archief
evameijer.nl

 

 

30 september

De geweien

  

In ons vakantiehuis waren overal lichaamsdelen van dode dieren te vinden: aan de muur, als sleutelhanger, pook of kurkentrekker. Dit zijn een aantal van de geweien die er hingen.

 

 

29 september

My first ghost

Hier is er nog eentje (ook een slechte kwaliteit opname).

 

 

28 september

Sparrow

Een nieuw liedje, hier te beluisteren - het is wel een slechte kwaliteit demo.

 

 

27 september

Reishonden 

 

26 september

Teevee

Ik was te gast bij RTL Late Night, je kunt hier een fragment terugkijken.

 

 

25 september

Tocht

Vanochtend reden we door de mist naar Garage F. in Kampen om de auto te laten repareren (lang verhaal). F. was nog in ItaliŽ en de beloofde huurauto was aan andere klanten uitgeleend, dus we moesten met de honden met de trein terug. Een vriendelijke medewerker met een in verhouding groot (en ook rechthoekig) hoofd, die zijn autogordel niet vastklikte en het stuur losliet om iets te bewijzen, bracht ons naar het station. Onderweg vertelde hij over bandenspanning en profiel, en toen we er waren keek hij op zijn app tot wanneer de APK geldig was - hij had al een paar keer over de app verteld. Omdat de trein nog niet kwam liepen we met de honden langs een braakliggend terrein waar fazanten opvlogen. We keken uit op nieuwbouw. Er is veel nieuwbouw in de polder, net als voor de polder zelf geldt dat het blijkbaar is wat mensen willen - lang leeg land, af en toe een bosje, huizen die op andere huizen lijken maar ze nooit zullen worden. In de Sprinter namen we ruim een vierzitsplek in beslag, maar de honden waren braaf. Het was een goed uitje, ook al zagen we de land art die we hadden willen bezoeken alleen vanuit de auto en op de terugweg vanuit de trein, en was de wandeling van het treinstation naar huis nogal wat langer dan gepland: de honden roken nieuwe geuren, we liepen door de herfst, we waren met zijn allen.

 

 

24 september

I carry your heart

 

 

24 september

Verborgen

Ik werd om vijf uur wakker, het was nog donker. De randen van de nacht worden steeds bekender naarmate ik ouder word. De honden en ik gingen naar buiten, daarna kregen ze eten. Ik deed een was in de machine, het gebrom maakte het zondagser, huiselijker. De meeste dieren sliepen nog. In principe is alles een slaapplaats - de mouw van je jas, een bank, een boom - in principe is alles een verstopplaats (het donker, de herfst, je stem). Ik vertelde de hond wat we allemaal zouden gaan doen vandaag, hij rekte zich uit. De kerkklokken sloegen nog niet, de buren dronken nog geen koffie, er lag nog iets te wachten, iets kleins en hoopvols.

 

 

23 september

Goed idee

Gisteren keken we naar een film (of eigenlijk delen van twee slechte) en bedachten we dat het een goed idee was om in een film, bijvoorbeeld een misdaadfilm, alle rollen door dezelfde acteur te laten spelen. Het geeft meteen diepte aan het verhaal en met de moderne techniek moet het geen probleem zijn.

 

 

22 september

Klokhuis

 

 

21 september

Druiven

Het was eigenlijk best een perfecte dag, gisteren. Ik was voor de verdediging zenuwachtig (mede vanwege de hectiek rondom de promotie en alle aandacht van de pers), maar toen het eenmaal begon, was het alleen nog leuk. Het was een eer dat mensen (de commissieleden) zich in het proefschrift verdiept hadden en het was een eer dat iedereen er was die er was. Het blijft heel bijzonder dat dit onderzoek gedaan kon worden, dat de universiteit en mijn begeleiders er vertrouwen in hadden. Het was ook veel - er stond een enorme rij mensen die me wilden feliciteren en dat was heel mooi en goed, maar het ging ook deels langs me heen. Er was veel liefde, voor mij maar vooral ook voor de dieren en het denken. Ook kreeg ik donaties voor het goede doel, mooie cadeaus, en van drie mensen druiven. Eentje gaf me zelfs een krat.

 

 

20 september

De soldaat is gearriveerd

 

 

19 september

Houdingen

1. Zondagochtend vroeg vonden we een jong houtduifje met pokken, ineengedoken, half onder een struik. De honden vonden het diertje, ik nam hem of haar mee. De dierenambulance kwam en heeft haar of hem opgehaald, ik hoop dat het goedgekomen is.
2. Tijdens het hardlopen moesten Doris en ik langs een man op een bankje die iets engs deed met een paraplu - hij was de ijzeren pennen aan het dubbelklappen of zoiets. Ik ging er al vanuit dat het een vervelende vent was, maar hij keek naar Doris, begreep dat ze bang was, en maakte zijn houding ongevaarlijk. Hij maakte niet eens oogcontact met mij, deed het echt voor haar.
3. Gisteravond zat ik in een kleine studio met vier mannen, we hadden een discussie. Pas op het laatst merkte ik dat ik met mijn handen sprak, mijn arm in de lucht gestoken had om mijn woorden kracht bij te zetten, mezelf groter te maken.

 

 

18 september

Voor de geÔnteresseerden

Het proefschrift is te downloaden via de website van de Universiteit van Amsterdam, en wel hier.

 

 

17 september

Ontbijt

 

 

16 september

Wat interviews

In Vrij Nederland,
de Volkskrant,
de Telegraaf
en Folia.

 

 

15 september

Plicht

Ik geef dit najaar les in Praktische filosofie (dat is minder praktisch dan je zou denken). Vandaag lazen we de tekst Famine, Affluence, and Morality van Peter Singer (bekend om zijn werk over dieren). In die tekst betoogt Singer eigenlijk dat we al het geld dat we over hebben aan degenen moeten geven die het harder nodig hebben (dat gaat zelfs zover dat we alles weg zouden moeten geven wat we kunnen missen). Hij vraagt ons om onze intuÔties over moreel handelen opzij te zetten, en na te denken over onze plichten jegens degenen die aan de andere kant van de wereld leven, en net als wij een leven hebben dat voor hen het belangrijkst is. In plaats van elf euro uit te geven aan de bioscoop, is het onze morele plicht om dat aan degenen te geven die er het meest mee opschieten. Studenten vinden het over het algemeen een heel leuke tekst, omdat hij veel stof voor nadenken en discussie geeft. Jullie misschien ook, hij is hier online te lezen.

 

 

14 september

 

 

13 september

Geblader

Omdat ik in augustus weg was, miste ik de aanzet van de herfst - het dieper worden van de kleuren, de toenemende onrust van de diertjes. Nu lijkt het of er een stuk ontbreekt: we waren net bezig met het diepe groen en hier is het grote waaien alweer begonnen. Ik denk niet dat de tijd sneller gaat naarmate je ouder wordt, je gedachten blijven misschien minder lang haken aan dingen omdat ze minder nieuw zijn. Toch is alles ook weer nieuw. Ik kocht vogelvoer voor de duiven en daardoor zijn er nu steeds mussen. Olli begint echt ouder te worden, ik zie het in zijn gezicht en lopen. Over een week verdedig ik mijn proefschrift. Straks is het avond, straks is het ochtend. Ik denk niet dat verhalen er zijn om de werkelijkheid te duiden, ze zijn er om alle losse stukjes aan elkaar te weven, steeds opnieuw met elkaar te verbinden. Tijd zal nooit iets vriendelijks worden, maar is toch wat ons in de gelegenheid stelt.

 

 

12 september

Hoe groot de dingen zijn en hoe ver

 

 

11 september

Oude bloem

 

 

10 september

Voor uw agenda

Donderdag treed ik op in Edam, bij Boek&Cafť. Ik word geÔnterviewd door Ines Kostic. Vrijdag zijn er verhalen te beluisteren in EYE, bij de opening van de tentoonstelling Locus: Apichatpong Weerasethakul Ė Cao Guimar„es. De 20e is mijn promotie in de Aula van de Oude Lutherse Kerk. De 25e is er in De nieuwe liefde te Amsterdam een avond gewijd aan dierentalen. Voor de hele agenda, klik hier.

 

 

9 september

De eerste gevallen bladeren (van half augustus)

 

 

 

8 september

Lahamaide

 

 

7 september

De niesdemocratie

Wilde honden in Botswana niezen om democratische beslissingen te nemen over of ze wel of niet op jacht zullen gaan. Onderzoekers dachten op een gegeven moment, hee, wat niezen ze eigenlijk vaak. Toen ze dat in kaart brachten, bleek dat er een patroon in het niezen zat, waarbij opgemerkt moet worden dat als de dominante mannetjes en vrouwtjes niesden een paar niezen genoeg waren om aan de slag te gaan, terwijl als een ander ermee begon er wel tien instemmende niezen nodig waren. Lees hier meer.

 

 

6 september

Holding nothing

 

 

5 september

Hoofdstuk

Vandaag is het ebook van Ethical and Political Approaches to Nonhuman Animal Issues verschenen, de gedrukte versie is er over drie weken. In deze bundel is een hoofdstuk van mij over deliberatie met dieren opgenomen.

 

 

4 september

Mummieblad

 

 

3 september

Doris in het veld

Ze kwispelt sinds we thuis zijn soms in haar slaap, misschien naar droomfazanten en droomhazen.

 

 

2 september

Zachtjes buigen

 

 

2 september

Hello cockie

In AustraliŽ leren ontsnapte papegaaien hun wilde soortgenoten Engels. Vooral groeten is populair, en scheldwoorden.

 

 

1 september

Zugunruhe

De onrust (van bijvoorbeeld vogels) vlak voor het migreren.