WEBLOG

 

 

woensdag 30 september

Informatie

Als een pak bijna leeg is wil ik het leegschenken, zelfs al weet ik dat de inhoud niet in het glas past en over de rand zal gaan. Ik blijf schenken. Soms past het net. Mocht ik ooit een contactadvertentie zetten dan zal dit de enige informatie zijn die ik erin zal vermelden.

roze beker met sojamelk

 

 

dinsdag 29 september

Sneeuw

Ik hoop dat het straks gaat sneeuwen.

 

 

maandag 28 september

Scootmobielennieuws

Ik ontdekte een ondergrondse parkeergarage:

En een tocht naar Sprookjeswonderland:

 

 

zondag 27 september

Het was feest

 

 

Denk je dat je alles gehad hebt

Krijg je dit.

 

 

zaterdag 26 september

Hou je van feest?

Hou je van feest? Ben je bang in het donker? Welk dier zou je het liefste zijn? Geloof je ergens in? In iemand? Ben je aardig tegen vreemden? Hulpvaardig? Reis je wel eens zwart? Heb je psychische klachten? Ooit gehad? Lichamelijke? Heb je een rijbewijs? Heb je een goede relatie met je ouders? Heb je broers en zussen? Drink je teveel? Is er iets dat je echt niet lust? Zijn er dingen die je niet doet omdat je vindt dat je het niet kunt maken ze te doen maar die je eigenlijk wel zou willen doen? Denk je wel eens aan zelfmoord? Heb je het gevoel dat je onherstelbare fouten gemaakt hebt? Is er iets dat je tegen iemand wil zeggen maar niet kan zeggen, omdat je het bijvoorbeeld niet durft of omdat die persoon overleden is? Is sex belangrijk voor je? Ben je tevreden over je uiterlijk? Vind je uiterlijk (van jezelf en/of anderen) belangrijk? Is er iets dat je in je leven zou willen veranderen? Denk je wel eens dingen die je liever niet zou denken? Heb je vaak gewelddadige gedachten? Lijk je op je moeder? Hoop je ergens op? Hoop je nergens op? Geloof je in liefde? Ben je bang dat je een bepaalde ziekte zult krijgen? Is er veel dat je niet durft? Heb je wel eens iets van iemand kapot gemaakt en het niet verteld? Ben je vaak gekwetst? Maak je je zorgen om de toekomst van de aarde? Maak je je veel zorgen? Doe je je best? Hou je van dieren? Eet je vlees? Luister je als iemand je iets vertelt? Onthou je je dromen? Ben je trots op jezelf? Op anderen? Heb je een verstopplek? Zie je op tegen de toekomst? Zou je liever iemand anders zijn? Ben je eenzaam? Hoe oud ben je eigenlijk? En waar kom je vandaan?

 

 

vrijdag 25 september

Mysterie

Ik had post-its met teksten (zie 26 augustus) op tafeltjes in de trein geplakt en de tafeltjes weer omhoog geklapt. Aan de andere kant van het gangpad kwam een man zitten. Hij las een boek. Na een tijdje klapte hij het tafeltje uit waardoor de post-it zichtbaar werd. De man pakte hem van het tafeltje en las hem, een paar keer, heel aandachtig. Daarna plakte hij het blaadje terug en klapte hij het tafeltje weer omhoog. Het leek alsof het hem in de war maakte maar ik kon het niet goed zien omdat ik er zo onopvallend mogelijk naar keek. Een tijdje later klapte hij het tafeltje weer uit om de post-it nogmaals te bekijken. Bij Schiphol ging hij ergens anders zitten.

 

 

donderdag 24 september

Zielige winkel

 

 

woensdag 23 september

De definitie van een zwangerschap

Groen Links stelt opnieuw vragen over de aanscherping van de abortuswet naar aanleiding van de kritiek van Women on Waves op staatssecretaris Bussemakers.

 

 

dinsdag 22 september

Pump your career

Op een en twee oktober wordt in Den Haag de Monitor Vrouwelijke Hoogleraren 2009 gepresenteerd tijdens de Talentendagen voor vrouwelijke wetenschappers. Heel goed. Er zijn veel te weinig vrouwelijke hoogleraren in Nederland, enzovoort.
De talentendagen heten echter geen talentendagen maar Pump Your Career. Ik verzin dit niet. Ten eerste vind ik het oppompen van een carrière geen goed beeld, maar dat is nog tot daar aan toe - het echte probleem is a) dat een pump een schoen is met een hoge hak en b) dat het lijkt op pimp. Ik haat de woorden pimp en oppimpen. Een pimp is een pooier. Erg is ook dat op de website een plaatje staat van een vrouw zonder hoofd die op hoge hakken een trap oploopt. Er zijn een aantal workshops die handreikingen geven over hoe je als vrouwelijke wetenschapper hogerop kunt komen - daar moet je vast hoge hakken voor aan.
Ik zou graag gaan, als pimp op pumps, maar aanmelding is helaas niet langer mogelijk.

 

 

Kerst

De hond en ik werden vanochtend heel vroeg wakker. We maakten een wandeling en daarna dronken we in het donker koffie op de bank. Het was stil en ik voelde me alleen, het leek wel Kerst.
Nu draag ik mijn cape met oren en doe ik alsof ik een ander dier ben.

 

 

maandag 21 september

Pantykousjes

Bij de mens of mensen die schuin onder mij woont / wonen, hangen al maanden (al zeker sinds februari) een paar vleeskleurige pantykousjes en een stropdas aan de waslijn.

 

 

zondag 20 september

Bij de pakken neerzitten

Niet bij de pakken neerzitten, dacht ik. Maar wat zijn de pakken eigenlijk? En wat is neerzitten? En wat is het alternatief? De pakken leegdrinken, als pakken van appelsap of sojamelk, of ze uit het raam van de flat op de hoofden van nietsvermoedende voorbijgangers gooien? Erop gaan staan, in hoop op een beter uitzicht? Me erin verstoppen, tot het overgewaaid is? Ze opsturen, een voor een, als brieven zonder boodschap? Er een vliegtuig van bouwen, een muur, een stad, een nieuwe wereld?

 

 

zaterdag 19 september

Broccoli

Tot het weer uitmaakt doe ik net alsof het uitmaakt. Het probleem is alleen dat elk woord iets anders betekent dan eerst, en dat niets staat waar het stond. Ik droom dat ik dingen zoek maar wat ik vind raakt meteen weer kwijt of verdwijnt als ik het aanraak (dieren, huizen, wegen, winkels, dingen in winkels).
In de lift heeft iemand met bloed of jam op de muur geschreven. De koelkast ruikt naar iets dat er niet meer in ligt. Mijn handen maken vette afdrukken op de vensterbank. Ik ben vergeten wanneer ik voor het laatst mijn haar gewassen heb. De mensen in de flat trappen kleine beestjes dood, voor mijn deur liggen sporen van bloed van kleine beestjes. Gisteren at ik broccoli. Ik weet niet eens of je van broccoli houdt.

 

 

vrijdag 18 september

Poes 2

 

 

donderdag 17 september

Spronk of splonk

Het was druk in de trein. Ik ging bij drie jongens zitten, frisgewassen jongens met gestreken spijkerbroeken. De jongens spraken over school. Ik las Carnap. Daarna spraken ze over meisjes. Een meisje dat dom is maar wel mooi is een sletje. De ene jongen had een meisje gezien dat dom was en mooi - een sletje, dacht hij, en toen zag hij haar later op school (de jongens gingen naar dezelfde hogeschool), dus zo dom was ze niet. Hij lachte erom. Een meisje dat een mooi lichaam heeft maar een rattenkop is een spronk of een splonk, ik verstond het niet goed. Van meisjes ging het gesprek over naar Geert Wilders. De jongens keurden zijn voorstel voor een tax op hoofddoekjes af, verontwaardigd. Degrees of obscenity, dacht ik vrij naar Coetzee, maar ik had de energie niet om ze dat uit te leggen.

 

 

woensdag 16 september

Mijn rugzak

 

 

dinsdag 15 september

Mogelijk

Misschien heb ik me vergist, dacht ik, vergissen is menselijk, misschien ben ik een mens.

 

 

zondag 13 september

Fall

 

 

zaterdag 12 september

Vliegje

Er lag een klein zwart vliegje in mijn glas met vitamine B bruistablet. Ze lag heel stil en het leek alsof ze verdronken was. Ik haalde het vliegje voorzichtig uit mijn glas en legde haar op een papiertje en toen blies ik haar zachtjes droog. Na een tijdje begon het vliegje te bewegen, pootje voor pootje, en na nog een tijdje vloog het weg.
Als ik straks mijn driejarige wandeltocht over de Noordpool onderneem en verzwakt ben omdat ik alleen maar noten en zaden eet en gesmolten sneeuw drink (ik wil geen rendieren of zeehonden eten) dan komt het vliegje, dat een hele grote vlieg geworden is vanwege de vitamines, zo groot als een flink paard, me redden.
Het vliegje tilt me op en brengt me op haar rug naar huis, waar ik in slaap val, en als ik weer wakker word, lijkt het net alsof het allemaal een boze droom was.

met dank aan Miriam voor kennis over de Zuidpool en Noordpool en het idee van het groeien van het vliegje

 

 

donderdag 10 september

Poes

Ik lag op mijn knieën voor de struik, naast buurvrouw Ria. 'Mijn zuster is soms zo'n vervelend mens,' zei buurvrouw Ria, 'ik ben blij dat ze weer weg is.' Eerder had ze me verteld dat ze de dag ervoor jarig was geweest en dat haar zus het hele weekend bij haar gelogeerd had. Haar zus woont in Apeldoorn. Ze was net vertrokken, en merkte in de taxi dat ze haar tas was vergeten, en toen buurvrouw Ria die voor haar haalde was de poes ontsnapt. De poes is te jong om buiten te komen, hoewel ze het prima naar haar zin leek te hebben. Ze rende achter insecten aan en ving een blaadje. Ik keek naar haar witte voetjes onder de struik. Tegelijkertijd huilde ik. 'Ik heb last van mijn lenzen,' zei ik tegen buurvrouw Ria, die het niet op leek te merken. 'Ik haal wat,' zei buurvrouw Ria. Ze kwam met moeite overeind, haar portemonnee en telefoon vielen uit haar zak. Ze sprak ook moeilijk, ze had gedronken, vanwege de verjaardag waarschijnlijk, of de zuster.
Buurvrouw Ria kwam terug met een paaltje op een stuk plastic waar touwtjes en stokjes met veren aan hingen. Ze ging weer voor de struik liggen en begon er mee te spelen. Terwijl ze dat deed riep ze de poes, met luide stem. De poes kwam niet. De poes kwam pas later, buurvrouw Ria kwam het vertellen, ik stond af te wassen, ze sprong op een richel vanwege een andere kat en toen kon ze haar zo pakken.
De volgende ochtend liep ik vroeg langs het huis van buurvrouw Ria, met de hond. Het was nog donker. Iedereen in de flat sliep, alleen de poes was wakker. Ze zat op tafel en keek naar me. Ze keek tot ik haar niet meer kon zien.

 

 

maandag 7 september

Berlijn

 

 

vrijdag 4 september

Hoi Karin

Hoi Karin, met Ernst-Jan, gefeliciteerd. Zeg, Leonoor en ik kunnen niet langskomen vanmiddag, ik ben in Den Haag en Leonoor is ook uh uh. Ik zat te denken we kunnen misschien morgen of in het weekend even langswippen om in ieder geval het kado even te geven. Uh. En gecondoleerd nog. Ja ja. Ja. We zouden zelfs bij het hockeyveld even langs kunnen wippen. Vijf minuten. Oh. Nou veel plezier nog vanmiddag en sterkte morgen en de groeten.

 

 

donderdag 3 september

Klap voor je kop kan je krijgen

'Hallo,' zei de man, toen ik langsfietste. 'Klap voor je kop kan je krijgen,' zei ik.
Waarom ik dat zei weet ik niet precies, maar ik kan wel een paar redenen bedenken.

 

 

woensdag 2 september

Zwaan

Een liedje over een zwaan (in het vogelasiel).

 

 

dinsdag 1 september

Racefiets

Op het Damrak liep een man met een fiets aan de hand, een racefiets, met handremmen. Soms remde de man, en dan wachtte hij, als voor een rood stoplicht, of achter een vuilniswagen in een smal straatje. Daarna liet hij de remmen weer los en liep hij verder. Hij kwam niet snel vooruit, maar dat was waarschijnlijk ook niet de bedoeling van zijn wandeling.