weblog
                    archief

 

donderdag 30 september

Dwaze Dagen

Ik speel vandaag van 9 tot 21 uur in de Bijenkorf in Utrecht tijdens de 3 Dwaze Dagen. Morgen speel ik van 9 tot 21 uur in Den Haag.
Ik beloof alleen anti-kapitalistische liederen ten gehore te brengen en ik zal verslag uitbrengen.

 

 

woensdag 29 september

De Tiny Tol Zomercup

Bij de bowlingvereniging waar oma bowlde is een toernooi naar haar vernoemd.

de bekers

de winnaars

(foto's R. Scherpenhuisen)

 

 

dinsdag 28 september

Rijbewijs

Er zaten twee meisjes van ongeveer achttien tegenover me in de trein.
‘Hij zit gewoon met me te flirten,’ zei de ene, ’en ik vind hem helemaal niet leuk.’
‘Oh’ zei de andere.
‘En dan rijden we door van die achterbuurten, we rijden meestal door van die achterbuurten, en dan zegt hij dat iedereen naar me kijkt, omdat ik blond ben. En hij zit al aan mijn stuur als er helemaal niks gebeurt, hij zegt dan dat ik bijna tegen een stoepje rij ofzo maar dan is er helemaal niks aan de hand.’
Het andere meisje knikte en pakte haar telefoon uit haar tas.
'Hij geeft me ook geld terug, van lessen, omdat ik zeg dat ik weinig geld heb, en dat hoeft hij voor mij niet te doen, ik zeg dan wel duizend keer dat het niet hoeft maar hij doet het toch.'
'Betaal jij je lessen zelf?'
'Nee, mijn ouders betalen het, maar hij zegt dat ik maar niks tegen mijn ouders moet vertellen, want dat ze dan de rijschool bellen en dat hij daar last mee krijgt. Ik wil niet dat hij door mij in de problemen komt.'
'Oh.'
'Ik vind het helemaal niet leuk meer zo, ik zie er altijd tegenop om te gaan rijden.'
'Nou, maar hopen dat je in een keer je rijbewijs haalt dan, dan ben je er vanaf.'
'Ja.'

 

 

maandag 27 september

Morgen

En toen was er weer een ochtend, met een witte lucht, en ging alles verder, alsof dit was hoe het hoorde, alsof dit was hoe het zou moeten zijn.

 

 

zondag 26 september

 

 

zaterdag 25 september

Roma

Ik heb geen tijd om er diep op in te gaan, maar ik ben behoorlijk geschokt over de manier waarop (en het gemak waarmee) in de politiek, de media en daarbuiten wordt gesproken over (het uitzetten van) Roma, ten eerste in Frankrijk en ten tweede hier. Ik begrijp ook weinig van het feit dat het wordt voorgesteld als een oplossing van een probleem, terwijl het toch duidelijk een verschuiving van een probleem is.

 

 

vrijdag 24 september

 

 

vrijdag 24 september

Voor de beeldvorming

Ik was gisteren in de regen aan het hardlopen met de hond. Het onweerde, en we zagen een herdershond zonder baasje rondrennen. De hond was waarschijnlijk geschrokken van het onweer. We renden achter hem aan, door de straten van Den Haag, maar het was tevergeefs - de hond kon veel langer hard rennen dan ik. Aan het einde van de straat waarin ik opgaf stopte een sportwagen. Hij reed achteruit naar me toe. Achter het stuur zat een Marokkaanse jongen.
'Mevrouw,' zei hij, 'is dat jouw hond?'
'Nee,' zei ik, 'ik probeer hem te vangen want hij is de weg kwijt.'
'Ik dacht anders geef ik je een lift,' zei de jongen.
'Bedankt,' zei ik, 'maar hij is nu te ver weg.' Ik stak mijn duim op. De jongen deed hetzelfde en reed weg.

 

 

donderdag 23 september

Over bokjes, stiertjes en haantjes

Met braafheid lijkt het me weinig te maken hebben, en ik vind helemaal niet dat je best af en toe een stukje vlees mag (je mag ook niet best af en toe een kind in een kelder houden of een vrouw verkrachten of een transgender in elkaar slaan), maar verder is het een goed stuk - Marjoleine de Vos over zuivel (en het geldt ook voor eieren, zie de reacties).

 

 

donderdag 23 september

Bosjes

Ik zag dinsdagavond opnieuw een masturberende man in de bosjes, ditmaal in het Zuiderpark. Hij had een dildo in zijn mond, wat hem iets kwetsbaars gaf (en het beeld tamelijk absurd maakte) - het was nog vrij druk in het park, en ik voorzag dat hij in elkaar geslagen zou worden. Misschien was dat juist zijn bedoeling. Ik zei afkeurend gadverdamme maar liet het er verder bij. Misschien heeft het met de crisis te maken, dacht ik, dit was de tweede masturberende man van deze zomer, en daarnaast zag ik een potloodventer in een geel regenpak (het regende) en een meer conventioneel geklede potloodventer - het is tenslotte gratis erotisch vermaak.
Ik geloof trouwens dat ik dit gedrag, hoewel ik het afkeur, niet heel erg vind. De man in Overvoorde, met de scooter, vond ik licht bedreigend (omdat het pad smal was en ik langs hem moest), maar die rende weg toen ik hem sommeerde weg te wezen, en de rest nam ik niet erg serieus. Ik vind het eigenlijk veel vervelender om aangesproken, achtervolgd of betast te worden (wat vaker gebeurt en meer geaccepteerd is - behalve betasten misschien).

 

 

woensdag 22 september

Esther en Putih

Esther is verliefd op Putih en Putih is een beetje verliefd op Esther. Hij spint veel en loopt parmantig met zijn hoofd omhoog. Hij sliep alleen niet bij haar in bed vannacht, misschien vond hij dat ze te lang was weggeweest.

 

 

woensdag 22 september

Ukelele

Vrijdagavond speel ik samen met Esther bij Stork on Air op Radio West. Alles is via hun site te beluisteren, live of na afloop. Het wordt heel bijzonder, we gaan voor het eerst een aantal liedjes samen spelen (een paar van haar en een paar van mij).

 

 

dinsdag 21 september

 

 

maandag 20 september

Het systeem

Ik belde de UvA over het management van mijn identiteit, want daar was iets mee mis gegaan, en toen moest ik voor de vierde keer dit jaar dik een half uur wachten, waarna ik een mismoedige medewerker aan de telefoon kreeg, die ook nog eens behoorlijk wijdlopig was - ik begreep waarom de wachttijd zo lang was. Hij zuchtte eerst een paar keer diep, zocht toen iets op en zei godverdomme. Daarna vertelde hij me dat het nieuwe systeem voor de studenten bijna net zo vervelend is als voor de medewerkers en dat ik niets kon doen, dat ik alles gedaan had, en dat hij het nog eens zou doorgeven, aan het systeem. Hij kon niet garanderen dat het nu wel goed zou gaan - zo werkte het systeem niet. Ik stelde me het systeem voor als een groot dier in een labyrint of als Der lauf der Dinge. Het is te hopen dat het me gunstig gezind is, of dat het bij toeval goed komt.

 

 

maandag 20 september

Identity Management

Ik kreeg gisteren een mail van Identity-Management-System@uva.nl. Ha, dacht ik, Identity Management, dat is wat voor mij. Een nog onontgonnen gebied tussen coach, psychiater en dictator. Bovendien is het systematisch, wat me altijd goed en gedegen lijkt - niks intuïtief tuinieren, Systematic Identity Management! Een efficiënt totaalconcept. Meld u aan, u bent bij mij in veilige handen.

 

 

zondag 19 september

Straat

Soms worden er bij mij in de straat vogels doodgereden. Dat is niet makkelijk, het is geen doorlopende weg en er wordt niet hard gereden, je moet er je best voor doen. Er zijn mensen die er hun best voor doen. Het is jammer dat ik niet weet wie het zijn. Ik schuw het geweld niet.

 

 

zondag 19 september

Wees maar op je hoede

Er zijn verkrachters en aanranders en er zijn mannen in het park die er behagen in scheppen mij over verkrachters en aanranders te vertellen.
'Heb je het al gehoord?' (triomfantelijke blik, soort vieze verheuging). 'Er is een meisje aangerand,' (kijkt naar mijn reactie - ik reageer niet), 'erg hè. Zomaar op klaarlichte dag.'
'Oh.'
'En die man in Voorschoten, heb je dat al gehoord, die had er vier verkracht' (ik maak aanstalten om weg te lopen), 'nou, als ik hem in mijn poten krijg, dat moet niet gebeuren hoor.'
'Ok, doei.'
'Pas maar op hè, wees maar op je hoede.'

 

 

zaterdag 18 september

Wassen

Ik vind het gezellig om 's avonds te douchen en dan goed mijn voeten te wassen.

 

 

vrijdag 17 september

Vega-update

Ik eet nu dik anderhalf jaar veganistisch. Ik heb nog een paar leren laarzen en een paar wollen truien - de laarzen gaan nog hooguit een winter mee, en over de truien moet ik nadenken. Eigenlijk bevalt het me prima. Ik miste de kaas, yoghurt, en soms eieren (ik ben al een jaar of twintig vegetariër, dus de rest was geen probleem), en mensen stoppen bijna overal scharrelkippeneiwit en melkpoeder in waardoor ik altijd moet opletten als ik iets nieuws koop, maar daar ben ik nu wel aan gewend en ik heb niet de indruk dat ik nu minder gevarieerd eet dan eerder. Het kost ook niet meer, en mijn eten is niet minder smakelijk. Dat ik soms door saaiheid getroffen word is eigenlijk luiheid; ik ben omringd door mensen die van koken en eten houden, maar zelf wil ik er niet al teveel tijd aan besteden. Maw, ik zou het iedereen aanraden, en eigenlijk lijkt het me zelfs de enige juiste houding, het eventuele plezier dat je bijvoorbeeld beleeft aan een product met scharreleieren (om maar te zwijgen van ergere dingen zoals het dier zelf - dat gebeurt, er zijn mensen die dieren eten) staat tenslotte niet in verhouding tot het leed van het dier dat gemarteld wordt en haar leven in gevangenschap doorbrengt. Maar hier kom ik later nog op terug.
Ik weet dat veganisme hoogstens een neutrale houding ten opzichte van dieren is en bezin me op de beste manier om een bijdrage te leveren aan verandering.

 

 

vrijdag 17 september

Vrije man

Ik zei vandaag: 'Maar als ik gepenetreerd word ben ik nog steeds een vrije man.'

 

 

donderdag 16 september

Detail van verjaardagskaart

 

 

donderdag 16 september

Tijdsloterijshow

Ik ben bezig met het opzetten van de Grote Tijdsloterijshow. Mensen die geïnteresseerd zijn in sponsoring kunnen contact opnemen via email.

 

 

woensdag 15 september

Het stukje achter het neusgat

Het zachtste stukje is het stukje achter het neusgat, boven de mond. Het onderste gedeelte van de neus, tussen de neusgaten en boven de bovenlip is ook zacht, net als het plekje net achter de oren, de randen om de oren, en de oren zelf, met name de puntjes. Het gebied om de mond is bedekt door hele fijne haartjes, en een aantal harde, lange snorharen. Verder op het hoofd worden de haren langer en steviger, behalve in en rondom de oren en de ogen. Paarden hebben prachtige wimpers. Het kruintje onder de voorpluk (het haar dat over het voorhoofd hangt) is ook heel zacht. En het stukje boven de hoef, aan de achterkant, onder de vetlok.

 

 

dinsdag 14 september

Tapasboot.nl

Donderdagavond zat ik te wachten op een stoeltje voor een werfkelder in Utrecht, aan het water. Er kwam er een boot langs met vlees etende mensen, die werd bestuurd door een jongen die zich duidelijk erg verveelde. Ik zag hem voor hij mij zag, en hij zag dat ik gezien had dat hij zich verveelde, en toen wisselden we een blik van verstandhouding. In die blik zat kritiek op de achterlijke barbecuende mensen op de boot, zijn onvrede over zijn bijbaantje, dat ik daar in het niets op een stoeltje zat, eigenlijk de absurditeit en zinloosheid van alles. We glimlachten tegen elkaar, en toen verdween de boot onder een brug.

 

 

maandag 13 september

Ruik maar eens aan een lieve poezenvoet

Weet je wat zo grappig is, de voeten van de hond ruiken naar mensenvoeten, maar de voeten van de poes ook, rook ik gisteren (ik doel niet op zweetvoeten, maar op de specifieke geur van voeten), dus zo ruiken voeten, niet speciaal mensenvoeten (de voeten van de cavia ruiken naar zaagsel, dus daar kan ik weinig over zeggen, en paardenvoeten ruiken wel echt anders, maar die zijn ook van ander spul gemaakt, dat zijn hoeven).

 

 

zondag 12 september

Als ik over een paar weken dood ben, dan zijn al mijn synthesizers voor jou

'Als ik over een paar weken dood ben, dan zijn al mijn synthesizers voor jou.'
Mijn vriend de dakloze alcoholist had een verwilderde blik in zijn ogen. Hij liep hard schreeuwend over het plein, dus ik had net gedaan alsof ik hem niet zag, maar toen hij me aansprak bleef ik wel staan - ik wil niet onbeleefd tegen hem doen want dat doet iedereen al.
'Ik heb liever dat je niet dood gaat,' zei ik.
'Het zit er dik in,' zei hij, 'ze gaan me vermoorden. Maak je geen foto van me?' Ik had mijn camera bij me.
'Waarom dan?' vroeg ik, en ik maakte een foto van zijn gezicht.
'Ik ben verwikkeld in allerlei politieke zaakjes.' Ik maakte nog een foto. 'Maar als ik vermoord ben, dan ga je gewoon naar nummer 43, en dan zal Inge het met je regelen. Ik vind jou een aardig meisje. En daar staat wat, aan synthesizers.'
'Zorg maar dat je niet dood gaat,' zei ik. 'Kan je niet ergens anders naar toe?'
'Waar moet ik heen?' zei hij, en hij haalde zijn schouders op. 'Zelfs in Zuid-Amerika weten ze me nog te vinden.'
Ik knikte. 'Vervelend,' zei ik.
'Heb je je telefoon bij je?' vroeg hij.
'Nee, sorry. Ik moet nu naar huis.'
'Het staat zelfs in de sterren geschreven, en in mijn hand,' riep hij me na.
'Ok,' riep ik terug.

 

 

zaterdag 11 september

Bekwamen

Vrouw tijdens voorstelrondje in werkgroep: 'Ik ben vorig jaar begonnen met het studeren van filosofie in deeltijd. Ik geef Nederlands, en toen vroegen ze of ik ook filosofie wilde geven, dus dat ben ik gaan doen, maar toen dacht ik, ik moet me er toch een beetje in bekwamen.' 'Jezus,' zei ik heel hard, en ik had al een paar keer heel hard jezus gezegd, en ook een keer godverdomme, 'ik ben blij dat er mensen zijn die filosofie en onderwijs serieus nemen.' De vrouw leek het als compliment op te vatten. Zo was het niet bedoeld.

 

 

vrijdag 10 september

Kramp

's Nachts had ik kramp in mijn onderbeen. Ik weet eigenlijk niet of het kramp was (ik was aan het hardlopen in mijn droom), maar het deed zeer en ik werd er wakker van, en ik kon al niet slapen.
De kwaliteit van mijn gedachten is 's nachts niet erg hoog. Het kan gek lopen, denk ik bijvoorbeeld, en dat denk ik dan heel lang, bijvoorbeeld twintig minuten, zonder verdere ontwikkeling. Of: wat raar (hoe absurd en zinloos; 's nachts ben ik existentialist) dat ik hier lig.
In de vloer zaten heel veel kleine spijkertjes, en de ramen stonden op een kier.
Het werd 's ochtends niet veel lichter, de lantaarnpalen gaven ongeveer net zoveel licht als later de grijze lucht.

 

 

donderdag 9 september

Meer honden voor de klas

Ik las vanochtend een leuke column van Karin Spaink over de sekseverschuiving bij het onderwijzend personeel. Ik ben het gedeeltelijk met haar eens, maar zou de nadruk willen leggen op het argument dat het niet uitmaakt of er een man of vrouw voor de klas staat, maar wat diegene doet (als in een team op een basisschool dit of dat ontbreekt moet er naar dit of dat gezocht worden, niet naar een man of een vrouw). Als vrouwen te tuttig doen moeten ze daar op worden aangesproken, maar niet vervangen worden door een man (en het is de vraag of vrouwen tuttiger doen dan mannen).
Of kinderen een vader thuis hebben lijkt me niet zo relevant, en daar geldt hetzelfde voor (bovendien doen kinderen het ook prima met twee moeders of vaders, beter zelfs, was laatst uit een onderzoek gebleken, ik kan het onderzoek nu even niet vinden dus die link volgt nog).

 

 

donderdag 9 september

De nieuwste oormode

 

 

woensdag 8 september

Zwerver

Gisteren zag ik de hond staan, in de gang, ik was nogal in mijn hoofd en niet in de wereld, en toen zag ik haar opeens als zwerfhond, vergeten, en ik stelde me voor dat ze nog in Griekenland zou wonen (waar ze vandaan komt). Misschien zou ze wel vergast zijn (voor de Olympische Spelen van 2004 zijn heel veel zwerfdieren in Griekenland samengedreven en vergast - net als in China in 2008 - superleuk hè, grote sportevenementen), of gewoon vermoord of zou ze ziek zijn, enzovoort, en alle dieren die (ze kunnen niet allemaal bij mij wonen - het zou best mogen maar niet passen), al die lieve dieren. Misschien zou ze heel veel puppies gekregen hebben, en ze zou vlooien hebben. Ze ligt nu te slapen op de bank, haar oogleden trillen, en haar oren, en ze smakt soms, ik geef haar straks de helft van mijn klokhuis (de andere helft is voor de cavia).

 

 

woensdag 8 september

Kaas

Ik schreef net 'Hoi Kaas' in plaats van 'Hoi Kees' in een email.

 

 

dinsdag 7 september

Een ansichtkaart

De GGZ Friesland neemt geen halve maatregelen.

 

 

dinsdag 7 september

Einde

Het perron was nog niet af, aan het einde was een rood-wit lint gespannen en daarachter lag een hoop zand waar gele bloemen uit groeiden.

 

 

maandag 6 september

De hond en ik in het ruitje van de oven

 

 

zondag 5 september

En het licht was zo fel dat we niets konden zien

Vrijdagavond was ik op het afstudeerfeestje van iemand van vroeger. Ze is niet helemaal van vroeger, we zijn nog steeds bevriend, maar we zien elkaar niet zo vaak meer.
Ik kende er weinig mensen, alleen de familie van de afgestudeerde. Ik vond het heel leuk ze weer eens te zien, leuker dan ik had verwacht, maar ik werd er ook wat melancholisch van (het was ook op een melancholische locatie, in het clubhuis van de hardloopvereniging, aan het water, in Zoetermeer). Op een zeker moment werd er door een aantal vrienden een toespraak gehouden. 'Ze kennen haar heel goed,' zei haar moeder na afloop tegen me. 'Hmm,' zei ik, 'ik zou een hele andere toespraak geschreven hebben.' De toespraak had voor mij weinig te maken met de persoon in kwestie (wat trouwens wel iets over haar zegt, over wat ze laat zien). Haar moeder glimlachte. 'Ja, maar jij kent haar op een andere manier.'
Op de terugweg ging de Randstad Rail maar tot Laan van NOI omdat er een kapotte trein op de rails stond. Ik liep door een donkere stad, vond mijn weg door straten waar ik nog nooit geweest was. Ik kwam langs fel verlichte café's met veel mensen. Oja, dacht ik, het is vrijdagavond, dan gaan de mensen uit.
Ik was trots op mezelf omdat ik in een keer de tramhalte vond. Bij het eindpunt ontdekte ik dat het slot van mijn fiets was gestolen, maar niet de fiets zelf.

 

 

zaterdag 4 september

Margot

Haar leuke vijftiger jaren jurk kon niet verbloemen dat ze een monster was.

 

 

zaterdag 4 september

Oh jee

En dit is het liedje van het baasje. Waarschuwing: het is een zeer krakende demo. Ik denk dat ik ofwel een rockopera met dierenliedjes moet gaan maken ofwel een conceptalbum (deze wordt dan dus niet door mij gezongen). Ook: in de brug moet het passen op ipv zorgen voor zijn. En er moet leuke percussie bij (castagnetten - ooit stond er een man vooraan bij een optreden die het hele optreden begeleidde met castagnetten - behoorlijk vervelend overigens).

 

 

vrijdag 3 september

Pensioen

Ik kreeg gisteren een brief van mijn pensioenfonds waarin staat dat mijn pensioen, dat jarenlang twee euro zoveel was, nu €134,70 is. Ik was al van plan ze te mailen om mijn pensioen op te zeggen omdat ik het onzin vind dat ik elk jaar twee keer post krijg voor twee euro maar nu is de situatie anders. Ik heb veel vragen: hoe kom ik aan dit pensioen? Waarom is mij nooit gevraagd of ik wel een pensioen wil? Twee euro vind ik tot daar aan toe, maar nu moet ik uitzoeken of mijn pensioenfonds in wapens (of erger) investeert. Waarom zit ik bij dit pensioenfonds? Het is voor kunstenaars dus op zich lijkt het me van toepassing. Waar komt het geld vandaan? Ik neem aan dat ik ervoor gewerkt heb, maar waar? Ik vind het behoorlijk mysterieus en onheilspellend.
Ik wil geloof ik geen pensioen.

 

 

dinsdag 2 september

Het wordt steeds erger

Nu doet de SGP ook nog mee. Ik wilde iets schrijven over postnatale abortussen met klerenhangers en collectieve vrijwillige levensbeëindiging maar ik vind het eigenlijk te erg om grappen over te maken.

 

 

dinsdag 2 september

Tip van de dag

Foto's van Lydia Schouten. De naakte clown ben ik, vroeger was ik een naakte clown die in het bos op meisjes ging zitten.

 

 

dinsdag 2 september

Rompertje

Bij Zeeman kocht ik een rompertje voor de poes. Het was lastig om een leuke te vinden, ze waren bijna allemaal lichtblauw of lichtroze, en daar houdt hij niet van. Uiteindelijk vond ik er een die gebroken wit was, met een olifantje erop. Met lange mouwen, maar die kon ik er wel afknippen. (Ik kocht het rompertje omdat de kat een wond heeft die hij steeds openkrabt, en een rompertje zit lekkerder dan een kap.)
Thuis knipte ik de mouwen eraf en trok ik hem het rompertje aan. En toen werd het zielig want toen raakte hij in paniek en ging hij heel hard rondrennen. Uiteindelijk verstopte hij zich onder het dressoir, waar ik hem het rompertje weer heb uitgetrokken, waarna hij heel hard spinnend op schoot kwam.

 

 

woensdag 1 september

Album

Welnu beste mensen, het is zover, het album is vanaf vandaag officieel verkrijgbaar, dus download dat ding, mail al je vrienden en stort veel geld op mijn rekening.

 

 

woensdag 1 september

Hond

Laatst kwam ik Wolf en Bo weer eens tegen. Ik had ze al maanden niet gezien, misschien zelfs langer, omdat ze niet meer in het park lopen waar ik altijd loop. Ik kwam ze tegen in een park in Delft, waar de hond en ik met H aan het wandelen waren. Ik was heel blij om Wolf en Bo te zien, ik had ze echt gemist, vooral Wolf. Wolf en Bo zijn Duitse herders, en ik vind ze heel lief, ik ken ze ook al van jongs af aan (van toen zij jong waren, niet ik, voor de goede orde).
De hond was ook heel blij. Eerst zag ze ze niet, en toen wist ze het opeens weer. Ik kan aan haar gezicht zien wanneer de hond zich iets herinnert (bijvoorbeeld over haar speelgoed). Ik weet dan niet letterlijk wat ze denkt - ze denkt waarschijnlijk ook niet letterlijk - maar ik stel het me voor als een lampje dat gaat branden of een tekstballonnetje of pictogram (met 'Wolf', of 'ik had nog speelgoed', of 'ik had nog een kluif ergens liggen', of 'ik ken dit ergens van').
Het was een leuke wandeling, we liepen een tijdje samen op, en na afloop ging de hond met H op de scooter naar huis.