archief
evameijer.nl

 

 

 

29 september

Koeien 

Bibi Dumon Tak schreef een heel mooi stuk voor de NRC over koeienrusthuis de Leemweg en de mens Bert die daar de boel runt. Morgen in de krant, nu al hier te lezen.    

 

 

29 september

Hallo, mede-aardbewoner 

 

 

29 september

Internationale dieren 

Zoals ik eerder al schreef staat mijn artikel over dieren en Iris Marion Young's social connection model online. Het hele themanummer van International Relations over dieren in internationale verhoudingen is nu gepubliceerd, en wel hier.

 

 

28 september

Meersoortige uitrustplek  

 

26 september

Stilstaan door corona

Omdat er vrijdag een landelijke coronaherdenking is sta ik in mijn column stil bij mijn eigen jaar ziek. Lees het hier. (Mijn eigen titel is beter, want een woordspeling op de herdenking: stilstaan bij corona.) En hier kun je het langere essay lezen dat ik eerder schreef over leven met long covid.

 

 

26 september

Vegan katten

Er staat een interessant stuk in The Guardian over veganistisch eten voor katten. Een nieuwe studie laat zien dat je kat vegan voeren (met natuurlijk de juiste voeding zodat ze wel alle voedingsstoffen binnenkrijgen) gezondheidsvoordelen heeft. Hier

 

 

25 september

Als boom kun je de tijd helemaal niet vergeten  

 

 

24 september

Spiegelwereld 

Ik beleef veel plezier aan Naomi Kleins nieuwe boek Dubbelganger, over de verwisseling van haar met Naomi Wolf. Het is grappig en erg, en Klein laat heel goed zien wat sociale media doen met een deel van de bevolking. Maar (tot nu toe, ik ben nog niet op de helft) gaat ze nauwelijks in op wat dat betekent voor de tijd die we hebben - we hebben alleen tijd, en als die wordt gevuld met digitale onzin, gaat je leven dus vanzelf voorbij. Bedrijven hebben daar baat bij, zei een personage uit de nieuwe roman (die over anderhalve maand verschijnt) me, het scrollen en kletsen sust mensen in slaap, houdt ze in een cirkel van consumeren. Natuurlijk kun je op internet kennis vinden en zelfs echte mensen leren kennen, je verenigen. Maar veel is ruis en niet echt en dat sijpelt ook de mensen zelf in. Klein wijst er terecht op dat de identiteit van (jonge) mensen wordt aangetast omdat ze zich als merk moeten gedragen, terwijl die eenduidigheid haaks staat op het wat mens-zijn betekent. Maar die tijd dus. Die moet je niet vergeten. Het is zo zonde van je leven.

 

 

23 september

Rani en Nino 

 

 

22 september

On Vegetarianism

Gisteren raakte ik ineens verzeild in het werk van Elisťe Reclus, die je misschien kent als anarchist of van de Commune van Parijs, en die over dieren schreef als belangrijke individuen, zoals in zijn pleidooi voor vegetarisme uit 1901: 'The horse and the cow, the rabbit and the cat, the deer and the hare, the pheasant and the lark, please us better as friends than as meat. We wish to preserve them either as respected fellow-workers, or simply as companions in the joy of life and friendship.' Lees het hele stuk hier.

 

 

21 september

Vereniging tot Behoud van de Sneeuw 

Ik ben begonnen met een nieuw langlopend kunstproject, Vereniging tot Behoud van de Sneeuw. Over niet al te lange tijd zal het nooit meer sneeuwen in Nederland en dat vind ik erg want ik houd van de sneeuw, en ik vind het ook erg dat de winter van vorm zal veranderen. Ik zal de kou missen en het verlies ervan verandert hoe we thuis zijn in het leven. We wonen niet alleen op een plaats maar ook in de tijd, we oriŽnteren ons mede op de seizoenen.
Daarom is er dit project, waarin ik herinneringen verzamel aan de sneeuw, met mensen over het verlies van sneeuw zal praten en we door middel van acties aan anderen duidelijk maken dat we de sneeuw kwijtraken en dat dat erg is. Wanneer de eerste acties zullen beginnen weet ik nog niet maar er is al wel een mailadres waar je naartoe kunt schrijven om je aan te melden voor de nieuwsbrief. Ook kun je je herinneringen aan of verbeeldingen van de sneeuw sturen, tips geven over boeken over de sneeuw, of belangrijke informatie delen: verenigingtotbehoudvandesneeuw apenstaartje gmail punt com. Zet erbij of je bericht mee mag in de nieuwsbrief. Verwacht voorlopig geen antwoord (maar misschien wel een nieuwsbrief, over een tijdje).

 

 

20 september

Zaterdagavond 

Soms denk ik aan liedjes die ik lang geleden vaak zong. Ik ben blij dat ik zoveel heb opgetreden, het was nodig voor mij maar ook heel fijn om te doen, en in de toekomst zie ik het niet meer gebeuren, misschien als ik ooit beter word. In elk geval dacht ik vandaag aan dit liedje uit 2007, het is een van mijn lievelingsopnames van mezelf omdat het goed werkt met die verschillende stemmen en goed gezongen is, een gek hangend meeleunend tempo heeft, en ik vind het ook grappig. Ik weet nog waar ik het schreef (ongetwijfeld op een zaterdagavond), in mijn flat in de Fluitenbergstraat, een treurig stukje Den Haag, maar met uitzicht op een boom waar graag duiven in zaten, een bus naar het strand in de buurt, en met hond Pika en kat Putih aan mijn zijde.       

 

 

19 september

Duifje 

 

 

18 september

Vandaag 

 

 

17 september

Over de plataan   

 

 

16 september

festivalfilosofia 

Ik was Modena om op het festivalfilosofia een lezing te geven over dieren en politiek. Vanwege de long covid geef ik weinig lezingen, dus ik mailde toen ik de uitnodiging kreeg eerst mijn Italiaanse uitgever om te vragen of het de moeite zou zijn. Het is het grootste filosofiefestival in ItaliŽ, zei Rossella, met wie ik vorig jaar op pad was, en ze zei erbij dat ze erg blij zouden zijn als ik het zou doen. Dus ik besloot toe te zeggen. En ik ben blij dat ik dat deed, want het was echt een groot festival, met ís ochtends een persconferentie in een zaaltje vol met journalisten, interviews voor radio en televisie, een groot stuk van mijn lezing in vertaling in de krant en ís avonds een optreden op het dorpsplein dat vol stond met stoelen. Ik sprak in het Engels en de stem van de Italiaanse tolk (ik had twee heel goede tolken) was live te horen uit grote speakers. Het festival doet in drie dagen drie steden aan, maar is het grootste in Modena, waar het ingebed is in het leven van het stadje. Iedereen gaat erheen. Mensen hangen ook rond op het plein buiten het afgebakende deel met de stoelen om te luisteren. Het had de sfeer van een muziekfestival maar dan met filosofie, en vooral academische filosofen. Zoiets bestaat hier niet Ė filosofiefestivals vinden plaats in schouwburgen en popzalen, er is geen openbare discussie over filosofische vragen. De Italianen zijn sowieso dankbaar publiek omdat ze houden van discussiŽren en niet bang zijn voor abstractie en ideeŽn (in plaats van alleen de toepassing daarvan). Er waren ook veel honden bij de lezing, en er landden steeds vliegjes op mijn papieren die niet weg wilden, dus ik moest ze voorzichtig omslaan. Na afloop liep ik door de donkere levendige stad naar het hotel, het was nog warm, en net herfst.

 

 

15 september

Modena  

 

12 september

Klimaatrechtvaardigheid moet meersoortig zijn

Vandaag in de krant, hier online. Het gaat dus niet alleen om mens en dier, dat maakt de koppenmaker ervan, ook om planten, ecosystemen, etc. 

 

 

11 september

Doris is moeilijk om te tekenen

 

 

10 september

Na de bomen 

Vanwege de long covid is mijn actieradius nog beperkt, maar ik wandel elke dag met Doris. We gaan met deze warmte vroeg, gisteren was het bijzonder sprookjesachtig. 

Vanochtend zag ik in het vergelen van de bladeren in combinatie met de hitte ineens de verre toekomst, een toekomst waarin de bomen het niet langer volhouden - ik denk niet dat mensen echt zullen veranderen, niet snel genoeg, daarvoor zijn ze te zeer gericht op de korte termijn.  

Dus over een tijd, decennia, misschien een eeuw, is hier alleen nog woestijn (of water). 

En misschien niet, misschien zullen mensen het tij weten te keren. Hoe dan ook moeten we zo goed mogelijk zorgen voor de werelden binnen deze wereld. Meer is er niet.

 

 

9 september

De zaak Esther Ouwehand 

Het zal u niet ontgaan zijn dat het bestuur van de Partij voor de Dieren Esther Ouwehand niet wil voordragen als lijsttrekker voor de komende Tweede Kamerverkiezingen vanwege 'signalen en informatie ontvangen die wijzen op schendingen van integriteit door Esther' nadat zij een kritische brief schreef over het functioneren van het bestuur. Esther Ouwehand is degene die op dit moment de partij het beste kan leiden met de verkiezingen in zicht en een van de meest integere Nederlandse politici. Bovendien is het ondemocratisch en ook gewoon raar om de leden dit via een vaag geformuleerd mailtje met een foto van een hert erbij op zaterdagmiddag plompverloren mede te delen. Dit is slecht voor de partij en dus voor de toekomst van Nederland. Op het congres van 24 september kunnen de leden stemmen over de lijst, dus dan zal het worden rechtgezet, als het bestuur voor die tijd tenminste niet opstapt. 

 

 

7 september

Bes worden

 

 

6 september

De egel

Vanochtend is de snelweg luid. Het is de ring, die overdag waarschijnlijk nog luider is maar dan valt het geluid weg tussen andere geluiden. Soms, als de wind de andere kant op staat, is het stiller. Er zijn veel sterren te zien en de maan is precies doormidden, een felle halve cirkel. Ik ben vroeger dan de egel. Eerder dit jaar maakte ik een takkenhoop in het bosje aan de rechterkant van de tuin en de boodschap is overgekomen, er verblijft nu iemand. Dat betekent wel dat ik nooit in de winter zal kunnen verhuizen. Maar nu is het nog geen winter en ik ga ook niet verhuizen, ik kijk naar de sterren en luister naar de snelweg. Het ruikt goed, naar gras en bomen en vaag naar bloemen die ik niet kan zien.

 

 

5 september

Doris en haar schaduw 

 

 

5 september

Leeslijstje meersoortige rechtvaardigheid

Voor een artikel en mijn column van volgende week verdiep ik me in meersoortige rechtvaardigheid. Veel van de artikelen over dat onderwerp zijn open access, dat betekent dat iedereen ze kan lezen. Voor wie het interesseert deel ik er hier een paar. Ineens wordt er vaart mee gemaakt, dat is fijn.
Multispecies justice: theories, challenges, and a research agenda for environmental politics (2021) van Danielle Celermajer, David Schlosberg, Lauren Rickards, Makere Stewart Harawira, Mathias Thaler, Petra Tschakert, Blanche Verlie & Christine Winter. Hier.
Introduction: Whatís the value of multispecies justice? (2022) van Christine Winter. Hier.
A Political Theory for a Multispecies, Climate-Challenged World: 2050 (2023) van Danielle Celermajer, David Schlosberg, Dinesh Wadiwel, & Christine Winter. Hier.
What matter matters as a matter of justice? (2023) van Winter en Schlosberg. Hier.

 

 

4 september

Melancholisch licht vandaag 

 

 

2 september

Nieuwe namen

Voor de NRC van vandaag schreef ik een stuk over gender, definiŽren en categoriseren (met een foto erbij waar ik zelf niet voor zou kiezen). Hier

 

 

1 september

De stekjes van de siernetel en de Filosofische Onderzoekingen