maandag 4 mei

Slapende mensen

Ik zou graag een foto van mezelf maken op het moment dat ik wakker word. Ik maak nu foto's van mezelf als ik net wakker ben.
Ik hou van slapende mensen. Als ik op straat vervelende mensen tegenkom, stel ik me soms voor hoe ze eruit zien als ze slapen (ik doe het ook wel eens met politici). Het helpt niet altijd.

 

 

vrijdag 1 mei

Ochtend (vroeg)