archief
evameijer.nl

 

 

30 september

Onderweg 

Er komen wat lezingen aan, kijk hier als je een keer wil komen. Zaterdag ben ik in Rotterdam om voor te lezen, de 9e in Schiedam voor een lezing, 10 online voor de PvdD Rotterdam, 11 live in Spui25 met Charlotte Mutsaers en Bibi Dumon Tak, en gedichten van Bernke Klein Zandvoort. 

 

 

29 september

Kleinoor 

 

 

28 september

Pootjes 14 

 

 

27 september

Een aantal manieren om elkaar te begrijpen 

Soms, misschien, gedeeltelijk, volkomen, zonder woorden, in een gesprek, in een roman, in het geheim, met liefde, niet, nauwelijks, altijd, bijna altijd.

 

 

26 september

Eenden 

 

 

26 september

Egels

Iemand gaf me een hand. Iemand gaf me een hand, ik hield een lezing voor een volle zaal, het was warm in die zaal, na afloop voelde ik mijn overhemd tegen mijn rug plakken. Na afloop kwamen er mensen naar me toe met vragen en opmerkingen (mensen met lichamen, gezichtsuitdrukkingen, echte vragen). Na afloop praatte ik met mensen - er was jazz in de foyer, er was geen afstand, het leek een film van vroeger. Na afloop kwam ik iemand tegen die ik altijd zomaar ergens tegenkom – Leeds, Amsterdam, bij een online conferentie. Na afloop fietste ik naar huis, in het gras aan het water scharrelden egels, het was nog steeds heiig. 

 

 

25 september

 

 

24 september

Reach out 

Een lief liedje met lief clipje van Sufjan Stevens & Angelo De Augustine. Hier.

 

 

23 september

Waar de honden beter in zijn

Een van de dingen waar honden beter in zijn dan mensen is ruziemaken. Je maakt ruzie, je schudt je uit, het is weer goed. Je hoeft geen rotopmerkingen te maken (laat staan te schreeuwen), niet boven de wasbak te huilen, geen brief te schrijven om het nog een keer echt goed uit te leggen. Ik denk dat dit niet alleen voor individuen een leerzame houding is (en de honden hebben er meer) maar dat we op het niveau van de gemeenschap en de politiek ook nieuwe deugden kunnen ontwikkelen naar het model van de honden. Hoe dat eruitziet weet ik nog niet.  

 

 

22 september

Dobbelstenen 

 

 

21 september

Groeven 

You have to write it down, zei S. The landscape of grief. Otherwise you will forget it. Landscape of grief – hoe vertaal je grief? Rouw is mourning, verdriet is sadness, leed is sorrow – iets tussen die drie? Ik denk aan groeven, het trekt groeven door de dagen. En dat moet ook, want anders zou het nog erger zijn. 

 

 

20 september

St Pancras 

 

 

19 september

Joy 

 

 

19 september

Are you sure

Op straat vroeg iemand om geld. Ik gaf haar een bankbiljet. Are you sure? vroeg ze. 

 

 

18 september

Top tape 

 

 

18 september

Mill Road Cemetery 

 

 

17 september

Gepraat 

Vandaag heb ik de hele dag gepraat. Het gepraat begon om negen uur ’s ochtends en duurde tot negen uur ’s avonds. Daarna had ik een beetje keelpijn (geen corona want erna ben ik getest). De reis was al enerverend – het uitzicht uit de trein, Antwerpen en Brussel te zien, de heuvels voor en na Lille, de Engelse heuvels, mistig als altijd, hoewel het warm was –, maar vooral de mensen. Mensen op drie manieren: de hoeveelheid mensen, mensen die ik ken en lang niet gezien had, mensen die deden alsof er geen pandemie is. Van de laatste groep waren er in Cambridge veel, hoewel er in Westminster College, waar ik verbleef, en bij de conferentie wel coronaregels waren (binnen mondkapjes, dat soort dingen). Het was vreemd, al die lijven.
Maar de stad is vertrouwd, mijn collega’s zijn vertrouwd, een live conferentie is vertrouwd. Het gaf me iets van mezelf terug, na de afgelopen maanden. Het was fijn om de rol van filosoof aan te nemen. En ook dat het allemaal niet zoveel uitmaakte.
Westminster College is wat je je voorstelt bij een Engelse universiteit – een statig oud gebouw met marmeren trappen, glas-in-lood en hoge plafonds. Mijn kamer was klein, de conciërge die me binnenliet wist niet waar het licht zat en dus stonden we samen een tijdje in een donkere kamer. Maar ook dat maakte niet uit. Later wist ik niet hoe het licht in de garderobekast uit moest, dus dat bleef aan.
De conferentie zelf ging vooral over recht, dus daar heb ik veel over geleerd. Het leek op een oefening. We zijn er weer, we zijn er verbaasd over, we praten tegen elkaar, we doen het echt, niet alsof, en ook een beetje alsof omdat we het nog niet helemaal geloven.  

 

 

16 september

Westminster College 

 

 

15 september

Behouden, behoeden

Ik lees dat houden van in het middelnederlands ‘iets in leen hebben van’ betekende, daarna iemands vazal zijn, dan om iemand geven, ten slotte iemand beminnen. Houden komt van het hoeden van vee. Vazal komt van dienaar, jongeman, echtgenoot. Echt komt van huwelijk, genoot is een metgezel, iemands gelijke. In leen hebben van: niets is ooit van ons. Alles is alleen te leen, inclusief je eigen leven. Maar dit is allemaal weer heel officieel gezegd en laat de werkelijkheid op afstand. Werkelijk komt van werk en zichtbaar, tastbaar. Behouden komt van bewaren, behoeden van beschermen. 

 

 

14 september

Partytent 

De teststraat was een partytent achter een dorpscafé. Ik was de enige gast, of klant. De vrouw die het wattenstaafje bediende drukte snel haar sigaret uit toen ze me zag. Ze liet me op mijn mobiel zien dat ik een QR-code zou krijgen in de coronacheck-app. In de hoek van de partytent stond een terrasverwarmer. Aan die kant was het bloedheet. De vrouw en ik waren het over alles eens, het moest nou eenmaal, ook al waren we ingeënt. Je zou het een gezellige ontmoeting kunnen noemen. Op de terugweg zag ik een eend die in het kroos zat in plaats van dreef, misschien op een boomstam of iets anders, de eend had haar ogen dicht. 

 

 

13 september

Waarmee

Hoe gaat het? vraag ik aan buurjongen J. Hij is tien en een goede vriend van Olli. 'Waarmee eigenlijk?' vraagt hij. 

 

 

12 september

Toekomst 

De waarheid ligt in de toekomst, schrijft Bachtin, ook die van mensen. Ik weet niet of het zo is maar ik denk er soms aan, het is geen slechte gedachte, ook al lijkt de toekomst op het moment ver weg.  

 

 

11 september

Het zeepbakje  

 

10 september

Nog meer conferenties

Volgende week presenteer ik zelf een paper op de Animal Rights Law Conference in Cambridge, later zullen de presentaties ook online te zien zijn, meer hier

 

 

9 september

MANCEPT 

Gisteren begon MANCEPT, de jaarlijkse politieke theorie/filosofieconferentie die normaal gesproken plaatsvindt in Manchester maar vorig jaar en dit jaar online is. Samen met Angie Pepper en Josh Milburn organiseer ik elk jaar een panel over dieren en politiek. Een panel betekent bij MANCEPT een programma van drie dagen. Ons thema van dit jaar is technologie, de naam van het panel is Politics, Animals, and Technology. Ons doel is tweeledig: we willen de dierfilosofie op de kaart zetten binnen de politieke filosofie, en een podium bieden aan de politieke dierfilosofen. MANCEPT is een vrij intensieve conferentie, iedereen heeft een uur om te presenteren, en er is veel ruimte voor discussie. Daardoor is het ook waardevol en leer je elkaar goed kennen. Dit jaar hebben we onder andere presentaties over de technologie van dieren, het aanpassen van dieren met behulp van technologie, hoe dieren op social media worden afgebeeld, of het erg is dat hun culturele kennis verloren gaat, of we katten moeten aanpassen zodat ze niet meer jagen, nepvlees, pessimisme over technologie, enzovoort. Het hele programma staat hier.  

 

 

8 september

Categorieën 

In The Guardian staat een mooi interview met Judith Butler, het is hier te lezen

 

 

7 september

Olli en Doris bij het voetbalveld  

 

 

6 september

Mug en wezels

Gisteren redde ik voor het slapengaan een heel grote mug uit een spinnenweb. De mug ging mee naar boven en kwam naast mijn kussen zitten. ’s Ochtends ging hij weer mee naar beneden en heb ik hem naar buiten gelaten.
Vandaag zag ik twee jonge wezels met elkaar spelen op het pad naar de molen, ze kwamen tot vlakbij Doris en mij.  

 

 

5 september

Naast elkaar 

 

 

4 september

Een heel zacht geluid

Tussen de rotswand en de zon een heel zacht geluid, de ademhaling van een bij, een vingertop die een vingertop aanraakt, het opdrogen van dauw, het groeien van een wilgenblad, gedachten maken geen geluid, anders zouden alle vogels ondertussen wakker zijn.  

 

 

3 september

Anders kijken 

In Brussel wordt museumbezoek voorgeschreven als medicijn om de geestelijke gezondheid te herstellen. Canadees onderzoek laat zien dat het werkt. Lees hier meer. 

 

 

2 september  

 

 

1 september

Vechtduif 

De afgelopen weken vond ik een mus, twee houtduiven, een tortel, een meeuw, een kauw. De tweede houtduif was van vandaag en werd eigenlijk gevonden door Doris. Het was nog een jonkie, een scharminkel, en hij of zij werd gegrepen door een kat. Doris joeg de kat de tuin uit en attendeerde me toen op het fladderende dier. Met een wond in de nek is het duifje opgehaald door de dierenambulance. 'Dit is een vechtduif,' zei de medewerker van de dierenambulance.