archief
evameijer.nl

 

 

31 oktober

Ook dit had je leven kunnen zijn 

Op het water en straks weer in de lucht, met zijn allen.

 

 

30 oktober

Vanavond in De nieuwe liefde

Klik

 

 

29 oktober

Voor wie het gemist heeft

Van de zomer nam ik twee plaatjes op, Zugunruhe en Muizenliedjes I. 

 

 

28 oktober

Wie de wind vangt 

 

 

27 oktober

Doneren

Mensen die het kunnen missen doneren hun energiecompensatie aan andere huishoudens of de voedselbank. Dat is mooi. Mocht je tot de doneermachtige groep behoren, denk dan ook eens aan dierenasielen, vogelopvangen, het koeienrusthuis of een ander goed doel dat te maken heeft met gestegen kosten.    

 

 

26 oktober

Krakau in beelden Niet in beeld: hoe schoon de stad is, hoe helder de luchten.

 

 

25 oktober

Krakau

1. Mind your step. Poolse jongeren, feestgangers, gezinnen, zakenmensen, enkelingen. Ik ben een enkeling. Smartphones houden de gedachten van reizigers onder controle – als ze hun apparaat wegleggen blijven daar resten van achter. Misschien zijn we nooit echt vrij maar je zou moeten streven vrij te zijn in gedachten. De Ethiopische taxichauffeur vertelde dat hij geschiedenis en rechten studeerde en vertaler is. Ik vroeg hem naar belangrijke Ethiopische schrijvers, en hij vertelde over een schrijver die vanwege zijn boeken door het regime werd vermoord – zo vrij is het denken. Het meisje naast me draagt een versleten legging. Er zit een gaatje in de naad bij haar billen. De feestgangers blijken Duits te zijn en niet Pools, de slapende Poolse jongeren zijn veranderd in wakkere Duitse. Tegen de ruit kruipt een lieveheersbeestje omhoog, ik zie alleen de zwarte buik, de zwarte pootjes. 

2. In Krakau spreken de bomen over de herfst. Hun bladeren zijn geel, het licht uit de straatlantaarns is geel, de muren van het huis tegenover het hotel zijn geel. De gele pompoenen op de ontbijttafels clashen met de rode letters van het Ibislogo. 

3. Tegen de verslaggever van de Poolse televisie vertelde ik dat dieren gemeenschappen vormen, met elkaar en met ons. Mensen gebruiken veel geweld – ze eten dieren, schieten ze dood – en dat moet anders. Voor die dieren, misschien ook voor onszelf. Een andere toekomst is mogelijk. Mijn festivalgids zei dat nog nooit iemand zoiets zei op de Poolse televisie. Ik ben in Krakau voor het Conrad Festival, het oudste literatuurfestival in Polen. Vier van mijn boeken zijn in het Pools vertaald – een jongen noemde de dierenboeken gamechangers hier in het publieke debat. Ze zijn echt blij dat ik er ben. 

4. Bij de rivier woont een kauwtje met een hangende vleugel. Ik zag de kauw gisteren al, maar hij/zij/hen zat er vandaag weer. Mijn gids, Aleksandra, vertelde me na het televisieoptreden dat ze vogels opvangt. Ze heeft al twintigduizend duiven gered. Overdag is ze advocaat, daaromheen helpt ze de duiven, met een netwerk van vrijwilligers. Voor alle infectieziektes heeft ze een oplossing. Ik heb haar de locatie gestuurd en foto’s. 

5. Aleksandra vertelde ook dat er hier een speciale belasting zit op veganistisch eten waardoor het vijf keer zo duur is als niet-vegan eten. 

6. Ik zag de draak, de rivier, het kasteel, het marktplein en de Joodse wijk, Kazimierz. In het parkje bij het theater waar de optredens plaatsvonden speelden honden op het veld. Ik kom nog wel eens terug.  

 

 

25 oktober

Column

Een nieuwe column, over het schrijven en de rol van de schrijver en boeken in de samenleving. Hier

 

 

24 oktober

Krakau 

 

 

22 oktober

Rups

Nou, lieve lezers, dat valt tegen: ik heb ondanks inentingen en een sportief bestaan al meer dan drie weken corona. Een deel van de klachten is verminderd, soms komt er weer een klacht bij, het is een grillig verloop. Al met al gaat het langzaam beter, maar mijn dagen zijn vertraagd. Ik kan weer een beetje werken, schrijven, en met de honden lopen, het duurt alleen lang. Ik las een paar dagen geleden wel dat vlinders nog herinneringen hebben aan de tijd waarin ze rups waren. Dat is een mooie gedachte.     

 

 

13 oktober

Kraanmachinist vindt miljarden jaren oude reuzenkei in Nooitgedacht

Alles aan dit bericht is mooi. 

 

 

12 oktober

Oor 

 

 

11 oktober

Laten kijken of zien

De column van vandaag gaat over de vergeten fotograaf Dora Kallmus, en wat ze ons laat zien

 

 

10 oktober

Vandaag 

 

 

8 oktober

Nieuwe gebruiken voor de meersoortige gemeenschap

Voor de website On things and thinking: design and nature schreef ik een stuk over nieuwe gebruiken voor de meersoortige gemeenschap. Lees het hier (er is ook een Engelstalige versie).

 

 

6 oktober

Zelfportret met corona 

 

 

3 oktober

Aantekeningen

Het mooie concert van gisteravond is hier terug te luisteren. Hopelijk komt er een keer een reprise en kan ik er dan bij zijn.   

 

 

2 oktober

Roodmuis 

 

 

2 oktober

De vogels weten dat het zondag is.

 

 

1 oktober

Aantekeningen bij een wereld die verdwijnt

Omdat ik corona heb kan ik helaas niet bij de voorstelling zijn in De Doelen morgen. Mijn tekst zal door iemand anders worden voorgelezen. Het programma is overigens live te beluisteren op Radio 4, voor wie er net als ik niet bij kan zijn.